Защо не потънат корабите - представяне на урока по света

Един ден бях заслепен от пластелин кораб. Решихме да я спуснете във водата. Видях, че корабът наистина плува и не потъва. Започнах да се чудя: "Защо не потъва, той е от глина? Истински кораби? В края на краищата, те са много големи, а не от глина, и стомана?! "Реших да се правят изследвания и да намерят отговора. "Защо да не потънат корабите?Цел: Да се ​​проучи въпроса: "Защо не потъне кораби" Задачи: 1. Събиране на информация за причините, поради които корабите се държат на повърхността. 2. Провеждане на тестове, за да ви помогне да разберете защо корабите не потъват.

Хипотеза: 1 Какво става, ако корабите не потъват от -За си форма? 2. стоманени кораби не потъват, защото те са по-леки от вода, тъй като те имат въздуха.

На първо място, аз реших да се обърнат към литературата. В случаите, когато корабът е започнал? С трупи. Човекът хвърли едно дърво. Аз нарязани клони. Вдлъбнати багажника, седна и заплува. Хъски направиха лодка от животинска кожа, египетски папирус.

Уморихте ли се човек гребане и направи платно.

Тогава хората започнали да строят кораби с други материали: метал, пластмаса, и т.н. От наблюденията си, знаем, че пластмаса и дърво са добре поддържани във водата, и метала е потопен във вода. Как стоманени кораби могат да управляват, за да се задържи на повърхността, а не да се удави?

От книгите, които научих, че водата е в състояние да прокара всяко тяло. Ако застанете до врата му във вода, ръцете му от двете му страни, ръцете постепенно ще се повишат. Водата ги избутва. Това е вярно, аз опитах. Да проверя това твърдение от опита.

Опитът номер 1: "Thonet, не потъват."

Заключение: Пластмасови и дървени тялото изхвърля вода и метал, гума и стъкло - не. предмет материал мивки плувки лъжица метал + мач дърво + стъклени топчета + колело + гума детайл от пластмаса дизайнер +

Опитът №2 «магнит дъвка", прикрепен към магнит тънка гумена нишка, така че да се виси на конец. След това се измерва дължина смола -. 14 см Къси магнит суспендира от еластична лента, в съд с вода. Сега дъвка измерена дължина - дължина 13 cm е по-къс дъвка - 1 cm Заключение: .. Водата избутва и метален корпус. Следователно твърдението, че водата избутва всеки орган - е вярно. Само едно тяло е лесно да се бута, а други - не. И все пак, аз разбрах, че за растящото сила на водата хора са дошли с друго име - се поддържат.Къде са насочени плаваемост? В плаващ сила е винаги насочени вертикално нагоре. Това се илюстрира от следния експеримент Experience № 3: "Само нагоре" Вързан магнит кратко със случая с конец Kinder изненада и спускана във водата. притежател магнит влачат под вода. Вертикално протегна низ показва, че силата на подемната сила, която действа по делото, е насочена вертикално нагоре.

287-212 г. пр.н.е. Древногръцки учен Архимед е живял. Той отвори един от основните закони на физиката, който гласи, че "... В организма, частично или изцяло потопен в течност актове вертикално нагоре растящото сила, равна на теглото на течността изместена от тялото ..." стомана кораб не потъва, защото тя измества на много вода. Колкото повече един обект измества водата, толкова повече тя го избутва.

Чудех се - какво друго е на борда на кораба, с изключение на този отбор, който капитан, пътници, товари и цялото оборудване, което го оборудвана? От книгите, аз научих, че има много елементи от дърво и пластмаса. В допълнение към всичко, листвана на кораба има въздух!

От книгите, аз научих, че въздухът е много по-лек от водата. Но вътре в корпуса на кораба има пространство, изпълнено с въздух. Той поддържа въздушния кораб на повърхността на водата и не позволява да потъне.

Опитът №4 «Въздухът е по-лек от водата", взех случай на Kinder изненада и да го спуснат в леген с вода на дъното. В случай, че има въздух вътре. Веднага след като се пусне един случай, той веднага стана.

След това се излива в случай на речен пясък и спусната във водата. Дело удавил. Заключение: Солта е по-тежък от вода. Така че тя е удавил. И въздухът е всъщност по-лек от водата. Като подкрепа на въздуха кораб на повърхността на водата и предотвратява потъне.

Корабите са различни. Но те имат един и същ опростена форма. Може би това им помага да бъдат на повърхността? пътнически товарни военни

Опитът №5: «Защо не потъне, или това зависи от вида" аз вече бях убеден, че обекти на различни материали се държат във вода по различни начини?. Например, една метална лъжица отиде на дъното, а мача беше оставен да плува на повърхността като лодка. Оказва се, че водата има друга тайна: повърхността й може да плува и "потъва" материал, най-важното - да му се даде желаната форма.

Уверете се, че ми помогна следния опит .Opustil във водата голямо парче глина. Пластилин потъна. Заслепени от едно и също парче плоска чиния и го оставете да падне във водата дъно. Магията се случи, потъва материални плава на повърхността! Същото нещо се случва с големите кораби, които не потъват, но продължават да сърфирате океаните, въпреки тежките натоварвания

Заключение намерих отговор на въпроса си: "Защо не потъне кораби." И двете ми хипотези са потвърдени. Научих много за корабостроенето, за свойствата на водата, за Архимед. Разбира се има и много други, които не разбирам, например физически понятия, закони и формули, но мисля, че в гимназията аз мога да погледна на този въпрос по-подробно.