Грип симптоми, лечение, профилактика на грип

грип патогени

Причинители на грипа много респираторни вируси, включително инфлуенца А и В. Заболяването се разпространява респираторен път, че е, когато кашлица на пациента и кихане и чрез директен контакт с него. В момента има специална ваксина срещу грип, но това е неефективно, тъй като вирусът е способен да мутира. Всяка година има нов щам на грип, който е непознат за имунната система на присадката дори на хора, и те са причинени от широко разпространени откази за ваксинация.Грип е известен на човечеството още от Средновековието, но в онези дни, за естеството на произхода на болестта не се сети за. Днес щамове на грипни вируси са проверени във водещи лаборатории и седмична преса в началото на всеки зимен сезон плаши читателите предстоящите епидемия.

Често далеч от медицински хора бъркат грип с ТОРС. Тези заболявания всъщност имат много сходни симптоми. Въпреки това, грип и атипичната пневмония - две напълно различни инфекции. Грип заболяване в някои случаи е по-трудно, въпрос от изключителна интоксикация може да доведе до по-сериозни усложнения и последици, включително смърт.

Източникът на разпространението на грипната инфекция е болен човек. Особено опасност за околните хора са го изолира под формата на слюнка, слюнка, съдържаща причинител вируса, тъй като пациенти с диагнозата на грип се препоръчва да носят на лицевата страна на болестта по време на марля превръзка. След като в човешкото тяло, вирусът започва активно размножаване. Обикновено това се установява в лигавицата на горните дихателни пътища. Поразително вътрешности птиците не е в състояние, може да доведе само до обща токсичност на организма, основните характеристики на които са гадене, коремни болки и повръщане. Един мъж с диагноза грип е опасен за другите само през първите пет дни на заболяване. Впоследствие вирусът престава да се открояват, дори и ако пациентът има се наблюдават симптоми на заболяването.

симптоми

Основните симптоми на грип включват:

  • Високите температури, които могат да бъдат придружени с илюзии, халюцинации и продължават седмици;
  • Главоболие. срещу които безсилни болкоуспокояващи;
  • Кожни обриви;
  • Външният вид на задух и конвулсии;


предотвратяване лечение симптоми грип
Признаци на интоксикация в периода на заболяването са:

  • втрисане;
  • Намален апетит;
  • гадене;
  • Главоболие и в очите;
  • Болки болки в ставите и мускулите;

Задължителни съучастници на вирусната инфекция и включват: болки в гърлото, суха кашлица, дрезгав глас, хрема. повишена сълзене. Понякога грип може да страдат от кървене от носа, бледа кожа, малки съдов кръвоизлив. Обикновено, основните симптоми персистират в продължение на 7 дни.

лечение на грип

Грипът се третира предимно с антивирусни лекарства: амантадин, римантадин, занамивир, интерферон. При тежко заболяване са назначени капкомер имуноглобулин. Това лекарство се дава само ако пациентът подлежи на хоспитализация. В повечето случаи на грип, лекувани в домашни условия. Пациентът трябва да остане в леглото, почивка, без стрес. Amantadine и неговите аналози са предназначени за отстраняване на основните симптоми на грип, значително намаляване на периода на самото заболяване. Ремантадин може да се използва както за лечение и като превантивна мярка е активен срещу заболяване, причинено от грипен вирус А.

В антихистамини (Suprastinum, fenistil, zirtek, Tavegilum), капки от запушване на носа, дезинфекция решения за гаргара, спрейове от възпалено гърло, антитусиви (bronholitin, ACC) могат да се използват като добавка за борба симптоми на грип. Антибиотиците са възложени само в случай на бактериални усложнения на болестта, тъй като те са напълно безсилни срещу грипни вируси, но отлична работа с бактериите. Повечето антивирусни лекарства имат редица противопоказания, лечението не се препоръчва за бременни жени и хора с бъбречни заболявания. От наблюдаваните странични ефекти: раздразнителност, тревожност, замаяност, тахикардия, гадене, сънливост, сухота в устата.

Най-голямото разпространение на грипа склонни малки деца, възрастни хора и хора с понижен имунитет. Важна роля за тях да играят превенция на болестите. Като цяло, много български специалисти препоръчват в началото на всяка есен, за да се подготви за атака грип: като се имуномодулатори. По време на епидемия от грип трябва да ограничи контактите, особено с хора, които са болни вече. През последните години, като превантивна мярка е била приложена по лицето носенето на специални защитни превръзки. Въпреки това, ефективността им е силно съмнителна. Най-добрата профилактика на грип се счита за укрепване на имунитета, закаляване, придържане към почивка, липса на стрес и депресия, пълен здрав сън, като се избягват вредните навици. Разбира се, в епидемия период може да прибегне към старите методи за предотвратяване на: използване на големи количества чесън (в разумни граници) и лук. Смята се, че сок от лук може да убие вируса на грип. Научно това не е доказано, но в борбата с болестта всичко добро.

Не е излишно да се напомни, че от грип - коварна болест, която може да доведе до усложнения, на първо място на белите дробове, като че ли спасен от вируса не успее, се препоръчва да се прилага по отношение на клиниката, да извърши всички инструкции на лекаря и да се съобразяват с почивка на легло.

Запомнете: самостоятелно опасно!