Астигматизмът го признаци и лечение на астигматизъм при деца

Астигматизмът - какво е това, механизмът на неговото развитие

Човешкото око е сложен орган, и записване на светлина залавяне. Тя обикновено се разделя на оптичната част (насочва светлинен лъч) и сензорна система - ретина (реагира на светлина въвеждане на поколение вълна на нервни импулси, които се обработват в визуални области на мозъка). Оптичният част на окото се състои от медиите, които пречупват лъчите на различна степен.


Астигматизмът при децата какво е

За нормална проекция и да се фокусира на светлинния лъч на ретината, отговорен роговицата (око камера в предната част на обектива), лещата (двойно извити лещи) и самата очна ябълка. Тези структури изпълняват пречупване на светлинния лъч, за да го фокусира. Възможно е във вертикално (вертикална меридиан) и хоризонтално (хоризонтална меридиан). Промяна на изображението проекция на ретината, поради нарушение на пречупване (пречупване) на светлинния лъч, причинявайки замъглено зрение. Разпределяне на някои от основните механизми на тези нарушения:

 1. Светлинният лъч е фокусиран от окото оптична система за -blizorukost ретината (миопия).
 2. В центъра е разположен зад ретината - далекогледство (пресбиопия).
 3. Нарушение на пречупване на светлинния лъч, което води до образуването на точката на фокусиране на няколко места едновременно (зад ретината, а пред него) - астигматизъм.

промяна на пречупване е причинена от такова увреждане на роговицата и лещата (еднородността на промяна в сферични граничните линии на тези оптични структури на окото), при които е налице едновременно образуване на няколко фокусни точки, лежащи в различни ploskostyah.Takzhe развитие на такъв дефект може да бъде резултат от промяна на формата на очната ябълка. Nebolshoeizmenenie пречупване до 0,5 диоптъра, присъства в почти всички хора, които се дължи на факта, че не е идеална сферична форма на оптичните структури на окото, необходими за прецизно фокусиране. Такова физиологичен дефект не изисква корекция.

Основната причина за астигматизъм при хора се счита за генетично предразположение. Това е свързано с присъствието и прехвърляне потомство дефектен ген за нормалното развитие на цялата формата на очната ябълка и оптиката. Разработването на такъв дефект провокира няколко причинни фактори:

 1. В мигрирали нараняване на очите, травматичен фактор, при която в различна степен влияе на роговицата или леща.
 2. Хирургическата интервенция върху очната ябълка, което само по себе си е травматичен фактор.
 3. Кератоконус - промяна на формата на роговицата, поради своята възраст или наследствената атрофия.

Дългосрочни високи нива на кръвната захар при диабет и съдови нарушения могат да доведат до помътняване на лещата и да променят формата си. Този провокативен фактор в детството не е от решаващо значение за възникването на астигматизъм.Разделяне на пречупване промени в видът е проведено в съответствие с различни критерии. В зависимост от характера на астигматизма на дефект е:

 • вродени, промени в оптичната система на окото е било от раждането. Те са свързани с генетичен дефект на окото в утробата;
 • Придобитите - най-честите промени варианти в светлината пречупване, посттравматичен или постоперативно, в резултат на груба белези на промените лещи роговицата или кристални.

В зависимост от това, което вече меридиан нарастващата промяна в пречупване светлинния лъч се разграничи тази астигматизъм:

 • направо - пречупване е по-изразена във вертикалната меридиан;
 • обратно - съответно по-голяма пречупване на светлина в хоризонталната меридиан.

Аномалии в оптичната система на окото с астигматизъм могат да варират, в зависимост от местоположението на фокусна точка по отношение на ретината. В тази връзка се прави разлика 3 вида:

 1. Много просто - характеризира с факта, че в един меридиан фокусна точка върху ретината е локализиран, а другия меридиан се формира върху ретината - hyperopic астигматизъм.
 2. Комплекс - нарушение на пречупване във всеки меридиан, но тя се развива един вид рефрактивна грешка - късогледство или далекогледство.
 3. Смесен астигматизъм при деца - по същото време в различни меридиани се развива рефрактивна грешка от типа на късогледство и далекогледство.

В зависимост от тежестта на нарушенията на пречупване също произвеждат:

 1. Слаба степен - нарушение на пречупване по-малко от 3 диоптъра.
 2. Средната степен на - 3 до 6 диоптъра.
 3. Висока степен - от 6 диоптъра.

Деца до една година, се определя от физиологична промяна на пречупване, което е промяна на пречупване по-голяма от 0,5 диоптъра, а след това на растежа и развитието на детето, степента на промяна се намалява. При възрастни, нормален израз на нарушение на пречупване на светлинния сноп не трябва да надвишава 0,5 диоптъра.

пречупване разстройство при дете се появява до зрителни симптоми, които включват:

 1. Най-неясни контури на обекта, независимо от разстоянието, на което едно дете го гледа.
 2. Нарушаване на прави линии, когато гледате един обект, деформираните само хоризонтална или вертикална линия, в зависимост от вида на астигматизъм.
 3. Бърза умора на зрението.

Също така е нарушение на пречупване е придружено от главоболие и в очите, чувство на постоянно напрежение в очите, дори и с малка визуална натоварване. В повечето случаи, в нарушение на рефракцията на окото - двупосочен процес. Важно е да се съмнявате, че наличието на астигматизъм при малки деца, които се все още не могат да се оплачат на зрение. В тези случаи, нежеланието да се обърне внимание на детето да играе игри, които изискват по-визуално произведение, че родителите често се третират като прищявка.

диагностика

Астигматизмът при децата какво е

Точното определяне на наличието на астигматизъм и видът му е възможно само с един лекар офталмолог, който с помощта на различни видове оптични устройства диагностицира зрителни увреждания.

Лечение на астигматизъм е насочена основно към коригиране на грешката на пречупване. За да направите това в съвременното офталмологично проведе представяне на няколко метода:

 1. Корекция на очила, които се състоят от сложни лещи имат специални мозайка цилиндри (цилиндрични лещи).
 2. Използването на контактни лещи, които коригира формата на роговицата и коригира светлинен лъч пречупване на.

Тези методи за корекция са консервативно лечение. За радикална корекция на рефракционни аномалии, хирургично лечение. Повечето съвременни очни клиники използват лазерна корекция, което позволява минимално traumatization на очната тъкан, за да се коригира формата на леща роговицата или кристална.