Звуковият аспект на речта - теза

Техниката работи върху разработването на солидна култура на речта

Анализ степен проучване на проблема

Допълнение 1 артикулиране гимнастика

Допълнение 2 Tongue Twisters и chistogovorkiДопълнение 3 Дидактически игри

Звуковият аспект на словото е едно цяло, а по-скоро сложно явление, което трябва да бъде изследвана от различни ъгли. В съвременната литература, смятан за няколко аспекта на звуковите аспекти на речта: за физическа, лингвистични.

Концепцията на звука култура на речта широко и оригинален. Звукът на словото е неразделна част от общата култура. Тя обхваща всички аспекти на звуков дизайн и думите сонди реч като цяло :. Правилното произношение на звуци, думи, обема и скоростта на вербално изразяване, ритъм, пауза, тон, логично стрес и т.н. [Maksakov AI В.2] Отделните компоненти на звука на речта - слуха и говора речта дишане - и е предпоставка условие за възникването на звучене на словото.

Повишаване на звука на речта, насочени към развитието на фонемното компонент фонетичен реч система; завършат своето развитие; Тя осигурява благоприятно ниво на моторно програмиране на словото дейност поток. Предучилищна възраст senzentiven да подхранват солидна култура. Това се дължи на няколко причини:

има активно узряването на говорните центрове в кората на главния мозък, отговарящи за речта (площ Брока: артикулация, двигателни умения, Вернике център: фонемното слух);

има анатомични и физиологични съзряване на органите на шарнирните.

Стойността на образованието звук култура на речта:

образование, пълен с личността на детето;

пълно образуване на фонетиката и формира основата fonematiki leksikogrammaticheskogo реч компонент;

майсторство на фонетиката, fonematikoy - условия за успешна подготовка за училище.

Звукова страна на деца в предучилищна възраст е проучена в различни аспекти: развитието на речта и възприятие като формирането на речта на моторни превозни средства (E.I.Tiheeva, O.I.Solovova, V.I.Rozhdestvenskaya, E.I.Radina, M.M.Alekseeva, А .I.Maksakov, M.F.Fomichova, G.A.Tumakova). Много изследователи подчертават ролята на развита информираността на децата фонетични аспекти на речта. Децата скоро започват да се забележи недостатъците в собствената и друга реч (A.N.Gvozdev, KI Чуковски, M.E.Hvattsev, El'konin, S.N.Karpova). От разбирането на външните аспекти на речта може да се удължи нишка за формиране на произвола на словото (F.A.Sohin, G.P.Belyakova, EM Strunina, G.A.Tumakova, M.M.Alekseeva). От звуков дизайн въпрос зависи до голяма степен от силата на въздействие върху публиката, така че се нуждаят от специална работа по звук страна на въпроса.Звукът на словото се разграничат две секции: recheproiznosheniya култура и речта на чуване. Ето защо, работата трябва да се извършва в две направления:

* Развитието на речта на моторни превозни средства (артикулационни органи, говорен апарат, реч дишане) и на тази основа формирането на произношението на звуци, думи, ясна дикция;

* Развитието на речта възприятие (слухови внимание, реч слух, основните компоненти на които са фонемни, на терен, ритъм на слуха).

За предучилищна възраст предимно от особено значение е линейна абсорбция на акустични единици на речта, като най-трудните за дете е усвояване на шарнирното съединение на отделните звуци (п, п, т, Br). фонетични и логопедична терапия за работа за работа артикулационни органи се описват подробно. Участие на прозодия в модулирането на звуци по-малко проучени.

От особено значение прав zvukoproiznosheniya придобива при постъпване в училище. Една от причините за лошото напредъка на учениците в началното училище на български език, посочен присъствието на децата zvukoproiznosheniya недостатъци. Деца с произношение дефекти не са в състояние да определи броя на звуци с една дума, наречена тяхната последователност, загуба при избора на думи, започващи с даден звук. Често, въпреки доброто психическо развитие на детето, което се дължи на недостатъците на звукови аспекти на речта е била изостава в изучаването на лексиката и граматическата структура на словото, както и през следващите години. Децата, които не са в състояние да се разграничат и да изолират шума до ухото и правилно произнася тях, е трудно да се овладеят умения за писане.

Все пак, въпреки очевидната му значение на тази работа секция, детски градини не използват всяка възможност, за да се гарантира, че всяко дете ходи на училище с чиста реч. Според проучването, 15-20% от децата влизат училище от детската градина до несъвършена произношение на звуци.

Проблемът за формирането на звуковите аспекти на речта не е загубила своето значение и практическо значение в момента.

Глава 1. Основни понятия

реч звук - е минимална, nechlenimaya речеви единици

Дикция - разбираем, ясен произношение на думите и техните комбинации

Акцент - разпределение на силата на гласа на сричките в групата на една сричка

Акцент - лингвистично явление, което се основава на силата на звука интензивността [български EN]

Логически стрес - разпределението на отделните думи глас

Изречение Стрес - разпределение на глас група от думи

Ортоепия - набор от правила Obra