Звукът на речта за деца в предучилищна възраст

Тя - е най-важното постижение на човека. С помощта на звуци, думи, изрази, жестове и интонация повече можете да общувате с други хора. Правилната комуникация се нарича култура на речта. Това е способността да се изразява правилно, при спазване на определени условия, цели разговори, както и за използването на езиковите средства (интонация, лексика, граматика). Звукът на словото е обща способност да комуникират един с друг.

Какво е най-доброто аспект на речтаКакво е - звукът на словото?

Това е част от човешкия вокална съобщението. Звукът на речта съчетава устната форма на думите. Този слой е отговорен за правилното произношение на звуковете, изрази, скоростта и обема на говорните изказвания, гласът тембър, ритъм, пауза, стрес логика, правилното функциониране на речта мотора и слухови устройства, както и наличието на подходяща реч среда среда.

Образованието на звука култура на речта допринася за навременната и бързото развитие на езиковите умения в деца в предучилищна възраст. По време на речта на учители, логопеди в същото време се развиват речник, граматически съгласуван реч. Уроци помагат на децата да следват дъха по време на произношението, правилното му яснота умения гласов контрол се развиват бавно и интонацията прав.

Какво е най-доброто аспект на речта

Как да се повиши солидна култура на словото?

Формиране правилната реч на детето се намалява не само за развитието на умения за правилно произношение на звуците, които участват логопеди, но също така и за да отговорят на много важни задачи. В детската градина, децата са имали учители. Като правило, те се развиват стабилна култура на речта на детето в следните области:

 • Донесете правилния звук произношението.
 • Форма на точността и яснотата на изговаряне на думите, които отговарят на езиковите норми на българския език.
 • Генериране време на изследване с умерена скорост, говор и дишане на правилното произношение.
 • Повишаването на интонацията правилното произношение на звуци и думи.
 • Разработване на слухови вниманието при децата.

Звукът на словото и нейното изпълнение се осъществява в две направления: за развитието на различни възприятия (ритъм, темпо, тон, сила, скорост), както и речта двигателния апарат. С цел повишаване на учителите глас култура на детето избран следните форми:

 • Самостоятелна заетост, в която децата си взаимодействат един с друг.
 • Класове с експерти от предучилищна институции.
 • Работа под формата на игри, упражнения.
 • Музика класове.

Развитието на стабилна култура на речта в предучилищна възраст продължава не само в специални класове, но и на разходка, сутрин гимнастика реч. Учителите използват звукоподражателен думи, стихотворения, скоропоговорки, визуален материал, анимации, презентации, и др.

Какво е най-доброто аспект на речта

Възраст формиране на звука на словото в детето

Най-добре е да се започне да се ангажират с детето на възраст, когато той започва активно да се говори и да се повтаря думите. Образуване на звук култура на речта - това е важна стъпка, за да се подготвят децата за училище. Важно е да не пропуснете този момент, и да помогне на детето с учителите от детските градини да се разбере науката за правилното произношение на звука.

биологичен слуха

Още от раждането на лицето, има способността да се прави разлика между звуковите вибрации - това се нарича биологична или загубата на слух. При хората, звуците са признати от външното ухо, тъпанчето, слухови ossicles и вътрешното ухо. Звуковите вибрации образуват възбуждане на нервните окончания и предават информация към мозъка. Аудитория внимание - това е специална характеристика на човешките способности на възприятията, което помага да се съсредоточи върху звуци, дейността или обект. Например, когато едно дете спира вниманието си към стимулиране, той получава по-голяма яснота на звука усещания. Ако нарушен слухови възприятие при деца, тя включва намалява вниманието, любопитство. Детето често плаче, стресна от звуци и външни дразнители.

Какво е най-доброто аспект на речта


Как да изберем логопед?

Намери добър специалист - не е лесна задача. Особено, ако детето има сериозни проблеми с говора. При избора на логопед, имайте предвид следното:

 • Попитайте специализираните логопедични квалификации и професионален опит. Разглеждане на портфейла.
 • Посъветвайте се с логопед, независимо дали това решава конкретен проблем.
 • Разберете броя и разходите за обучение.
 • Опитайте се да разберете дали един човек е да си представим, дали детето приятно да бъдеш логопед.
 • Колко високо гаранция за положителен резултат.

Не забравяйте, че по-високите ценови класове с логопед не гарантира качеството на извършената работа.

Какво е най-доброто аспект на речта

Урок от звука на речта е насочена към обучението на възраст деца в предучилищна възраст, за да изразят ясно и правилно. Звук "Y" се научи да се каже, гладко и дълго издишване. Учителите, за да могат децата да го издадоха с различен обем и интонация. на солидни обучение класове се провеждат под формата на игри и специални упражнения, които помагат да се научат как се произнася звукът "у". Упражнение - сложи устните си една тръба и да ги дърпа напред подготвя артикулация на произношението. В допълнение, учители пеят песни с момчетата изпълняват хорово повторение на звуци и др.

"H" на звука. Нейното развитие се осъществява под формата на игри и песни. проучване Неговата след деца в предучилищна възраст да се научат да се справят с шума на "в". Feature на кабинета му е, че работата включва, в допълнение към артикулация, гласни струни. Обикновено, звук "Z" изисква обучение пред огледалото. По време на работа, учителят казва деца речитатив на предлага. Развитието на стабилна култура е тясно свързана с фонемното слух.

Възпитание на звука на речта в предучилищна възраст

Звукът на словото включва правилната дикция, звук произношението, интонацията, ритъма, жестовете, изражението на лицето, тона на гласа, поза, двигателни умения по време на разговор на дете. Ако редовно се занимават с произношението на звуци образование, деца в предучилищна възраст, ще бъде по-лесно да се учи в бъдеще. Ето защо методите на обучение е за решаване на учителя на следните задачи:

 • Развитието на мобилността на езика и устните през zvukoproiznosheniya.
 • Да се ​​научим да се поддържа на долната челюст в позиция.
 • Фокусирайки се върху дишането по време на реч.

Обикновено деца в предучилищна възраст да се научат на звука го без усилие, ако това е време, за да се образоват. През този период, децата заемат думи и звуци подражателни метод. След като изслуша фонетичен положи най-ранна възраст. Важно е да не се изгуби набраната инерция и да насочи развитието на детето в правилната посока.

Образованието в средната група

Звукът на словото в средата на група от деца в предучилищна възраст (на възраст от 4 до 5 години), се състои от реч на слуха и дишането, които са в началото на появата на словото. Образованието в тази група започва с мисълта, че преди това е бил получен. Основната задача на учителя да научим децата ясно и правилно произнася звуците на българския език. Специалист обръща специално внимание на съскане и свистене, научи правилно произнася трудни думи и фрази, интонацията образува израз умения. В допълнение, на терапевта възпитава в децата на високо ниво на речта заседание, което ще им помогне да се промени независимо тонът на гласа, интонацията се открояват думите в изречения. Звукът на словото в средната група също се фокусира върху развитието на речта дъх, фонемното възприятие, гласови и артикулационни устройства.

Какво е най-доброто аспект на речта

Образованието в по-старата група

Звукът на словото в по-старата група (на възраст 6-7 години) по-нататъшното развитие на уменията, придобити по-рано. Учителите се стремят да подобрят развитието на артикулацията устройство на детето, следвайте произношението на звуци чрез различни упражнения, развиват фонемно изслушване, научете се да се идентифицират звукови пасажи в Словото да се използва правилно тона и темпото на речта. Логопеди също премахва говорни дефекти или недостатъци аудио произношение, подобряване на уменията си, да научат правилните модели на литературен произношение на думите на родния си език. Звукът на словото в старши групата е да се развие при деца добър фонемното слуха, да преподават четене думи, изречения и кратки текстове, за да се разбере разликата между условията, да прави предложения и да проведе независимо сериозен анализ. Довършителни обучение в по-старата група, децата са в състояние да се прави разлика между гласни и съгласни, под звуците на тяхното предназначение. Като правило, учителите, които подготвят децата от предучилищна възраст за подготвителната фаза, която започва преди да влезе училище.

Какво е дидактична игра?

Образователни игри в детската градина - това е тренировки, които помагат на деца в предучилищна възраст се учат на нови знания чрез забавни игри. Те се отличават с правилата, ясна структура и оценка на системата. Дидактически игри решаване на редица задачи, поставени от преподавателя. Има цял техника, която позволява на форма за разработване на фонетичен слуха на детето. Дидактическото метод на постепенно възпитанието на правилното произношение на звуците на българския език и умения за слушане. Всички игри имат определени цели, които са намалени до разпределението на звуци в началото, в средата и в края на желаната дума. Така например, една игра на "скрий-звук" е предназначена за деца на възраст до шест години. Тази независима игра за групата, която се контролира от учителя. Целта - развитието на вниманието и фонетичен слух. Като допълнителни елементи, използвани от топката. Водещият трябва да направи една дума, в която има определен звук, като "а". Тогава той хвърля топката на свой ред момчета казваха различни думи, в които звукът е налице. Задачата на децата хвана топката с думите на звука, който искате, и от друга "думи" ритъма.

Какво е най-доброто аспект на речта

Какви проблеми съществуват звук развитие на словото?

Какво е най-доброто аспект на речта