Звукът на дадена дума в развитието на предучилищното obscherechevom

Звукът на дадена дума в развитието на предучилищното obscherechevom

Sonina Марина Gennadevna,
болногледач г / и №72 София

Свят, в който детето идва, разнообразен и богат. За да живеят в него, детето трябва да разберат, прехвърлянето на имоти, качества на обекти в пространството и във времето отношения на събития и явления от заобикалящата ни действителност. Необходимите знания, които ще помогнат на детето ви да се запознаете с наличния си разбиране за социално явления, с трудови права.


Изследователски психолози и педагози показват възможност за предучилищна възраст е не само наясно с някои факти от действителността, но и да ги обяснят.

Специална роля принадлежи на възрастните (родители, учители), които по време на наблюдение, спорт, труд и обучителни сесии насърчава детето, да осъществяват смислени дейности, независимият търсенето; развива способността да се поставя под въпрос, да е причина, да се откаже, за да защити своята гледна точка; Тя засяга детската инициативност, творчески и когнитивната дейност.

Ракети реч е част от живота на детето още от първите часове на живота си. Майката започва да говори, да общуват с бебето преди раждането му, и той не е безразличен към бъдещето на психичното благополучие на бебето. Майка говори с него, когато бебето не е в състояние да направи нищо, за да приеме и да се разбере, но мозъка на малкия човек има вродена свръхчувствителността към звучене реч, която продължава през предучилищна години. Комуникация с майката на бебето не минава, без да остави следа. Той е активно реагира на гласа на майка си и други роднини, ангажирани в грижите за него. До три месеца, когато възприемането на майката на гласа си, детето щастливо развълнуван: той започва да се усмихва, да се докоснат краката, gulit. Това състояние психолози образно нарича "възраждането на комплекса."

До шест месеца под влияние на комуникация с един възрастен в бръщолевене на детето се формира. Това е като един вид артикулационни упражнения, който се развива фонетичен слух (разликата между речта звучи). Детето се научава да координира със собствен слуха и произнасянето звуци, коригира произношението на звуците на това, което той чува от възрастни: AAA guuu, ба-ба-ба, га-га-га. Овладяването звучене въпрос на език в комуникацията с един възрастен е много важно за малкото момче. В присъствието на бебето гукане възрастен, цялото поведение на привличане на вниманието към себе си; звучене реч замества всички други впечатления.

Бъртвежът възникне комплекси звучи като думи: мама, татко, жена, дядо, Bibi. Но това не е думата. Думата трябва да се обозначи нещо, то трябва да бъде пълен с значение. Възрастни повтарят звуци, казани от детето (фонетично коригиран), привличайки вниманието на детето към съответното лице, субекта. Образуване на разбиране на думи започва през втората половина на първата година от живота и продължава през целия живот на човека. Значенията на думите при децата не са като възрастни. Например, думата колата и да изпее и една птица може да означава на дете, както и на хеликоптер, и дума часовник - само конкретните часовници стенни които висят в стаята си.

Разбирателство реч малък човек се основава на разбирането на обект взаимоотношения, познаване на обектите, както и разбирането на изражението на лицето и жестовете на възрастни, интонацията на словото. Ако детето ви казват, най-приятните думи ядосан глас, той плаче. От друга страна, той се усмихва, като изслуша нежен глас, дори и ако възрастният е много тъжно да се каже думата. До края на първата година от живота в речта на детето се появяват първо опростена, по-специално от страна на възрастните, за да улесни комуникацията с бебето думите: Lala, Биби, Коко. Хлапето не може просто да се каже, по думите на езика на възрастен. През предучилищна години той овладял правилната zvukoproiz- носенето и интонацията на език означава: темпо, ритъм, тембър, мелодия на словото (въпросителна, положителни, удивителен тон, вдигане и спускане на гласа). Всички тези сложни умения на детето майстори в комуникацията с един възрастен. От голямо значение е целенасочен, организиран от пълнолетните деца да се запознаят с звуковата страна на думата: неговото стабилно и сричка структура, стрес.В предучилищна възраст години е интензивно умствено развитие на детето: когато влиза във владение на словото, се срещна с богатството на звук, лексикален и граматичен структура на езика. Този период на интензивно предучилищна изследване с думата - семантична си (дума представлява конкретен обект, феномена на действие, качество) и фонетични или акустични, страна (думата звучи състои от звуци, следващата в последователност, има срички, едно ударно т. т.).

Предучилищна възраст действа с обекти, да ги има предвид, говори за тях. Свързването на думата с идеи за определен обект, той се научава да сравни, да сравните качеството на имотите вече са известни, устно предаване на всичко, което видях и с опит. Комуникация с възрастни организира своята самостоятелна дейност и сетивен опит.

В процеса на запознаване с околните децата съобщи имената на обекти. Те научават, че всеки елемент се обозначава с името на (думата). Новите имена са въведени в системата на вече познати думи, натрупани в детския опит. Но сами по себе си, за да насочи вниманието си към наблюдавания обект, неговите характеристики и свойства на деца в предучилищна възраст не може, тъй като думата пред тях е преди всичко от страна на неговия смисъл, семантичното съдържание. Това е особено трудно за тях да звучи проницателност думи от ухото. Слушане на звуците на речта, самостоятелно произнасяне тях и се интересуват от тях, детето все още не е наясно звук структурата на думи, а не умишлено се мисли за доброто структурата на думи.

Процесът на разглеждане на звука структурата на думи за предучилищна възраст детето е сложен, защото е едновременно необходимо да се установи какви звуци се чуват в думата, за да ги изолира, за да се определи реда на звуците на техния брой. И докато говореше на детето до края на предучилищна възраст е добре развито, е необходимо да се образува той има такива знания и умения, които ще му помогнат да се научите да се анализира аудио материал и да са наясно с тяхната реч дейност.

В детска градина, много преди действителното грамотност деца се дава първоначално представяне и познаване на словото и неговата структура (звук, сричка), звучащо думи - един език.
Овладяването на дете реч се дължи на увеличеното интерес към звука на нейна страна. Звук плик дума много рано да започне да се привлече вниманието на детето, както и ориентация на речта си в аудио форма се среща още в пред-предучилищна възраст.

Детето се учи от люлката да реагира на интонацията на думите, по смисъла на който все още не е ясно (интонацията на одобрение и неодобрение), ритъм, звук на думите. Още в края на първата година от живота на бебето забелязва, че думите са различни по своя звук. Той започва да се разграничат една от другите речеви звуци, опитвайки се да ги произнася правилно. До края на втората година, той прави разлика между звуците на родния език, за да ги чуе в изказването на други хора, казва той. Бебе е в състояние да забележите, произношението на спиране на тока по думите на своите връстници, не прави опит да ги отстраним ( "Не" Таша ", и овесена каша"), т. Е. Това става достъпно фонемното разлика от звуци в една дума.
Да се ​​научим да се разграничат една дума от друг, изобретяването на песни, който се състои от набор от различни звуци, слушане на комбинацията от наслаждавайки им звук, детето прави най-много работа върху психичното страна на здравите думи. Такива действия с думи са важни, тъй като децата в такива случаи като думата манипулират сложна звукова освободени от лексикалното значение.

В бъдеще, особено детето се научава да слуша звуците, които съставят думи, за да ги различи от думата изолиране и анализиране на структурата на звук и сричка, за да "чуят" стреса.
Този път в овладяване на звука на думата прави всяко дете на предучилищна възраст. Това не е имало забавяне в развитието на речта на детето, по този начин не трябва да се извършва спонтанно. Възрастен навременна помощ идва детето си и съзнателно насочва развитието на речта си дейност.
Запознаване със звука на една дума, и формира в резултат на способността му да "чуят" думата отделни звуци, стрес, изолира срички помага за развитие на правилния звук-koproiznoshenie произволно контролира артикулационни органи.

Ориентацията в звученето на думата подготвя детето да усвои грамотност, писане. "Начинът, по който детето ще отвори звук реалността на език, структурата на звуковата форма на думата, е не само усвояване на четенето и писането, но и цялото последващо придобиване на език - граматика и правопис, свързан", - подчерта Д. Б. Elkonin (въпроси на психологията на учебна дейност младши shkolnikov.- М. 1962).

Значението на наблюдения върху звуковата страна на думата (по-широк - реч) за усвояване на майчиния език, развитието на речта е подчертано в много от съветските учители.
В резултат на това произведение на звука отстрани на речта при деца, образувана специална лингвистична връзка с реч, в езикова реалност. Съзнателно отношение към езика е основата за развитието на езика на страните (фонетично, лексикално, граматически) и форми на речта (диалогичната и монолог).

Детето започва да се чувства изразителен (интонацията и лексикално) езикови средства, за предизвестие нюанси на значението на думите и техните граматични форми. Той прави широкото използване на тези средства в последователна словото и всекидневния живот. Изучаването на различните страни на родния език е взаимосвързан и взаимно влияние. Детето се запознава не само със звуците на думите, но "работата" на звука в лексикон, морфология, словообразуване. С такава организация за обучение, има ефект на самостоятелно развитие, когато детето започва да себе си, в допълнение към един възрастен, да експериментират, да се ръководят в областта на речта и езика, играе с думи, с звуци. В резултат на това той разбира повече от това, което е директно в клас. Този уникален ефект на последствията, към която трябва да се стреми да развива обучение.