Тенис лакът "симптоми и лечение

Странично епикондилит е възпаление на мускулните сухожилия, които придават на външната рамо epicondyle. Тази патология се нарича "тенис лакът", тъй като е най-често за тези, които са ангажирани в по съответния вид спорт. Но това заболяване се среща и в други хора, както и болки в лакътя, често се оплакват хората от 30 до 50 години. Какво да направя, за това и как да го направя, кажете на лекаря.Лечение за тенис лакът

"Тенис лакът" се появи в резултат на пренапрежение на мускулите на разтегателен на дланта и пръстите. Те придават им сухожилия към страничния epicondyle на раменната кост. Честото същия тип на движение, при което механичната устойчивост да бъдат преодолени, което води до травматични съединителната влакна. Сухожилията се състоят от колаген и еластин - протеини, което му придава твърдост и еластичност. Но ако силата на опън надвишава силата на плата, на микро фрактури се образуват с течение на времето, се присъединява към възпалителния процес. Така на мястото на сухожилията придават на костта има тендинит.

Странично епикондилит е чест спътник на атлетите: тенисисти, голф играчи. В допълнение, болестта страдат от подобни и други специалисти: бояджии, дърводелци, бояджии, водопроводчици, месари. Тези хора имат много време да се държи ръка на теглото или вдигам нищо изправи четка. Хронична травма играе важна роля в развитието на болестта, но с възрастта, влиянието на дегенеративни процеси.

Дългосрочна натоварване на четката с пренапрежение на мускулите - това е основната причина за патологични промени в сухожилията, известни като "тенис лакът".

Развитие на странично епикондилит постепенно. Първоначално, пациентите се оплакват от дискомфорт от външната страна на лакътя, която се проявява след напрегната работа или физически упражнения. Има чувствителност в epicondyle на раменната кост по време на силна ръка сви в юмрук и захващащите обекти. При продължително натоварване клиничната картина става по-пъстър и включва следните симптоми:

 • Болка при външната страна на лакътя, за включване на предмишницата и китката.
 • Усещане за парене в областта.
 • Слабостта на мускулите на предмишницата.
 • Ограничаването на разширяването и външната въртене на четката.

леко подуване, осезаемо болезнено уплътнение може да се наблюдава на мястото на закрепване на сухожилия. Визуалните промени не кожата покрива. "Тенис лакът" напредва постепенно, което е съпроводено с повишена болка, които правят дори елементарни движения болезнено. Пациентите може да бъде трудно да държи чашата в ръката си.

Симптомите на странично епикондилит са малко, но доста специфични. Появата на болка в характерния движение на китката, ще кажете на лекаря, за да "тенис лакът".

диагностика

Лечение за тенис лакът

В повечето случаи диагнозата е достатъчно клиничен преглед на пациента. За да се установи причината за заболяването и прекарва необходимите тестове, лекарят заключи странично епикондилит. Но понякога е необходимо да се прави разлика между няколко заболявания с подобни симптоми. След това може да бъде полезно от следните методи: • Рентгенова на лакътната става и гръбначния стълб.
 • Магнитен резонанс.
 • Ултразвуково изследване.

На изображението на рентгенови лъчи могат да се видят промените в системата на костно-ставния и резултатите от ядрено-магнитният резонанс и ултразвук ще кажете за състоянието на меките тъкани, включително и сухожилия. Пациентите трябва винаги да се консултират с травматолог.

Методи за допълнителна проверка в страничната епикондилит имат спомагателен характер и често се използват в съмнения относно достоверността на клиничната диагноза.

Отнасяйте комплекса "тенис лакът" е необходимо. консервативни мерки се прилагат най-вече, но може да се наложи операция при тежки и напреднали случаи. На първо място е необходимо да се обърне внимание на общите препоръки. Не забравяйте да се намали натоварването на засегнатия крайник - спрете временно обучение, облечен шал бинт. Също така препоръчваме носенето на специални заключващи устройства - ортези или ленти (лента). Като първа помощ се прилага студен към външната страна на лакътя.

лекарствена терапия

Лечение за тенис лакът

Странично епикондилит, както и други заболявания на опорно-двигателния апарат, изисква медицинска корекция. Предвид развитието на възпалителни и дегенеративни промени в рамо, е необходимо да се използват лекарства. Те включват следните лекарства:

 • Нестероидни противовъзпалителни (Ksefokam, Ortofen).
 • Хондропротектори (Don Chondroxide).
 • Съдова (Aktovegin).
 • Витамини и минерали.

В такова заболяване, като "тенис лакът" голямо значение се загрява и локално лечение на възпалителни мехлеми (Finalgon, Nikofleks, Apizartron, Traumel С). За облекчаване на остра болка изпълнява блокада с анестетици и хормони.

физиотерапия

Лечение за тенис лакът

За да се лекува ефективно болката у пациенти, не забравяйте за съоръжения физиотерапия. Те не само намаляване на симптомите, но също така да подобри възстановяването на сухожилието. "Тенис лакът" е предназначено за следните методи:

 • Електрофореза.
 • терапия Wave.
 • Лазерно лечение.
 • Синусоидален течения.
 • Парафинът.
 • UHF терапия.

Процедури, които да отговарят на определен пациент, физиотерапевт определя въз основа на тежестта на заболяването и общото състояние на организма.

Един добър лечение за епикондилит счита за масаж. Благодарение на ръчна експонация увеличава притока на кръв към засегнатите сухожилия и отпуска напрегнатите мускули, което допринася за по-бързото възстановяване на формации съединителната тъкан. Необходимо е да се обърне достатъчно внимание на себе си масаж, който може да изпълнява всеки пациент у дома. По този начин се използват елементи от гали, триене, месене и налягане.

физиотерапия

Лечение за тенис лакът

Задължителен компонент на лечение на сухожилие патология е гимнастика. За да я стартирате след изчезването на остра болка. използване на упражнения за разтягане на мускулите Първи: пасивно да се огъне или изправяне на четката, докато напрежението на усещане в областта на лакътя. След това преминете към движенията на укрепителни: вземат в ръка тежък предмет, извършване на супинация (предмишницата и ръката навън въртене). Упражнения трябва да се извършват по 10-20 пъти на ден. След курса на терапевтични упражнения обхват на движение се възстанови, и можете да продължите към обичайните натоварвания.

Ефикасност на терапевтични упражнения зависи от редовността на производителност и устойчивост на пациента, за да се постигне положителен резултат.

Ако консервативни методи през годината не дават желания ефект, е необходимо да се лекува "тенис лакът" хирургически. Операцията се извършва от отворен достъп или ендоскопски. Това включва премахване на необичайни области на сухожилието и неговата фиксация в анатомично правилна позиция. След намесата е необходимо носенето на гипс или скоба за 2 седмици и след това да започне да се реабилитира. Лечебна действия включват физическа терапия, физиотерапия и масаж.

Странично епикондилит е проблем не само спортисти, но и много представители на синьо-яка професии. Както при всяка друга болест, той изисква незабавно лечение, тъй като стартира случаи е трудно да се консервативен корекция, а често и да прекрати работа.