Какво е манипулацията на съзнанието - studopediya

MIND манипулации и нейната роля

В много отношения прилича на манипулация на общественото мнение война малка, добре организирана и оборудвана армия от чужденци срещу огромна цивилното население, че тази война не е готова. Понякога дори е казал, че манипулацията на съзнанието е "колонизацията на своя народ." Постепенно се създаде оръжейни системи в този конкретен война, и постепенно, тъй като натрупването на знания за човека и неговото поведение, разви учението за манипулиране на съзнанието, на базата на пътуването на здравия разум и логическо мислене с последващо въздействие върху подсъзнанието, сетивата и въображението.Ницше пише: ". Големият напредък, постигнат от хората, е, че те да се научат да се заключи, правилно Това не е нещо естествено, както е предложено от Шопенхауер, когато казва," заключава може всички съдия - няколко ", и едва по-късно, придобити и дори и сега недоминиращата ".

По-специално, разрушаването на съветската цивилизация е проведено в съответствие с революцията на теорията на Антонио Грамши - чрез "молекулярна агресия" в културния сърцевината на обществото. Значително опростяване и говорене познати думи, можем да кажем, че основното оръжие е манипулация на съзнанието в тази революция. Програмата, която доведе до преструктуриране и реформа Гайдар, за неговата ефективност е несравним в историята. Този факт заслужава да го zatverdit в паметта. От него трябва да се процедира в много дискусии за настоящето и бъдещето на България.

През 1903 г. на българския физиолог В. М. Бехтерев публикува книгата "предложение и нейната роля в обществения живот." Той описва феномена на маса предложение под влиянието на "психическо замърсяване". По предложение на спондилит е пряко свързан с манипулацията на съзнанието, тъй като е "инвазия [предвид] извън идеи без пряка и непосредствена участие в този акт на" I "на този въпрос." Тази основна разлика между предложението на убеждаване. Дали предложението е направено от думи или други знаци, "навсякъде се не се влияе от логично убеждаване, и пряко се отразява на умствената сфера, без адекватно лечение, така че сега е насаждане на идеи, чувства, емоции, или по един или друг психофизическо състояние."

Убеждаването включва активно участие на този въпрос, тъй като тя предлага редица аргументи, които той схваща и приема или отхвърля. Бехтерев посочи, че предложението, а напротив, "заобикаля" ума на субекта. Той е ефективен, когато е възможно, за да заглушите време съзнание дейност затишие: "Предложението, за разлика от вярата - Бехтерев пише - влиза в умствената сфера от личен съзнание, влизане без специална обработка директно в обхвата на общата съзнание и засилено тук, тъй като всеки обект пасивен възприятие. "Преходът от вяра към предложение поискаха да отслабва стабилността на съзнание. Мислители и либерален и консервативен убеждаване се съгласяват, че процесът на приспособяване на мислене стартира протестантската реформация, която започна на философията на Просвещението ", който заменя популярните принципи на индивидуалното съзнание" (по думите на дьо Местр). В съзнанието на индивида е стабилен, а въз основа на "общественото мнение". Това мнение се замъгли, когато срутване на установената система за комуникация. Такива бедствия, които сме виждали по време на кризата и раждането на общество (България, в началото на века), както и болест на гражданското общество (Германия началото на 30-те години), и подкопава нашето общество през последните две десетилетия.

В момент, когато умът е отслабена (здравия разум), излиза на преден план в безсъзнание и колективното несъзнавано. В сърцевината на 50-те години на доктрината за съзнателна манипулация става психоанализата, и най-вече на доктрината на подсъзнанието. Фройд проектиран мисълта, че е бил във въздуха: в несъзнаваното крие ужасна сила. Работа идеолози на подсъзнанието, често до най-тъмните и срамни инстинктите оказаха ефективни.

В допълнение към мислите и чувствата, най-важният обект на манипулиране на съзнанието е въображението. Нека да размишлявам на думата. За Съображенията! Превръщането на някои части от реалността в изображението, създадени от съзнанието (въображение) лице. Въображението - способността на дадено лице е необходимо за психично разбиране на реалността. В ума си ние използваме тези снимки на реалност, която ние създаваме нашето въображение. Още Аристотел пише, че когато умът е наясно с нещо, той трябва да го изгради във въображението. Въз основа на тези "снимки на нещата", ние се развива и нашата линия на поведение

Въображение и "външни" реалност тясно свързани. . Карл Густав Юнг пише: "Ако някой си представя, че съм си смъртен враг и да ме убие, тогава ще стане жертва на само въображението изображения, създадени от въображението, съществуват, те могат да бъдат също толкова реално - и също толкова вредно и опасно като физически обстоятелства. дори мисля, че умствените опасностите далеч по-лоши епидемии и земетресения. " Следователно е ясно, че за да контролира съблекалнята EDEN хората е много важно влияние върху двата процеса - производството на изображения, базирани на реалността, и да разработи стратегия и тактика на поведение на базата на някакви съзнателни изображения.

Максимална мобилност и уязвимост към манипулация притежава комбинацията от два "гъвкави" светове - въображение и чувства. Тя се основава, например, един от най-мощните средства за въздействие върху общественото съзнание - тероризъм, заедно с телевизора. Образът на осакатени експлозия невинна жертва буквално донесе телевизор с всяко семейство и въображението на "заместители" на мястото на жертвите на зрителя или близките му, а това води до буря от емоции. След това е въпрос на технология - насочи тези чувства върху изображението този ред да се прекъсне манипулатори (имиджа на армията, федералното правителство, ислямски фундаменталисти и т.н ...). В тази дейност се нуждаеше само от верига: терористичен акт - телевизор - въображение - чувства - желаното поведение. Желателно е да се изключи мисленето (здравия разум), тъй като ужас, не е приемлива средство за масово унищожение или дори създава значителен реална опасност. Неговата цел - възпиране, т.е. създаването на неадекватно чувство на страх. Нищо чудно, че на Запад в продължение на две десетилетия, отглеждащи на тероризма, насърчаване на малкия периодичен "кръвопускане", които са колоритно показват по телевизията и те са мощно средство за привеждане на гражданското общество.

Активирането на въображението по време на преструктурирането по-лесно от това, че като аргумент идеолози използват почти изключително изображения, които не бихме могли да се съпоставят с реалността. Това са образи на други страни ( "Запад"), или други исторически периоди ( "сталинистки репресия"). Ницше: "Това, което изисква най-много задълбочен, най-устойчиви доказателства, така че е очевидно, За твърде много липсва на очите, за да го видят.". И най-крехка група, склонна да се изгради във въображението на фалшиви снимки и след това произвеждат въз основа на тяхната саморазрушителен курс на действие, се оказа интелектуалци.