Как да се убеди детето да яде

Как да се убеди детето да яде

"Детето ми не яде" - тази фраза често можете да чуете от родителите. Има деца, които нямат проблеми с апетита, но не всички са толкова късмет. Нека се опитаме да отговорим на два многогодишни въпрос: кой е виновен, че детето не иска да яде и какво да направя за това?Лош апетит при деца може да се дължи на различни причини. Всяко дете е различно. Ако децата на здравословното състояние не предизвиква безпокойство сред майки и лекари, първото нещо, което трябва да се обърне внимание на това, което те са свикнали да имат в семейството. Освен това, едно малко дете може да бъде вкусовите си предпочитания, като нас, възрастните, тя може да изглеждат невъзможни.

Divide не може да се смесва

На първо място, се отвори голяма тайна: деца - ужасни консерваторите, всичко ново ги предизвиква безпокойство. Това е особено вярно на храна. Например, любимо дете не обича, когато продуктите са смесени, така че да не се яде супи или салати. Или, обратно, отказва да се храни, ако продуктите са на табелката един от друг. Някой не може да устои сирене, защото не ми харесва неговата последователност. Други не обичат картофено пюре, а други искат да видят в бульон само кръгли моркови, площади, вече не са подходящи. Не е необходимо да се разглежда като поведение син или дъщеря просто като каприз. Детето има право както на родителите, са това, което той иска, и във формата, в която той обича.

Важен протест във връзка с най-малките. Понякога децата отказват да се хранят по-гъста храна, като бургери, печива и други храни. Вероятно не grudnichok научил самостоятелно дъвчете храната се дължи на факта, че родителите му за дълъг период от време, хранени само трохите силно смлян (хомогенизира) консерви пюре.

И това в менюто?

Монотонен храна също може да бъде причина за лош апетит. Детето е просто скучно с храни, които го предлагат редовно. Какво да се прави? Изборът не е налице. И в магазина тече купя нещо вкусно, също не може. Ето и измъчван на масата. Това се случва, и обратно. Детето е едно ястие, което той може да яде за закуска, обяд и вечеря. И ако любимите си храни в къщата не е налице, дете на "гладна стачка" толкова дълго, колкото запознат храната няма да бъде на масата. Уви, не е дефект на възрастни, които просто не се предлагат на детето на разнообразното хранене. Детето не навици, формирани вкус, така че той се страхува да опитате нещо ново. За коригиране на ситуацията, колкото е възможно, но не то бързо няма да работи, родителите трябва да полагат големи усилия.

Дай ми бонбони!

Много семейства правят едно и също често срещана грешка - позволявайте на деца да закуска между основните хранения. Е, как да се откаже едно дете, което иска само една филийка хляб. Разбира се, давам. Но не се забавляват с надеждата, че детето ви несъзнателно изберете модерен понастоящем разделен на хранене. Нищо подобно. Напротив, всички вдигна и малко през деня, той отказа да яде в определеното време, защото пълна. Feed може да бъде само един гладен дете.

Образ и подобие

Храни - нужда, която трябва да бъде изпълнено. Ние, възрастните го знаят, но все още бебето. Така че задачата на родителите - да го научи, че неговия пример. И тук е уловката. Ако мама и татко се яде "в движение", къщата няма традиция на семейните вечери, за да обясни на сина или дъщеря си, че е необходимо да се съобразят с диета, е трудно. Детето не разбира какво да правя, какво да вярват и не знам как да се изразя интерес към храната ,

Капризите на масата са в семейства, където родителите плащат много внимание на процеса на хранене. В продължение на много майки основна задача - да се хранят бебето. Дете разбира това и доволни от яденето процес, една самостоятелна изложба, в която на родителите - най-голям интерес зрители. Интензивността на страстите утихват, сякаш за да се преструвам, че не е много интересно. По-добре е да се обръща повече внимание на детето в друго време.

Апетитът се връща, ако

 • Създаване и поддържане на диета. Това ще гарантира стабилно функциониране на храносмилателната система, както и навременна и максимална секреция на храносмилателни сокове, които помагат избухне апетит.
 • Последователно и безопасно в съответствие с режима на мощност предлага бебешка храна. Не се ядоса, ако бебето отказва да яде. Просто махнете чинията от масата и да чака следващото хранене. Не се сърди, ако яде само част от дозата. По-късно детето ще яде малко повече. Не се притеснявайте, ако детето не пропуска няколко хранения (от една до три). Всички необходими хранителни вещества, за да компенсирате за сметка на вътрешни ресурси на тялото - нещо като "депо", намиращ се в черния дроб, мускулите и други органи.
 • Премахване на лека закуска между основните хранения.
 • Често излизат навън. Дълъг престой в помещението, липса на кислород намалява скоростта на метаболизма и апетита.
 • Разнообразяване на диета на детето, не забравяйте да предлагат нови продукти. Позволете на детето си да избира какво да яде, като предлага избор от няколко ястия. Монотонността е изпълнен с развитието на заболявания, такива като анемия, недостиг на витамини, дисфункция на стомашно-чревния тракт, и така нататък.
 • От родителите в присъствието на детето там с голям апетит.
 • Направете храна интересен процес - например, можете да ядете супа със сламка, и увити в плик ще посегнат съблазнителна бонбони. И ако едно дете да предложи да участва в подготовката на ястия, то най-малко искам да го пробвам, а може би дори и да яде.
 • За да привлече бебето към настройката на маса. стимулиране на апетита насърчава красива покривка за маса, съдове, както и това, което детето
 • независимо използва лъжица или вилица.
 • Отиди до обяд в близкото кафене. Той е забелязал, че децата обичат да се хранят навън.
 • Сложете детето на масата с деца, които се хранят добре. Alien пример за това е заразно!


Има ли някакъв проблем?

Родителите често са склонни да преувеличават мащаба на трагедията. Ако никой в ​​семейството никога не е бил добър апетит, така че защо детето трябва да се яде в продължение на три? Ако вашият син или дъщеря винаги яде малко, това е, вчера, преди една седмица, а дори и през миналия месец, докато детето е активен и весел и развил, а после се успокои, че всичко е наред с удоволствие. Вашето дете - "maloezhka".

Да, има такива. Но проблемът е, че поведението на бебето не отговаря на родителските очаквания. Мама варени, опитах, полезни продукти, закупени, инвестирани си сърце и душа, а детето е малко "клъвна" и всичко останало. Оказва се, не оценявам усилията. Разбира се, всеки, който би било жалко. Родителите могат да съветват само да се успокои и се опитайте да промените изгледа на ситуацията.

 • Как да се убеди детето да яде
  Force хранени. Това може да предизвика едно дете да повръщат всеки път, следващото хранене, отвращение и пълен отказ от храна. В допълнение, храната чрез силата води до факта, че детето не може да открие това, което вече е пълен. И това е пряк път към преяждане, затлъстяване и дисфункция на стомашно-чревния тракт. В по-късна възраст, на Насилственото хранене като дете може да доведе до неконтролирано хранене пред телевизора, "изземване" на стреса, затлъстяването и психологически проблеми.
 • Забавляват по време на хранене. Снимки, анимационни и яденето на раса, без апетит подобрява родители и научи детето да се храни без да забележи, храната. В резултат на това дете яде повече, отколкото е необходимо. Резултатът - на дискомфорт и тежест в стомаха, гадене и дори повръщане. И в бъдеще може да бъде гастрит, преяждане и затлъстяване.
 • За да упражни натиск. Всякакви ултиматуми и заплахи от страна на родителите ще доведат до това дете на негативната реакция към храната. Хлапето няма да получи положителни емоции от храна. Малко вероятно е, че някой ще възрази, това, което ядем, не само защото това е необходимо за живот, но също така и за удоволствие. Децата, които са постоянно под напрежение и действат като казват, родители и в живота на възрастните, могат да понасят физическо и емоционално насилие върху себе си.

SOS сигнал

Апетитът в присъщия ни природа, е основно изискване на организма. Така че желанието да имат дете, трябва задължително да се случи. При едно условие - че е здрав. Ако забележите, че детето отказва да се храни, да го погледне, ако той в последно време стана бледо, отпуснато, хленчещи, дали сънливост или раздразнителност. Може би детето се оплаква, че го боли преглъщането или дишането тежко. Проверете дали има зачервяване или обрив по кожата. Подуване на корема и промяна в изпражненията също трябва да предупреди родителите. Измерва се температурата на детето. Всеки от тези симптоми могат да сигнализира началото на заболяването. Не забравяйте да се консултирате с лекар.

Отказ да се яде също може да бъде признак на психологически проблеми при децата. Семеен конфликт, родителски развод, проблеми с колеги, преподаватели или учители, раждането на брат или сестра, смяна на училище или детска градина - всички от които могат да предизвикат силни емоции в детето и да имат отрицателен ефект върху апетита. За да помогне на унес трябва родителите - заедно с детето, за да разберат проблема и отстраняване на причината за нервно напрежение.

Апетитът при деца може да отсъства поради страх. Как реално - детето е имал лош опит на насилствено хранене, и въображаемо, което означава, че може да бъде фантазия основава на реални събития. В тази трудна ситуация, родителите не винаги могат да си помогнат сами, по-добре е да отидеш на психолог.

Примерно меню за деца от една до три години

Деца на възраст над 3 години са най-често ходят на предучилищна, където в менюто всеки ден. И бебета под една година хранене присвоява педиатър.

ЗАКУСКА: зърнени култури (200 мл), филия хляб, сирене (10-15 г), масло (5 г), слаб чай с мляко (150 мл).

Обяд: 150 мл плодове (мляко) пият (150 мл) или пресни плодове (100 г).

Обяд: супа (150 мл), месо (риба) чиния (около 70 грама), гарнитура от зеленчуци, зърна или сварени юфка (100 г), 100 мл
напитка (плодове компот, morc, сок) (100 мл), филия хляб.

ЗАКУСКА: кисело мляко, кисело мляко или мляко (150 мл), сирене (50 г), бисквити или вафли (1 бр), плодове (100 г).

НОЩ: зърнени култури (200 д) или варени зеленчуци, юфка или сварени зърнени култури (150 д) в блюдо на месо или риба (70 г), TEA (150 мл), филия хляб.

Лягане: ферментирало мляко напитка (150 мл).