Монтаж на МДФ стенни панели със собствените си ръце

MDF панели са широко използвани не само заради ниската си цена и грижата за околната среда. Монтаж на МДФ плоскости със собствените си ръце е проста; тя изисква само елементарна точност и прецизност. Създаване на покритие от MDF с добри възможни декоративни качества, без да е дърводелец или финишър, достатъчно DIY умения.Какво е МДФ?

MDF (MDF - Medium Density Fibreboard - Engl HDF - .. там) е произведен от дървесни отпадъци. Но ние не трябва да ги обърка с гипсофазер или частици. MDF се произвежда от горещо пресоване на суха дървесина, без свързващо вещество. Същността на този метод е, че микроскопични каналчета и влакна от лигнин, които съставляват дърво, при висока температура и налягане стават пластмаса, като в пара, се придържат заедно и да се придържат една към друга. MDF структура, подобна на филц, не само от вълна и дървесни влакна.

MDF не е особено механични свойства, но, благодарение на липсата на химически връзки, това е абсолютно безвреден. За интериорна декорация MDF - идеална възможност. Техники за работа с мдф са същите като за дърво. MDF тънки, гъвкави и лепило за дърво. Специално разработен за MDF лепило "течни пирони» (Liquid Nails) - изграждане лепило изпълнен с дървени стърготини, което позволява на лепило, така и замазка, за да запечата пукнатини и дупки с главите на винтовете.

Забележка: Панелите се произвеждат от MDF с декоративни външно покритие. При закупуване на течни пирони се уверете, че тонът на възстановяващ състав съвпадна с тон, използван от MDF плоскости. Проба - замразен капчица върху капака на буркана, или на търговеца на дребно.

Инструмент за работа

Освен обичайните битови инструменти, необходими за отвеса (това е лесно да се възползват максимално от гайките не са въдицата или низ), рулетка, ниво на сграда и се насочете към сондира за завинтване. Без специална отверка, че е възможно да се направи. Също така е необходимо метални изделия ъгълник (метал, с крака с различна дебелина). На него ще бъде удобно да се намали броя на пистите: дебел крак се използва като спирка, и облегнат върху тънък, са изрязани.

За рязане на мдф нужда мания или ръката на режещия диск. Видях добра компактност, удобство - това е размера и формата, подобен на машинка за подстригване, коса - и гъвкавост. Промяна пълни кръгове могат да се режат дърво, метал, камък. Но видях, с дълбочина на рязане по-голяма от 12 mm или повече, е по-скъп мания; MDF и съща дебелина - 16 mm.

Как да се съберат MDF

технология планината

Важно: ако помещенията са под MDF отрежете най-малко веднъж след като се навлажни, ако следи от мазен, мехури или лющене на мазилка, шпакловка, ако неравен, неравномерно или слой е повече от 12 мм, предната MDF покритие мазилката е необходимо да се премахне основната стена. Във всеки, случай, премахване на мазилката е желателно - това ще доведе до намаляване на разходите за монтаж и ще разкрие скритите дефекти на стените. Разбира се, трябва да се отстранят и цокли.

Използва две техники за монтаж на стенни панели, изработени от MDF:

  1. На дървена щайга;
  2. На рамката на специални поцинковани профили.

Дървена щайга за да се улесни, като изисква по-малко хардуер за монтиране, но дървени летви или плоча, е по-скъп, метална конструкция. В допълнение, дървен сандък изисква предварително импрегниране против мухъл, гниене и мухъл. В влажни зони или в определено не се препоръчва да се използва дървена щайга тухлени къщи: влага и гъбични спори могат да проникнат отвън само през порите на тухла и пространството между облицовката и стената - идеална среда за развитието на вредители.

За метални профили рамка трябва UD (водачи) и CD. И двете са п-тип и се различават само по конфигурацията на напречното сечение. За продавачите профил CD често предполагат определяне крайни изключватели ( "уши"), както и конектори. Използването им има смисъл за много работа в ограничен период от време. С вграден довършителни една-две стаи, без да ги е възможно да се направи. Както - това ще бъде описано по-долу.

За топлоизолация

В процеса на завършване на вътрешните панели на МДФ че има смисъл да продължи да го изолират, попълване щайги с пенести клетки в строителната пяна или силикон. Пяна монтажните издатини са нарязани с нож.

В допълнение към изолацията, тя ще даде допълнителна защита срещу натрупване кондензат в кухините и развитието на дървесни вредители. MDF - същата дървесина, а същото е предмет на неговото влияние, макар и в по-малка степен.

През лятото, когато затопляне на сградата, на топлината в стаята, ще бъде значително намалена. Само на MDF рамка - еднократна топлина щит с отражателна способност от около 0,25. Със слой от пяна - двоен екран. пяна отражение по-голямо от 0,7; съответно, в стаята пада през стената не повече от (1 - 0,7) х (1 - 0.25) = 0.225 топлината срещу първата. Същата сума ще се намали изтичането на топлина през стените през зимата.

Като се има предвид, че за пренос на топлина през стените не е по-малко от 0,15 от общия топлинен поток, може да се очаква да се намалят разходите за отопление / климатик, не е по-малко от 10%, както и че съществуващата в значителни темпове на стойността на бюджета.

Как да се съберат MDF

Крепежни елементи за щайги

Дървен щайга фиксиран към стената или винтове, пирони или монтажни (шпонковите-ноктите). Дюбел-пирон като винт с лъскав асиметричен профил на резба. Неговата устройство в пластмасова скоба жак чук. В главата на дюбела-пирон има прорез за отвертка, така че тя да може да се включи, ако е необходимо. Метални летва е свързан само с винтове.За Металните крепежни елементи за закрепване се използва 4-6 мм в диаметър. Колкото по-силно основната стена, по-малките желания диаметър. Всеки винт или дюбел-пирон е снабдена с пластмасова муфа. Дупки Монтажът трябва да бъдат пробити на диаметъра на тялото на цокъл; еластични прогнози не се броят. Джек в отвора става запушена с леки удари с чук.

тялото на зацепване (пирони, винтове) трябва да седне в основната стена не по-малко от 30-40 мм. Например, ако дебелината на мазилка слой от 12 mm и се използва за решетка или рейка профил 40 мм MDF дебелина от 16 mm, дължината на скобата трябва да бъде поне 12 + 40 + 16 = 68 mm. Т.е. скрепителни елементи се нуждаят от 70-80 мм на дължина. Дълбочината на отворите е равен на дължината на гнездо слот + 15-20 мм прах и чипове. В този случай - 100 мм. Ако свредло за по-дълго, трябва да се постави на тръбата-запушалката. Но не се пробиват много дълбоко: дебелината на стените между стаите може да бъде половин тухла, е по-малко от 200 мм с два слоя мазилка.

сандък

Дървена щайга започнем с инсталацията на вертикални мнения. Rack постави над всички ъгли, по двойки, така че те да образуват ъгъл, и по ръбовете на прозорци и врати отвори от пода до тавана. Вертикалността на колоните се проверява от отвес.

Със стойка, той очертава една страна с молив на стената и пробийте nasverlivaem бетон или камък отворите за закрепване, със стъпка от 500-700 мм. ги подкараха гнездо Wizard, бележка на бюрото с молив позицията си. След това пробийте дупка с диаметър в багажник в диаметър и 2/3 крепежни елементи придават на мястото си. За по-опитните майстори - дупките са пробити предварително на трибуните, а оформлението на дупки в стената се прави точно през тях.

Освен аналогичен начин се съберат хоризонтални греди със същата стъпка. Всяка част от изоставането е фиксиран в същото терен и скарата. На върха на отворите и под праговете задължително инсталиране на дървени трупи, независимо от това дали те попадат "стъпка", или не. Soffit също да различи парапети, вътрешни и външни ръбове, без напречни греди. Последният етап - первази на кръстопътя на релси стрелба равнина.

Забележка: Ако обвивката на бележката на тавана, че панелите MDF са разположени по протежение на скарата и през периода. Т.е. ако панелът облицовка на тавана се намира по протежение на късата страна, летва на тавана трябва да се направи паралелно на дългата страна, както и обратното.

метална решетка

Метална решетка се извършва по подобен начин: стоят в ъглите и отворите, след което преминават. Стъпка щайги - същото като дърво. Стойки са изработени от профила UD, те са поставени и са тласкани към точката на CD профили. Тогава компактдиска, след като нивото на привеждане в съответствие и шивашки метър по хоризонталата и стъпка, са приложени към UD, а след това - до стената, предварително nasverlennye дупки в него.

Между метална окачвачи части са свързани чрез къси винтове. Към стената прикрепен CD и винтове. не могат да се използват винтове с пирони: хардуер или няма да завърши, или pokorezhen профил. CD профилни части са свързани помежду си предварително до желаната дължина.

Забележка: Работата по металната каса е по-добре да се произвеждат с малък ъглошлайф или преносими циркулярни триони. Jigsaw, дори и при разкрояване на метал, работата се забави и се оказва много брак.

Как да се съберат MDF

"уши" и конектори

"Уши» CD за това: в края на монтажните броя "P" пръчки отрязаха в UD ширина да пресече, плюс 2-3 мм. Разрезът трябва да се направи малко под ъгъл към краищата на "пръчици" на ръба на профила е също 2-3 мм по-голяма от тази на кръста. С директен или обратно скосяване нарязани на инсталационния компактдиск може да се залепи. "Уши" ще бъдат необходими, ако клетката се прави само от компактдиска. Ако скарата е направена от UD, дискът просто да ги прибере.

За CD конектори предварително раздавам собственото си парче от желаната дължина. Един съединител се изисква профил на 100-120 mm. Ако, например, съединители 10 трябва да, те ще вземат 1 - 1.2 m CD. Пръчици "Р" в CD не е прав, и е сгънати вътре. Тук е завой и трябва да се намали с една и съща 2-3 мм. След това изрежете детайла до желания брой парчета.

Свързване на диска, както следва: съединител парче избута средата в една от свързват парчета профил, и остатъкът се плъзга върху друга част. Конектор, разбира се, ще отидат за тяга; между присъединиха парчета може да остави малка празнина. Това не е страшно, работи върху кожата това не се забави и не сложно.

Понякога посъветва допълнително обезопасени винтове за свързване; това не е необходимо. Когато става монтажа, и така се държи достатъчно здраво от триенето. Впоследствие съединителя няма да се откажа - стената няма да - и да не се плъзга странично, като свързан с дистанционни елементи.

Забележка: брой на комуникация - тръби, кабели в дървени летви или метални профили Металните нарязани слота на място. Преди щайга, измерване на височина, до която акт на комуникация през стената, а дебелината на елементите между водачите да избират по 5-10 мм.

Как да се съберат MDF

Облицовки MDF плоскости

Нападателят и kleymery

MDF панели взаимосвързани симетричен канал и заключване на езика под формата на език и канал, съответстващ на него. Към дървена щайга MDF панели могат да бъдат свързани с малки нокти, ги играят косо в ъгъла на канал. До края на метални профили завърши нападателят и чук. Той прилича на метал удар, само на тесен края си, вместо на върха - малка вдлъбнатина върху главата на ноктите. Нападателят на ноктите може да бъде съставен от един център удар, като на разстояние от върха на диска шлифоване и внимателно nasverliv на пробивна машина жлеб.

За закрепване на металната обвивка (и дървена, когато се работи на стандартна схема) се използва kleymery. Kleymer - малка метална скоба за фиксиране дупки и зъби са притиснати рафт шпонковите канали. Kleymer вкарва в жлеб на MDF панели на ограничителя и закрепване с винтове. Фиксирането kleymerami по-скъпо и изисква много усилия, но по-надежден и отрежете, ако е необходимо, може да бъде взето от друг, без да вредят на MDF.

Капаците

Инсталиране MDF плоскости върху кашона е много по-лесно да се подготвителна работа:

  • Започваме от ъгъла. Нарежете на желания размер брой MDF плоскости за покриване на монтажната равнина до най-близкия скарата. В ъглите на разрезите се провежда веднъж ( "shirkaem") шкурка.
  • На първия панел отрязани Hrebel език и да го свържат в ъгъла на ноктите (дървената кожа) или малки винтове (като метал). От страна на жлеба на заключване закотвяне шипове или kleymerami.
  • Налагаме следния панел се избутва в билото на бразда, той анкериране около прореза и т.н. ще остане, докато последните две панели.
  • Последният панел е нарязани по дължина по размер, с дръжка в 2-5 мм, в зависимост от това в коя област или ще завърши первази.
  • последният панел гребена отрязани по средата на пътя и се допълват.
  • Две скорошни панел поставете на мястото му "малка къща" избутва "застопори на мястото си".
  • Предстоящо последния панел, за да заключите предпоследната; при свободния край на винта закрепващите.

Забележка 5: "Последните две" - отговорна работа и изисква някои умения. Желателно е предварително обучен Obrazkom MDF. Ако обучение "къща" засяда, тя може да се закача зад фугата с отвертка.

декорация на склонове

Довършителни панели MDF пистите произведени по същия начин, но има две възможности: парчетата от MDF плоскости, заедно и в целия склон. Ако наклонът на малка ширина по-малка от широчината на MDF плоскости 1,8, а след това ясно трябва да ножницата напречно. Когато широките склонове на различни начини за кожата - въпрос на вкус. Ами погледнете склонове, изрязват парчета напречно последователно тъмни и светли тонове. Като цяло - по преценка на капитана и неговия дом.

Ъгли и цепнатини

Все още няма усложнения: в продажбата е много ъгли и первази MDF различни профили, размери и цветове. Монтаж се редуцира до изрязване по размер, заоблени ъгли, полиране кърпа и парче залепване течни пирони или всяко лепило за дърво.