Задрасква кучето - симптоми, лечение, лекарства, причини за най-добрите ни приятели

Пролетта и лятото - периодите, през които повишават риска от заболявания, причинени от кърлежи ухапване. Въпреки че повечето собственици на кучета, свързани с този въпрос снизходително, проникването на тези малки паразити в организма може да доведе до много сериозни последици. Ухапване от кърлеж себе си не е толкова ужасно, но бактериите, които се съдържат в слюнката на тези насекоми могат да причинят редица опасни и трудно за диагностициране на заболяването.Вероятността от ухапване от кърлеж е висок по време на ходене през дебел четка или висока трева. Ето защо, по време на тези разходки собственици на кучета трябва да бъдат особено бдителни. Не пренебрегвайте обстоен преглед на вашия домашен любимец, след всяко излизане - това ще ви помогне да избегнете огромни проблеми със здравето на кучето и в бъдеще.

Кърлеж, който току-що се е сукал тялото на "собственик" е с размерите на карфица. Но доста пиян кръв, тя се разширява с размера на боб, и поради това, тя става много по-лесно да се намери. Ако собственикът на животното все още намира кърлеж върху тялото на животното, то може и да го получите себе си. Но това си струва да знае няколко основни правила.

Когато кърлежите са опасни за кучета

Какво трябва да знаем за кърлежите

Акарите не са насекоми. Те принадлежат към подклас на класа на членестоноги, паяци и са считани за едни от най-опасните паразити за кучета, така и за хората.

Класификация на всички акари включва тяхното разделяне на три семейства. Двама от тях, argasovye и кърлежи, живеят и порода в Европа. Всеки от семействата все още разделена на няколко вида членестоноги. Argasid съдържа около 20 вида на кърлежи Ixodes и около 60.

Животът на кърлеж може да бъде разделена на четири цикъла: яйце, ларва, нимфа и за възрастни. Общата преживяемост на паразита е около няколко месеца. На всички етапи от живота акари се хранят изключително с кръвта на животни. След кърлеж се чувства пълен, той изчезва и ларва започва да избледнява. Освен това, индивидуален преминава към следващия етап на развитие и се превръща нимфа. След преобразуването, се случва следното: нимфа molts в една отметка за възрастни, който е в състояние да напусне потомство. Акарите се размножават благодарение на способността на жените да снасят яйца. Ако тя е женска, тя започва да снася яйца. Между другото, на женските акари абсорбират много повече кръвта на животното, а не отделно мъжко.

Принципът на подбор на жертвата

Гладен акари намерят плячката си с помощта на термични сензори. Всяко топлокръвно обект преминаване от едно дърво или храст, на който седи отметка, това е целта на лова си. Паразитът прави скок на животното и остават прилепени към скалпа.

Следваща стъпка, типични за кърлеж, е търсенето на части на тялото, което е най-малко покрити с козина, и по този начин е благоприятен за паразити власт.
Обикновено те избират ушите, кожата около ушите или устните куче.

Следваща кърлежи започва процеса на смучене на кръв, изкопаване на кожни пипалата на. ги Скъсайте по време на паразита се храни практически невъзможно. След като кърлеж е доволен, той вече не е жертва на кожата. Ако тя е женска, той първо намери подходящо място и снася яйцата. Скоро тя умираше.

Как да премахнете отметката от тялото на кучето?

- Най-честата грешка е да се опита да дръпне рязко кърлежа от тялото на кучето. Въпреки това, когато на таблото, като правило, и премахнете само тялото, а главата на паразита остава в тялото на животното, а впоследствие и причинява тежко възпаление. За да премахнете тялото кърлеж напълно, трябва да капе върху захапката с масло, бензин или алкохол и оставете върху кожата в продължение на поне няколко минути.

- Освен това, има две версии на събитията. В първия случай, кърлежа ще изчезне от само себе си, освобождавайки животното гостоприемник от ненужни проблеми. Във втория случай, кърлежа разхлабят хватката си, и да получите тя може да бъде с конвенционалните пинсета. Заснемане на паразита е най-добре за главата ви - това ще се избегне, че главата на кърлежа остава в тялото на вашия домашен любимец.- След тези процедури, трябва да се лекуват рана 5% разтвор на йод. Това ще предотврати разпространението на всякакви инфекции.

- Също така трябва да бъде наясно, че "остарял начин за" да се отървем от кърлежи, а именно медицинското обгаряне с билки, трябва да се остави в миналото. Той носи много проблеми, и по този начин неефективни.

Но не мисля, че след отстраняване на кърлежа от тялото на кучета, опасността от изчезване напълно. Мите - носител на различни инфекции и поради това, всеки собственик на куче трябва да прочетете списъка на симптоми на болести, причинени от ухапване от паразита. Освен това, собственикът на животното ще трябва да бъдете търпеливи - тези инфекциозни заболявания не може да се прояви в ранните етапи, които, в зависимост от вида на заболяването, може да продължи от няколко дни до няколко месеца.

Общи симптоми, насочващи към кърлежи ухапвания

Както е известно, самият ухапване от кърлеж не е сериозна заплаха за тялото на кучето. Много по-сериозна опасност се позира за болести по животните, които могат да бъдат причинени от хит на паразита в тялото. За съжаление, те не може да се нарече един кратък списък, това, което е повече, всички те имат свои собствени характеристики и симптоми и диагностика и лечение. Въпреки това, има няколко общи симптоми, което позволява да се определи, че кучетата със здравословни проблеми, причинени от кърлежи го хапят.

- тъмна урина (освобождаване може да придобива кафеникаво, кафяв или червен оттенък);

- пожълтяване на бялото на очите и други видими лигавиците;

- задух, постоянен недостиг на въздух;

- Ниска активност, нежелание да се движат много, трудна походка, летаргия;

- куче може периодично да падне на задните си крака;

- висока температура (39-40 ° С или дори по-висока).

Заболявания, които могат да причинят ухапване от кърлеж: симптоми, диагностика, лечение

Лаймска болест е по-известен като кърлежи Лаймска болест, инфекциозно заболяване, и се характеризира с голям брой различни клинични прояви. Лаймска болест се предава чрез специален причиняващи бактерия, Borrelia garinii и Borrelia afzelii.

Лаймска болест механизъм инфекция е доста проста: инфекцията прониква в кръвта домакин със слюнката на паразита.

Диагностика лаймска болест в дома е почти невъзможно. Нейните симптоми са много подобни на симптомите на редовен кучешки грип, и може да се проявят през голям период от време, след инфекция. Без да обръща внимание на болестта може да доведе до сериозни последици за черния дроб, бъбреците, нервната система, очите, или дори да предизвика появата на подкожни тумори.

Pyroplasmosis (бабезиоза). Това заболяване - бич за домашни любимци и техните собственици. Той е много често и може да има крайно негативни последици, включително смърт. Механизмът на действие на заболяването е много прост - след ухапване от кърлеж в спад piroplazmy на тялото, които паразитират в еритроцити, едновременно унищожаване на тяхната структура.

Както и в случая на лаймска болест, pyroplasmosis диагностицират у дома е почти невъзможно, независимо от наличието на ясни симптоми (треска. Ниска мобилност, слабост. Задух). За да сте сигурни, че кучето страда от това заболяване, е необходимо да се извърши анализ на кръвни натривки.

Ерлихиоза. Това заболяване е характерно за горещ климат, но това не означава, че е необходимо да се отпишат своите сметки.

Симптомите на болестта са кучета загуба рязко тегло, летаргия, ниска мобилност, увеличени лимфни възли, температура скача, ниски нива на тромбоцити и левкоцити.

На по-късен етап от домашния любимец на заболяването обикновено страда от кървене и постоянна диария. Въпреки това, дори когато симптомите на болестта, тя ще изглежда, не причиняват никакво съмнение, все още се нуждае от изследване на кръвта. лечение при кучето у дома е невъзможно. Ако заболяването достига напреднал стадий, може да се наложи кръвопреливане.

В някои случаи след ухапване от кърлеж може да се развива заболявания като gepatozoonoz и бартонелоза.

Предотвратяване на кърлежи ухапвания

Днес няма недостиг на всички видове инструменти, които са предназначени за защита на животното, от ухапване от различни паразити, включително акари. Един от най-ефективните лекарства са капки, които, обаче, не е толкова лесно да се прилагат.

Срещу бълхи, те започват да действат веднага, но за да активирате ефективна защита срещу други паразити, ще трябва да изчакате няколко часа. През това време означава време, за да се разпространява из тялото на кучето. Капките са добри, че ако се прилага правилно, те се предотвратят всякакви паразити хапки, и по този начин да се избегне проникването на инфекция в тялото на животното.

При покупка на каквито и да било лекарства, които не бива да се пренебрегва изучаването на опаковка, инструкции, както и да проверяват срока на годност на лекарството. Необходимо е също така да се помни, че:

  • Protivokleschevye агенти са мощни лекарства и могат да предизвикат алергични реакции. В този случай, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар и да видим дали е възможно подмяна protivokleschevye едно друго лекарство.
  • Ако използвате спрей, нито капка, да са наясно с части от тялото на кучето, като главата, краката и слабините. Също така, не се нередно да се справят с площ зад ушите и под мишниците (често червеите, прикрепени към тялото на следните области на тялото).
  • Важно е да се внимателно преброи лекарство - ако кучето има дълга и гъста козина, собственикът на кучето ще трябва да използвате 2 пъти по-спрей.
  • Колкото по-често се къпе животното, толкова по-често ще трябва да се справят с protivokleschevye палто лекарства на кучето.
  • Ако използвате капки за защита срещу паразити, не забравяйте, че броят на капки трябва да бъде пропорционална на теглото на вашия домашен любимец.

Дори и като се има предвид огромния избор на protivokleschevye лекарства, преди да закупят някакви означава, че е по-добре да се консултирате с ветеринарен лекар. Професионалистът е в състояние да направи оценка на редица фактори, като например географско местоположение и начин на живот на животното, както и въз основа на констатациите да ви помогне да направите правилния избор.