Диагностика и лечение на артрит при котки

Въз основа на материали www.icatcare.org сайт

Симптомите на артрит при котките.

Котки умело крият дискомфорта и болката, така явни признаци на артрит може да не са видими. Котката намалява своята дейност, като същевременно минимизират напрежението в засегнатата става, и, като правило, не показват същите признаци на артрит и други животни. По-специално, котките обикновено показват явни признаци на куцота или болка, причинена от артрит.Основните симптоми на артрит при котки са:

Намалена подвижност.

 • Неохота колебание или отхвърляне от скокове нагоре или надолу;
 • Котката скача върху долната повърхност от всякога;
 • Котката скача по-рядко от обикновено;
 • Забележителни затруднение при движение по стълбите;
 • Скованост в краката, особено след сън или почивка за известно време, той може понякога да се забелязва накуцване;
 • Затруднения при използване на тоалетната чиния;
 • Vylezanija трудност на спи кошници;

Намаляването на активността.

 • Увеличаване на времето за почивка или сън;
 • Котка на лов или излиза по-малко, отколкото преди;
 • Кат си ляга в по-достъпни места;
 • Котка играе и рядко общуват с хора и други животни;

Промени в оформяне.

 • Облизване на по-малко или по-малко време;
 • Тъпа и покрити с едно докосване на вълна;
 • Overgruming (прекомерно близане) ставите на пациенти;
 • Cat заточване ноктите рядко;

Промени в темперамент.

 • Раздразнителност или негодувание в отговор на опит за удар;
 • Раздразнителност или негодувание в отговор на опита за контакт от страна на други животни;
 • Увеличаването на времето, прекарано сам;
 • Намаляване на общителност, желание да се избегне контакт с хора и животни;

Диагностика на артрит при котките.

Тъй като артрит е по-често и по-тежко при възрастните котки, трябва да се диагностицира при всички котки в зряла възраст - от 7 години и по-възрастни. Предварителната диагноза обикновено се основава на съответните симптоми и поведенчески промени в домашна обстановка (вж. По-горе). Ако забележите някой от тези промени, е важно да се провери котката на ветеринар за всеки дискомфорт и болка в резултат на артрит.

При проверка на котка квалифициран ветеринарен лекар може да открие болка, дискомфорт, подуване или други промени, които са засегнали някои стави. Ако имате съмнения, ветеринарният лекар може да предложи рентгенови снимки на ставите, но това не винаги е необходимо, и в някои случаи, дори и ако диагнозата не е ясно, може да бъде назначен като обикновен лечение (противовъзпалителни средства).

Въпреки, че допълнителни тестове, като кръв и урина, обикновено не са необходими, Вашият лекар може да ги извършва, ако подозирате, че присъствието на други здравословни проблеми (които, уви, не е необичайно при по-възрастни котки), или да вземете лекарството правилно.

Лечение на артрит при котки.

Лечение на артрит при котките не се ограничава само до рецепцията на някои медикаменти, трябва да се вземат предвид много фактори!

Подготовка на жизнено пространство за котки, страдащи от артрит.

Малки промени в околната среда могат да направят живота по-лесен за котката, артрит страдащите. Ето някои от тях: • Soft, топло и удобно легло е от жизненоважно значение за котки с остеоартрит. Пейка трябва да се намира на лесно достъпно и тихо място без течения. използването на затворена lezhanok често ( "къщи") позволява на котката да се чувстват сигурни комфорт;
 • Инсталирайте стойката или стъпка рафтове, така че котката да се изкачите на любимите си високи мебели (диван, перваза на прозореца, и т.н.), без скокове;
 • Уверете се, че всички врати се отварят лесно за котки, и, ако е необходимо, да ги осигури в отворено положение, така че котката не трябваше да изтръгне;
 • В тавата за тоалетка с една ръка, на стената трябва да бъде ниска, така че котката беше лесно да се ходи върху него;
 • Уверете се, че захранващото и водата за котките са разположени на лесно достъпно място, на пода или върху платформа с лесни стъпки. Кат не трябва да скочи нагоре (и по посока надолу), за да се хранят. Същото важи и за тава превръзка.
 • Отделяйте време за оформяне котки, тъй като за нея, тя може да бъде трудно и болезнено нещо;
 • Обрасли ноктите трябва да бъдат отрязани редовно;

Храни и хранителни добавки за котки, страдащи от артрит.

Затлъстяване и наднормено тегло се влошават артрит и трябва да се избягва. Контрол на теглото е много важно за по-възрастните котки. Ако котката болни с артрит, е с наднормено тегло, за своето състояние, след като внимателно контролирана загуба на тегло (под контрола на ветеринарен лекар), значително се подобрява. Лекарят може да препоръча специална диета, за да помогне на котката ви да отслабнете безопасно и ефективно.

В момента, за котки с артрит достъп до специална храна и хранителни добавки. Храна за тези котки обикновено съдържат различни комбинации на мастни киселини, които са предназначени за намаляване на възпалението и гликозаминогликани (такива като глюкозамин и хондроитин), които са "изграждащи блокове" на хрущяла в ставите, хрущялите и допринасят за подобряване на състоянието. Фуражи и добавки като цяло са безопасни (въпреки че те трябва да се използва само от съвет от ветеринарен лекар), но тяхната ефективност при лечение и облекчаване на състоянието на котки с артрит е недоказана. Техният ефект е вероятно да бъде относително малък, и има в ранните етапи на ставни заболявания или в комбинация с други лекарства за лечение на артрит. Допълнителен проблем е, че производството на биологично активни добавки (например, глюкозамин и хондроитин) слабо регулирани, така че качеството на продуктите от различни производители, може да варира в широки граници.

Медикаментозно лечение на артрит при котки.

Лекарства могат да бъдат много ефективни за облекчаване на болката и намаляване на възпалението, свързани с артрит, но тяхното използване е разрешено само под прякото наблюдение на специалисти, тъй като вероятността от странични ефекти.

Най-често класа на лекарства са артрит, нестероидни противовъзпалителни средства (нестероидни противовъзпалителни лекарства, NSAID). Повечето от тези лекарства в много страни е разрешен за употреба за котки, но тяхната безопасност е много различен, така необходимия опит при избора на дългосрочна стратегия лечение. За да се намали риска от странични ефекти, лекарството трябва да се подбират внимателно и се използва в най-ниските възможни дози (индивидуални за всяка котка), при стриктно спазване на препоръките на лекаря.

Първият лекарството при пациенти с артрит на котки, лицензирани за дългосрочна употреба е мелоксикам (Metacom; Boehringer Ingelheim). В момента много информация за употребата на този наркотик доказва своята ефективност в управлението на артритни котки. Когато се използва правилно (и съответни дози), значителни странични ефекти от употребата му са редки.

В някои случаи лечението на (алтернативно или допълнително), използвани аналгетици (обезболяващи) лекарства, които са назначени в случаите, в които употребата на НСПВС не осигуряват достатъчно сила. Сред прилагат (само под контрола на ветеринарен лекар) лекарства - бупренорфин, амантадин, трамадол и габапентин.

Допълнителни методи за лечение на артрит при котки.

За лечение на хронични болки от артрит на различни методи, използвани акупунктура. Ефективността на акупунктурата е все още в процес на обсъждане, а не е доказано в контролирани проучвания. Въпреки това, анекдотични доклади дават надежда, че прилагането му може да бъде полезно допълнение към терапия при някои котки. Във всеки случай, акупунктура, трябва да се извършват от специално обучени техници и не се използва като заместител на лечението на артрит при котките.