Ендоцервикалните кисти на маточната шийка симптоми, причини, лечение

Много жени се сблъскват с феномена на киста ендоцервикален, и искат да разберат какво е то.

Кисти ендоцервикални шийката - не е злокачествен образуване кух с дебел мукозните съдържание, които се появяват на черупката на цервикалния канал в отделителните канали Nabothian жлези.Но това, което е най-ендоцервикалните? Ендоцервикалните - медицински термин за вътрешна лигавицата (цервикален) канал в шийката на матката, който свързва матката на влагалището. цервикален тъкан съдържа т.нар Nabothian жлеза произвежда цервикална слуз, което предотвратява проникването на инфекциозни организми в матката и вагиналната среда е благоприятна.

Ендоцервикалните кисти имат друго име - Nabothian киста, защото тя се формира в зона Nabothian жлези, кутии припокриват ако натрупаните слуз с навес кожни клетки. Пъновете натрупване на проводи жлеза слуз и разширяване, образуващи кухина структури - киста.

лечение ендоцервикалните кисти

Характеристики на кистозни структури на шийния канал:

 • Тя е по-често при пациенти, които са били подложени на раждане;
 • Те изглеждат като издут плътни възли жълто-белезникав цвят;
 • не способността да се намали и разпръсне;
 • endocervix отговарят на индивидуалните кисти 2-30 мм и множество малки;
 • Никога не станат злокачествени характер;
 • Това не оказва влияние върху протичането на бременността, развитието на плода;
 • не променят съотношението на хормони;
 • въвеждането на инфекциозни агенти могат да разпалят и тлеят.

Причини, не са изследвани до края на която образува на шийката на матката киста.

Сред основните са следните спусъците и причинни фактори, които създават условия за образуване на вдлъбната нодула в цервикалния канал:

  лечение ендоцервикалните кисти
 • шийката на матката ерозия.
 • Лигавично контузия на врата по време на аборт и раждане, медицински процедури, включително вътрешно изследване на матката, лекувани с обгаряне на ерозия.
 • Хроничното възпаление и инфекция: coleitis, цервицит, салпингит, аднексит, цистит. Възпаление endocervix (endocervicitis), при което стените на отвеждащи проходи оток и намаляване на техния лумен.
 • Инфекциозна агресия гонококи, цитомегаловирус, Trichomonas, човешки папилома вирус, херпес патогени, микоплазма, ureaplasmosis.
 • цервикален хипертрофия (удебеляване) срещу endocervicitis. Удължено подуване причини подуване припокриване жлеза отделителните канали с нарушена секреция и изтичане на образуването на кистозна възел цервикален ендоцервикални
 • Ендометриоза, поради което необичайно мигриращи ендометриални клетки растат в цервикалния канал тъкан, нарушаване на отлив на цервикалната слуз.
 • Хормонални нарушения, тъй като вискозитетът на секрецията на слуз е свързано с промени в концентрацията на хормон. При жени с хормонален дисбаланс, рак на маточната шийка кисти се появяват по-често.
 • Неправилно инсталирани спирала.
 • Нарушенията на метаболизма на мазнините.
 • Симптоми и възможните последствия

  Признаци на ендоцервикалните кисти са неспецифични, т.е., той е характерно за този тип образуване кухина.

  1. Големи индивидуални възли се увеличават на 1 - 3 см, болка, дискомфорт по време на полов акт, обект усещане за чуждо вътре.
  2. лечение ендоцервикалните кисти
   Множество кисти ендоцервикалните, които обхващат големи площи на лигавицата, често водят до стесняване на цервикалния канал и да се чувство на неудовлетвореност от менструалния цикъл. В този случай, месечно кръвотечение може да се забави, корема, развиват се заяжда болка се дължи на натрупване на кръв, което е трудно да се мине през цервикалния канал.
  3. Малки кисти ендоцервикалните формират образувания по лигавицата в областта на шията, може да се намесва с плодовитостта, блокиране на канала.
  4. Ако кисти са оформени в областта на шията с врастване на ендометриални клетки в лигавицата на цервикалния канал, може да се наблюдава зацапване преди и след месечно кръвотечение или разделяне на малък обем кръв след интимен контакт.


  Какво може да бъде опасно ендоцервикален киста

  Сериозни проблеми възникват, ако кисти тъканните проникват стафилококи, стрептококи, патогенни гъбички. Но такива условия не са рядкост, ако една жена страда от полово предавани болести, хронично възпаление на пикочно-половата сфера.

  кисти в възпаление при ниско съпротивление може да се усложнява от нагнояване на имунната система, както и в този случай операцията е неизбежна.

  Група образувания по вътрешната повърхност на канала предотвратяване на бременност.

  диагностициране

  Необходими са диагностични методи, за да се разграничат Nabothian киста от други аномални образувания, включително рак, както и да се открият причините, предизвикали нейното развитие.

  Използването на инструментални методи:

  1. Преглед от гинеколог. Той разкрива само възли, разположени в вагинално (отвън) на маточната шийка.
  2. Маточната шийка ултразвук - повече подход в дълбочина, давайки възможност да се направи оценка на размера, промяната структура, локализацията на образувания.
  3. Колпоскопия - най-надеждният метод, при който на шийката на матката с ендоцервикалните кисти учи в различни увеличения.
  4. Биопсия (microfragments проби тъкан) и хистологично изследване, което прави възможно да се определи възможно злокачествен промяна.

  лечение ендоцервикалните кисти

  След използване на диагностични методи лекарят определя причина за образуването на кистозна възли на маточната шийка, въпросът за необходимостта от тяхното хирургично отстраняване, лечение на причините за заболяване, назначаването на противовъзпалителни лекарства или хормони.

  Въпросът за метод за лечение на ендоцервикалните кисти гинеколог реши да се отдели от всеки пациент.

  Drug терапия и народната

  Как за лечение на киста на цервикалния канал на матката, без операция?

  лечение ендоцервикалните кисти
  Операцията не е необходимо, ако:

  • киста е малък;
  • Това предотвратява неприятни симптоми;
  • проучването не показват наличие на инфекция, възпаление и други патологии.

  В действителност, напълно да се отървете от образование с помощта на лекарства е неуспешно. Но когато болестта се диагностицира, провокира развитието на сайтове, специфични лекарства, назначени от лекуващия лекар, премахване на причината и да се спре повторната поява на рак на маточната шийка израстъци.

  Когато урогенитални инфекции необходими антибактериални средства с хормонална недостатъчност - специални хормонални лекарства, включително валутен приемане комбинирано хапче. Може да се изисква имуностимулиращите и витамин комплекси.

  Лечение на народни средства и няма да освободи пациента от ендоцервикален четката, но ще премахне условията, които позволяват на възпалението и нагнояване на кистата.

  Важно! използването на противовъзпалителни, антимикробни отвари и настойки от билки е препоръчително да се посъветвате с Вашия лекар, тъй като не всички домашни рецепти могат да бъдат използвани, например, хипертония, вискозитета високо кръвно, бременност, алергичен статус, бронхиални и белодробни заболявания.

  хирургични методи

  Лечение ендоцервикален четка с помощта на хирургически техники ви позволява напълно да се отървете от възела и предотвратяване на рецидиви.

  Хирургия е предписано, ако:

  • разкрива възпаление, абсцес кистозна възел;
  • размер кухина повече от 10 - 15 mm;
  • има болка, проблеми с зачеването.
  • менструално кървене;
  • По време на бременност, кърмене;
  • инфекциозни и възпалителни заболявания в остра форма;
  • сексуални заболявания;
  • ракови промени в клетките;
  • полипи на лигавицата на маточната шийка канала фиброми на матката и извънматочна ендометриоза.

  За да изтриете нежеланите коремни израстъци съвременни хирургични тактики, използвани в цервикалния канал:

  1. Диатермокоагулация (стара термин - електрокоагулация), където в образуването на анормален шок въздействие. Сега рядко се използва поради увреждането на здравите части и дълго възстановяване.
  2. От изгаряне с химикали. Тя се използва рядко, поради необходимостта от многократно излагане, непълно отстраняване на кисти, чести рецидиви.
  3. метод за лазерно (изпаряване). Ефективно, бързо, безкръвен и ниско-травматичен метод, чрез който анормални клетки се "изпарява" под влияние на лазерния лъч. Но се прилага само, ако компонентите могат лесно да се видят и са на разположение за преработка.
  4. Радио вълна терапия. Начин на предоставяне на съдържание в рамките отстраняване на киста чрез пробождане стена тесен лъч на радиовълни. Елиминира кървене, увреждане на съседни части, осигурява дезинфекция и бързо възстановяване без белези и сраствания тъкан. При нормална употреба и гнойни кисти.
  5. Криотерапия или криохирургия. обработка атипична образуване на течен азот за. Под влияние на ниска температура и последващо размразяване унищожава всички кистозна клетки. Този метод е особено често за отстраняване на кисти, които са нанесени дълбоко в цервикалния канал.

  Последните три се считат за най-сигурният метод, безболезнен и нежен като тясно фокусирани единствено върху въздействието на нетипични киста клетки. Тя не е повредена от околните тъкани, няма деформация на шийката на матката, без груби белези. Процедурата трае от 3 до 7 минути с подготвителни мерки - не повече от час.

  Всички хирургични процедури извършват не по-рано от 6 - 8 дни след следващото месечно кръвотечение, за да се намали риска от въвеждането на инфекция, ендометриума фрагменти от слизестата шията, както и - кървене.

  Ако установи, че удари ендоцервикалните кисти при бременни пациентки, хирургично отстраняване е възможно само 1,5 месеца след раждането, когато крайният зацапване.