Радиовълните и техния обхват

Радиовълните и техния обхват

Какво е най-вълните

теорията на Максуел

Какво е най-вълните

Джеймс Клерк Maksvell

Резултатите от проведените изследвания, за да го в областта на електрически и магнитни полета, Максуел предполагат, че най-различни магнитни полета генерират електрически полета и променливо електрическо поле създава магнитно и т.н. Първоначално един от тези полета, създадени от някои от външен източник, а след това, което води до появата на друг, ако те се откъснат от оригиналния източник и съществува независимо от това, простираща се по-далеч в пространството под формата на електромагнитни вълни.За съжаление, известният учен не е била да се потвърди експериментално му брилянтен теория, която комбинира описанието на всички явления на електричеството и магнетизма. Това се прави по-късно, друг учен.

изпитате Hertz

Какво е най-вълните

Хайнрих Рудолф Херц

За първи път на практика се оказва наличието на електромагнитни вълни през 1887 година от немския физик Хайнрих Херц, който е работил по това време професор по технически физика в университета в Карлсруе. Трябва да се каже, че Hertz предприе този експеримент не е така, защото той се съгласи с Максуел. Напротив, се приема, че Максуел не е наред, и електромагнитни вълни в действителност съществува. Това е, което той искаше да се докаже.

Според теорията на електромагнитната вълна източник на Максуел може да бъде електрически колебания на частиците. За тази цел с помощта на обикновен колебание верига, съставена от кондензатор и индуктор.

Излъчвателят на електромагнитни вълни (ако има такива) в първия експеримент беше да служи Hertzian електрически разряд срещащи между две топки от месинг, обогатени в краищата на метални пръти. топки пилотните растения, които действат като кондензатор, разделени малка пролука, и пръчки се са комбинирани един с друг индуктор. Балоните натрупани електрически заряди.

На разстояние от няколко метра от първа линия е вторият контур не е свързан към първата и представляващ тел пръстен не е затворен със същите месингови топки в краищата и с една и съща искрова междина, като в първия кръг. Това беше просто един резонатор - устройство за събиране на електромагнитни вълни.

В един момент между топките на първия кръг се подхлъзна искри. Ако електромагнитни вълни в природата, вторият разряд веригата не трябва да бъде. Но по време на експеримента между топките на втория кръг се появяват такива зауствания, също. Това означаваше, че електромагнитните вълни са все още там. И силата им могат да се предават без кабели.

Какво е най-вълните


Насладете Hertz за откриване на електромагнитни вълни

Hertz проведе поредица от експерименти, които потвърждават теорията на Максуел. Той открива, че скоростта на разпространение на електромагнитните вълни във вакуум е равна на скоростта на светлината. Освен това, за проучване на разпространението на тези вълни, се докаже, че те се държат много прилича вълни от светлина и да се подчиняват на законите на размисъл и пречупване.

Но той не можеше да си представи как тя може да бъде приложена на практика. И техните констатации считат абсолютно безполезни. "Маестро Максуел е прав" - така каза на учениците Херц. "Съществуват Електромагнитните вълни, но не можем да видим очите им." А на въпроса: "Какво следва?" Той отговори: ". Мисля, че няма нищо"

При откриването на научната общност Hertz се нарича началото на нова "ера електрически".

Впоследствие, всички от електромагнитния спектър, е била разпределена на радио вълни диапазон. което се използва за предаване на радио сигнали.

Обхватът на радиовълни

Какво е най-вълните

TABLE BAND

Всички електромагнитните вълни се разпространяват във вакуум със скорост, равна на скоростта на светлината. Те се различават по дължина на вълната или честота. Между тях, няма рязка граница. Един вид електромагнитни вълни плавно в другата.

В зависимост от дължината на вълната, целия спектър на електромагнитните вълни е разделена на гама-лъчи, рентгенови лъчи, видима светлина, инфрачервени лъчения и радиовълни.

Най-късата дължина на вълната 2 х 10 -10 m, гама-радиация. Всички електромагнитни вълни, чиято дължина надвишава дължината на инфрачервена светлина вълна и е в границите от 1 mm до 100 км, свързани с радио вълни. Това електромагнитни вълни се използват в радиотехниката. Тяхната честота е в диапазона от 3 кХц - 300 GHz.

Според международни споразумения, целия спектър на радиовълни се разделя на следните диапазони: detsimillimetrovye, милиметър сантиметър, дециметър, метър, десет метра, hectometre, км, miriametrovye.

милиметрови вълни

Вълни с дължина от 1 mm до 1 cm, наречени mm. Тяхната честота е в диапазона от 30 до 300 GHz и нарече изключително висока честота (EHF). Такива вълни използвани в радар, космически комуникации, радио астрономията.

Обхват на радио вълни, използвани за разпръскване, могат да бъдат разделени в ултра-къси, къси, средни, дълги и изключително дълги вълни.

ultrashort вълни

Чрез ultrashort включва см, дециметър и метрови вълни.

Дължина на вълната на 1 см до 10 см и с честота от 3 до 30 GHz (свръхвисока честота EHF), наречена см. Този диапазон се използва за предаване на данни чрез ефира на сателитни комуникационни канали, безжични компютърни мрежи, Wi - Fi. в радарни и радиокомуникациите.

Вълни, чиято дължина варира от 1 m до 10 т, се наричат ​​метър. Най-често те се използват за радио комуникация, телевизия и радио в близко разстояние.

късовълнова

Вълни -. Е дължината на вълната в граници от 10 до 100 м Те се наричат ​​dekametrovyh вълни.

средни вълни

Средна или hectometre, вълни заемат диапазона от 100 m до 1 km.

дългите вълни

Long. или км, вълните са в диапазона 1 км до 10 км.

Къси, средни и дълги вълни радио вълни се използват в излъчването и телекомуникациите.

myriametric вълна

Всички радиовълни, които са по-дълги от 10 km, наречени много дълги. Те са разделени на miriametrovye (дължина на вълната от 10 км до 100 км), gektokilometrovye (в границите от 100 км до 1000 км), megametrovye (от 1000 km до 10 000 км) и dekamegametrovye (от 10,000 до 100,000 км км).

По-дълъг радиовълни са свикнали да общуват с подводници.

Detsimillimetrovye вълна

Трябва да кажа няколко думи за detsimillimetrovyh вълни. Това се счита за дължина на вълната от 0,1 мм до 1 мм. Наричат ​​се още под-мм. Този вид на електромагнитно лъчение, чиято честота спектър се намира между инфрачервена и микровълнова радиация, съдържащи гама дециметър, см и милиметрови радиовълни. Докато международната класификация принадлежи на ефира, той се използва главно в медицинските и сигурността приложения. За разлика от рентгенови лъчи, той е безопасен за човешкото тяло, поради което се използва в устройства за сканиране на органи на човешкото тяло. Летищата с помощта на багаж "блясък" на пътниците. В физика, той се нарича THz излъчване от високата честота намира в диапазона 13 -10 10 ноември Hz.