заболяване на очите в видове котки, симптоми, лечение

Домашни любимци са обект на заболявания, както и хората. заболяване на очите при котките - често срещано явление. Отговорността за здравето на животното се носи от лицето. домакин задача - да се признае признаци на патология и се консултирайте с ветеринарен лекар. Лекарят ще направи изпит, диагностика и предпише лечение. Човек не може да се игнорира на симптомите и да се надяваме, че болестта ще премине на техните собствени. Липса на бързо лечение води до загуба на зрението, богат възпалителен процес и слепота.Болести на очите Котки

Класификация на патологии на очите при котките

Ветеринарните лекари разделят всички заболявания на окото в 2 групи: възпалителни и невъзпалителни. В основата на класирането са причините и особености на процеса на патологични процеси. Всяка група се характеризира с определени рискови фактори. Курсът на лечение е избрано въз основа на вида на патологията.

Най-често възпалителното заболяване включват:

В групата на невъзпалителни заболявания включват:

 • синини;
 • въвеждане на чуждо тяло в окото;
 • глаукома;
 • загуба на очната ябълка;
 • преплитане на червата век;
 • катаракта.

Болести на очите Котки

Заболяването е понякога хронична, остра и субакутен. симптоми са ясно от самото начало. Ако не се използва за дълго време за обработка, болестта става хронична. Липсата на ясни признаци не означава непременно, че животното се възстановява. По всяко време, хронична патология може да се обостри.

очно заболяване при котки са първични и вторични. Това е основният критерий, чрез който ветеринари избрани терапевтичен курс. Основната патологията е първичен, вторичен - е следствие от друго заболяване. Основната цел на лечението - отстраняване на първично заболяване. Понякога причина за хронично възпаление на лигавицата на окото стане инфекция или заразяване на червей. В този случай, лечението е насочено към борба с патогени и хелминти.

Кератит: симптоми, видове и лечение

Котки водят активен начин на живот. Ако едно животно отива на разходка по улицата, рискът от увреждане на роговицата. Ситуацията се усложнява допълнително допълнение инфекция. Разработване кератит - възпаление на роговицата. Заболяването работи усилено. Очите на котка боли, сърбеж и разкъсване. Животното става неспокоен и плаче често.

Наличието на кератит при котки показват следните симптоми:

 1. Повишена течност отделение на окото. По този начин, тялото е свободен от инфекция.
 2. Страхът от светлина. Ако засегната роговицата, изложени на пряка слънчева светлина, котка крие на тъмно място.
 3. Гной. Ако свързана инфекция, на двете очи сълзене гной бяло или жълто.
 4. Липса блясък и непрозрачност на роговицата. Повърхността на оптичен тялото става сив.

Ако не се лекува кератит, скоро котката изглежда конюнктивит. Патогенни микроорганизми са активно се умножи. Тя развива много възпаление, което засяга както визуално орган. Ветеринарните лекари наричат ​​това патология кератоконюнктивит. Ако времето не предоставят компетентна медицинска помощ, животното може да умре.

В съвременната ветеринарна медицина има такива видове кератит:

Болести на очите Котки

Cat трябва да видите лекар. Лекарят ще определи дали има в очите на чуждото тяло. Ако има, то се отстранява. Увредената окото промива furatsilinovoy разтвор. Конюнктивалния сак е поставен kseroformnaya мехлем. Са ефективни лекарства на базата на йод.

Ако кератит се причинява от инфекция, очите са третирани с антисептичен разтвор. За окото постави живак мехлем. За да се намали възпалението и да се повиши имунитета, ветеринарни лекари съветват да използват лекарства на базата на алое. Горещ компрес трябва да се прилага с повишено внимание и само с разрешение на лекар. В противен случай, възпалението може да се обостри.

Блефарит: причини, симптоми и лечение

Улица и котки са обект на възпаление на клепачите. Това заболяване се нарича блефарит. Патология бързо се влошава. При липса на навременно лечение на блефарит става панофталмит. Напреднал стадий на заболяването често става причина за загубата на едното или двете очи.

Ветеринарните лекари изолира блефарит тези причини:

 • стафилококови или стрептококови инфекции;
 • себорея;
 • гъбична лишей;
 • подкожната акари;
 • хелминти;
 • ендокринни нарушения;
 • автоимунни заболявания;
 • алергии;
 • офталмологични рани;
 • промяна на потока на слюнчените жлези.

Симптоми и лечение са тясно свързани. Терапия се основава на вида и прояви на болестта. Блефарит е:

 1. Люспеста. Това е най-често срещаният тип на заболяването. клепачите котки се зачервяват, подуват и стават плътни. Близо мигли образувани гнойни люспи. По-късно, космите падат.
 2. Улцерозният. Тази форма на болестта се развива, ако времето не лекува люспеста блефарит. Напластяванията паднат, се появи на клепачите отворени рани. Те проникват инфекция, възпаление се случи. Клепач тайна от очите започва да изтича гной.
 3. Слъзната. В долната част на века става гъста. От клепачните жлези гнойта на. Котката не може да се затвори напълно окото.


Болести на очите Котки

Ако блефарит котки сърбеж и възпаление на очите. Трябва да се свържете с клиниката веднага след откриването на първите симптоми. Основната цел на ветеринарния лекар - да се идентифицират и отстраняване на причината за патологията. Ако има инфекция, котката се възлага на антибиотична терапия, и да получат имуноглобулин. Когато заболяването се причинява от кърлеж, терапията се забави в продължение на няколко месеца. За целите на предотвратяването на котката се препоръчва да се даде противопаразитен.

С лишаване трудно да се отървете от. Ако блефарит се появили заради това, ветеринарният лекар възлага дълго комплексното лечение. Cat се ваксинират, повърхността на тялото се обработва със специални противогъбични мехлеми. Понякога антибиотици са въведени съединителната кухина. Това трябва да се извършва само от лекар. Много лекарства се предписват за изкореняване на инфекцията възможно най-бързо.

Конюнктивит в Котки

Очната ябълка и клепачите отгоре покрити с тънък лигавица - конюнктивата. На нея са тръбите на слъзните жлези, изпълняващи почистване и защитни функции. Един от най-честите заболявания на очите на котки считат конюнктивит - възпаление на лигавицата на клепачите. Тази болест се проявява, както следва:

 • увеличи отделяне на сълзи;
 • клепачите червени и подути;
 • животното е страх от светлина;
 • окото става замъглен, губи блясъка си;
 • Клепачите се оказаха;
 • движение на очите нарушени.

Има някои видове конюнктивит:

 1. Простудни. Тази форма на заболяването е лесно лечимо. Катар - това е освобождаване от отговорност слуз от окото. Телесната температура се покачва рядко.
 2. Гноен. Наличието на този вид заболяване покаже жълт или зелен секрет от очите. След спящи котки клепачите се държим заедно, се появяват сухи жълти корички.
 3. Абсцес. Тази форма работи усилено. Гной се натрупва не само отвън, но също така и във вътрешните структури на окото. Спешно трябва да се свържете с ветеринарен лекар.
 4. Фоликулите. Това се случва лимфни фоликули. Те се възпаляват и се издуе навън. За да помогне в този случай може да бъде само операция за отстраняване на фоликулите.

Болести на очите Котки

Основната причина за котешки конюнктивит - вируси, гъбички и бактерии. Дори домашните любимци са в ежедневен контакт с патогени. Инфекции са влезли в къщата с обувки, връхни дрехи, чадъри, чанти и така нататък. Появява се заболяването поради алергии. Котките често диагностицирани нетърпимост към определени храни. Силни алергени са прах, стайни растения и пластмасови продукти (за хранителни чаши, играчки, подложки).

Конюнктивит може да се дължи на механични повреди на лигавицата. Rana - е потенциален развъдник на инфекции. Ако котката е контузен очите, трябва незабавно да го покаже на ветеринар. Свържи се с домакински почистващи продукти също вреди на очите. Двойки от хлор, ацетон, детергент прахови зърна причиняват мукозни изгаряния, който може допълнително да доведат до слепота.

Възпаление на лигавиците век често паразитна природа. Ето защо, животното трябва да се третира за червеи. Лечението зависи от причината за заболяването. Необходимо е да се елиминират алергените, за лечение на очни антисептици. Курсът на лечение назначи ветеринарен лекар, след като проучванията на котка.

Панофталмит - сериозно поражение всички погледи

Има много очни заболявания при котките, лечението трябва да бъде бърза и навременна. В противен случай се развиват сериозни усложнения, една от които е панофталмит. Болестта засяга всички очни тъкани. Той рядко се записва. Панофталмит бързо прогресира. За един месец котката губи не само мнение, но и на цялото око. За да се предотврати фатален изход, спешна нужда да се потърси помощта на ветеринарен лекар.

Panoftalmita симптоми са:

 • подуване и зачервяване на окото;
 • пиорея;
 • ектропион;
 • невъзможност за пълно отваряне или затваряне на очите;
 • увеличаване на жълтите кората на клепачите;
 • загуба на мигли;
 • треска;
 • конвулсии.

Болести на очите Котки

Ако диагнозата се потвърждава панофталмит, ветеринарният лекар премахва засегнатата очната ябълка. Клепачите са зашити. Необходимо е, че възпалението не е повлияла на мозъка. Ако се откаже от работата, котката ще умре.

Панофталмит - тя не е независима патология. Заболяването се развива в резултат на дълго отсъствие на терапия за кератит, блефарит, конюнктивит и така нататък. Ако котката се увеличава разкъсване, трябва да се обадите в професионален ветеринарна клиника. Навременната диагноза улеснява лечението и скоростта на възстановяване. Без да обръща внимание на симптомите води до загуба на окото или на смърт на домашен любимец.

Невъзпалителни патологии: катаракта и глаукома

Животното страда от различни зрителни увреждания, както и хора. Котките често присъстват: кривогледство, глаукома или катаракта. Страбизъм - това е само външен дефект, който не пречи на живо домашен любимец. Катаракта и глаукома - сериозна патология, поради което котката може да загуби зрението, или просто око. Компетентен терапевтична разбира се да спаси котка от слепота.

Катаракта - помътняване на лещата. Най-често произхождат от животни на възраст над 7 години. Патология може да бъде вродено. Понякога катаракта се развива в резултат на инфекция или продължително възпаление. Главната особеност на заболяването - влошаването на котката. На домашни любимци се сблъсква с предмети, се движат бавно и внимателно. Котки с катаракта слабо ориентирани към новия терен. Eye постепенно става замъглен, има бяло петно. В началните етапи на катаракта се лекува с медикаменти. Лекарството е предписано ветеринарен лекар. При тежки случаи, лекарят извършва операцията.

Глаукома - нарушение на изтичане на течност от окото. Заболяването се причинява от увеличаване на вътреочното налягане. Ветеринарните лекари 3 вида котешки глаукома: вродена, отворена и затваряне. Всеки формуляр изисква различен подход към лечението. Симптомите на заболяването са:

 • увеличаване на очната ябълка;
 • мидриаза;
 • поява на кървене на конюнктивата;
 • помътняване на роговицата;
 • летаргия и неспокоен поведение на животното.

Глаукомата е съпроводено с болки в очите и главата. Cat спешно трябва да се покаже на ветеринар. Лекарят ще определи вида и степента на заболяването. В повечето случаи лечението е хапче или прилагане на капки за очи. Ако причината за глаукома е разместване на лещата, лекарят назначава на работа.

Очни заболявания при котките могат да бъдат успешно лекувани в ранните етапи. За да се прибегне до традиционната медицина не се препоръчва. Това може да доведе до развитието на животозастрашаващи усложнения домашен любимец. Ако видите подозрителни симптоми трябва незабавно да се провеждат котка на ветеринар. Лекарят ще има експертна помощ, и животното бързо ще се върне към предишния си живот, без патология.