Профилактика и лечение на пародонтоза при кучета

N olifosfaty са от голямо значение, тъй като се свързват калций, съдържаща се в слюнката да образуват хелатни комплекси. тип комплекси варира в зависимост от вида на полифосфат. За да се улесни освобождаването и се свържете с калций, полифосфатите трябва да бъдат част от крокет покритие.Пародонтоза при кучетата

Фосфатите образуват много голямо семейство, което включва повече от 150 молекули. Някои фосфати имат способността да се свързват двувалентни катиони като калций. Тези свойства зависят от дължината на полифосфат верига и среда рН. Тези компоненти се използват главно в производството на паста за зъби за хора.

  • Фосфатите: механизъм на действие

Катиони Са2 + в слюнката играе пряка роля в калцирането на зъбната плака. Фосфатите способни да образуват хелати с поливалентни катиони ще свързват калциеви катиони разтварят в слюнката. Ако полифосфати попадат в устната кухина, те естествено се свързва калций се разтваря в слюнката в йонна форма, предотвратяване на отлагането му под формата на камък. В червата на калция се освобождава и се абсорбира отново в съответствие с нуждите на организма.

Хексаметафосфат профилактичен ефект, което предотвратява образуването на биофилм върху повърхността на камъка, се потвърждава ин витро; Показано е, че значително забавя образуването на калциев хидроксиапатитни кристали.

Пародонтоза при кучетата

Суха храна покрита с GMP от гончета се оставя в продължение на един месец; при кучета, които консумират тази диета, ние наблюдавахме намаляване на образуването на зъбен камък 58% в сравнение с групата, дадена същата храна, но съдържащи полифосфати крокет структура.

Ефектът на хелатиращ може да варира в зависимост от вида на полифосфат дори в същата доза. В сравнение с контролната група в гончета хранени с полифосфат на намаляването на зъбен камък покритие е както следва:

  • 36% от хексаметафосфат;
  • 55% натриев stripolifosfatom.

В устната кухина са повече от 300 щамове от микроорганизми. Streptococci и Actinomyces способни да се придържа към повърхности, пролиферират предимно образуване на биофилм. Основно supragingival плака се разпространява под венеца, което създава благоприятни условия за растежа на анаеробни микроорганизми. Този преход от паразит микрофлора на инфлуенца микробна популация и причинява пародонтоза.

Пародонтоза при кучетата

Цинкови соли могат потенциално да имат благоприятен ефект върху състоянието на устната кухина. Те действат като антисептици, задържане на растежа на бактериите в устната кухина и забавяне образуването на зъбна плака и зъбен.

Има органични и неорганични соли.

Ин витро цинкови соли може да намали зъбен камък, като потискат образуването на комплекс калциев хидроксиапатит и насърчаване на образуването на повече разтворими калциеви комплекси, като например трикалциев фосфат.Изследването при плъхове показва, че животните миене на зъбите с паста за зъби, съдържаща цинкови соли, образувани значително по-малко зъбен камък в сравнение с контролната група. Този извод се потвърждава и при хората.

Пародонтоза при кучетата

Ин витро цинкови соли инхибират образуването на молекули, отговорни за халитоза.

Съгласно едно изследване върху хора, цинкови соли инхибират образуването на летливи мастни киселини от глюкоза с неприятна миризма.

Цинкови соли са бактериостатични свойства, които са показали, ин витро, особено срещу стрептококус мутанс.

Това антимикробна активност е потвърдена при котките. В групата на котки, получаващи лечение с цинкови соли гел се наблюдава значително намаляване на плака и броя на патогенни анаеробни бактерии, участващи в развитието на периодонтит.

За да се ограничи образуването на биофилми в храната може да влезе някои от източниците на полифеноли. Зеленият чай полифеноли, богати на активни считат средство за предотвратяване на пародонтални заболявания.

Описан повече от 8000 вида полифеноли. Някои от тях са много сложна химическа структура. Това несъмнено разнообразна група включва двете молекули, които съдържат проста бензенов пръстен, и с високо молекулно полимерно вещество. Полифенолите са естествени компоненти на живи организми имат активна антиоксидантен ефект.

В бактериостатично действие на някои полифеноли поради техните антиоксидантни свойства, особено в присъствието на конфигурация хидроксилна група орто-, както и влиянието върху галат бензеновия пръстен.

Инхибиране на растежа на бактерии, плака образуващи

При кучета, микрофлората на венците джобове се характеризира с наличието на специфични бактерии, например, Porphyromonas gingivalis endodontalis, и circumdentaria.

Някои компоненти на фенолна естеството имат антимикробен ефект на бактерии в плаки, например, Porphyromonas gingivalis и Prevotella SPP. Ешерихия коли, Streptococcus Salivarius и стрептококус мутанс.

Най-силно бактерицидно действие между полифенолите, присъстващи в зелен чай, има epigallo-катехин галат. Минималната концентрация, която инхибира растежа на бактериите е 250-500 мкг / мл, в зависимост от щама от Porphyromonas gingivalis.

Пародонтоза при кучетата

Ин витро функционална група галат намалява способността на микроорганизмите да Porphyromonas gingivalis адхезия върху повърхността на епителните клетки.

Микроорганизмите, които образуват плаки произвеждат киселини: п-маслена, фенил оцетна и пропионова. Ин витро, някои полифеноли могат да потиска образуването на тези киселинни обмен микроорганизми плака продукти. Такова инхибиторен ефект се дължи на наличието на някои фенолни съединения с функционална група галат, особено epigalokatehina галат, галокатехин галат и катехин галат присъства в зелен чай.

Полифенолите са известни за тяхното защитно действие срещу сърдечно-съдови заболявания при хора. Кучета имат благоприятен ефект е антиоксидантна активност и антисептични свойства, които потискат растежа на някои микроорганизми от зъбна плака.

Някои етерични масла намаляване орално неприятния мирис и гингивит, докато инхибиране на бактериалния растеж.

Manuka масло, масло от чаено дърво, евкалипт масло, лавандулово масло и масло от розмарин.

Масла, богати на антиоксиданти молекули притежават бактериостатично и бактерицидно действие.

Някои масла, особено евкалипт и розмарин, помагат за намаляване на халитоза. Такъв ефект на евкалиптово масло се дължи на активните съединения, сулфонирани ограничаване образуването на летливи мастни киселини.

В изследване на образуването на летливи компоненти сулфонирани кучета дадени бисквити с 0.1% евкалиптово масло; при тези животни се наблюдава значително намаляване на устата миризма в сравнение с контролната група.

Ин витро 1,8-цинеол, монотерпени евкалипт основен компонент, инхибира реакции, включващи арахидонова киселина в човешки моноцити, при което медиатори на възпаление и цитокини, произведени. Може би това е обещаващ начин да се справят с разработването на възпаление на венците.

Eucalyptus масло инхибира растежа на някои микроорганизми, които причиняват периодонтит, например, Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucieatum, стрептококус мутанс и Streptococcus sobrinus. Тези микроорганизми са унищожени в излагане на 30 минути към разтвор, съдържащ 0.2% евкалиптово масло или розмарин. Eucalyptus масло инхибира адхезията на стрептококус мутанс.