грижа Gloriosa у дома, озеленяване

грижа Gloriosa у дома
Описание на отличителните черти на растения, съвети за отглеждане на Gloriosa, цвете размножаване, преодоляване на трудности, когато се култивират, интересни факти, мнения.Това красиво цвете расте родните си територии "отличие" земя в южната част на Азия и Африка, където тропически климат преобладава, както растението се е аклиматизиран в австралийския континент и островите на Океания. В районите, Gloriosa е широко разпространена.

В colchicaceae семейство включва около 200 различни видове флора, с тревното форма и дълъг жизнен цикъл, но Gloriosa рода включва само 5 от тях. Името на цветето се дължи на латинската дума «gloriosus», се превежда като "известен" или "добър" или "Глория" - само "слава". Въпреки това, хората там са по-романтични и колоритен име на това растение - "пламък лилия" ( "пламък лилия"), "Лили на славата", което вероятно се дължи на контурите на пъпки листенца, насочена нагоре като пламъци. А също и "manway лилия", заради приликата на издънки или клонове с lianopodobnymi "Glorioza лилия".

Така Gloriosa осигурява проба на флората Лаза издънки и тревисти пътища. Коренище на растението се намира в хоризонтална равнина. Грудки, поставени под повърхността на субстрата, са вретеновидно контур и често може да отнеме V-образен контур. Също така съществува отчете rostovaja бъбреци, няма корени. Но как е възможно това, и растението без корени? Но тези корен зеле вземат собственото си развитие в областта на Gloriosa на кореновата шийка, на самия основата на стъблото. Тяхната кожа е покрита с тънък, боядисани в златисто-кафяв тон. Тези корени са много крехки и през зимата те умират. Клубените в периода от есента до пролетта са в състояние на покой. А с идването на пролетта дни да започне да се събуди и да се отдадете на интензивен растеж.

Записва достатъчно разклонена и гъсто покрити с листа. Дължината им може да достигне до 5 производителност метър. В само два месеца от началото на сезона на растеж се дължи "пламък лилия" може да се измерва най-рано от 1-2 метра и е необходимо да се осигури подкрепа за тънки издънки, като, които могат да действат като барове или пръчки, те могат след това да бъдат закрепени издигната издънки. В момента на стъблата крайни листа Подобно на антени, които се придържат клонове всякаква издаваща подкрепа и се движат нагоре.

Sheet плаки и столове са подредени в редовен последователност на verticillate клонове или три единици. Тяхната форма uzkoyaytsevidno-копиевиден, и в горната част има изтъняване от които под формата на спирални букли и прилича на мустаци. Блясъкът на повърхността на листа.

Цветовете са истинска гордост на централата. Процесът на цъфтежа през летните месеци. Те са разположени един по един, коронясване дълга дръжка, която произхожда от пазвите на листата. Размер пъпки много големи, могат да бъдат в близост до 10 см в диаметър, правилното контура (actinomorphic), т.е. вертикалната равнина може да се проведе в най-малко две посоки, които разделят цвете аксиално на две равни половини. Цветовете са бисексуални. Околоцветник има разделяне на основата на листата 3 двойки крайниците към педицела. Формата на тези листа копиевиден, край вълнообразни. Розов цвят от външната и вътрешната част е двуцветна: тя присъства в основния цвят жълт, а на върха му се променя постепенно в ярко червено сянка. Интересното е, че листата на околоцветник бледо зелен цвят от самото начало, а само с печалби от време, описани нюанси.

Главите расте 6 тичинки. Тичинките са с радиално разположение, както и от страна на hypogynous те са подобни на спици на колело. Прашници, на коронните тичинки, отворени по протежение на най-стареене, образуващи пролука. Яйчник на върха и е съставен от 3 отделения. Плодници снаждат само от вътрешните си граници. Броят на яйцата в множествено число. Цветовете на растението могат да се съхраняват в продължение на 10 дни, и така те изглеждат добре в прекъсване във формата, използван при изготвянето на fitokompozitsy цветарите.

След цъфтежа образува polyspermous плодове под формата на кутии, които след това отворени.

Селскостопански машини и техника за отглеждане на Gloriosa, грижи

грижа Gloriosa у дома


 1. Осветление и местоположение. Завод топлина, любов и светлина изисква, но обяд слънчевите лъчи директно са вредни за него. Препоръчително е да расте Gloriosa на изток или запад прозорец.
 • Температурата на съдържанието. "Лили слава" отглежда при стайна нива на топлина (20-22 градуса). Есен умира цялата надземна част и клубен трябва да се съхранява в сухи посипе със скорост 5-10 градуса (максимум 12).
 • Съдържание на влага чрез култивиране Gloriosa трябва да бъде в рамките на 60-70%. Задължително за провеждане често пръскане с топла мека вода.
 • Гланц. Ако след кацане на повърхността на почвата все още не е видими признаци на прорастване, а след това прекара поливането е умерено, почвата трябва да е постоянно в мокро състояние, но не е възможно да се запълни субстрата. След старта на активните растеж глазура се увеличава.

  Засаждане и размножаване Gloriosa у дома

  грижа Gloriosa у дома  Нова Буш "момина слава" наистина да, след като прекара семена за посев и тубероза репродукция.

  При засаждане клубени поникване не може да се загуби за 6-9 месеца. Когато цъфтежа свърши, старата грудка Gloriosa умира, защото всички си сили, изразходвани за разпадането на пъпките. На нейно място се появяват нови форми, но ако те е грижа внимателно, може да видите няколко млади възли. Растение, отгледано вегетативно ще цъфтят в една година или 2 години.

  Когато семена възпроизводство те се засяват в контейнери в началото на пролетта. Индикатори топлина, когато кълняемост се запазва в рамките на 21-24 градуса. Основата се смесва с пясък и торф. Pot трябва да бъдат покрити с парче стъкло или отливка полиетиленов филм, тя ще издържи на висока влажност. Разсад се появяват след 5-7 дни. След няколко истински листа проведе чукчета за разсад на отделни саксии. Тези растения ще цъфтят само в 3-4 години след засаждане, когато техните възли се развиват до желания размер.

  Ако искате да получите семена от дома Gloriosa, на самоопрашване се извършва с четка. Тя иска да прехвърли прашец от прашника стигмата, а в края на цъфтежа зрял шушулка вътре, което се образува семена на червено.

  Трудности при отглеждане на Gloriosa

  грижа Gloriosa у дома


  От проблемите, които възникват в грижата за "лилия на славата", са:
  • ако е налице липса на светлина или повредени грудки, както и неправилно съхранение на Gloriosa расте бавно и не цъфти;
 • при ниска влажност или недостатъчно лист поливане плоча стане жълт или стане кафяв;
 • в случай на резки промени в температурата, на младите филизи са бавни, за да растат и листата стават тъмни и увисването;
 • в залива на почвата и последващо гниене на клубените, стъбла, растения омекотяват и изглеждат летаргични, листата увисването и стават основа на жълт цвят;
 • ако стъблото е принуден от или повредени, растението се предприемат, за да се изгради клубените, но листната маса.

 • Насекоми, които засягат Gloriosa считат Хосе мащаб или листни въшки. Благодарение на тях, листата пожълтяват, деформиран и покрити гърба на кафявите-кафяв плаки или захар покритие. Необходимо е да се обработи инсектицид за борба с вредителите.

  Ако са нарушени условията на растеж, растението понякога е засегнат с брашнеста мана, и обработката се провежда препарати като "fundazol", "топаз" и "Амир" или подобна с подобен ефект.

  Интересни факти за Glorioso

  грижа Gloriosa у дома


  Разнообразие Gloriosa SUPERBA (Gloriosa SUPERBA) е национално цвете на Зимбабве държави, там е растение е под защита. През 1947 г., когато Елизабет II, като наследник на британския престол, пристигна в страната (сега земята е кръстен Родезия), дар получи диамант брошка с очертанията на цветето.

  Като неин символ glorilozu вярвам в щата Тамил Наду, разположен на територията на Индия, и също цвете е националният централата на Тамил Елам.

  Предупреждение. Всички на "лилия на славата", и по-специално грудки растения са много отровни, ако се приемат вътре. Поради това е необходимо да ги държи на място, недостъпно за малки деца и домашни любимци на място. Gloriosa съдържа алкалоида колхицин, което е огромно количество наситени мастни киселини под формата на семена и корени. Летален изход може да възникне, когато прави общо 6 мг от този материал.


  На земята, където "пламък лилия" расте, а именно в африкански племенни народи, той се счита за символ на смели войници, така че е красива и неговото име.

  В Австралия Gloriosa расте в сухи гори sclerophyll (евкалипт и склерофилни), разположени в крайбрежните райони и на пясъчните дюни, които са на разположение в големи количества в югоизточната Куинсланд и Нов Южен Уелс. Интересното е, че в повечето от Австралия "пламък лилия" е признат за един от най-опасните инвазивни плевели (растение, което е прехвърлена от друго място, но добре уловени и отглеждани в големи количества). Gloriosa се превърна доминиращите видове от флората на пясъчните дюни, а от там започва да измества всички местни сортове. Поради силно отровни растения и неговото широко разпространение бързо нарастващия брой на смъртните случаи сред местната фауна.

  В Индия "лилия на славата" е широко разпространена в регионите на Западните Ghats, но размерът му бързо намалява като цвете извършено с цел събиране за различни рецепти на традиционни лечители.

  видове Gloriosa

  грижа Gloriosa у дома


  Gloriosa SUPERBA (Gloriosa SUPERBA). Това може да се случи при следните синоними - Clinostylis Speciosa, Gloriosa abyssinica, Gloriosa homles и много други. Необходимо е родната си област на "местообитание" в Африка, където тропически климат, влажни и мусонни гори. Тя може да се намери в някои части на Северна Трансваал, както и в Индия, в земята на Непал, на брега Малабар, включително на остров Цейлон. Надморска височина понякога достига 1500 метра над морското равнище.

  Записва достатъчно дълго, техните размери не превишават 1,5-2 метра. Лист плочи са разположени в непосредствена близост до или извивки на три части, сегментирани форма на продълговати-копиевиден, на горния лист завършва с филиз неразклонен нишковидни очертава от която заснема катерач прилепени blizrastuschie растение или други издатини. си дължина се измерва 10,8 см в базовата ширината е 3,2 см. повърхностен гланц на лист.

  Околоцветник има форма венче и се състои от 6 листа. Дължината на всеки може да бъде 5-8 см ширина и 2,5 см. Те заострен връх, вълнообразен ръб, в базовата жълт цвят, а височината става цвят алено. Тичинките са 6, те са разположени хоризонтално разпространение. Процесът на цъфтежа около времето на летните месеци.

  Има голямо разнообразие от големи Gloriosa (Gloriosa SUPERBA Var grandiflota.) И жълто (Gloriosa SUPERBA Var жълти тела.) - с тънки листенца чист жълт тон.

  Glorioza Rothschild (Gloriosa rothschildiana). Може би в литературата, за да се срещне под името Gloriosa SUPERBA. Homelands спад на растежа в Уганда, която се намира в сърцето на тропическа Африка. Цветовете на този вид се считат за националния флорални емблема на състоянието на Замбия.

  Издънките на растения със силно разклоняване, но това не се стартира от дъното, където прекият бранша, и колкото по-близо до върха. форма копиевиден лист плоча с дължина около 8 см. цветя са разположени в пазвите на листата, растат самостоятелно. Стъбълце около 10 см височина.

  Околоцветник нагоре листа с ярко пурпурно или тъмно червен нюанс в долната част на основата са покрити с пурпурни петна. Edge, те силно плисирани, преди там крайник. Чрез копиевиден листа форма, продълговати достигне 10 см дължина. Процесът се цъфтящи през лятото. Културата се отглежда видове Gloriosa лимон жълто (Gloriosa rothschildiana Var. Citrina), чиято цвете венчелистчета съответно лимон жълто в основата с тъмночервен модел.

  Gloriosa прост (Gloriosa симплекс) също могат да се носят име, синоним Gloriosa SUPERBA. размножаване на околната среда се пада на земята в тропическа Африка, а именно в галерията и гори. Стреля могат да бъдат измерени с дължина до 1,5 метра. Листов копиевиден плочи с контури, могат да достигнат дължина 6-8 см. Цветовете са в листа пазвите им стъпка с леко вълнообразност, повърхността е гладка, дължината варира от 3-5 см, но база ширина до 3 см. В горната част на тях, без огъване, цвят жълто-зелен, жълт и червен цвят схема. Цъфтеж изобилна и работи през летните месеци.

  Вижте повече за функциите Gloriosa Ротшилд: