зависимостта на налягането от височината - опасни симптоми

Всеки ученик знае, че атмосферното налягане варира в различни височини над морското равнище. Въпреки това, повечето от нас се сблъскват с зависимостта на показатели на кръвното налягане и за здравето от атмосферни колебания в налягането. Именно поради тази причина, че хората, които страдат от хипертония или ниски нива на кръвното налягане, не могат да бъдат не вреди на здравето остава високо в планините, за да правят дълги полети и дори живеят на най-горните етажи на небостъргачите. Ние искаме да кажа, това, което се дължи на зависимостта на височината на налягането.Как да се намери височината на налягането

Важно е да знаете:

Да започнем с това, нека да си спомним на гимназията хода на физиката, което обяснява защо и как в зависимост от налягането на въздуха на височина. Колкото по-висок терен над морското равнище, на по-малко налягане там. Обясни много просто: атмосферното налягане показва силата, с която избутва колоната на въздуха до това, което е на повърхността на земята. Естествено, колкото по-високо отиваш, толкова по-малко ще бъде на височината на колоната на въздуха, неговото тегло и натискът, упражняван.

В допълнение, височината на въздуха е тънък, той съдържа много по-малко количество от газови молекули, което е също веднага се отразява на теглото. И ние не трябва да забравяме, че увеличаването на височината на въздуха се изчиства от токсичните примеси, изпускателна и други "сексапил", при което плътността му намалява, и атмосферните стойности на налягане паднат.

Проучванията показват, че зависимостта на височината на атмосферното налягане се характеризира както следва: повишение на десет метра предизвиква намаляване на параметъра с една единица. Докато височината на областта е не повече от петстотин метра над морското равнище, промени в колоната на показателите на въздуха под налягане едва ли усещат, но ако отидете до пет километра, стойностите ще бъде два пъти по-малко оптимално. В сила, упражнявана от налягането на въздуха също е в зависимост от температурата, която е много намалял с доведат до големи височини.

За кръвно налягане и общото състояние на организма на човека е много важно не само размера на атмосферно налягане, но парциалното налягане, което е зависимо от концентрацията на кислород във въздуха. Пропорционално намаляване намаляване и парциално налягане на кислорода от стойностите на въздух под налягане, което води до недостатъчно снабдяване на този необходим елемент на клетки и тъкани и развитие хипоксия. Това е така, защото дифузията на кислород в кръвта и последващо пренасяне на вътрешните органи се дължи на частично разлика в кръвното налягане и белодробен алвеоли, и при повишаването в по-голяма разлика във височината между тези показания стане значително по-малък.

Височината на въздействието върху човешкото здравеКак да се намери височината на налягането

Основният фактор, който влияе отрицателно на височината на човешкото тяло, е липсата на кислород. В резултат на хипоксия развиват тежки сърдечни състояния и кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане, нарушения в храносмилането и редица други патологии.

Високо кръвно налягане и хората, които са склонни към удари под налягане, не е необходимо да се изкачи високо в планината и е препоръчително да не се правят дълги полети. За професионален катерене и алпинизъм те също трябва да се забравя.

Тежестта на промените, които настъпват в тялото могат да се идентифицират няколко области на височина:

 • И половина - два километра над морското равнище - сравнително безопасна зона, в която няма много промени в тялото и състоянието на жизненоважни системи. Влошаване на здравето, намаляване на активността и издръжливост е много рядко.
 • От два до четири km - тялото се опитва да се справи със собствените си недостиг на кислород, поради по-често дишане и да се ангажира дълбоки вдишвания. Тежка физическа работа, която изисква консумацията на голямо количество кислород за извършване трудно, но лек товар се понася добре в продължение на няколко часа.
 • От 04:56 часа и половина километра - чувствате осезаемо влошаващото се ниво на физическа работа е трудно. Има психо-емоционални разстройства под формата на повишено настроение, еуфория, неподходящо поведение. В дългосрочен престой на тази височина има главоболие, чувство на тежест в главата, проблеми с концентрацията, летаргия.
 • Пет и половина до осем километра - да бъдат ангажирани в физическа работа не е възможно, държавата бързо се влошава, висок процент на загуба на съзнание.
 • Над осем километра - на височина от един човек е в състояние да поддържа съзнанието за до няколко минути, последвани от дълбока несвяст и смърт.

За поток в тялото метаболитни процеси изискват дефицит кислород, който корекция води до развитието на планински болест. Основните симптоми на заболяването са:

 • Главоболие.
 • Учестено дишане, задух, липса на въздух.
 • Кървенето от носа.
 • Гадене, повръщане.
 • В ставите и мускулите.
 • смущения в съня.
 • Психо-емоционални разстройства.

При висока надморска височина на тялото започва да изпитва недостиг на кислород, което води до нарушена сърдечна функция и кръвоносните съдове, повишено кръвно и интракраниално налягане и увреждане на жизненоважни органи. За да се преодолее успешно хипоксия трябва да включите в диетата на ядки, банани, шоколад, зърнени храни, плодови сокове.

Влияние на височина от нивото на кръвното налягане

При повдигане на голяма височина понижаване на атмосферно налягане и въздуха причина повишена честота на сърдечния ритъм, повишено кръвно налягане показатели. Въпреки това, ако надморската височина се увеличава нивото на кръвното налягане започва да намалява. Намаляването на съдържанието на кислород във въздуха на критични стойности причина инхибиране на сърдечната дейност, значително намаляване на налягането в артериите, като венозни съдове индикатори увеличава. В резултат на това, лицето е с аритмия, цианоза.

Не много отдавна, група италиански изследователи реши за първи път да се запознаят подробно влиянието на височината на кръвното налягане. За изследвания е организирано от експедиция до връх Еверест, по време на който на всеки двадесет минути индексите на налягане са определени участници. По време на кампанията потвърдено повишаване на кръвното налягане по време на изкачване: резултатите показаха, че систолното стойност се е увеличила с петнадесет, а диастолното с десет единици. Беше отбелязано, че максималните стойности на кръвното налягане, определени през нощта. Също така изследван ефекта на антихипертензивни лекарства на различни височини. Установено е, че изследваното лекарство ефективно помага на височина до три и половина километра, а при повдигането на повече от пет и половина се превърна в абсолютно безполезни.