Звуковият аспект на речта - studopediya

Алитерация, асонанс, звукоподражание, вербална апаратура. Pun. Joke красноречие.

Литература се фокусира върху звука на речта правилно да я свържат с красотата на звука. От красотата на словото, ще говорим в последната част на тази книга. Но красотата не е единственото нещо, постигнато чрез специална селекция от звуци. Звукови парчета могат да подобрят яснотата на речта, т.е. за решаване на собствените си риторичен задача.На първо място, с помощта на звукови повторения постигнати изразителност. Тези повторения са техните имена: това повторение се нарича алитерация на съгласни и гласни повторение - съзвучие. Например, във фразата "лекар-вредители" се повтарят съгласни "BP" и прозвището "Анна Ахматова" повтори гласна "А". В първия случай говорим за алитерация във втория - на съзвучие. Но по-често тези повторения са реализирани едновременно. Например, в името на характер "Eugene Онегин" има алитерация (повтаря "п" и "г") и съзвучие (повтаря шок "д").

Алитерация и асонанс е изолиран в потока на речта за определени думи или фрази, които правят думите запомнящо се. Такива клишета като "лекар-саботьор", своевременно поради съзвучие получиха допълнителна мотивация, тъй като, ако паспорт на хората. Тези, които са в ход на революцията, той беше добре разбран от устройството. Скечове такива като редуване на думи бият фамилното име на един от "саботьори", "професор не е професор на всички." Според германския филолог Клемперер, в нацистка Германия преувеличена представа за задната част на вредителя - "uglekrada". Образът на "uglekrada" поддържа алитерация (две "к" звук се повтаря в немския оригинал).

Гледайки през афоризми, крилати думи и думи, ние постоянно се сблъскват с звуковите повторения. "Търпението и малко усилия" (повтаря "т", "п", "п"), "По-добре безопасно, отколкото грешка" (повтаря "б" и "г"), "A сълзи златни поток" (повтаря "S" "с" "L"), и т.н. Очевидно е, че това е звукови повторения пазят в паметта думите на майчин език. Те дават доверието в думите, афористичен. Руската "Дойдох, видях, победих" звучи много по-слаба в сравнение с оригиналния латински Veni, Vidi, Vici, тъй като тя съдържа повече от слаб повторение на звука. От това следва, че в политическата реторика на звукови повторения постави на първо място в лозунги, жалби, лозунги, лозунги и политически етикети. При написването на аудио преиграването е полезно в заглавията на вестниците бележки, а дори и в заглавията на книгите.

Не винаги алитерация и асонанс използва съзнателно да действат, те са почти винаги в допълнение към съзнанието. Въпреки това, нито откриването на звукови фигури, или дори в създаването им няма нищо трудно, недостижим.

Даване на яснотата на речта звуци с помощта на избор не се ограничава до експресивната функция. Звукът е в състояние да изпълнява редица функции, и да получат изображение. По-долу ще се съсредоточим върху явления, които са типични за изкуството на словото, но тези техники са изпълнени от незапомнени времена и в речите мощни високоговорители.

Езикът има специална звукоподражателен дума - звукоподражание, например: ". Кух" "мяу", "свирка", "Писък", "кукувица", "взрив", Както се вижда от примерите, звукоподражателен думи могат да принадлежат към различни части на речта: глаголи, съществителни, междуметия, прилагателни. Всички тези думи звучат напомнят на явлението, което те се отнасят до думата "писък", за да им фонетичен състав, подобен на себе си да крещи, "кукувица" - под звуците, произведени от тази птица. При използването на тези думи, ние го направи по-нагледно. Това е по-бързо и по-лесно да схвана. Но звукоподражанието не само използването на специфични думи (звукоподражание), но също така и избор на звуци в обикновени думи, че напомня на всички описания феномен.В допълнение към директното звукоподражание, звук материал се използва за предаване на определено настроение. Възможността за отделни звуци се отнасят до определена стойност, обикновено емоционално, получил името на доброто символика. Някои звуци, особено в прекомерната употреба на тях, всъщност може да доведе до стабилна връзка с определена емоционално състояние. Трептяща съгласна "R" успешно резонира с открито изрази заплаха, съскане и свистене "ш" и "в" - със заплахата от скрит, преминаващ "м" и "л" - с мекота, спокойствие, "у" - с тъга и скръб и и т.н. На пръв поглед тези твърдения изглеждат необосновани и могат да бъдат опровергани много контрапример. Но на нивото на закона за големите числа на звука символика съществува, както е видно от статистическа гледна точка като информатори проучване и количествен анализ на голям набор от литературни текстове.

Голямата звука "и" в първата реч на Цицерон срещу Луций Сергий Катилина предава възмущение говорител. Исках просто да квичи, когато той пита Сената: "Този човек е жив"

аудио Страната на игра на думи реч играе по различен начин. Pun - игра на думи, в които звукът на общността има неочакван сближаване на тяхното значение. По този начин, AI Херцен в неговата журналистика призовава наемодатели "sekunami и seralnikami" (от думата "камшик" и "харем"). Това е един вид игра на думи - kakemfaton - звучи по-близо участват в игра на думи на думи с думи на обиден и нецензурни.

Друг често използван начин на игра на думи - kvazietimologicheskaya разбера, представляваща игра на думи въз основа на опозицията на етимологията на реалната ситуация:

"Ние знаем, че в съветската епоха, този знак е изключително nepochetnoy награда и разликата между истинските белезите на чест и почетен знак е същата като тази между суверенна и милостив суверенна" (М. Соколов).

изразяване "лидер, който не води до никъде" The "командир без полк", "правителство, което не може да се управлява" - примери за една и съща фигура.

Специфичен и много често в последните двадесет години, е един вид игра на думи идиом деформация, когато се стабилизира изразяване (поговорка, фразеологични единици, крилат дума) се променя, запазвайки звук приликата с оригинала. Така например, през осемдесетте години бях в течение на една игра на думи: "Ние сме родени, за да се сбъдне Кафка" (от "Ние сме родени, за да приказка се сбъдне"). Деформацията идиом казваше: "Bitie определя съзнанието" (от "Битието определя съзнанието").

Най-подходящото използване на играта на думи в края на речта за облекчаване на емоционален стрес. Понякога високоговорител, ако устната реч, той започва с някои шеги. Joke добре, за да парира възражения, особено дълги и бланкетни. Защита контрабандист Valiano, FN Plevako в отговор на дълга реч прокурорът се позовава единствено на факта, че никъде не е посочено, че е невъзможно да транспортират стоки на фелука, и в отговор на позора направено изчисление на колко една дума на обвинителя (размер на годишната заплата, а дължината на речта) и колко е по собствените му думи (в размер на таксата и обема sverhkratkogo реч).

Трябва да се отбележи, че тези шеги тренират само на тези, които са спечелили солидна репутация. Шегата като цяло, и по-специално игра на думи, отнема идеята настрана. Студентът се съгласи да го когато такъв обрат на парцела, има някои причини. В случая на прокурор Plevako това е нормално, стандарт, освен затегнати. Журито може би вече са узрели впечатление, че прекарах много излишни думи. В този случай се стори прекалено очевидно, и известния адвокат очакваме някаква нова напредък. Подобен ход, и го последва. Plevako и отговори на очакванията и облекчи ситуацията и подчерта слабостта на своя опонент. Обжалване на шегата е доста подходящо.

Но злоупотребата с игра на думи не произнесе реч по-убедителни, особено ако на игра на думи е изграден в съответствие със стандарта схема на деформационните идиоми и не притежава новост. Шегата в реториката трябва да знае кога да спре. Реч в защита на журналист Notovitch обвинен в клевета, PA Александър започна шеговито:

Той завършва речта си като адвокат доста жалка "Господи съдия! Не е за защита на Notovitch ви очаква присъда - това се очаква от вас на интересите на обществото и на пресата ".