Пъзели

Развитието логически игри - това не е само отдих и развлечения. Пъзели, насочени към развитието на логическото мислене. Има много развиващи настолни и компютърни игри. Сред най-известните и популярни може да се нарече вечно млад пъзела, наречен "Петнадесет".История на външния вид на играта

На пръв поглед прост пъзел има богата история, която датира от далечната хиляди осемстотин седемдесет и четвърта година. Негов създател е американският Ной Палмър Чапман. Обикновените пощенски началник, който е живял в малкия град на щата Ню Йорк, излезе с един пъзел, състоящ се от шестнадесет nomerkov-малките квадрати. Всички площади са необходими за изграждане на четири в един ред.

Какво е етикет

Сборът от цифрите във всяка от тях е трябвало да бъде равен на тридесет и четири. Син на пощите Френк Chepmen усъвършенства играта и се е променила правилата му. Пъзел доста бързо печели популярност по целия свят, да го запазите до наши дни.

правила на играта

Завладяваща е и доста сложна логика проблем ще бъде интересно за деца, така и възрастни. "Петнадесет" - дъска за игра, състояща се от квадратна кутия, пълна с набор от чипове.

Какво е етикет
Те са номерирани от 1-15 и са разположени в една кутия на случаен принцип. Това оставя пространство за тяхното движение. Задачата на играта е, че чрез преместване на парчета, за да получите сериен номер последователност. Те трябва да се подредят числа във възходящ ред. На пръв поглед, това е лесно и просто. Но ние не трябва да бързаме с изводите. Тази задача не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. В някои случаи тя няма решение.

Прост пъзел версия

За да придобият необходимите умения започват с най-простият вариант. "Петнадесет" 2x2 перфектно помогне улови същността на играта. Тази версия предлага квадратна кутия, в която има три чипове с номера от един до три. На игралното поле, те са подредени в случаен ред. Те трябва да бъдат рационализирани, като се нарежда номер 1, 2, 3. С цел да решите пъзела, не трябва да се движат хаотично чипове. Необходимо е да се логично да разбера как да се съберат "Петнадесет".

Схемата на игралното поле се състои от четири позиции. Три от тях са ангажирани в чипове. Четвъртият е празна, тя е проектирана да се движи. В крайна сметка, челните позиции са заети от числата 1 и 2. тройката разположен в най-долния ред. Първи играта. Например, в нашата проста версия на най-горния ред са тройни и една. А тройно дъно се намира под две, правото на което резерват пространство за движение. го отклони към празното пространство. Тройка падне седалка. Освен това, устройството се премества в левия ъгъл. Зад него се движи нагоре двойка.В резултат на това прост пъзел действие е решен. Малко по-сложна задача. В изпълнение на това как да се изгради 3x3 "Петнадесет?

Какво е етикет
Схемата показва последователността на удари. Сега можем да преминем към по-сложна версия "pyatnashek".

Пъзел, състояща се от петнадесет чипове

След овладяване на проста версия на играта можете да решите по-сложен пъзел. Проблемът е малко по-сложно. Опитайте се да разбера как да се съберат "Петнадесет" 4х4. Тази класическа версия на играта има една кутия, в която има петнадесет чипове с номера 1-15. Също така тя осигурява архивиране празно пространство, за да ги преместите. Принципът на решаване на пъзела е същото като по прост вариант. Всички числа са подредени в случаен ред. Необходимо е да ги подредите във възходящ ред.

Описание на играта. Редът на движение на чипове

Опитайте се да си представя как да се изгради "Петнадесет". Схема пъзел логика, последователно се премества чипове. Да приемем, че номерата на дъската в следния ред:

 • 1-ва линия - 8, 15, 2, 11;
 • Линия 2 - 4, след архивиране пространство, 10, 9;
 • Трета линия - 12, 5, 1, 6;
 • 4 линия - 3, 14, 7, 13.

За да започнете с горната част на кутиите събере на първата серия от числа от едно до четири. Лесно е да се изгради. След няколко премествания чипове равнопоставеност има следния вид:

 • 1-ва линия - 1, 2, 3, 11;
 • 2 линия - 15, 10, задната седалка, 4;
 • Трета линия - 5, 8, 6, 9;
 • Четвъртият ред - 14, 12, 7, 13.

За да се установи четири да се сложи място, измести десет и петнадесет часовниковата стрелка с една позиция. Освен това, всички номера на първа линия обратно на часовниковата стрелка. Звено се движи надолу. А останалата част от чиповете се премества с една позиция наляво. Сега пуснете чипа на номер единадесет надолу. И номерата на редовете на първия ред в правилната последователност. Ние възстановяване начин, подобен на втория ред.

За да направите това, всички по-големи движения се случват в третия ред. След възстановяване на правилната последователност на втория ред ще има следния вид игралното поле:

 • Първа линия - 1, 2, 3, 4;
 • Второ линия - 5, 6, 7, 8;
 • На трета линия - резервна клетка, 14, 10, 11;
 • Четвъртият ред - 12, 15, 13, 9.

Има много малко, за да завършите пъзел решения. Как да стигнем до подреждането на чипове в третия ред. За да направите това, на първо място, се движат първите номера на последните два реда на мястото си. Чипове 9 и 13 са фиксирани и вече не се движат. Тази позиция е, както следва:

 • Първа линия - 1, 2, 3, 4;
 • Второ линия - 5, 6, 7, 8;
 • На трета линия - 9, архивиране пространство, 15, 11;
 • Четвъртият ред - 13, 14, 12, 10.

На игралното поле е шест клетки, в които настанени пет чипове. За да се възстанови правилния ред на номерата, е необходимо, че цифрите 12 и 15, заеха местата си. Това може да бъде постигнато чрез няколко движения. След това е било постигнато правилната комбинация от числа.

Какво е етикет

След като загуби тази логика, можете да получите представа за това как да се съберат "Петнадесет". Инструкции лъжат последователности могат да се използват за широк спектър от цифрови комбинации. Принципът на номера по разположение и изместване, се съхраняват.

Аналози на цифрова "pyatnashek"

Логически пристрастяваща игра на базата на движението на чипове с числа, които се натрупват в определена последователност. Въз основа на принципите на играта, създадени не по-малко забавни пъзели, в която цифрите са заменени с рисунки. Снимка се нарязва на отделни парчета. Целта на този пъзел игра - да се съберат на оригиналното изображение в едно цяло. За разлика от цифровото "pyatnashek" Тя винаги има решение.

Какво е етикет