Кървене от влагалището - причини, диагноза, спешна медицинска помощ

Кървене от влагалището

Кървенето може да бъде причинено от различни гинекологични заболявания, заболявания на бременността, раждането и ранното постнатално период. Значително по-малко кървене от женския генитален тракт е свързана с нараняване или заболяване на кръвоносната система и други системи.При пациенти с гинекологични кървене може да бъде свързана с различни функционални и органични заболявания на половите органи.

Разграничаване между циклични и ациклични кървене

За първи (менорагия) характеристика циклично срещащи кървене от гениталния тракт, по-дълги (над 5-6 дни) и по-големи количества (кръвна загуба повече от 50-100 мл) за разлика от нормалната менструация. Ациклични настъпи кървене между периодите (метрорагия). При тежки нарушения не може да разкрие цикличното кървене, така че пациентите губят представа за менструалния цикъл и да информират лекаря си за кървенето се срещат в най-несигурно време. Такова кървене се нарича също метрорагия.

Кървене като менорагия

Кървене в ендометрит, миома на матката, ендометриоза

Кървене като менорагия се появяват, когато ендометрит, миома на матката, ендометриоза. В тези заболявания варира маточна свиваемост, което води до засилване и удължаване на менструално кървене. Много по-малко менорагия се случват в рак на ендометриума. Понякога цикличен кървене може да бъде симптом на заболявания на други системи (Болен тромбоцитопенична пурпура, сърдечносъдово заболяване, чернодробно заболяване, щитовидната жлеза и др.).

Удължение маточни кръвотечения период и да се увеличи броят на изгубена кръв. В резултат на това повторение на кървене може да се развива хеморагичен анемия. Заедно с менорагия-маркиран и други симптоми, характерни за дадено заболяване.

Диагнозата при остър ендометрит

При остър ендометрит на пациента може да бъде много висока температура, болки в областта на корема. Когато вагинален преглед в случай на остро възпаление са малко по-болезнено и разширяване на матката; понякога инфекцията засяга както матката и придатъци (salpinogooforit). Хроничен ендометрит става без температурата на реакцията и рядко се придружава от болка симптоми. При хронична ендометриума на матката е леко повишен или нормален размер, фирма, безболезнено или slabochuvstvitelnaya палпация. Характерни черти на заболяването е връзката с усложнена след аборта (по-често), или след раждането (по-малко) период.

Диагностика на миома на матката

При пациенти с множествена миома на матката, в допълнение към менорагия, може да се оплакват от болки (некроза възел) или дисфункция на пикочния мехур или ректума, ако растежът възли насочено към тези органи. Субмукозата (субмукозно) на мим матката придружен не само цикличен, но също така и ациклични кървене. Когато вагинално проучване установи увеличение на размера на матката, която има неправилна неравен повърхност, плътна текстура, безболезнено палпация. Когато субмукозалните миома на матката размер може да е нормална.

Диагностика на матката ендометриоза

корпус на матката Ендометриозата е придружен от не само феномен на менорагия, но също така изрази болезнена менструация (algomenorrhea). Algomenorrhea е прогресивен характер. Когато открива увеличение на матката вагинален преглед. маточната шийка ендометриоза води до менорагия, но не и за разлика от придружено ендометриоза на матката тяло болезненост. За ендометриоза на матката тялото обикновено увеличи своя размер (до 8-10 седмици на бременността), докато за разлика от миома на матката повърхността е гладка, а не нодуларна. Относително често ендометриоза матката комбинира с яйчниците ендометриоза, pozadisheechnoy клетки.

Такива като кървене метрорагия

Като кървене метрорагия най-често дисфункционално природа, те рядко свързани с органични лезии на матката (рак тяло, цервикален рак) или на яйчниците (ekstrogenprodutsiruyuschie туморни).

Дисфункционално маточно кървене (DUB)

Дисфункционално маточно кървене (DUB) не е свързан с болести или извън органични процеси в половите органи, и смущения в системата са причинени от менструалния цикъл регулиране хипоталамус - хипофиза - яйчник - матката. В повечето случаи, смущения възникват във функционалната естеството на централни връзки на веригата на регулиране (хипоталамуса и хипофизата). ДМК - polietilogicheskoe zaoolevanie. В стресови моменти, интоксикация (често tonzillogennaya характер) патогенеза DMC се основава и ендокринна функция. В повечето случаи, DMC са anovulyarnymi, т.е. възникне при липса на овулация в яйчниците и постоянство фоликул атрезия на. Когато атрезия фоликули се развиват за кратко време и не са претърпели овулацията. В резултат на това не жълтото тяло за производство на прогестерон, които са направени под влиянието на секреторен трансформация на ендометриума и менструация настъпва. Атрезия на фоликула е съпроводено с ниско производство на естроген. За разлика от това продължителна устойчивост характеризиращ развитието на фоликулите да образуват значителни количества естрогенни хормони. Ако постоянство също не е овулация и развитие на жълтото тяло. В разгънатата патологично повлияни от естрогени ендометриума възникне съдови нарушения, които водят до некротични промени в лигавицата; тека ендометриума започва откъснати от стената на матката, придружени от дълги и често прекомерно кървене. Преди появата на кървене наблюдава менструация забавяне на 2 седмици или повече.ДМК се случи при различни възрасти живота на жената: в периода на менструалния функция (yuvenialnye кървене) в периода на раждане и преди менопаузата (климактериум кървене).

симптоми ДМК

Поява на кървене обикновено се предхожда от временно аменорея продължителност от няколко седмици до 1-3 месеца. Кървенето се появява на фона на менструация на забавяне. Тя може да бъде изобилна или постно, относително кратък (10-14 дни) или много дълго (1-2 месеца). За ДМК обикновено не болка с кървене. Продължително кървене, особено повтарят, води до развитието на вторична анемия. Много често се случва, когато анемия кървене непълнолетни момичета с характеристики на инфантилизъм.

диагноза ДМК

Диагнозата се базира на данни Анамнеза (инструкции на стресови ситуации, интоксикация, възпалителни заболявания на половите органи и др.), В присъствието на характерен забавяне на менструация, последвано от появата на продължително кървене. Когато вагинално изследване показва леко увеличение на матката (в ювенилен възраст на тази функция отсъства) и кистозна промяна в един или двата яйчника.

Диференциална диагноза на MQM е до голяма степен зависи от възрастта на пациента. В ювенилен на DMC трябва да се разграничава от кръвни заболявания (тромбоцитопенична пурпура заболяване), estrogenprodutsiruyuschey овариални тумори (folliculoma). детеродна възраст на DMC трябва да се разграничава от кървене поради непълно или начален спонтанен аборт, извънматочна бременност (см.), Hydatidiform мол, horionepitelioma, субмукозно миома на матката, шийката на матката и рак на тялото. В premenopau коридори между ДМК трябва да бъдат диференцирани от шийката на матката и рак на тялото, матката покрай, estrogenprodutsiruyuschey тумор на яйчниците (гранулозни тумор Tecoma).

Диагноза на болестта Verlgofa

Диагноза Verlgofa заболявания поза на базата на анализ на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения). Хормонално активни овариални тумори се определят с вагинален преглед и при използване на ендоскопски (лапароскопска; кулдоскопия) и ултразвукови методи. Когато спонтанен аборт са подобрени и омекотена матката, шийката на матката леко отворена, както и други признаци на бременност. Извънматочната бременност се характеризира с тежки симптоми на болка, явления от вътрешен кръвоизлив, едностранно увеличаване на матката, рязко тяхната болка и други симптоми. Миома на матката се диагностицират въз основа на неговото увеличение, наличност характеристика туберозния повърхност гъста консистенция на. За диагнозата на субмикозен минало използване в болнични още методите на научните изследвания (хистероскопия gisterogrfiya, ултразвук). Ракът на маточната шийка се открива, когато се гледат на пациента с помощта на огледала. Рак на ендометриума се диагностицира главно въз основа на данни на матката кюретаж. Гроздовидна бременност и horionepitelioma рядко, така че диференциалната диагноза на тези болести MQM не разполага с много практическа стойност.

авариен

В случай на менорагия мотивирани екстрагениталните заболяване, ендометрити, ендометриоза и миома на матката инжектирани редуктор матката.

С леко кървене ограничава до приложение на лекарства, по-силни лекарства се прилагат парентерално.

Окситоцин инжектират интрамускулно с 1 мл (5 единици) 1 - 2 пъти на ден.

Metilergometrin също прилага интрамускулно (1 мл от 0.02% разтвор).

С въвеждането на окситоцин матката след рязко намаляване на наскоро спокойна, което води до възобновяване на кървене. С въвеждането на metilergometrina контракции са по-трайни, по-надежден от гледна точка на хемостаза. Metilergometrin може да се прилага известно време след прилагането на окситоцин. Когато кървене, причинено миома на матката, въвеждането на вещества, които причиняват силни мускулни контракции на матката, трябва да се извършва с голямо внимание, поради риск от исхемия и некроза на мястото на тумора.

С относително малък матката менорагия редуциращи агенти са вътре: ergotal 1 мг 2-3 пъти на ден, ергометрин малеат в 0.2 грама 2-3 пъти на ден. При по-тежки менорагия тези лекарства се прилагат парентерално.

менадион (1-2 мл 1% разтвор интрамускулно), калциев глюконат (10 мл от 10% разтвор интрамускулно), аминокапронова киселина (50-100 мл 5% разтвор интравенозно) заедно с ерго лекарства прилага група.

С леко кървене на това лекарство прилага перорално (в размер от 0,1 г на 1 кг телесно тегло), предварително разтворен прах в сладка вода. Обикновено с помощта на такива събития е възможно да се отслаби, но не спре кървенето.

Заедно с лекарствена терапия се използва студено на корема (леда балон в продължение на 20-30 минути с прекъсвания).

Когато DMC симптоматична терапия, както е описано по-горе, обикновено изразени или дава положителен резултат, което води до временна или хемостатично ефект. Ето защо, веднага след хоспитализация или принудително забавяне хоспитализация заедно с въвеждането намалява матката и лекарства, които увеличават съсирването на кръвта, е необходимо да се приемат хормонално хемостаза. Пациенти с yuvenialnymi хемостаза маточно кръвотечение да започне веднага с хормонален хемостаза. В детеродна възраст към този метод на лечение обикновено се прибягва само след, след като се убедят отсъствието на предварително рак или рак на ендометриума (необходимостта от предварително дилатация и кюретаж!). В пременопаузно стоп ДМК във всички случаи започва с производството на отделни диагностика (тялото и шийката на канал) остъргване на лигавицата на матката. Ако такава интервенция бе предприето сравнително наскоро, че изключването на рак на ендометриума може да започне, за първа помощ, за да се спре кървенето чрез хормонални препарати.

Естрогените за хемостаза прилагат в големи дози: 0.1% разтвор на естрадиол дипропионат, 1 мл IM всеки 2-3 и етинилестрадиол или (mikrofollin) от 0.05 мг на всеки 2-3 и вратовръзки (5 таблетки на ден). Обикновено хемостаза настъпва в рамките на първите 2 дни. След това дозата естроген се намалява постепенно, и все пак те се прилагат в продължение на 10-15 дни.

Комбинирани препарати estrogengestagennye (bisekurin, nonovlon) се определя за целите на хемостаза, 4-5 таблетки дневно на интервали от 2-3 часа. Обикновено, кървенето спира след 24-48 часа от началото на лечението. След това постепенно намаляване на броя на таблетки (един ден) до местоназначението само една таблетка дневно. Общият курс на лечение в продължение на 21 дни. Хемостаза с прогестоген (norkolut, прогестерон) се използват по-рядко, поради риск от усилено кървене в първите няколко дни от лечението, което е опасно анемични пациенти.

Ако обилно кървене поради рак на маточната шийка стартира понякога в предоставянето на спешна трябва да прибегне до здраво вагина тампонада.

Хоспитализация. Независимо от причината за маточни кръвотечения с прекомерни пациенти кървене трябва да се спешно в болница в отдела по гинекология. Когато обилно транспорт кървене се извършва на носилка, с голяма загуба на кръв - с намалена край на главата.