Метод за възпроизвеждане на периодонтит при кучета, периодонтално заболяване и периодонтит, лечение на периодонтални заболявания

При избора на животни за експеримента, спряхме при кучета дадени данни EV Benenson (1959), че котките и кучетата могат да служат като готов модел за пародонтоза. Като цяло, ние използвахме 15 мелези кучета на възраст 1-3 години.За периодонтално заболяване модел, ние използвахме дразненето на централната и периферната нервна система на кучето, както и пряко въздействие върху периодонтално тъкан механични и химични агенти, на фона на експериментален невроза.

Нашият метод е, както следва. При интравенозно анестезия hexenal 1% или тиопентал при кучета в различни части на венците марж формира малък 2-3 зъби mucoperiosteal клапи. В някои случаи част от тъкан на голи удар длето или бор, в други случаи, тънък борен периодонтално пукнатина и разширена в дебелината на алвеоларния гребен създаден "тунели", простиращи се от периодонтални връзки към костната повърхност. В някои случаи, вместо да образува муко-периостална клапа проведохме линейни разрези гингива към костта и костната последваща обработка по горния метод. Образуваните костни дефекти се пълни на различни чужди тела (метални щифтове, стъклена вата, пластмаса), след което ръководство mucoperiosteal клапа е фиксиран на място конци; в случая на линейни разрези шевове не се припокриват.

За да се получи експериментален епителна пролиферация ние използвахме в мукозално прилагане на оперирания участък от различни вредни агенти, използвани за същата цел в общата клиниката - 2% воден шлам от диатомит, Судан наситен разтвор на глицерол, формалин масло разтвор на полистирол (N. V. Лазарев , 1954 г.).

Повторни инжекции на тези материали в лигавицата на оперирания участък провеждат 2-3 пъти на седмица. Едновременно с инжекция извършва механично дразнене образувани джобове.

Има се образуват 300 патологични джобове, за предпочитане в резци, кучешки зъби и премолари. Когато се гледа на втори ден след операцията на оперативното поле отбелязва остър възпалителен отговор, постепенно избледняване на 7-10-ия ден, и включване в рамките на 30-45 дни в хронично пролиферативно възпаление. Повторни инжекции в лигавицата на вредни агенти и механично дразнене на меките тъкани се поддържат постоянно хронично възпаление, което не се ограничава до оперативното поле, и се разпространява в съседните области. В този случай, се наблюдава въздействието на слюнката и инфектирани рани, раздразнени остатъци.

На около 30-45-ти ден на наблюдение, което получихме експерименталните кучетата се разпространяват хронично възпаление на венците с патологични джобове в оперираните зони. Дълбочината е различни патологични джобове, някои от тях са били наблюдавани в продължение на, в най-дълбоките джобове появиха зъб мобилност. Рентгенов неравностите атрофията на алвеоларния гребен.

Естеството и влияе по време на възпалителния отговор и естеството на вреден агент въведена в тъканта и количеството на смущения, и като цяло реактивност на организма, регулира от нервната система.

Сравняване на ефикасността на различни вредни агенти, прилагани на периодонтално тъкан, ние предпочитаме 2% воден шлам от инфузорна пръст. Когато се прилагат остри възпалителни явления са по-слабо изразен характер на процеса веднага се хронично възпаление. процес е остър и е по-ограничен, когато се прилага Судан глицерол и formolovogo масло. Успешно комбинация на механично стимулиране диатомит периодонтално тъкан с режещи II клон на тригеминалния нерв. В гингивални джобовете възникне хронична пролиферативно възпаление с образуването на гранулационна тъкан.

по-горе може да се илюстрира със следния откъс от протоколите за наблюдение.

Пародонтоза при кучетата

Така, на фона на експериментален невроза във връзка с механично и химично стимулиране на периодонталните тъкани имаме изразени периодонтални болестни симптоми. Като се има предвид, че истинският модел на пародонтални заболявания не е създадена от някой, ние открихме, че е полезно да се проучи феномена на регенерация на пародонталните тъкани при подобни експериментални условия, близки до клиниката, отколкото при здравите тъкани.Хирургично лечение на експериментален пародонтоза

След получаване на модела на пародонтални заболявания при кучета ние пристъпва към оперативно лечение на патологични джобове. Във всички случаи, извършени клапа операция, която се основава на работа на Нойман (вж. Стр 49). За да се увеличи капацитета на репаративна периодонтално тъкан в джобовете на костни преди зашиване инжектирани кости и хрущяли хомографти.

Прилагането на кучетата тази работа, ние се опитахме да възпроизвежда напълно експеримента в същите лечебни условия, които се срещат при лечението на пародонтоза при хората.

Общо този метод 25 извършват операции се извършват при всяко куче през челюстта докато превръщането в хирургичното поле 3-5 зъбите. В долната челюст хирургичното лечение не се извършва (контрола). Следоперативният курса във всички случаи са извършени без обостряния. Понякога маркирани подуване и зачервяване на лигавицата в района на конци. Животните се умъртвяват на различни интервали от време.

Тъй като образуването на патологични джобове с последващо хирургично лечение се провежда не в същото време в различни области, ние получихме от всяко животно, по-отдалечени от гледна точка на наблюдение. По този начин, дългосрочни резултати след лечение със срок до 3 месеца, имаме 7 случая, за до 6 месеца - 8 кутии, до 1 година - 4 дела. Дългосрочните резултати на обектите за контрол, които се проследяват в 8 случая за период от 3 месеца до 2,5 години.

Повтарящата се проверки на животните преди клане, показва, че лигавицата в управлявани области е в рамките на нормалното, патологични венците джобове бяха изчезнали. От време на време се отбележи белези по линията на рязане.

На контролните зони на венците марж е умерено otech, протичане на патологични джобове в 3 случая липсва, в други - отбеляза патологични джобове с различна дълбочина, в един случай се наблюдава дълбока венците джоб, с вас-пращенето гранулации, нагнояване, зъб за мобилност III степен. В районите, където джобовете на венците, не се образуват, с чести проверки имаше възпаление на венците.

Тези хистологични находки

Блокове челюсти декалцифицират в азотна киселина, хематоксилин-еозин.

От гледна точка на наблюдение до 2 месеца след операцията наблюдава леко възпаление изразена като кръг инфилтрация клетка, високо васкуларизация; аморфна кост между зъбите и пародонта.

Пародонтоза при кучетата

След 3 месеца оперираните секции и възпалителни дегенеративни промени са по-слабо изразени, регенериране процеси започват. Например, на фиг. 30 се вижда слой от новата цимент с добре cementoblasts, пародонт ГРУ-bovoloknisty, формирането на нова кост все още не е маркирана.

Пародонтоза при кучетата

5 месеца след операцията не е възпаление. Periodontal широк, груби fibered, плътно към увеличените зъб. Има нова кост трабекулите с организирането на чужди маси. Фиг. 31 се вижда цимент слой с нов ясни cementoblasts. В близост до тях в дебел периодонтално неправилна форма направления на нова костна тъкан.

7 месеца след операцията отива по-далеч образуване на нова кост и цимент.

Пародонтоза при кучетата

Фиг. 32 се вижда удебелена слой на цимент с ясни cementoblasts. В периодонтални отделни изолирани острови е образуването на младия кост ясно видими остеобласти и остеоцити.

Пародонтоза при кучетата

Фиг. 33 - нов слой от цимент; пародонтални тъкан е почти напълно заменен от младия остеогеничен тъкан.

По този начин, на процеса на регенерация с образуването на нова костна тъкан и цимент opeririruemyh порции маркирани с около 5-ия месец след операцията. Osteogenetichesky процес започва с образуването на свободен основната съединителна тъкан трабекулите който нараства, в непосредствена близост един до друг. Кости и хрущяли присадки постепенно се резорбират и заменени от съединителна тъкан, започвайки от третия месец след операцията.

В сайтове за контрол, когато операцията не се извършва, дегенеративни процеси, наблюдавани в продължение на по-дълго време, на лечебния процес е много по-бавно. Възстановяване на костната тъкан започва около пет месеца в годината, в два от случаите на възстановяване на костта тъчаха не идват за целия период на наблюдение; напълно обрасли епител редят на пародонта процепа, с пълно нарушение на зъбите, поради пародонтит.

Пародонтоза при кучетата

Фиг. 34 след 2 години на проследяване маркирани започва процес osteogenetichesky; груб-fibered пародонтални с очертани трабекулите млад все още не калцирани кост.

Нашите експериментални данни са в съответствие с нашата клинична и радиационна проследяване при лечението на пародонтоза, където ние също празнува възстановяването на костната тъкан, като се започне от 6-ия месец след операцията.