Покълнали семена на краставици у нас как да се накисва преди засаждане, колко

Много по-хубаво да ядат пресни краставици, отглеждани в градината си, отколкото е купил. Ето защо всеки собственик на градината или зеленчукова градина расте непременно тези "зелени войници." За да получите добра реколта от краставици е наложително да се гарантира, че първите издънки са мощни в същото време приятелски. За да се постигне това, е необходимо да се подготви семето правилно. Прочетете тази статия и ще се научите как правилно да покълнат семената на краставици.На предимствата на предварително покълване

Растенията могат да растат и дават плод, без семена кълняемост. Някои градинари го направят. Посейте същия краставица толкова често, колкото е възможно, и след това, след като покълнат, тънък от растенията не пречат един на друг. След това изчакайте за реколтата. С тази засаждане много семена просто не се покачват, защото те са с лошо качество. Поникването не е еднократен - по време на разпространението може да бъде до една седмица. Поради неблагоприятни условия на отглеждане, липса на семена, растения, засети с тази развиваща се бавно, те растат слаби и дават ниски добиви. Много е важно да се помогне на растенията по-ранен етап в живота proklovyvanii микроби и развитие на първите издънки. Това може да стане чрез стимулиране на изкуствен кълняемост преди да ги поставите в почвата.

Както покълва семето
Краставица семена с кълнове излюпени. готов за засаждане

Прилагането на кълняемост градинар постига тези цели:

 • Сеят само добро семе, бракувани нежизнеспособен.
 • Тя достига 100% кълняемост.
 • Едновременността на кълняемост: покълнали семена покълват почти в един ден.
 • Опростяване на грижите на семена и узрели растения, тъй като всички те са в един и същ етап на развитие.

Има само един аргумент срещу кълняемост: относителната сложност на процеса. Градинар трябва внимателно да извърши всички необходими процедури, за да издържа на температурата, за да следи отблизо процеса. Тя трябва да бъде навреме и много внимателно да се засадят покълнали семена в земята, без да вредят на деликатните филизи и корени. Но този, който иска да има добър резултат трябва да работим усилено, за да го получи.

Кълняемостта на краставица семена

След по-ниско разположените прости инструкции вие ще бъдете в състояние правилно да покълнат семената на краставици и да получите най-високата доходност в дългосрочен план.

Кога да започнете: фокус върху температурните условия

Преди да се захванем за работа, градинарят трябва да реши къде ще сее: на открито място, разсад в чаши или в оранжерия. За всеки отделен случай се определя от неговата начална дата на кълняемост.

Семена закупени в оригиналните им опаковки, вече е гравиран и преработени не покълнат. Тяхната засети в суха форма. те обикновено имат розов или сив.

За засаждане на открито място трябва да се ръководи, която е необходима за май 15-20 по време на кацане, но прогнозата студеното време на това може да се отдръпне на 25 май. Когато поникване без охлаждане от момента на накисване, докато омекне семена преминава 3-4 дни, и по време на преминаването на закаляване процедури за 8-9 дни. Ако не разполагате с време да се засадят в изчисленото време, а след това, че е необходимо да се засаждат разсад в чаши, тъй като оставя за в бъдеще не могат да бъдат покълнали семена.

Работата е там, че растението краставица топлина, любов и сеят семената в почвата или засаждане на разсад трябва да бъде, когато опасността от измръзване ще се оттеглят. Това означава, че в средата или в края на май. Оптимална температура на околната среда в засаждане в земята, трябва да бъде 20-22 градуса през деня и 16-18 ° С през нощта.

Ако се приеме, че семената ще бъдат отгледани от разсад, а след поникването на краен срок е необходимо да се добавят растежа на разсад - 7-10 дни. Този метод на засаждане на краставици по-гъвкав, защото това дава градинар резерв време. При засаждане на разсад покълнали семена в чаши, също трябва да се придържат към посочените по-горе параметри на температура, но най-добре е да се гарантира, 25-28 градуса. След това семената бързо и в същото време ще даде на леторастите.

Най-лесният вариант - сеитба покълнали семена краставици в оранжерията. В този случай, се фокусира върху възможно замразяването на цените не е необходимо, и да започне поникването на семената може да бъде по всяко време. Оранжерията е необходимо да се осигури температура от 20-22 градуса.

Избор на семена

Опитът култивиране на много зеленчукови култури и по-специално, краставици, предавания. че възрастта на семената влияе на качеството на добива и плодове. Растенията се отглеждат от семена възраст 1 година дават повече мъжки цветя, отколкото жени, и така те ще бъдат ниски добиви. Семена от 5-годишна възраст и повече години, за да се използват доста непрактично, защото доходността е изключително ниска. Най-добрите възрастови семената 2 и 3-годишните. Те дават най-голям брой женски цветове. Те са по-силни семена и узрели растения.

пробуждане

Ако семената са остарели, има начини за стимулиране на кълняемост. За това ги vygrevayut на слънце в продължение на 10-15 дни, или просто се затопли батерията на същия период. Също така е възможно да се изсипва в колба с вода при температура от 50 градуса и се инкубира 2 часа. Семената на възраст 2-3 години, предмет на тези процедури няма смисъл, но да държи батерията 2-3 дни би било излишно; Нещо повече, това затопляне ще увеличи броя на женските цветове за бъдещето на възрастни растения.сортиране

Целта на тази процедура - да идентифицират и елиминират дефектни, nevskhozhie, празни и разглезени семена. За да направите това, не е необходимо да се докоснат до цялата маса на семената на ръка. Трябва да се разтваря в литър вода буркан 2 супени лъжици сол и се изсипва на засаждане. След около 15 минути на семената, които не потъват трябва да бъдат премахнати - те не са подходящи за засаждане.

Както покълва семето
Сортиране на семена солев разтвор. Nevskhozhie, разглезени семена плуват

дезинфекция

Веднага след сортиране Краставица семена трябва да бъдат подложени на дезинфекция или ецване. Поставете ги в слаб разтвор на калиев перманганат и ще продължи 20 минути. Тази процедура осигурява дезинфекция на посадъчен материал. Веднага след семена ецване трябва да се изплакнат с чиста вода.

Както покълва семето
дезинфекция на краставица семена - необходима процедура

поглъщам

Чинийка, плоча или всяка пластмаса poddonchik с плочи, поставени в една част от 2-3 слоя от естествени тъкани, марля, слой от вата или хартия тъкан. Овлажнява субстрата с вода. Разпръснете се върху него проби в един слой на семена от краставици и покриване отгоре същия материал (кърпа, марля кърпички). Поръсете отгоре с вода. Трябва да се съхраняват при температура, не по-ниска от 20 градуса в продължение на 12 часовници - това е достатъчно, за да набъбне семената.

Налице е разбирането сред земеделските производители, е полезно да се накиснете семената на разтопен лед. Ice размразяване може да извадите от хладилника.

За стимулиране на растежа могат да се прилагат вместо чиста вода такива разтвори:

 • Изгаря до пепел 1 чаена лъжичка до 1 литър вода.
 • 1 чаена лъжичка суперфосфат на 1 литър вода.

Има и други начини за накисване. Този въпрос по-долу.

Както покълва семето
Накисване краставица семена между две кърпички soov

закалка

Подути семена са много полезни, за да бъдат смекчени. Тази процедура ще се увеличи устойчивостта на растенията към ниски температури, суша, те страдат по-малко. Закаляване е желателно, но не задължително. Ако на градинаря предполага нарастващо краставици в оранжерията, където няма страх от студ и студени нощи, втвърдяване може да бъде пренебрегната.

Има два начина на закаляване семена:

 • Излагането на постоянна ниска температура. Набъбналите семената, на контейнера, в който те се поставят в долното отделение на хладилника и се съхраняват 12 часа при температура от -1 до една степен.
 • Втвърдяване променливи температури. Опаковките с семена дават дни в хладилник при температура от 0 до 5 градуса, и да се съхраняват в стаята през нощта. Това лечение е с продължителност 5 дни. Но ако това се вижда proklovyvanie зеле, закаляване трябва да се прекрати.

И в двата случая, семената трябва да е влажна, но не и облян.

Както покълва семето
Отоци, но все още не са покълнали семена краставица може да се втвърди в хладилник

директно кълняемост

След втвърдяване, контейнерът с монтажен материал постави на топло при температура не по-ниска от 20 градуса, като не се забравя периодично мокро с вода или разтвор, който се пропива. След 2-3 дни, семена краставица покълнат и да сеят веднага. Вие не можете да се прекалява вече покълнали семена, защото те са твърде дълги издънки и корени, смесени помежду си, за да проникне в тъканта и не може да бъде извлечена непокътнати, повредена. В допълнение, за по-нататъшното развитие на младите растения се нуждаят почва. Ето защо на градинаря трябва да се подготвят за сеитба на семената покълват по-рано да се определи датата на място и сеитба.

Както покълва семето
Покълналите семена краставица върху марля готов за засаждане

алтернативни методи

Горният метод се провежда при използване на чиста вода. Той е публично достъпна и най-често се използва в дома. Въпреки това, има и други методи, използващи различни биоактивни агенти, а именно водороден пероксид, Алпин, хуматите, циркон и др. Те се различават от този разглежда само в това, че вместо вода, семената се накисват във водни разтвори на тези лекарства. Закаляване не се използва, тъй като се смята, че тези средства, действащи върху семената, като им предоставя необходимите качества. Повече предимство на тези методи е, че значително намалява времето за обработка на семена.

Таблица. Биологично активни препарати

Покълване на стърготини

Има такова оригинално, а дори и по-екзотични начин за покълване на семена и разсад. фин дървени стърготини, използван като субстрат. Големи чипове не са подходящи за тази цел, тъй като добива на семена или разсад търг издънки и корени могат да се счупят, само един малък сипей.

Ето как:

 1. Стърготини трябва да бъде два пъти по-стръмен опарване kopyatkom да ги премахнете от смолата и убиват насекоми, вредни бактерии и паразити.
 2. След всяка от опарване вода трябва да бъде добре преодолени. След това, не се нередно да се овлажнява праха или който и да е хранителен разтвор.
 3. След това трябва да предприеме по-широк контейнер опаковки. Това може да бъде един басейн, голяма купа, кутия също е хубаво.
 4. Поръсете дъното на фин чакъл за дренаж. Или просто да пробия дупка в нея, за да се отцеди излишната вода.
 5. След това поставя слой от стърготини произвежда 7-8 сантиметра.
 6. На повърхностния слой на дървени стърготини разлага и сортирани кисели краставици семена, така че разликата е 2-3 см между отделните семена.
 7. Поръси останалите дървени стърготини слой дебелина 1,5-2 см.
 8. Поставете съд с дървени стърготини и семена на топло място при температура от 20 градуса, или малко над, капак филм или стъкло. Ако е необходимо, wet стърготини вода или хранителен разтвор.
 9. .2-3 дни, за да проверите дали се излюпват семена. Ако не, изчакайте още един ден.
 10. Екстракт от покълнали семена и ги насадя в почвата.

Ако е необходимо, част от семената може да се остави в праха, и да растат от тези разсад. Стърготини се отстранява много лесно, без увреждане на корените. Засадени в земята, можете да общувате с бучка дървени стърготини в корените.

Както покълва семето
И в двата патенти могат да покълнат семената на краставици и да растат разсад

Въпреки факта, че кълняемостта на семената на процедура краставица е малко неприятен, е нужно време, необходимо да се направи, за да се получи и ранния и висока доходност. Растенията се отглеждат от тези семена са по-силни, те са по-устойчиви на всички природни бедствия. заболяване и плодове дълъг период от време.