Заболявания на ухото при кучета причини, лечение, профилактика и ветеринарна служба на региона Владимир

Заболявания на ухото на куче
Често собственици на кучета трябва да се справят с проблема, като болест на вратовете на вашия домашен любимец. Фактът, че ушите на вашия домашен любимец не нарани трудно да се забележи от поведението на кучето си: той често започва с лапите си, за да се почеше ушите си, разклаща ушите му, ушите на всички видове се появяват разпределение. И от тези секрети неприятна миризма.Уши болест е най-често при тези породи, които отдавна висящи уши -. Сетери, дакелите, афганска хрътка, шпаньоли, кучета-гончета и т.н., и се дължи на факта, че ушите на тези кучета често лежат на пода и лошо вентилирани.

Причини за възникване на ушни инфекции при кучета.

 • Ухото акари.
 • Възпаление на средното ухо.
 • Възпаление на външното ухо, включително отит на външното ухо.
 • И алергични кожни заболявания.
 • Травма на ухото, включително ухото хематом.
 • Чужди тела, попадащи в ухото, купата на кучето по време на ходене (сухи билки, семена и т.н.), първоначално да доведе до дразнене на нежната кожа на ухото и развитието на възпаление.
 • В резултат на падане в ушния канал бактерии, вируси, гъбички и дрожди.
 • Ендокринните жлези (хипотиреоидизъм).
 • Различни видове наследствени и имунни заболявания, и рак.

Заболявания на ушите

Заболявания на ухото на куче

Заболяването обикновено се разпространява сред клепоух породи кучета, особено възпаление на външното ухо често се случва с ловни кучета се дължи на факта, че те са в лова трябва да се плува много.

Заболяването при кучетата е придружено от сърбеж в ушите, оставяйки кучето зле надраскване ушите или лапи т тях по различни теми. Заболяването се придружава от подуване и понякога екзема в ушите. От ушите са неприятна миризма особен, която има pritorno- сладко или зловонна миризма. Когато се гледа бележка зачервяване и подуване на външния слухов канал на. Засегнатите кучета загуба на апетит, а понякога и на телесната температура се повишава. Избор на кучета са два вида - серозен и гноен.

Близък ушна инфекция при кучета

Възпаление на средното ухо на куче е, често в резултат на получаване на инфекции на външното ухо до тъпанчето, и в резултат на местни и общи инфекции на куче (кучета тормозят).

Заболяването при кучетата е придружено от болка при отваряне на устата, има трудности при дъвчене, понякога се освободи от очите, страбизъм, едно куче може да се завърта, за да отстрани на засегнатото ухо. Засегнатите кучета повишена телесна температура, загуба на апетит. Когато усложнения при кучета могат да възникнат менингит, или възпаление на вестибуларния апарат, придружен движение дискоординация.

Ухото акари кучета

Заболявания на ухото на куче
Сред акари ухото при кучета е най-често - otodektoz. Заболяването е придружено от сърбеж, болно куче поклаща глава, сърбеж наушници върху различни предмети или се стремят да срешете засегнатата кожа поставя нокти лапи. След това, като развитието на възпалителния процес в ушната мида на слухов канал започва да се разделят първата серозен и след това ihoroznym гноен ексудат, която протича при долния ръб пръчка коса ушната мида. Това ексудат podsyhaya образува върху вътрешната повърхност на ушите и на външния слухов канал и краста кора сив или светло кафяво. Когато перфорация на тъпанчевата мембрана в болно куче се влошава апетита, има увеличение на телесната температура с куче изглежда krivogolovost, нервни пристъпи и конвулсии.

Otodektoz диагноза постави въз основа на симптомите, което трябва да бъде потвърдено чрез микроскопско изследване на останки от вътрешната повърхност на кожата на ушите, наличието на cynotis кърлеж -Otodectes.

Сред акари ушни инфекции при кучета може да предизвика демодикози кучета.

Алергична отит при кучета

Алергичен отит при кучета често е причинена от алергична реакция към храна, както е използван или в резултат на хормонален дисбаланс в кучета тялото.

Този тип на отит при кучета, последвано от обилно сяра от външния слухов канал и интензивно възпроизвеждане на гъби в микрофлора. куче алергичен отит на придружени от сърбеж, куче се опитва безуспешно да спре надраскване ухото му с лапите си. В резултат на това куче се появи драскотини и Yazi и избор на кафяво, които имат гнойна консистенция. За повече информация по тази тема може да се намери в нашата статия -pischevaya алергия при животните.

Звукова хематом при кучета

Заболявания на ухото на куче
Звукова хематом при кучетата е резултат от механично увреждане на големите кръвоносни съдове на кучета са в нежни уши. Хематом в кучета могат да са резултат от надраскване ноктите на ухото, от друга ухапвания от кучета. В Fold породи хематом понякога могат да възникнат от разклащане дългите си уши. Когато хематом е кървене съдове в ухото, между хрущял и кожата (външната повърхност на ухото) или между хрущял и перихондриум (върху вътрешната повърхност на ухото).

Хематом на ухото на кучето веднага след контузия се появи доста бързо. Pinna става уплътнена или подуване на ухото губи своята еластичност и присъщата провисване. И куче, застанали ушите, всички краища на ушите висят надолу. В начален етап хематом палпация горещо, чрез визуална проверка зачервена кожа, със синкав оттенък. Хематом в сърбежите кучето и я притеснява. Това куче разтърсва главата или накланяне на главата към повредената ухото, опитвайки се да го достигне с лапите си. Три дни по-късно на мястото на хематома при палпация се дължи на натрупване на въздуха се появява крепитации (ухо като коремни преси). Няколко дни по-късно при уплътняване малък хематом ветеринарни експерти бележки и намаляване на болката. Ако хематома е голям, а след това на ухото на кучето започва да гние.Чуждо тяло на ушната мида

След контакт с чуждо тяло (трева, тревни семена, растителни осили и т.н.) в ухото на кучето започва да се разклаща главата си, докато тя хленчове и трие главата си на земята, етаж и т.н. Внимателно проучване на ухото намерите чуждо тяло.

Екзема на ухото при кучета

Заболявания на ухото на куче
Екзема на ушите при кучетата е резултат от различни външни дразнители упражнява своето вредно въздействие върху ушите на кучето. Стимули могат да включват: прах, различни химикали, прашец, вода, сяра, и т.н. Понякога екзема при кучета може да бъде свързана усложнения при болести, които причиняват ухапване от кърлежи и бълхи.

С разгрома на екзема, чесане на ухото и шейкове на кучето, което удари екзема, става раздразнителен. Когато се гледа засегнати ушната мида зачервена и подута. Когато се гледа по повърхността на ушната мида може понякога да намерите мехурчета, които се пукат, когато бъде натиснат, така освобождаване или светлокафява течност. Ушния канал, кучетата на пациентите понякога пълни с вонящо ексудат.

Тумор на ухото при кучета

Туморите в ушния канал при кучета наскоро открити доста често. Записите са реализирани в кучета по-стари от 5 години по-рано, претърпени тези или други заболявания на ушите и не са претърпели пълна обработка.

На проверка на тези кучета до визуално регистрирате неперфорирани хлабави гънките на ухото. В този случай, от ухото на куче звучи неприятна миризма.

Диагностика на заболявания на ушите при кучета

Както и при други болести на домашните животни, диагностика на болестта на ухото при кучета се извършва цялостно.

При посещение на ветеринарната клиника, диагностика на заболяването започва с клиничен преглед на болно животно.

* По време на провеждането на клинични изследвания, ветеринар, използвайки отоскоп провежда инспекции на външния слухов проход. По време на изпита, специалист внимателно разглежда кухина на външното и средното ухо, дава представа за състоянието на мембраната на тъпанчето, кожата, наличие на оток. По време на огледа на ветеринарни експерти изключва наличието в ушния канал, чужди тела, бодилообразните процеси на тревни акари. При провеждането отоскопия ветеринарен лекар може да регистрира избор на външната ексудат ухо, зачервяване, чувствителност на палпация ухо база, изпъкнали на тъпанчето регион канал - всички споменати подуване специалистите в ухото кухина средата.

* Лабораторни изследвания, включително:

 • Общо анализ на кръвта, за да се установи, включително наличието на куче алергия. За да изключите тест на хормони -tiroksina и трийодтиронин хипотиреоидизъм поведение кръв.
 • За проучване на микрофлората диагностичен тумори, автоимунни заболявания, и простатна хиперплазия сярна микрофлора определящи чувствителност към антибиотици във ветеринарната лабораторни анализи, проведени цитологично излъчвана от секреция ухо.
 • Проведени микроскопия останки и кожата ексудат ушно жлеза за кърлежи, патогени и симптомите на автоимунни заболявания.

* При извършване на лабораторни изследвания ветеринарен лекар не е получила необходимите данни за диагноза. В ветеринарни клиники прибягват до извършване на рентгеново, с което на експерта може да открие подуване и полипи в носа, което води до хронично възпаление на средното ухо.

* В големите ветеринарни клиники във вашия болен куче може да побере един компютър и магнитен резонанс томография. Използването на тези методи за изследване, ветеринарен техник може да получи по-пълни данни за състоянието на ухото кухина средата на кучета и възможността за участие във възпалителния процес на съседни органи, включително мозъка.

Диагноза - възпаление на средното ухо, ветеринарен специалист предписва на пациентите куче подходящо лечение.

Лечение на възпаление на средното ухо при кучета

За да се установи причината и формата на отит, ветеринарен специалист предписва куче пациент подходящо лечение. Лечението трябва да бъде всеобхватна и насочена към премахване на причините, предизвикали болестта

Гнойно възпаление на средното ухо при кучета

Лечението на тази форма на възпаление на средното ухо да започне с освобождаването на слуховия канал на натрупаните ексудат. В случаите, когато се натрупва гной зад тъпанчето и оказва натиск върху него, както и по време на разглеждането на ветеринарния лекар ще открие видими абсцеси, трябва да се направи малък разрез и почистете кухина ухо с гноен ексудат и ликвидация антисептично процес. В леко гноен отит ветеринарен специалист ограничено местно obrabotkoy- otipaks, fugentin, tsipromed, Normaks и други. В тежко заболяване в допълнение към местните използвани лечение антибиотици, съгласно резултатите от ветеринарни лаборатории podtitrovki възпалителен ексудат чувствителност към даден антибиотик (амоксицилин, ампицилин, окситетрациклин, цефалоспорин лекарства и т.н.).

С цел поддържане на имунитета и ускорява възстановяването куче прилага такива лекарства като - "Gamavit", "Immunofan", "Ribotan", "Уитам", "Fosprinil" и други витаминни препарати.

За да премахнете болката в меатуса прилагат такива лекарства като Otipaks, фрамицетин. Тези препарати имат допълнително добро противовъзпалително действие.

Алергична отит при кучета

Лечението трябва да започне с назначаването на строга диета три месеца. За да се премахне сърбеж болни кучета назначават protivozudnevye капки -. "Triderm", "Барове", "Sofradeks", "Otodepin" и т.н. Ако алергията е постоянен сезонен характер, използването на антихистамини -dimedrol, suprastin, хидроксизин, и др.

Tick ​​отит при кучета

Когато отит слуха, причинена от акари, убиват ни кърлежи употребата на наркотици -. "Барове", "Фипронилът", "тиаметоксам", "Цифлутрин", "пирипроксифен", "Дана Spot- IT", "Дана Ultra Нео" Освен това, наличието на симптоми на гноен отит на средното ухо се третира с гноен отит.

Гъбична отит при кучета

При кучета, тази форма на отит на средното ухо може да бъде важно заболяване, и вторична.

В тази форма на възпаление на средното ухо мехлеми или капки, основани на миконазол, нистатин, клотримазол, кетоконазол и други антимикотици. Като помощно средство за почистване на ушите в дадена форма отит прилага комплекс лекарство - Oritsin, Anandina плюс Nitrofungin, Oridermil и сътр.

Травматични отит при кучета

Травматични отит ветеринари лекувани чрез локално лечебни вещества. За да се подтисне патогенна микрофлора в тези лекарства се добавят антибиотици с широк спектър на действие.

При лечението на травматично отит предимно третира рана, отстраняване на чуждото тяло.

Превенция на заболявания на ушите при кучетата.

Предотвратяване на ухото заболяване при кучета се основава върху предотвратяването на причините, които могат да доведат до уши инфекции при кучета.

Заболявания на ухото на куче

 • Редовно почиствайте ушите на кучето си от мръсотия и прах.
 • По време на къпане на куче се стреми да гарантира, че няма попадне вода в ушите на кучето. Ако водата в ушите, те трябва да се изсушават с кърпа или памучни тампони.
 • Като дълга коса в ушите на кучето отрязани, че е желателно да не падне в ухото на купичките на кучето.
 • Необходимо е да се избегне преохлаждане на кучето по време на ходене и т.н.
 • Да се ​​избягва контакт на кучето си с други кучета, които имат ухото акари и ушни инфекции.

Внимателно да спазват правилата за лична хигиена на кучето (кучето). Преглеждайте редовно ушите за признаци на възпаление.