Значение klubenok

Примерни изречения с думата "klubenok":

На корени тя формира множество малки възли (в която живеят бактерии, които метаболизират молекулното азот на въздуха).Корени с множество възли са също отличен материал за компостиране, тъй като големи количества азот натрупват.

Безполово размножаване на едноклетъчни водорасли се осъществява чрез разделяне на клетки в колониален, филаментозен raznonitchatyh и - разпадането на колонии или нишки на фрагменти; водорасли, оформен в няколко специални репродуктивни органи, например нодули в Charales, Akinetes (специални клетки с голям брой резервни вещества и пигменти) - в зелено и други.

Синоними на думата "klubenok"

значение laquoklubenok "

2.Bot. Подуване на корема, zhelvachok на корените на бобови растения и други растения, образувани от специални бактерии асимилира свободен азотна атмосфера, след което се прехвърля в почвата.KLUBENOK. грижи персонал, м. (бот.). Азот под формата на образование zhelvachka на корените на някои растения, Ch. Пр. бобови растения.

Източник: "Речник на българския език", под редакцията на Г. Н. Ushakova (1935-1940); (Electronic версия): Фундаментални дигитална библиотека

Синоними на думата "klubenok":

Примерни изречения с думата "klubenok":

  • На корени тя формира множество малки възли (в която живеят бактерии, които метаболизират молекулното азот на въздуха).
  • Корени с множество възли са също отличен материал за компостиране, тъй като големи количества азот натрупват.
  • Безполово размножаване на едноклетъчни водорасли се осъществява чрез разделяне на клетки в колониален, филаментозен raznonitchatyh и - разпадането на колонии или нишки на фрагменти; водорасли, оформен в няколко специални репродуктивни органи, например нодули в Charales, Akinetes (специални клетки с голям брой резервни вещества и пигменти) - в зелено и други.
  • (Всички предложения)