Радио честотни диапазони - studopediya

Според Международната конвенция по далекосъобщения (Монтрьо, 1965 гр), който и да е апарат станция и излъчващи електромагнитни вълни, те трябва да бъдат регулирани. Световната пространство във връзка с разпределението на радиочестотите е разделен на три зони: първата - Европа и Африка, вторият - Северна, Южна Америка и Гренландия, третата - Азия и Австралия. България и страните от ОНД са част от първи район.1. Високо група "0" - комплекси, произвеждащи стерео радио продукти и (или) режими моно в честотния обхват 40 Hz-15 кХц.

2. Подгрупа "0ats" - комплекси, но производството на радио продукти от аналогово към цифрово оборудване (с помощта на цифров запис репродуктивната устройства).

3. подгрупа "0А" - комплекси за производство на продукция радио с аналогова техника.

4. Първата група от "1" - комплекси, произвеждащи радио продукти в моно режим в честотен обхват 50 Hz-10 KHz на.

Радио вълни съдържат електромагнитно поле, произведен от антенната система в околния пространство в своята мощност ток с висока честота. Размножаване на електромагнитно поле прилича на движение на повърхността на водата и вълните се извършва при висока скорост - 300 000 км / сек. Радиовълните, които се разпространяват по протежение на повърхността на Земята, наречени на повърхността и под различни ъгли - пространствена. И тези, и други, са разпределени в атмосферата. Атмосферата не е еднакъв, долната му слой (10-15 км), се нарича тропосферата, а горната - йоносферата (500-600 км от земната повърхност). Обикновено, въздухът не провежда електричество, но слънчевата светлина се йонизира въздуха слоеве причинявайки йони могат да поглъщат, отразяват или огъват по посока на радиовълните. Това качество е особено забележимо на височина 80-100 км. Пространствени радио вълни, преминаващи през различните слоеве на атмосферата, могат да променят посоката си: по-висока е степента на йонизация на въздушните слоеве, толкова по-голяма кривина на радиовълни. Повърхностните радиовълни имат способността да се огъват траекторията си, сякаш следвайки извивката на Земята, това явление се нарича рефракция. На среща с малка пречка вълна скоро да отида около него. Това явление се нарича дифракция. Електромагнитните вълни се използват за различни видове радио комуникация по отношение на тяхната дължина, са разделени в следните диапазони:

Развитието на радиочестотния започна с дълги или по-скоро супер-дълги вълни, тъй като първата вълна емитери работа с машини генератори. Основното предимство на дългите вълни - способността да се огъват около препятствия (дифракция) следователно са подходящи за дълги вълни излъчване в градските райони или планински местности. Сигналът за гама е свързана с мощността на предавателя, и е доста независима от йоносферни условия. Радио комуникация на дълги дължини на вълните е възможно само с помощта на радиовълни повърхност.

Тъй като енергията на дължина на вълната поглъща повърхността на земята, се прилагат много мощен предаватели, от 500 до 1500 кВт, инсталирани извън населените места. Payback предавател, въпреки огромния зона на покритие не е възможно. Beschanie в този диапазон е скъпо.Степента на усвояване на тези вълни в йоносферата до голяма степен зависи от времето на деня. Ден на средата за усвояване на енергията на морските вълни е много по-висока, отколкото през нощта. Ето защо, радио комуникация на дълги разстояния поради пространствената вълна е възможно само през нощта и през нощта.

Мощност, използвани в предаватели на средни вълни лента през деня може да бъде 5-10 кВт, и през нощта, по принцип може да бъде намалена с 10-20 пъти.

В обхвата на средни вълни за разширяване на зоната на обслужване прилага синхронно излъчване (една програма със същата честота излъчване се разпространява повече предаватели). В този случай, предавателите се използват и ниска средна мощност. Ярък пример за едновременно от мрежите за радиоразпръскване на средни вълни (549 кХц) е програмата "Маяк", излъчен от десетки и стотици радиостанции на една и съща честота. Това е голямо постижение на руската наука и технологии - позивна на "Маяк" бяха много стабилни и прието почти навсякъде в страната.

Размножаване в приемащата земята вълна поради силния усвояването на почвата е ограничен само до няколко десетки километри, затова KB основно предимство е възможността да се отрази на няколко пъти от йоносферата и предаватели с ниска мощност, разпределени на много дълги разстояния. Основната област на приложение - Международната служба. Вълни са пространствени.

KB гама се състои от няколко суб-ленти от 75 до 11 метра. В горната част на диапазон (75-49 метра) на ниво промишлен шум е изключително висока. В subrange от 41 до 19 метра от промишлен шум са незначителни. По-ниска честота (16-11 м) и индустриален атмосферно смущения практически отсъства.

Вълни, използвани за разпръскване в чужди страни. "Ден" под-група (13, 16, 19 м) се използва през деня, "нощ" (25, 31, 41, 49 и 75) - в тъмното.

Мощността на предавателя (50 W до 1500 кВт), може да варира в зависимост от времето на деня: нощувка, достига максимум, а на зазоряване може да бъде намалена.

Един от недостатъците е считан за феномена на "избледняване" на радио вълни: силата на приемания сигнал се намалява постепенно, а понякога дори спира напълно. Това е така, защото на радиовълните се разпространяват от предавателя към различни начини, от различни ъгли, и по радиото могат да дойдат няколко вълни; добавяйки, те могат или да се засили или да отслаби един от друг. Има области на Земята, където приемането на къси вълни, понякога е невъзможно. В пространството между мястото, където спирките получаващи повърхност вълна и мястото на завръщане към пространственото Земята отразената вълна, образувана мълчание зона.

Вълните на България за излъчване почти не се използва в рамките на страната, по-голямата част от радиоразпръскване, предназначена за слушателите в чужбина. За място радио KB неподходящ, тъй като йоносферата е прозрачна за тях.

В FM-радио (FM-2) се появява в България напоследък, но те много бързо печели публиката с високо качество на звука във въздуха.

В обхвата на метър дължина на вълната по същество представя няколко подленти: VHF 1 - 65,9-74 MHz; VHF 2 - 87,5-108 MHz.

Способността да се огъват около препятствия вълни в дециметровия обхват е минимална, сигналът може да се разпространява само

в права зона (почти оптичен) поглед между предавателните и приемните антени; този диапазон е свободен от атмосферно смущение и последна битка с индустрията и местно намеса (двигатели, системи за автомобил запалване и т.н.), като се използва честотна модулация. За да се увеличи видимата площ предаващите и приемащите антена се повишава до максималната възможна височина. Обикновено, на линията на погледа на разстояние от 40-50 км, но благодарение на по-малкия пречупване може да достигне до 60-80 км.

VHF обхват е идеален за излъчване в големи и средни градове, предавателите с капацитет 2-15 кВт може да се намира в границите на населените места, както и поради малкия разходите за изплащане бързо от търговски радиостанции. Въпреки това, на напрегнатостта на полето в обхвата на м е неравномерно, като преки вълни, отразени от лицето на земята и сградите, вълни и в близост до предавателя може да възникне изкривяване на звука. Затова ние препоръчваме позициониране антените предаващите далеч от гъсто населените райони.

Ми радиус се дължи изключително на височината на предавателната антена. За да удължите областта на излъчване е необходимо да се използва ретранслатори. УКВ вълни са прозрачни за йоносферата, така че в този диапазон може да бъде сателитна комуникация.