Kawasaki синдром - причини, симптоми, диагностика, лечение

Kawasaki болест - това е рядко заболяване, характеризиращо се с възпаление на кръвоносните съдове. Болните, предимно деца от предучилищна възраст до 5 години, както и, при момчетата Kawasaki заболяване се среща по-често, отколкото при момичетата.Kawasaki болест може да удари деца от всяка раса, обаче, най-често страдат от представителите на азиатски произход. Особено общ синдром на Кавазаки в Япония.

В нашата страна, болестта на Кавазаки се диагностицира много рядко, обаче, може да се обясни с факта, че правилната диагноза е възможно да не се поставя винаги.

Причините за заболяването

Както беше Kawasaki
Надеждни причини за болестта на Кавазаки не е известна до момента. Най-вероятната версия е развитието на болестта на фона на генетична предразположеност под влиянието на инфекция. Тя може да бъде инфекциозни агенти:

 • Бактериален произход (стафилококи, стрептококи, Rickettsia)
 • Вирусни характер (херпес вирус, парвовируси, ретровируси, Епщайн-Бар вирус).

Под действието на инфекциозни агенти в организма се стимулира производството на Т-лимфоцити, което причинява съдови клетки. В Kawasaki заболяване най-често засяга среда калибър артерия -. Бъбреците, аксиларна др васкулит (възпаление на стените на кръвоносните съдове) води до стесняване на лумена и образуването на аневризми.

клиничната картина

За болестта на Кавазаки може да бъде разделена на три етапа:

Както беше Kawasaki

 • Острата период на продължителност на 7-10 дни.
 • Субакутен период, който продължава от 2 до 4 седмици.
 • възстановителен период, който продължава няколко месеца, а понякога дори години.

Основните симптоми на болест на Кавазаки:

 • Треска, че продължава да съществува в продължение на най-малко 5 дни.
 • Обриви по кожата и лигавиците. За Kawasaki заболяване се характеризира с полиморфна обрив, локализирани главно върху тялото в проксималния (близо до тялото) части на крайниците, в слабините. С допълнително курс на болестта маркирани със задебеляване на кожата на дланите и стъпалата, които са много болезнени и силно ограничава подвижността на ставите. След известно време след появата на обрив в областта има силна пилинг.
 • Kawasaki заболяване е почти винаги придружени от конюнктивит и увеит (възпаление на хороидеята).
 • Характерни симптоми на болест на Кавазаки - оток и сухота на лигавицата на устата. Устни при пациенти с напукани, кървене. Сливиците са уголемени, езикът става пурпурно.
 • Kawasaki болест често се характеризира с увеличени лимфни възли на шийката на матката - с две или едностранно.


Въздействието върху сърдечно-съдовата система

Както беше Kawasaki
Kawasaki болест често е причина, провокира развитието на сърдечна недостатъчност. Ето защо, деца със съмнения за заболяването е задължително, изпратени за ехокардиография.

Разбира се, болестта на Кавазаки не винаги произвеждат усложнения, но около 20% от пациентите се наблюдават в патологичния процес на сърдечно-съдовата система, със сериозни последици. Усложнения може да се развива в първите няколко дни на болестта, и след кризата е отминала.

Съществува риск, че усложнение на болестта на Кавазаки ще се прояви след няколко месеца или години. Усложнение проявява стесняване на коронарните артерии, това води до намаляване на нивото на кислород на сърдечния мускул, което води до развитието на ангина и, евентуално, инфаркт на миокарда.

диагноза

Kawasaki диагноза болест се основава на изследване на пациентите и проучване на резултатите от анализите си. Като правило, назначен от следните изпити:

 • Кръвен тест. При пациенти с болест на Кавазаки наблюдава увеличение в скоростта на утаяване на еритроцитите, анемия, тромбоцитоза, повишена концентрация на антитрипсин, С-реактивен протеин.
 • Изследване на урината. В случаите, когато протеин и проверка за наличие на гной.
 • Електрокардиография. Това проучване се провежда, за да се идентифицират сърдечни патологии.
 • Рентгеново изследване на гръдния кош е необходима за ранното откриване на промени в сърдечните граници.
 • Ехокардиография. Едно проучване, насочени към идентифициране на нарушения на сърцето.
 • Магнитно-резонансна ангиография и изчислява. Се възлага да се направи оценка на проходимостта на артериите.

Методи за третиране

Ако болестта на Кавазаки е основната цел на лечението - е да защитава сърдечно-съдовата система. Най-добър ефект се показва с помощта на следната процедура:

Както беше Kawasaki

 • Интравенозен имуноглобулин инжекция. Се прилага в продължение на седмица, веднъж на ден. Лекарството може да се увеличи на пасивен имунитет и да се справи с болестта по-бързо.
 • Kawasaki болест е широко използван аспирин. Това лекарство има силно противовъзпалително действие и спомага за втечняване на кръв.
 • При идентифицирането на аневризми на корабите назначават антикоагуланти - варфарин, klopilogel. Използването на тези средства, се отнася до предотвратяване на образуването на тромби.

От провеждане кортикостероидна терапия за Kawasaki лекари болестни отказаха, като последните изследвания показват, че кортикостероидите увеличават риска от коронарна тромбоза.

Прогнози и превантивни дейности

Както беше Kawasaki
Болестта на Кавазаки в повечето случаи е завършила успешно, особено ако пациентите навременна помощ. Въпреки това, съществува риск от смърт, свързана с артериална тромбоза коронарна (0.8 - 3% от всички случаи). Още по-рядко се наблюдава смъртните случаи, причинени от тежка миокардит.

Около една пета от децата, които са имали болестта на Кавазаки, остава промяната в стените на артериите, което може да бъде в по-далечно бъдеще да се превърне в причина за коронарна болест на сърцето. В тази връзка се възстанови от болестта на Кавазаки трябва редовно (на всеки 3-5 години), за да преминат преглед от ревматолог.

Специфична профилактика на болестта на Кавазаки не съществува. За да се предотврати развитието на усложнения на болестта е важно навременното диагностициране и адекватно лечение е избран.