Пародонтит - симптоми и причини за орални проблеми

пародонтит степен

Периодонтално заболяване, симптоми

Пародонтално възпаление - пародонтит, което е важно да се знае симптомите на всеки човек, който би било уместно да се помоли за помощ към специалист, подозирайки неговото развитие. За да бъде картината пълна в тази статия се описва не само субективни симптоми, както и главното оплакване на пациентите, но и пълната клинична картина на заболяването, както и нейното проявление в различни среди на тялото и за резултатите от инструментални изследвания.За да се разбере напълно какво пародонтални заболявания, симптоми, лечение, снимки и диагностични методи, които са описани и са на разположение на нашия сайт, е необходимо на първо място да се запознаят с причините за неговото образуване, етиологията и патогенезата. Много от предразполагащи фактори, т.е. тяхното изключване - лечение са специфични превантивна мярка в пародонтит. Голямо разнообразие от соматични заболявания е т.нар периодонтално синдром, т.е. развитието на периодонтит, или за всяко общо или системно заболяване. И това е от причините за пародонтални възпаление идва пародонтит бъде разделен на две основни форми.

Основните форми на пародонтоза върху процеса на локализация, тяхната патогенеза, симптоми

В локализиран пародонтит (фокусното)

Развитието на локализирано пародонтални заболявания се дължи основно на влиянието на местните пародонтални причини. Херметици паста или арсен, хванати в капана на междузъбното пропастта, са първостепенен пример за локални ефекти. Често, причината за локализирано периодонтит може да бъде нарушение на оклузия, дъвкателната травма или увреждане е механично. Примери на оклузивни патологии са наранявания захапка твърде рано отстраняване на зъби и премолари т.н. Пример за механична травма може да се счита посттравматичен остеолиза - (сливане на костна тъкан) на костите. Локализирани пародонтоза чиито причини са многобройни, намерени в денталната практика е много по-често, отколкото генерализирана формата си. Все пак, въпреки по-рядко му развитие, определена опасност са само генерализиран пародонтит.

Обобщени периодонтит (дифузен)

Като правило, общи форми на пародонтоза започва с гингивит, катарален природата. Въпреки това пряко пародонтит, най-опасни за разлика от предшественика. Процесът се придружава от нарушение на целостта лигаментно апарати зъби, периодонтални унищожаване съединения, характеризиращи се с явления на костната резорбция и образуване на пародонтални джобове. Пациенти, страдащи тази патология, се оплакват, не само в кървящи венци, но в различна степен изразени зъб подвижност, хиперестезия (подобрена чувствителност) на вратовете на зъбите, както и марката нестабилността му.

Клиничните прояви на пародонтални заболявания, симптомите, данните на инструментални изследвания, само заедно могат да дадат потвърждение на диагнозата. Въз основа на само оплаквания на пациента може да се подозира, само на определено заболяване. И да се прави разлика - да се разграничат и да идентифицира конкретен проблем, може да бъде само комплексна експертиза.

Клиничните прояви на периодонтално заболяване по време на инспекцията, лабораторията и инструментални изследвания

Цел изследване (изследване)

Цел изследване на пациентите с периодонтит идентифицира кървящи венци, наличието на supragingival и субгингивални зъбен камък и плака депозити, дентална мобилност в различна степен, често чрез натискане на сондата върху венците за наличие на гной, Шилер проба - Pisareva ясно положителен. Въпреки това, основната и първична симптом на потвърждаване на диагнозата на пародонтоза е наличието на пародонтални джобове.

Примерен Шилер - Писарев

Принципът на действие на тази проба е да се идентифицират гликоген в периодонталните тъкани, количеството на което, по време на възпаление, и епител кератинизацията, като следствие, се увеличава. Обикновено при хора не страдат от пародонтоза, гликоген в венците или не се намират въобще или са само следи. Чрез смазване смоли, че модифициран разтвор на Lugol, parodontolog показва степента на възпалителния процес, в зависимост от интензивността на цвета на дъвка части. Цвят багрило варира от светло кафяво до тъмно кафяво, и за калибриране на степента на възпаление, се използва такова разпределение: пробата е положителна, слабо - положителни и отрицателни, съответно, на наситеността на цветовете.пародонтит степен

Периодонтит симптоми на възпаление и лечение

Проявите на пародонтит в кръвта

В началния етап на пародонтоза, недостатъчното количество на визуални клинични симптоми за диференциране периодонтит, локална и генерализирана показатели употреба имуноанализ. На нивото на лимфоцитна субпопулация време генерализиран пародонтит разкри промени в клетъчния имунитет в случай на локализирано пародонтит всички индикатори на това ниво са нормални. Също така с периодонтит в периферната кръв показва намаляване на фагоцитната активност на неутрофилите, което е показателно за завършване на фагоцитоза, което на свой ред показва неговата активност като един от най-важните компоненти на защитата на гостоприемника.

Пародонтит на рентгенова

В началните етапи на периодонтално заболяване на рентгенови лъчи се характеризира с разрушаване на остеопороза и кортикални плочи върховете interalveolar прегради. По-късно разкри, пресечен апекс стени, с хоризонтална и вертикална резорбция изглежда, придружени от новосформираната кост джобове. Значително се промени контурите на костта, а именно алвеоларни гребени са печени линия - "костилка" външен вид. Субгингивалната депозити на зъбен камък в напреднали и тежки форми също се визуализират в изображенията. В други части на челюстта, която не участва в процеса, костната структура се запазва, състоянието е нормално.

Броят на симптомите и проявите на увеличенията на заболяването постепенно и, в зависимост от клиничната картина се определя от три тежестта на периодонтит

Характеристики на тежестта на пародонтит

Степента на тежест на пародонтални заболявания се определя от три основни функции:

  • дълбочината на пародонта джоба;
  • степен на костна резорбция;
  • подвижност на зъбите;

Леко пародонтит

Леко периодонтално заболяване се характеризира с наличието на пародонтални джобове достигащи дълбочина 3.5 mm, обикновено до междузъбните пространства, костна деструкция междузъбното първоначалната степен. Известният индуцирана кървене. Общото здравословно състояние и състоянието на пациента с лека пародонтит не е счупена.

Основно степен - се характеризира с изчезването на записите на образуване на каша или затваряне, прояви на остеопороза явления, лек спад в разгара на дяловете междузъбните - 1/3, не повече.

Средната степен на пародонтит

Средната степен на тежест на периодонтит се характеризира с увеличаване на дълбочината легло на пародонтални джобове в пет милиметра, когато костната резорбция междузъбното прегради под 1.3-1.2 височината на корена на зъба. Наблюдаваната повишена подвижност на зъбите клас 1-2, често с офсетов зъби. Също така, признаци на пародонтоза включват появата на умерен патологично три. травматична оклузия.

Три - пространства между зъбите.

Степента на зъб подвижност

  • Първата степен на патологична подвижност се определя от възможността да се люлее спрямо зъбни коронки на съседните зъби bucco езика и вестибуларния-орално посока не е повече от 1 мм.
  • Втората степен на патологична подвижност зъб се определя, когато се движат по същия начин, както в първата степен плюс palato-дистална посока и повече от 1 мм.
  • Третата степен на патологична подвижност на зъбите се възлага на способността за извършване на движение във всички посоки, включително и при вертикална липсата на съседните зъби може да бъде в наклонено състояние.
  • Четвърта степен на патологично подвижност на зъбите се поставя, ако е възможно да се направи принудително движение във всички посоки и дори около оста си.

Тежка пародонтит

За ток, протичащ в периодонтит тежки, характеризира със следните клинични прояви. Увеличаването на дълбочината на пародонтални джобове на дълбочина 5-6 мм. Патологична подвижност на зъбите отбележи 3-4 градуса, костна резорбция междузъбното преграда повече от 1/2. понякога разкрива пълна резорбция на алвеоларната преграда, определена травматичен артикулация и офсетов зъби. Тази тежест често значителна патологичен вид три, дефекти развитие съзъбие.

Важно е да се отбележи, че за пародонтит, вливащи се в умерена и тежка форма са характерни също нагнояване и гноен процес.

заключение

Периодонтално заболяване, симптоми, лечение, диагностични методи, описани по-горе, изисква внимание не по-малко от всички други соматични заболявания. Този процес е локализиран в устната кухина, той не го прави отделен от останалата част на организма, промени в периодонтит срещат в много системи на тялото, преди всичко, да провокират имунен отговор и хематопоетичната система (кръвни)

Определяне на изхода на заболяването като пародонтоза, причините, лечение, и в много отношения обща имунната сила на организма. Ролята на последния е висока, въпреки въображаеми местните процеси в напреднали общи форми, болестта се отразява на общото състояние на пациента.