Aikibudo и Катори Шинто Рю

Въз основа на книгата Otake Risuke "училище Учение Теншин Шоден Катори Шинто Рю". Преводи на български А. мърморко. Публикувано на интернет страницата с разрешение на A.Gorbyleva.Написано клетва и ангажимент за върховно божество върховен господар на Iizasa Syurinosuke Yasusade

обща информация

Училище Теншин Шоден Катори Шинто Рю Япония признат от правителството като най-яркия военна традиция на Япония. Учебният план на това училище включва laijutsu (изкуството на рисуване на меча и след това взриви), кен-джуцу (меча меч) bōjutsu (изкуството на боя дълъг прът), naginatajutsu (изкуството на боя нагината), джуджуцу (изкуството на боя без оръжие), sojutsu (изкуството на боя копие) shurikenjutsu (изкуството на хвърляне на ножове), Нинджуцу (изкуството на шпионаж), sendzyutsu (тактика) и tikudzodzyutsu (укрепление изкуство). Въпреки това, програмата на този училищното образование отива отвъд тези дисциплини, а също така включва теми като астрономия, география, въз основа на китайската философия на Ин и Ян. Някои от най-уязвимите части на учението за фехтовка меч (Gokui-кен) включват fudoti Simmo-Кен, Цубами-PSP и др.

Дори и днес, училището продължава да следва стриктна традиция, според която на жалбоподателя е в Рю трябва да направим keppan - пиша и да подпише с кръвта си клетва вярно да следват политиката на училище. Поради това, Теншин Шоден Катори Шинто рю успяха да запазят оригиналните учения на училището, неговия дух и техника в цялата му почти шестстотин съществуване по абсолютно същия вид, тъй като е приет основател Рю Iizasa Toisaem Ienaoko. Когато магистър Iizasa Ienaoko създал своя школа, той й даде името на Теншин Шоден Катори Шинто рю. Въпреки това, господарят на следващите поколения често променя името и по-специално Sinro Шинто Рю, Катори Шинто Рю, и така нататък. Г. През 1940 г., на 19-ти училище патриарха и най-известните му последователи са решили да приемат официално като имена ryuha оригиналния си име - рю Теншин Шоден Катори Шинто.

В момента Iizasa семейство живее на разстояние от около 1 км южно от Катори храм, който също е будистки храм божество Marisitenson (Maritie-дева), който в древността е военен божество, а божество пазител вид Iizasa.

В началото на всяка година в деня на овца от старата зодиак започва нов сезон обучение в Теншин Шоден Катори Шинто Рю. На този ден, всички студенти и приятели ще доджото да Iizasa със семейството си, за да отпразнуват това събитие. Те донесоха на патриарха 50 парчета от слама въже и 50 оризови топки, броят на 50 съответства на 50 от най-изявените майстори на училището, включително много от основателите баща Господ Ienaoko.

Учението на училище

Първото изречение в каталога на - mokuroku училището Шинто Рю казва: Heiho ( "теория на войната") е heiho (Учение на света "), и всички хора трябва да знаят, heiho (Учение на света").

След въвеждане на училище и подписване клетва в собствената си кръв (keppan) студентът чака старание в обучението през целия си живот, така че той става и остава достатъчно силна, за да се бори с врага с един удар на меча си. Фехтовачи Теншин Шоден Катори Шинто Рю трябва да бъде силна в тялото, но също така трябва да развиват собствената си умствена енергия до такава степен, че никой не можеше да внуши страх.

Първоначално класическа буджуцу - средство за водене на война, с която му представител защитава себе си или вашия дом. Но в процеса на непрекъснато обучение на студентите култивира естествено, по-морално състояние на ума. Истинска разбиране heiho (Учение на света ") се постига само след доста дълга и сурова обучение.

Теншин Шоден Катори Шинто Рю забранява неговите фехтовачи да се присъедини към битката за лични причини. Тази забрана се бори, взема под внимание факта, че истинската битка - това е въпрос на живот и смърт, и неизбежно, най-малко един от членовете умира в нея. Ето защо, магистър Катори Шинто рю каза, че конкуренцията - Shiai равносилно на среща със смъртта - синьо-ах.

За тези хора, които търсят за теста в реална битка, Iizasa магистър напусна тайната доктрина, която той нарича "Kumadzasa-но osie" - "Учението на малък бамбук".

Теншин Шоден Катори Шинто Рю е без система за класиране за свои представители, които ще се определят на базата на изкуствен дуел. Не го и шампионати администриране, защото последният, напълно отсъства в класическия метод на военно обучение. От учителите и учениците се изисква само да се посветят на обучение и си помагат един на друг. Въпреки това, по време на тренировка, като се вземат предвид такива фактори като психическа зрялост, студентът може да получи сертификат - "mokuroku" потвърждава неговите постижения, а много по-късно, когато обучаваният достигне определена степен на техническо съвършенство, удостоверението - "menkyo".

По-късно през Теншин Шоден Катори Шинто рю има най-висок сертификат училище "Gokui-kaiden", но минималното изискване за получаването му е постигането на 42-годишна възраст на кандидата.Присъствието на стотици хиляди последователи в който и да е училище прави невъзможно инструктори могат да бъдат дадени индивидуално внимание на всеки един ученик. Затова Теншин Шоден Катори Шинто Рю не се интересува от броя на учениците в техните списъци. Това е една от основните разлики между класическите ценности и съвременните идеи на Будо.

Ако духът на смирение (смирение), което е съществена част от бушидо, изчезва от обучението на класическата бойни изкуства, те се превръщат в обикновени системи на насилие.

Наистина класически проучване на бойните изкуства (буджуцу и Будо) върви ръка за ръка с хуманно поведение и включва разработването на дълбоко чувство за морал в неговите представители. Необходимо е да се бори и да спечели битката не на физическо ниво. Истинската победа е да бъде в състояние да постигне победа без да се прибягва до бой. Това е концепцията за уа - мир, хармония, мир; което е крайната цел, въплътена в хей-хо - "доктрината на света" (хармония, хармония). В будистката сутра "Dzuy-Bonneau-кьо" да се чете: "Враждебността могат да бъдат преодолени с помощта на враждебност, но враждебността могат да бъдат преодолени с помощта на приятелски и това е - закона на всички времена".

История Катори храм

Училище Теншин Шоден Катори Шинто Рю е тясно свързана с храма на Катори. И ние трябва да говорим за това по-подробно. На първо място, няколко думи за произхода на храма. Катори Jingu (Катори светилище), посветен на бог Futsunusi-Микото, и се намира в град град Sawara Катори, префектура Чиба, че е важен център на религията Шинто.

Какво е Катори

Според легендата, Futsunusi Микото е изиграла важна роля в установяването на мир в древна Япония, създаването на нейната сила Ninigi-не Микото, богинята на слънцето Аматерасу внук на Oomikami и предшественик на императорското семейство на Япония. Катори светилище е издигната в чест на Futsunusi Микото, който стана почитан като божество пазител на националната сигурност, развитието на промишлеността и военна мощ. Според традиционната версия на Катори Джингу е построена през 18 година от царуването на първия император на Япония Джиму (т. Е. В 642 г. пр.н.е.. Д.).

Какво е Катори

На всеки 20 години, светилището е възстановен в съответствие с Шинто ритуал. В допълнение към това редовно изпраща императорските пратеници. Всичко това напълно демонстрира високата стойност на Катори храм за японската държава. В действителност, древните са вярвали, че Катори Джингу отстъпват по значение само до известния храм в Исе Ise Jingu, главния храм на богинята Аматерасу слънцето. В древни времена, само три шинтоистки храмове в Япония - Ise, Катори и Кашима - било позволено да се използва думата "Джингу", което означава "светилището" в името си. По този начин, японците традиционно са били силно почитан храм на Катори и в национален мащаб разпространението на малък храм, посветен на бог Futsunusi Микото. Тези църкви сега, там са около 2300, а те включват най-големите храмове в Нара Касуга и Shiogama в Мияги. Сред Bugei навикът да се поклонение в храма на Катори в търсене на божествено вдъхновение и помощ от Futsunusi Микото, за да се постигне по-голямо майсторство в класа по бойни изкуства.

Всеки класически Bugei доджо през целия Япония съществуващ обичай да се издигне Шинто олтар, посветен на божества храмове Катори и Кашима, които те почитали техните върховни богове и настойниците и храбри.

В периода Мейджи (1868-1912) Катори Jingu получи подкрепа от страна на правителството, тъй като храмът на първи клас, а по-късно се превръща в един от най-важните светилища, в които имперски служители се събраха на религиозна церемония в подкрепа на фестивали в храма, проведени под ръководството на императорския двор.

Какво е Катори

Генеалогия патриарси училище

В онези дни, когато Iizasa Toisay Ienaoko основава Теншин Шоден Катори Шинто Рю, имаше школа на патриарх заглавие наследство обичаят на Iizasa най-големият син на семейството. Имаше и обичая, че училището никога не трябва да има никакви даймио, независимо от това колко той е готов да плати. В момента, почетен директор на училището през ХХ поколение е Iizasa Syurinosuke Yasusada и непрекъснато родословие на Теншин Шоден Катори Шинто рю е, както следва:
 • 1 патриарх - Iizasa Toisay Ienaoko (Iga не Ками)
 • 2 патриарх - Iizasa Wakasa не Ками Moritika
 • 3 патриарх - Iizasa Wakasa не Ками Morinobu
 • 4 патриарх - Iizasa Yamashiro не Ками Moritsuna
 • 5 патриарх - Iizasa Saemonnodzo Morihide
 • 6 патриарх - Iizasa Oi-не Ками Morisige
 • 7 патриарх - Nidzasa Syurinosuke Morinobu
 • 8 патриарх - Iizasa Syurinosuke Morinaga
 • 9 патриарх - Iizasa Syurinosuke Morihisa
 • 10 патриарх - Iizasa Syurinosuke Morisada
 • 11 Патриарх - Iizasa Syurinosuke Morisige
 • 12 патриарх - Iizasa Syurinosuke Moritsugu
 • 13 патриарх - Iizasa Syurinosuke Morikio
 • 14 патриарх - Iizasa Syurinosuke Nagateru
 • 15 патриарх - Iizasa Syurinosuke Moritzru
 • 16 патриарх - Iizasa Syurinosuke Morisige (Kanrokusay)
 • 17 патриарх - Iizasa Syurinosuke Morifusa
 • 18 патриарх - Iizasa Syurinosuke Morisada
 • 19-ти патриарх - Iizasa Syurinosuke Kanedziro
 • 20 патриарх - Iizasa Syurinosuke Yasusada

Изключително фехтовачи училище

Няма крайна към списъка с изключителни майстори на меча, свързани с Теншин Шоден Катори Шинто рю. Като например фехтовачи основател Kamiidzumi Ise не Ками Nobutsuna Shinkage рю Цукахара Тоса-Ками и Цукахара Bokuden, са представители liniii Кашима Shinden, Мацумото Bizen-Ками и Morooka Ippasay са само най-известните примери. Сред студентите Iizasa Moritsuny, четвъртата патриарха на училището, беше Hanbey Sigeharu Такенака, който стана известен като наставник Тойотоми Хидейоши (1535-1598) във военната стратегия. Katakura Kodzyuro Muranori Gensitiro и Куросава са били васали на известната фамилия на дата и Nakadai Шинтаро Мацумото Naoitiro и Иба Gongbei били васали на шогуна Токугава. Тези и други имена на първо място сред наставниците фехтовка Теншин Шоден Катори Шинто Рю, който е служил в различни части на Япония.

Традиции възникнаха Катори Шинто Рю

От Катори Шинто Рю произхожда след школата на бойните изкуства:
 • Shinkage Рю
 • Toden Рю
 • Кашима Шинто Рю
 • APCI-рю
 • Чрез Рю
 • Sigen Рю
 • Sin Кейт Рю
 • Ryugo Шинто рю Isshin-рю
 • Мусо Шинто Рю

Списъкът е взета от книгата "Наследството на древния японски Budo", публикувани от Асоциацията за насърчаване на неговото писмено Kaesaburo Kavauti през 1954. Iizasa Syurinosuke Morisada, 18 патриарх на училището Катори Шинто Рю, научил умението от баща си, а той предава на наследниците му, без никакво изкривяване. Той е починал на възраст от петдесет и девет години в епохата Мейджи. Най-добрият му ученик Eiykan Ямагучи изпаднал в ролята да предадат на бъдещите поколения традициите на училището в непроменено. Сенсей Ямагучи бил един от най-близките ученици Morisady, работата му е продължено от неговите ученици. Най-известният сред тях, Сенсей Том Shiina, Kayasy, Sugino.