Механизми на хемостаза, което е, какви са кръвоспиращи нарушения по време на бременност, нарушения на системата

Първичното и вторичното хемостаза: комбинация от механизми

Когато говорим за съсирване на кръвта у дома, а след това да обсъдим механизмите на хемостаза - един от най-важните системи на организма. Хемостаза - е биологична система, която поддържа течно състояние на кръвта в тялото е нормално, и е отговорен за да спре кървенето когато повреден съдовата цялост. Това означава, че тялото ни е естествено програмирани да не губят нищо от всяка една капка кръв.Има два механизма на хемостаза (кръвосъсирването), а именно:

  • съдово-тромбоцитите (първична);
  • коагулация (средно).

Само когато пълната комбинация от първични и вторични механизми хемостаза възможно ефективното функциониране на системата. Тромбоцитите са активно ангажирани в хемостаза на коагулация, без тях не може да бъде последната стъпка за формиране на пълна съсирек - прибиране на кръвен съсирек. В рани на малки и големи съдове се образува тромбоцитите щепсел, последвано от коагулация на кръв, фибринов съсирек организация и след това - лумен съдове възстановяване поради фибринолиза - разтваряне на фибринов съсирек.

За да кръвен поток в нормално състояние не е нарушена, и ако е необходимо се наблюдава, ефективно съсирване на кръвта, е необходимо да се поддържа равновесие между плазмените фактори, тромбоцити и тъкани коагулация на насърчаване и инхибиране. Ако този баланс е нарушен, има такива кървене (хеморагична диатеза) или тромбоза.

Хемостаза е това, което е
Хемостаза е това, което е

Постоянен хемостатично тапа ( "червен тромб") е оформена по време на образуването на тромбин. Тромбинът причинява необратимо агрегиране на тромбоцитите и отлагане на фибрин в клъстери формирани в мястото на нараняване. Fibrinotrombotsitarnaya ретикулум служи като бариера, която предотвратява по-нататъшното изтичане на кръв от съда, и стартира ремонт (възстановяване) процес тъкан.

Хемостаза на съдово-тромбоцитите и нарушение

Съдова-тромбоцитите хемостаза извършва спиране на кървенето в малки съдове (капилярите) когато кръвното налягане е ниско, и малки лумен съдове.

При здрав човек с кървяща рана на малки плавателни съдове спира в продължение на 13 минути (т.нар време на кървене). Съдова хемостазата се постига свиване (редукция) и съдова оклузия техните тромбоцитите съсиреци - "бял тромб". Ако повреден ендотелни клетки, покриващи (вътрешните съдовия лумен) се стартира първична хемостаза: разпределени специални вещества - биохимични "аларми", които работят като стартер спират процес кървене.

Плувки с тромбоцитите в кръвта са неактивирани състояние. В контакт с повърхността на раната и съсирване фактори, те се движат към активирано състояние и секретират различни вещества, необходими за хемостаза.

В ендотела действа като мощен антикоагулант повърхност, която не активира коагулационни протеини в кръвта и не привлича тромбоцитите. Ендотелната след контузия се превръща в мощен стимулант на съсирване. Ако възникне вредата това залепване (сцепление) на тромбоцитите на колагенови влакна повърхностно разположени. Този процес се поддържа от веществото, съдържащо се в ендотелиума съд и тромбоцити на - фактор на фон Вилебранд (VWF). В дефицит на VWF (болест на фон Вилебранд) адхезията на тромбоцитите е счупен.

Тромбоза в нарушение на първичната хемостаза

Процес формация първична тромб е нарушен при намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения) и тяхното качество малоценност (trombotsitopaty). Това е нарушение на хемостатичната система може да се случи по време на приема на някои лекарства. Това е преди всичко противовъзпалителни лекарства: аспирин, аналгин, Бруфен, някои антибиотици. Trombotsitopaty развива и бъбречни заболявания. Полезността на тромбоцитите може да намали използването на подправки и спиртни напитки.Нарушение образуване на първичен тромб се проявява склонност към кървене. образуване sinyachkovoy обрив. С развитието на тромбоза води излишък тромбоцитна активност. Такива проблеми с кръвната хемостаза, придружен от запушване на повърхността на съда е придружен от силна болка, чувство за пълнота; при скъсване на запушената съд възниква хематом (кървене). Ако човек освен също повишено кръвно налягане, нарушения в хемостазата тромбоза може да доведе до кръвоизлив в мозъка (инсулт) в мембраната на окото.

Хемостаза и коагулационни нарушения в системата на кръвосъсирване

Хемостаза е това, което е
Извършва коагулация хемостаза хемостаза в големи съдове (артерии и вени). Това се постига чрез съсирване (коагулация).

Когато рана образува съсирек, който трябва да се намали, като го черпейки от самия зародиш (прибиране), за да събере на едно място по краищата на раната в съдовата стена. Освен това, този кръвен съсирек се държи на място през цялото време е необходимо за заздравяване на свръхрастеж на съединителна тъкан. И едва след това кръвта се съсирва като мавъра си е свършил работата, той трябва да се разтвори (фибринолиза).

Кръвосъсирване - това всъщност е поредица от свързани с реакции, които се провеждат с участието на ензими. На всеки етап от този процес, активирането на зимоген (неактивна форма на ензима). съсирване система се състои от тринадесет такива протеини (коагулационни фактори). Те обикновено са означени с римски цифри (например, VII - фактор VII), и активираната форма на добавя индекс "а" (Vila - активиран фактор VIII). Коагулацията се случва верижна реакция тип: стимулатор вид задейства каскада от реакции, водещи до образуването на фибрин - краен продукт на кръвосъсирването реакции.

От плазмени коагулационни фактори включват: I (фибриноген), II (протромбин), III (тромбопластин / thrombokinase), IV (калциеви йони), V (proaktselerin), VI (accelerin), VII (proconvertin), VIII (антихемофилен глобулин А ), IX (Коледна фактор), X (Stuart фактор Prauera / trombotropin), XI (плазма тромбопластиново прекурсор), XII (Hageman / контакт фактор фактор) и XIII (фактор fibrinstabiliziruyuschy).

Такова смущение в системата за коагулация, като намаление на съдържанието или активност на фактори на кръвосъсирването може да бъде свързана с нарушения в кръвосъсирването (например, хемофилия А, хемофилия В, болест на фон Вилебранд). Прекаленото активиране на резултатите коагулация на хомеостаза в развитието на тромбоза (тромбофилия).

Патология на хемостаза по време на бременност

Хемостаза е това, което е
Патология на хемостаза система по време на бременност сред причините за спонтанен аборт са на второ място с акушерски и гинекологични проблеми.

По време на бременността бъдещата майка се подготвя да напусне. Подготовка и хемостаза система, която се приближава до раждането се активира още по-, защото раждане - е загубата на кръв. Но ако жената първоначално хиперактивен хемостаза, по време на бременност може да се развива microthrombuses съдове на матката, плацентата, което води до спонтанен аборт или мисед аборт.

При какви условия това може да се случи:

  • Когато наследствената тромбофилия.
  • Най-често в нарушение на метаболизма на фолиевата киселина, когато количеството на хомоцистеин в кръвта се увеличава. То вреди на съдовия ендотел от предизвиква образуването на тромби. Причините за това могат да бъдат липса на хранителния фолиева киселина и витамин В, заболяване на щитовидната жлеза, и бъбреците. ниво на хомоцистеина е в състояние да се издигне в пушачи, пият кафе и при пациенти, приемащи множество лекарства (теофилин, никотинова киселина).
  • В антифосфолипиден синдром (APS) - автоимунно заболяване, при което тялото произвежда антитела срещу собствените си фактори на кръвосъсирването, като по този начин също спонтанно образуват кръвни съсиреци в съдовете.

Превенция подобри хемостаза по време на бременност

Хемостаза е това, което е
За да се избегне увеличаването на хемостаза по време на бременност, за всички жени да носят едно дете трябва да се подложи на лабораторни изследвания: кръвна картина, коагулация (са открити параметри на кръвосъсирването), определянето на нивата на хомоцистеина.

Ако историята на спонтанен аборт или мисед аборт, трябва да попълните проучване на хемостазната система, кръвен тест за антифосфолипидни антитела. В случай на IVF (ин витро оплождане) за контрол на параметрите на кръвосъсирването е необходимо по време на бременността. Корекция на хемостазната система по време на бременността се извършва съвместно от двама експерти - гинеколог и хематолог.

В идеалния случай, е препоръчително да се извърши пълен преглед не е след етап на бременността, и семейно планиране.