симптоми бъбречни заболявания, знаци, лечение на бъбречното заболяване

уролитиаза

За каменна болест се характеризира с образуването на камъни в органите на пикочните пътища, особено на бъбреците. Заболяването се дължи на няколко причини, от голямо значение в този случай е наследствен фактор. Основният симптом на които е възможно да подозира наличието на камъни в бъбреците - чести болки с различна интензивност назад. Природата на тези болки изцяло зависи от това, което е с размерите на камъка и каква част от тялото се намира. Камъни, достигащи големи размери, обикновено неактивни, което води до тъп и почти не спира болката. Камъни с малки размери обикновено пораждат бъбречна колика. Коликите могат да бъдат придружени от гадене, подуване на корема, повръщане. Всички симптоми се появят по време на двигателната активност на пациента, ангажирани с физически труд или спорт, докато се возят в кола, треперене и т.н.Лечение на пациенти, страдащи от камъни в бъбреците, може да се извършва и медицински хирургически методи по-лек. Съвременните методи за отстраняване на камъни в бъбреците е литотриптер, ureterorenoscopy, които позволяват на процедурата, без използването на конвенционалните хирургични инструменти. Пациентите също са показани физиотерапия (лазер, ултразвук), спа лечение, диета.

бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност - разстройство бъбречна функция придружава от различни видове метаболизъм в организма. Остра бъбречна недостатъчност преминава през четири основни етапа в развитието му.

Симптомите на първите стадии на заболяването са втрисане, понижено налягане, бледност, пожълтяване на кожата. Така урината открити високи нива на белите кръвни клетки, червени кръвни клетки и протеини. За втория стадий на бъбречно заболяване се характеризира с появата на главоболие, гадене, смущения в съня, прекалено малък отделяне на урина, повишаване на неговото съдържание на урея и креатинин. Често има епилепсия и анемия. При настъпване на третия етап болестта драстично пациент губи тегло, кожата му или прекалено суха, има обща слабост. Четвъртият етап продължава дълго време, в урината на пациента с протеина вече не е открит, състоянието му се подобрява. Хроничната форма на заболяването се среща в като много усложнения на бъбречни патологии, се развива бавно, което води до токсичност целия организъм и необратими процеси в самите бъбреците.

В основата на лечение на бъбречна недостатъчност е премахването на причините за него. Медикаменти се предписват в зависимост от диагнозата. Остра бъбречна недостатъчност изисква стаята на пациента в интензивното отделение. Ако е възможно напълно да се отървете от болестта навременно лечение, защото бъбреците са органите напълно да се възстанови загубената функция по време на заболяване.

пиелонефрит

Пиелонефрит - възпаление на основните структури на бъбреците, което възниква в резултат на контакт с тялото на патогени. Пиелонефрит опасност се крие във факта, че тя може да се случи без никакви симптоми за дълъг период от време, което води до много усложнения. Въпреки това, най-често е остро възпаление на бъбреците започва бързо, пациентът изпитва треска, повръщане, болки в мускулите, главоболие, прекомерно изпотяване. Разпознаване на възпаление възможно характеристика си тъп болка, срещащи се в едната страна. Процесът на уриниране не е счупен, в анализа на урината протеин се намира в него, червени кръвни клетки и бактерии, които причиняват възпаление.Няма намерени лечение при прехода на заболявания в хроничен стадий. Хроничното възпаление е съпроводено с влошаване на бъбречната здраве, често уриниране, болки болки в лумбалните прешлени, липса на апетит. Специфичното тегло на ден разглобяема урина по този начин са склонни да се намалява постепенно, като усложнение развива бъбречна недостатъчност или хипертония. По време на обостряне на хроничен пиелонефрит са отбелязани симптоми на тежка форма. Неговото лечение се извършва в болница. Използване на диагностичен експерт определя основните причинител, след това определя приемане подходящи лекарства, обикновено антибиотици. Голяма роля играе основната причина за възпаление. В случай на изтичане на урина от трудностите на тялото извършват операцията. антибиотик курс на лечение продължава до осем седмици, по време е показана също това време получаване диуретици и билки.

Nephroptosis - заболяване, свързано с нарушена бъбречна изместване извън мястото на анатомичния си местоположение. Леко движение на бъбреците обикновено не представлява опасност за човешкото здраве и не оказва влияние върху общото състояние на организма му. За умерена Nephroptosis характеризира със следните симптоми: високо кръвно налягане, болки в гърба, появата на кръв в урината. възпаление на бъбречното легенче, формирането в нея на камъни и вар. Заподозрян прекомерно мобилността на бъбреците може да бъде независимо проведе прост експеримент. Когато вдишвате тази бъбрек е добре откриваем през коремната стена, по време на издишване, за да го открие с пръсти вече не е възможно. Nephroptosis обикновено притеснява хората, занимаващи се с твърд физическа активност, което се изразява във формата на събаряне на болки в гърба и стомаха тежест. Напреднал стадий на заболяването, който се е постоянна тъпа болка в долната част на гърба, високо кръвно налягане, проблеми с храносмилателната система. При някои пациенти, докато неврастения (виене на свят, главоболие, липса на сън).

Nephroptosis основа на диагнозата са: бъбречна ехография, изследване на урината, урография. Той се лекува болестта в повечето случаи, като се използват консервативни методи за масаж на корема, да носи специален корсет, осигуряване на бъбрек неподвижност, специални упражнения, правилното хранене. В някои случаи, nephropexy - хирургическа намеса, която се състои в укрепване на бъбреците на правилното място разположението си чрез фиксиране към околните органи. Без лечение Nephroptosis води до възпаление на бъбречното легенче. Ако своевременно прогноза медицинско лечение винаги е благоприятна.

гломерулонефрит

Гломерулонефрит е заболяване, при което има възпаление на малките кръвоносни съдове на бъбреците (гломерули), което води до прекъсвания тяхната основна функция - образуването и отделянето на човешка урина. Най-често това патологично състояние се развива на фона на съществуващата инфекция, отравяне с токсични вещества, алкохол, хипотермия.

Клиничната картина на гломерулонефрит включва следните симптоми: високо кръвно налягане, намаляване на количеството урина, подуване на кожата, болка, температура, жажда, промяна в цвета на урината до тъмно жълто с кръв. В лабораторни изследвания в урината червени кръвни клетки на пациента и протеин са открити. Точна диагноза на заболяването се установява въз основа на резултатите от урина и кръвни изследвания. Също назначен ултразвук и компютърна томография на корема. Като специфично заболяване може да се счита хроничен гломерулонефрит, които могат да възникнат без наличието на симптоми в продължение на няколко години. В резултат на това развитието му като намаляване на бъбречната функция. Неправилно лечение на заболяването или неговото отсъствие може да доведе до бъбречна недостатъчност, което понякога води до смърт.

Основната лечението на гломерулонефрит назначен антибиотици и диуретични лекарства. За нормализиране на кръвно налягане са показани Berlipril препарати, каптоприл, и т.н. В хроничен гломерулонефрит са определени глюкокортикоиди. Някои пациенти показват хемодиализа - пречистване кръв от натрупване него токсични вещества. Пълното възстановяване се случи, като правило, на два месеца от началото на интензивно лечение. Фатален изход в остър курс на заболяването се среща изключително рядко.

Запомнете: самостоятелно опасно!