Счупен нос - най-често срещаните сред лицеви травми, здравословен начин на живот, здраве, аргументи и факти

Експерт - Отоларинголог, доктор по медицина, ръководител на консултативен и диагностичен отдел на Московския институт по педиатрия и детска хирургия Владимир Белов.Да приемем, че на носа, от една страна може да се движи само в боксерки и фенове да размахва юмруци, - голяма грешка. В крайна сметка, тази травма, често е от дома си характер.

опасен момент

Носове са разбити не само в юмрук демонтаж, но също така и по време на нормална игра, в която един човек на друг от време на време може да светне лицето с лакът, топката или шайба. Тази травма често води неуспешна и есен, например, от една стълба, ролкови кънки или велосипед. През зимата директно в носа на бебето може да бъде "с надпис" шейна другари, които не могат да чакат, за да се вози на влакче в увеселителен парк след друг. Също така, чупене носове и са имали деца, които слушат лоши учители OBZH и твърде близо до люлките се люлее. Хиперактивни деца и възрастни, които невнимателен не гледат надолу към краката си, има риск от подхлъзване и удря най-важното място, на лицевата страна на бордюра или скалата, но къщата - на ръба вана или мивка. Като цяло, никой от деца и възрастни, не са гарантирани от такива проблеми.

времето е ценно

Много родители на момчетата, без да се обръща необходимото внимание, за да оставят такава травма като счупен нос. Подобно на "белези красят един мъж." И въпреки че носа му, като Жан-Пол Белмондо и Gosha Kutsenko, и наистина може да добавите чар на външния вид на мъжете, обаче, е безгрижен отношението може да играе жестока шега. УНГ лекари предупреждават: потърсят медицинска помощ, необходима за всяко нараняване на носа. На първо място, за да се избегне най-опасното усложнение на фрактура - хематом на носната преграда. Ако това усложнение да оставя всичко както е, неминуемо ще тлеят, абсцес и по-нататъшно топене на хрущяла на носа, може да го доведе впоследствие да придобие грозна форма.

Когато любимия човек крещи обиди добро и от носа му кърви, не се опитвайте да разглобите, независимо дали е на натъртване или счупване. Той трябва да вземете на жертвата в ръцете си и се втурват при лекаря. Най-важното нещо в този травма - да спечелят толкова време, колкото е възможно. Особено бързо трябва да действаме, ако носа нарани дете или тийнейджър - на факта, че младите хора заздравяване на тъкани е много бързо, така че след една седмица, за да се съберат "пъзела" на счупените кости ще бъде твърде късно - те са били по това време бяха се развиват заедно (и естествено погрешно). При възрастни, и най-вече възрастните хора, процесът отнема много време, но все пак отложи посещението на лекар, така или иначе не би трябвало да бъде.

Много хора със счупени носове отиват направо в спешното отделение, но би било по-добре, ако те са били да отиде веднага в спешното отделение на болницата за оказване на първа помощ. По-добре - когато има lorotdeleniya. Важно е да се направи това възможно най-скоро - в идеалния случай, в първите часове след травмата, тъй като по-рано имаше операция, лечението ще бъде по-бързо и по-добре. Освен това, ако фрактурата настъпили изкривена преграда, а след това го постави на мястото ще бъде само за няколко часа след нараняването. 2-3 дни, за да го направя, няма да успее. Така че, ако имате нужда да се коригира на носната преграда, след което ще бъде необходимо да се направи специална операция, наречена "септопластика".По пътя към болницата, за да се запази счупен носа на жертвата лед. Chill нужда да се на мястото на фрактурата не се развива оток, защото в противен случай извърши операцията (препозициониране фрактура на носните кости), ще бъде невъзможно, тъй като хирургът не ще бъде в състояние да извършва визуална проверка на сцената. Пациентът на път да се има положения на гръбчето, половината заседание. За да се спре кървенето от носа, за да помогне на стерилни памучни тампони, а ако не, може просто да се хвърлят обратно човешка глава и леко притиснете ноздрата на носната преграда. Не е необходимо друго действие да предприеме - да не сторят пакост.

Ако лицето е с открита рана, и съществува риск от инфекция в болницата пострадалият може да се направи инжекция против тетанус.

сглоби

Много хора се страхуват от фрактури, но много нехайни към наранявания, като каза, може би повече, като се преминава. Но това не винаги е опасно нараняване фрактура. В крайна сметка, ако носът е счупен, но не са настъпили костите на изместването, тогава засегнатите никакво лечение и не е необходимо - времето ще се излекува. Обратно, зле насинена, дори ако костите са непокътнати, може да се получи деформация на външната носа, което трябва да се коригира хирургически. Но се справят с него по силите само УНГ.

В болница УНГ внимателно да проучи и да се чувстват носа на жертвата, а след това под местна упойка го държат rhino- или ендоскопия (инструментални нос прегледи). И ще направи рентгенова снимка на носните кости. Въз основа на тези проучвания, тя ще се диагностицира и да се определят стратегии за операция, ако това се окаже необходимо.

Ако подуване на носа все още не е имал време да се развие, операцията се извършва най-добре веднага. Ако има е маркиран оток, жертвата изпратен вкъщи, и ако той има сътресение симптоми (гадене, виене на свят), за да се оставя за няколко дни, за да получат лечение в болница. След 5-7 дни, когато отокът стихва, можете да направите операцията.

Преместете фрагменти костни могат да бъдат проведени под местна или обща анестезия. Изборът на анестезия е различна: в зависимост от възрастта и психиката на пациента, както и обемът на сделките. Фактът, че всяка фрактура - е уникален, както и да установи камъка, както е било, хирургът понякога само за няколко минути, но когато счупвания обикновено трябва да човъркат по-дълго.

Юноши и възрастни, като правило, "ремонт" на носа под местна упойка. анестезия инжектиране не се използва - по друг начин въведена течност нарушава формата на носа и да направи работата на хирурга - толкова често проведе апликатор упойката. По време на операцията, хирургът, с помощта на специални инструменти (асансьори, подобни на тесния нож) и собствени пръсти събира отново счупения нос. И тогава той определя вътре специални тампони, а отвън - гипс или модерен материал - термопластична, което първо се спуска в гореща вода, която омекотява и след това се поставя на гърба на носа, където здраво замръзва.

Тампоните са отстранени след 1-2 дни, мазилката се отстранява след около седмица. В рамките на един месец след операцията е необходимо за защитата на носа от повторно нараняване, тъй като, ако има нова повратна точка, повишаване на носа за втори път ще бъде много по-трудно. Така за първи път човек с наскоро построената носа няма да може да спортува и да играят игри на открито.

Можете също така трябва да се притесняват от инфекции, и спя по-добре, не utykayas възглавница. Конкретни препоръки за засегнатата лекаря грижи сайт дава във всеки случай поотделно.

Животът не може да обърне гръб

Ако вредата е била повече от 10 дни, разходите се намества ще бъде твърде късно. Но това не означава, че сега е човек цял живот да живее с извит нос. Въпреки това, в този случай е необходимо, е много по-сериозен хирургия - ринопластика. И това не е в процес на местно и обща анестезия. За да коригирате формата на носа, по време на интервенцията лекарят прави на пациент повторно нараняване, и едва след това той събира нови, прав нос. Като правило, представители на силния пол рядко ходят на тази операция само в името на красотата. По принцип, те тласкат този с носните дихателни проблеми, възникващи в резултат, след като нараняването. Обикновено се вдишва през носа позволява кривата на разпределение. В този случай, по време на ринопластика се извършва и операция за коригиране на преграда - септопластика.

Също така, може да се чудите

Прочетете други материали заглавие "Здравословен живот"

Какво да правим, когато е със счупен нос

актуални въпроси

популярен

Смятате ли, позволяват на децата си да ядат бързо хранене, картофен чипс?

Най-интересното нещо в регионите

Ново в AIF.ru