Грип - диагноза, симптоми, причини, лечение и профилактика

Feature грип

предотвратяване лечение симптоми грип

Има 3 вида на вируса: А, В и С. РНК на патогена, което определя типа си, заобиколен от обвивка. Той съдържа летливи антигени - gemagglyutin и невраминидаза. Въз основа на този грипен вирус е разделена на подтипове (H1N1, H2N2 и H3N2).Източникът на инфекцията е пациент, включително лека форма на болестта. Вирусът се предава по въздуха капчици. В организма, той започва да се размножава, засягащи трахеята лигавица, а след това друг дихателните пътища.

Вирусните частици проникват в кръвните капиляри и засягат вътрешните органи.

Инкубационният период до 2 дни. Основни симптоми на грип - слабост, тежка интоксикация, главоболие, втрисане, висока температура. Трахеит появява кашлица. Хрема обикновено не се изразява. Заболяването при деца върви трудно, често придружени с повръщане и конвулсивно синдром в лицето на треска. Този период е с продължителност до една седмица, а след това температурата се намалява.

Вариации на вида заболяване води до трудности при създаването на ефективни лекарства за лечение на това заболяване. Ето защо, най-доброто време да се ваксинират, което се създава всяка година въз основа на данни за вируса, което ще доведе до бъдеща епидемия.

симптоми

предотвратяване лечение симптоми грип

Заболяването започва в рамките на няколко часа след заразяването. Грипните симптоми се проявяват интоксикация. А главоболие в челото, болки в мускулите и ставите, втрисане, болки в очите и фотофобия, слабост. Пациентът едва ли може да се движи.

Температурата се повишава бързо и достига през първия ден 38-40 ° С и по-горе. Колкото по-силна треска, толкова по-малко тя трае. Използвайте антипиретици препоръчва само когато температурата се повиши над 39 ° С Треската продължава от 1 до 7 дни, след което бързо изчезва. В случай на усложнения по време на този срок бъде удължен. В 10% от пациентите имат второ повишаване на температурата.

Симптомите при деца и възрастни включват зачервяване на лицето и шията, очите конюнктивата. Езикът е покрит, на лигавицата на носоглътката е видима зърнистост, и по-тежко заболяване - кървене. Лимфните възли не са увеличени.

Интоксикация води до поражение на сърцето и кръвоносните съдове. В началото на заболяването пулсът на сърцето, налягането се увеличава. Тогава сърцето започва да се свие по-малко, налягането се намалява. При тежки случаи, болестта може да доведе до миокардит.

Има болки в гърлото, затруднено дишане през носа без изричното Ринореята (хрема). Въпреки това, най характеристика суха кашлица и болезненост в гърдите. Постепенно започва да кашля храчки. Дишането се учестява. При тежки случаи, пневмония се развива.

Симптомите на заболяването при децата са едни и същи, но телата им са по-лесни да се толерира повишена температура. Свинете може да се придружава от повръщане и адинамия, но когато температурата намалява активността на детето се възстанови. За да се потвърди диагнозата изисква Отклонения в лабораторните изследвания. Неговото поведение не винаги е диагностициране на ТОРС.

Заболяването може да има различна тежест. Има и форми на мълния с тежка ток. В нормален грип, болестта продължава до една седмица. Ако симптомите продължават по-дълго, е необходимо да подозират други патологии. на анализа на вируса обикновено се предписва само при тежки случаи на заболяване или хоспитализация.

Най-добрият начин да се избегне епидемии - ваксинация. Той предвижда създаването на имунитет към вируса циркулира през тази година. Заболяването не се появява или е леко (без температура).

грижа за пациента се осигурява чрез определяне на анти-грипни лекарства и симптоматични средства.

чревния грип

Това заболяване на някои симптоми приличат на грип. Ротавирус причинява разрушава чревната лигавица клетки.

Чревна грип се предава чрез храна или вода. При поглъщане на няколко дни внезапно гадене, повръщане, диария и треска. Стомашен форма на заболяването е придружено от коремна болка. Кашлица след лечение нетипично.

Инфекция има някои функции, подобни на вирусна инфекция: слабост, мускулна болка, зачервяване на гърлото. Fluid загуба се придружава от намаляване на теглото, намаляване на отделянето на урина. Това състояние продължава около седмица. В малките деца, тежестта на заболяването, причинено от повтарящи повръщане.

Симптоматично лечение на форма чревна болест, е насочена към премахване на дехидратация и възстановяване на нормалната функция на червата. Антивирусни лекарства, не са включени. Превенция е да се използва само преварена вода и добра хигиена.

Хонконг грип

Инфекцията се осъществява чрез въздуха капчици. Признаци на заболяване са подобни на симптомите на други видове инфекции. След като вирусът е в тялото го умножава по стените на дихателните пътища и навлиза в кръвта, което води до токсичност. Симптомите на заболяването:

Болно дете често се оплаква от гадене, той развива повръщане и диария.

В тази форма на заболяването е налице риск от усложнения - пневмония, миокардит, менингит и други. Те може да доведе до хронично заболяване на сърцето и други органи, като аритмии или сърдечна недостатъчност.

Когато симптомите на болестта трябва да се консултират с лекар. Помощ е да се използват антивирусни средства, възложени на симптоматично лечение. За предотвратяване на необходимостта от ваксинация. По време на епидемии, се препоръчва да избягват обществени места и да се свържат с болни хора.Усложнение от грип

Най-опасното следствие на заболяването - инфекциозно-токсичен шок. Той е съпроводено от значително смущение на сърцето, спадане на налягането, белодробен оток. Малките деца се развиват мозъчен оток. Това тежко състояние е животозастрашаващо.

Честите усложнения от грип - бактериални инфекции, като стафилококова пневмония. То се проявява повишено интоксикация и недостиг на въздух, нова вълна от повишена температура, кашлица, храчки примесени с кръв, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

При 2 - 8% от пациентите имат усложнения като синузит, отит или мастоидит (възпаление на мастоида зад ухото). По-рядко, енцефалит се случи, поражението на менингите или сърцето. Тези заболявания трябва да се подозира, ако на фона на подобряването на температурата се повиши отново, има слабост, има главоболие.

Заболяването може да доведе до влошаване на всеки хроничен патологичен процес, съществуващи в тялото (хипертония, диабет, коронарна болест на сърцето, и така нататък).

Какво да се вземат с болестта, за да се избегнат усложнения? Кой проектиран съвременните противовирусните препарати, които могат да назначават лекар. Най-ефективният лекарството - озелтамивир (Tamiflu).

диагноза на заболяването

Инкубационният период на вируса краткосрочен - не повече от един ден. Тогава там е развитието на остра интоксикация, има хрема и други признаци на заболяването при възрастни и деца. По това време на диагностицирането на болестта въз основа на клиничните признаци и тежестта на заболяването.

Ако симптомите на заболяването се появяват извън епидемичния сезон, необходимата лабораторна диагностика на грип. Основният метод на изследване - анализ на проби от горните дихателни пътища (носа и гърлото), който с помощта на ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA) откриване на антигени. Въз основа на тази информация, лекарите предписват лекарства.

серологични методи, използвани за ретроспективно потвърждаване на диагнозата (свързване на комплемента, и други). Кръвна проба, взета на интервали от 5 - 7 дни, когато заболяване се наблюдава увеличение количество (титър) на антивирусни антитела малко 4 пъти.

Като цяло, анализът на нормална скорост на утаяване на еритроцитите се определя, умерено намаляване на броя на левкоцитите, поява на лента незрели форми. С развитието на бактериални усложнения от промени в кръвната картина, което помага в тяхната диагноза.

лечение на болестта

предотвратяване лечение симптоми грип

Как за лечение на заболяването при възрастни? По време на епидемия, хоспитализирани пациенти с тежко заболяване или усложнения, възрастните хора с умерена и тежка, и пациенти с тежки съпътстващи заболявания. Ако пациентът има симптоми на инфекциозна-токсичен шок, церебрална едема или белодробен, лечение грип се инициира в интензивно отделение.

Как за лечение на грип у дома:

 • изолиране на пациента в отделна стая или екран ограда разстояние;
 • често се проветри помещението;
 • по време на треска, трябва да остане в леглото и топли крака топъл;
 • полезно да се пие много течности: топло мляко, Бери плодови напитки, вливане на липов цвят чай с лимон и сладко от малини.

Лекарството е ефективно в началото на прием в първите 2 дни на заболяване. Препоръчително е да се прилага един от следните начини:

Тези хапчета трябва да се вземат в съответствие със схемата, посочена в инструкциите. Те имат антивирусно действие.

Помогне на тялото се бори с инфекция патогенни агенти, например, капка левкоцитен интерферон, или ergoferon Kagocel. Те стимулират антивирусно имунитет.

Допълнително възложени симптоматично лечение, което ще улесни симптоми на настинка (кашлица, хрема, температура, възпалено гърло): Panadol, Coldrex. В студени употребявани вазоконструктивни капки и спрейове. Полезно назален промивка с физиологичен разтвор, или солена вода. За борба с болки в гърлото се използва топли напитки, гаргара с разтвор на сода, furatsilina.

Лечението на заболяването при децата има някои особености. Антивирусни средства, могат да бъдат определени само до известна възрастта на детето: римантадин - 7 години, озелтамивир - 12 години Arbidol - 3 години. За да се намали температурата при деца не се използват аспирин и аналгин. Ето защо, на преден план излизат патогенетични и симптоматични средства, които улесняват състоянието на детето. Те дават възможност на организма да се справи с вируса.

В тежко състояние на детето трябва да бъдат хоспитализирани. Начало лечение в такива случаи може да доведе до усложнения.

Когато пациенти в критично състояние в болницата се използва грип гама глобулин - готови антивирусни антитела.

Антибиотици за грип

Ако заболяването е леко или умерено, антибиотици не се прилагат с грип. Тези средства не действат на вирусната частица по време на студ и ТОРС, и може да доведе до неблагоприятни ефекти върху организма. Изключение правят пациенти в напреднала възраст и хора с хроничен бронхит и други респираторни заболявания. Какво антибиотици са означени с болестта при такива пациенти: азитромицин и други макролидни ко-тримоксазол, ампицилин. Те трябва да се отнеме от 5 - 7 дни (азитромицин - 3 дни) до края на етапа на треска.

Честото усложнение на болестта е бактериална пневмония, причинена от стафилококи. При лечението на такива къщи са назначени антимикробни средства от настинки: азитромицин, триметоприм-сулфаметоксазол, доксициклин. Въпреки това, тези пациенти трябва да бъдат хоспитализирани. В болница използват ефективни антибактериални лекарства: цефтриаксон, цефотаксим, или комбинация от ампицилин и гентамицин.

Развитие на пневмония нужда заподозрян, когато температурата се повишава отново, влошаване, поява на кашлица с отделяне на храчки и задух.

Антибактериални средства не трябва да се дава на бебето да се предотвратят усложнения. Това обаче изисква редовен лекарски контрол, така че да не пропуснете външния им вид.

ваксинация

Преди началото на епидемията да се намали риска от развитие на противогрипна ваксина се препоръчва. Той използва инактивирана ваксина грип, който се прилага подкожно. Той стимулира производството на специфични антитела, които осигуряват устойчивост на циркулиращия щам на вируса.

Препоръчително е да се ваксинират децата, особено на децата, които посещават детска градина или училище. Други групи, които показаха, ваксина срещу болестта:

 • хора на възраст 60 и повече години;
 • лица с хронични заболявания;
 • често са зле ARI;
 • здравните работници;
 • сервизни работници, учители, военен персонал, шофьори на градския транспорт.

След въвеждането на ваксината в тялото започва имунен отговор, който може да доведе до такива усложнения:

 • главоболие;
 • неразположение;
 • повишаване на температурата до 37,5 ° С;
 • много рядко - алергична реакция;
 • чувствителност на мястото на инжектиране.

Противопоказания за ваксиниране определят от лекуващия лекар. Те включват остро заболяване или обостряне на хронични заболявания, както и алергии към яйчен протеин или към ваксината в миналото. Бременните жени могат да бъдат поставени в заразяването II - III триместър. Тя е безопасна и докато кърмят.

За спешни случаи превенция на неваксинирани човек може да вземате таблетките.

превенция на заболяванията

Специфична профилактика на грип - ваксиниране. Ако неваксинирани хора са били в контакт с болни настинки, се препоръчва да се вземат римантадин, Kagocel или Arbidol. При деца, като превенцията е използването на интерферон препарати.

За да се предотврати заболяване, се препоръчва да се мият ръцете често и се измива носа, проветрете помещението, използват съоръженията, повишаване на имунната система (жен-шен, лимонена трева), време за лечение на хронични заболявания, отказване от тютюнопушене, хранителна употреба обогатени храни. Когато студено, температурата и други признаци на заболяване е желателно да се потърси медицинска помощ.

Ако член на семейството е болен, а заболяването, което се лекува в домашни условия, е препоръчително да се разпределят отделна купа.

Заболяването обикновено е леко до умерено. Колко се съхранява при температура от болестта? Този период варира от 2 до 7 дни. След това, на дихателната система е възстановена.