резерват дума

Като феникс от пепелта
"Като феникс от пепелта прероди
Не много в този живот е предопределен,
Качи се пада, но не се счупи,
Отново се изправи, и да не се намират на дъното.
Поредица от върхове и спадове,


Възкръснал от тъмната празнота,
След преминаване на пътя на неговото възраждане,
Не губете духовна чистота ... "
( "Пепел съживяване", A. Dubasov)

Това, което е дадено в фраза стихотворение "покачване от пепелта?" Както се оказа, в нашия език, а когато се използва в речта? Каква магия се крие в него?

Днес ви каня да посетите този прекрасен phraseologism страна, където той ще отговори на всички тези въпроси.

1. phraseologism произхода

Какво е "идиом"? За да бъда кратък, това е мъдростта на народа, обвита в един израз, той е стабилен израз има преносен смисъл и интересна история.

Ето и най-phraseologism "прероден / покачване от пепелта" е много интересно и много древна история. Този постоянен фраза се отнася до митологичното, като най-тясно свързано с понятията на древните хора на митологичната феникс на (дълга форма: "прероден / да се издигне като феникс от пепелта като").

Phoenix (произлиза от гръцката дума phoinix (phoinikos.) - «Purple, лилаво") - птица, известен в митологията на различни култури, които имат способността да се изгори и след това да се възстанови. Външно, тя изглежда като на орел, но с ярко червено или златисто-червена перушина. Дневна 500 години (според други източници - през 1000, 1461 или дори 12, 994), а след това, в очакване на собствената си смърт, жертва себе си чрез самозапалване в правилния слот. Останете мъртъв за известно време, а след това той се издига от собствената си пепел. Ето защо, на феникса е символ на вечния прераждане, подновяване и безсмъртие.

Финикс споменава в древните книги на български:

"Има една птица в голямата Си Indei, наричан от Fyuniks. Това клане на птици edinognezdnitsa не са ymeet или нея, няма деца се сприятеляват, но тя tokmo в гнездо prebyvaet. Когато Ти също е стара, vozletit по височина и vozimaet небесния огън и zazhigaet гнездото си, а след това се sgoraet. Но paky в пепелта от гнездото си отново narazhdaetsya ". ( "The Golden Матица», XV век)

В Русия, под влиянието на митове за феникса са образувани и техните прекрасни истории за нажежен Firebird. Самият термин "Жар птица" доста точно предава смисъла на гръцката дума "феникс" (лилаво). По същия начин, в Finist - ясен сокол лесни за разпознаване изкривена име Финикс.

Споменете огнена птица също е в ранното християнство, където той се превърна в символ на победата над смъртта, триумфа на вечния живот, възкресение от мъртвите. Както и като символ на Исус Христос.

Произход на легендата на феникса и следователно произхода phraseologism "прероден / покачване от пепелта", в които са затворени в вечен подновяване на природата, поразява въображението на нашите предци, в сезоните (когато зимата всичко умира, и пролетта оживява отново), в смяната на деня и нощта. Така например, в древен Египет, феникса е пряко свързан с култа към бога на слънцето Ра на представляващия ежедневно "умира" и "възраждане" на слънцето и на деня.

2. Стойност phraseologism

Първо, помислете за лексикалните значения на отделните думи в този израз:

прероди:
1. Възстановяване, възстановява след унищожаването, период на упадък, да дойдат в предишното си състояние, за да се появи повтори.
2. За да се чувстват прилив на сила, мощ, да станат хедонистичен, живот.

нарасне:
1. Нарастването, нарастване, увеличение (от всякакви цели).
2. се вдигнаха на оръжие, за да се издигне над личността.
3. разбунтуваха срещу някой въстание.
4. За да действа противно на някой или нещо, за да се противопоставят, не се съгласи с нищо.

пепел:
- летящ ронлив светлина овъглена, оставаща след нещо изгорял изгорял (речника Ushakova), летлива пепел, всички прегряване и изгоряла до основи (речник) Дал маса.

Но някои думи стават в идиом, загуба на тяхната семантична автономия. Идиом отличава от свободните фрази "всеобщност стойности на всички финансови операции, като цяло, което не е често съвпадат с лексикалното значение на отделните компоненти, представляващи това."Следователно, "прероден / покачване от пепелта", изразът е малко по-различно от значението на думите, неговите компоненти и звучи - ". Умра, но по чудо (като феникс) оживяват"

Постепенно думата "феникс", а изразът "прероди / покачване от пепелта" започна да се прилага за всичко, което е в упадък, временно, умира, а след това като че ли се прероди, възстановен, възстановена, например:

- с правата на общностите и нациите,
"Скъсахме повече от веднъж, ние удавено в кръв, смесено с мръсотия. Но от нищото намери силата, истината и воля за победа, ние ще се увеличи от пепелта ... "

- на новосформирания възстановен след унищожаването на градове и държави:
От Русия пепел като феникс прероден,
Махнете с крилата си Дал е Firebird,
Възход и отклоняват отново призори,
България Свят отново даде Любов Светлина!
(S. Talsay)

- сферите на човешката дейност: "Ипотечното кредитиране е готов да се прероди от пепелта"

- дори към болестта: "дифтерия - феникс, прероден от пепелта"

Уви, не само за доброто в живота ни са склонни да се издигне от пепелта, но твърде лошо ...

3. идиом като фраза

Език "изплуват / покачване от пепелта" е пълна маса вербална фраза, тъй като тя се състои от две условни думи (глагол + съществително, където глагол изплуват / покачване е основната дума, и съществително на пепелта - зависими), свързан предлог и е свързана в подчинение на магия. Семантичните отношенията между основните и зависими думата - обект.

Ключовата дума "прероден / бунтовник" управлява зависими "от пепелта", той настоява с вас в определен случай форма (в този случай - в Роуд стр ..) Това означава, че когато основният във фразата варира, в зависимост винаги остава една и съща:
- прероден (2 лице единствено число nast.vr.) от пепелта (Rod.p.)
- Тя възражда (prosh.vr. Е SG) от пепел (Rod.p.)
- прероден (1 човек множествено bud.vr.) от пепелта (Rod.p.)

Магията, която думата "прероден / бунтовник" се свързват с една дума "от пепелта" - на какво? (Rod.p.) В този случай, магията, която свързва две думи, наречен контрол магията. Магията на контролните точки е и претекст на. Наличието на извинение - винаги е знак, че това е управление, а не непосредствена близост.

4. Използвайте реч phraseologism

Идиом в ежедневието ни се чува говор доста често. Понякога дори не забележите, че ги произнеса - те са толкова познати на нас и лесен за използване. Може да се каже цялата тирада, нещо като "независимо от синдрома на емоционално прегаряне, учител намери сили да ...". И ние можем да кажем накратко - "прероден от пепелта" - и още веднъж става ясно.

Но най-вече този идиом като колоритен, говорим за много от образите, като поетите:
- От пепелта от време, за да се прероди,
Като Феникс птица, това е време,
Но да се върнем към предишните години
Вече не може всякога. (G. Bogatyrev)

- Нека светът да се роди отново
Прероден от пепелта,
Но аз ще кажа три думи -
"Аз живея и да се насладите" ... (V. Vaydengamer)

- Спряно Везувий, Хекла е затихнала,
Новосъздадената почистват езерото.
Прероден от пепелта.
И от пепелта на бунт. (S. Медведев)

Но в официалния език на бизнеса, както и в научни статии и презентации, където има строга логика, обобщен абстрактен характер на информацията, както и липса на емоции, нашата идиом е малко вероятно да се срещнат, както и, с изключение на това, че в научни и популярни произведения, които допускат използването на определени финансови средства езиково изразяване.

Огромни изразителните възможности на българския език също създават фразеологични синоними и антоними. Същата идея може да се изрази с помощта на различни идиоми.

Синоним phraseologism "изплуват / покачване от пепел" може да се счита phraseologism "покачване от праха," е една от стойностите "расте, се увеличава от състоянието на гниене, забрава"

Що се отнася до антоними, а след това те ще бъдат идиоми като "отиде / разпръсна / разпръсна пепелта" и "завой / се превърне в пепел", стойността на които е "да престане да бъде, да съществува; унищожи "

Идиом е различна от свободната комбинация от думи е не само постоянството на състава и една стойност, но това е една част от изречението. Идиом "прероден / покачване от пепелта" в изречения действа като предикат. Помислете например за няколко предложения, които бяха цитирани в речта си:

Скъсахме повече от веднъж, ние удавено в кръв, смесено с мръсотия. Но от нищото намери силата, истината и воля за победа, ние сме (какво прави?) Възродената от пепелта ... "

Kodak (какво прави?) Иска да се прероди от пепелта. известна компания може да помогне на процедурата на реорганизация, както и милиарда заем.

Неговата велика душа е в затруднено положение, но след това, под тежестта на трудностите на тъгата си, природата му (какво прави?), като феникс, прероден винаги от собствените му пепел и показа мощност с нарастващите пречки и препятствия "

Като цяло, изразът "като феникс", "като феникс" действа напълно независимо и предложения са важни - ". Нещо или някой, който притежава рядък дар / способността да лекува / съживи" Комбинирането на една и съща с основната част phraseologism (изплуват / покачване от пепелта), това са:

- създаване на по-светло, по-изразителен начин да се разбере,
- Те са с нея в магията на субординация,
- Играта е отличен от синтактично си роля, а именно - обстоятелство начин.

Помислете за един пример: от Русия пепел като феникс прероден ...

Русия (нали?) Ще се възроди от пепелта (глагол)
Прероден от пепелта (как? Как?) Тъй като Феникс (обстоятелство)

С това завършва краткото ни малко околосветско phraseologism на страната "прероден / да се издигне от пепелта" стигна до своя край. Завършете речта ми, искам думи:

Всеки идиом - като скъпоценен камък, който блести, толкова дълго, колкото хора си спомнят за него.

Никоя, 4-та година студент на училището Argemony къща Pilvilinn