Защо не потънат корабите, модерна образователна технология

Един ден беше представен с дървен конструктор. По време на монтажа, аз се обърнах на кораба - ветроходство. Ние тествахме яхта във водата - тя се преобърне. И тогава ние решихме, че по въпроса: Защо тези кораби не потъват? В крайна сметка, те са направени от желязо, е много по-голям и по-тежък от моя дървена лодка. За да намерите отговор на този въпрос, трябва да почетете книга за ролята на кораби в живота на хората за изграждане на кораби. Научихме от съвременните кораби са различни от дърво, кои от тях са по-силни, по-бързо, и защо от двете страни се направи червена линия. Беше интересно и информативно!Решихме да се научат в училище за момчета гимназия отговорът на нашия въпрос. Ние проведохме проучване. Въпросите бяха, както следва:

1. Смятате ли да плувате в корабите?

2. Защо не потънат корабите?

3. Можете ли да направите лодки от хартия?

резултатите от проучването сме отразени в таблицата (вж. Приложение 1).

Те не са били точни, по-различно. Не всички момчета могат да кажат точно защо корабите не потъват ...

На въпроса "Защо не потънат корабите?" Повечето момчета вот даде отговор "неизвестен сила изтласква лодката от водата."

И също така, момчета мислят, че специалната структура на кораба се отразява способността на материала.

Много плува на кораби, дори не знам как те са направени от хартия ... А аз си мислех, студенти веднъж гимназията, а след това те знаят всичко!

По този начин, въпросът ми стана отворен, и нашата цел на научните изследвания, за да се отговори на въпроса: "Защо не потънат корабите?".

Задачи. ние сме изправени:

1) събира и анализира информация за причините за ветроходни кораби.

2) Да се ​​разработи серия от експерименти, обяснявайки, че позволява на корабите да плават;

3) Изготвяне на описание на опита, че всеки може лесно да ги повтарям и да получите знания, за да се разберат много природни явления;

4) За производството на хартия занаяти

5) Прави изводи.

Обект на изследване. Причини, които плават кораби.

Предмет на изследването. Проучване на взаимодействието на течности и обекти, поставени в него.

Да приемем, че тези кораби имат тайни в структурата: въздуха във вътрешността на кораба го държи на повърхността, корабите са направени от материал, който не потъват

търсене и проучване на литературата;

разговори с възрастни;

оценка на резултатите от експерименти, проведени.

От историята на корабостроенето

От литературата, разбрахме, че хората от древни времена са искали да се научите как да плува. Първите съоръжения плувни бяха свързани трупи, салове и лодки, издълбани дървени трупи. Постепенно плувни съоръжения подобрени. Преди около 5000 година, египтяните започнали да се изгради корабите, изпратени до гребане и ветроходство. През 19-ти век, парни двигатели заменени корабни платна, и започват да използват стомана, вместо от дърво. В момента корабите са огромни кораби и самолетоносачи, които пътуват през световните океани и могат да отидат в продължение на месеци, без пристанището.Според констатациите на древногръцките учен Архимед за всяко тяло, потопено в течност, като постоянно действащ плаваемост и стойността му е равна на масата на водата, изместен от този орган. Ако силата на подемната сила е по-голямо или равно на теглото на тялото, тя няма да потъне. Кораби, които не потъват поради тази причина. Ако застанете до врата му във вода, ръцете му от двете му страни, ръцете постепенно ще се повишат. Водата ги избутва. Това наистина е така.

Решихме да го проверите и да се докаже експериментално.

Опитът №1. Дали формата на плавателност на кораба?

Вземете пластелина, се потапя във вода и да видим, че се е удавил.

Прикрепете форма пластелин на кораба, ние го потопят във вода и да видим, че тя не потъне.

Заключение: Корабът не потъва, защото има по-специална форма. Нашата хипотеза е вярна.

Опитът №2. Влияние върху стабилността на теглото на кораба

Един ден, докато играят в река през лятото, аз напечатани в бутилка пясък и гледах като празна бутилка вода преобърна, а в дъното му е пълна с пясък, тя се изправи. Споменът за това, което направихме същото преживяване у дома с бутилка и зърнени култури. Първо празно спуска в буркана с вода, а също така е включен, а след това го напълни с малки дънни метални пирони - буркан стоеше изправен на гладка повърхност на водата.

Заключение: Центърът на тежестта е по-ниска от основната част на бутилката, така че дори и в най-силните вълни на кораба не се преобърне.

Имаме две балони, едната от които се издуват. Потопете двете топки във водата и видя, че топката, която не е надут постепенно набира вода и мивки, и този, който остава на повърхността е напълнен. Дори и да се приложи сила, за да се потопите във водата, той все още се издига към повърхността.

Заключение: корабът не потъва, защото въздухът го държи на повърхността. От литературата, научих за Архимед сила: колкото повече обект потопен във вода, толкова повече вода измества, със сила, равна на теглото на водата, изместен от подводен обект. Ние действал топка Архимед сила.

Съдовете са изпълнени с множество въздушни пространства и средната плътност е по-ниска от плътността на водата. Така че той държи на кораб на повърхността.

Смятате Opyt№4.Vliyaet материал от който са направени на кораба при плаваемост?

Алтернативно потопен във вода предмети, изработени от различни материали: метал, пластмаса, дърво, стъкло. Виждаме, че металните и стъклени предмети, се издавиха, а не пластмаса и дърво.

Това потвърждава информацията, която сме научили от книгите. Всички елементи са изградени от молекули. Тези индивиди, при които молекулите са разположени близо един до друг, имат по-висока плътност, и отиват към дъното. Тези органи, в които молекулите са разположени далеч един от друг, имат по-ниска плътност следователно остават плува на повърхността. В желязо и стъкло плътност е по-голяма от тази на дърво и пластмаса.

Заключение. в днешно време корабите са изработени от метал и метална пластина се удавили. Така че моето предположение, че корабите не потъват в резултат на използването на леки материали в корабостроенето, не е вярно.

Опитът №5. Изненадващо свойства на вода.

Празната чаша, ние поставяме яйцето. Изсипва в чаша вода. Egg оставен да лежи на дъното. Взехме още една чаша и направи същото, но се добавят сол към него. На първо място, яйцето е на дъното, но повече сол се разтваря във вода, по-високата изгряващото яйцето.

Заключение: плавателност на солена вода, отколкото в прясно състояние.

Заключение: В резултат на изследването ние бяхме в състояние да получи информация за това, защо корабите не потъват. В резултат на експерименти, ние потвърдихме хипотеза. Наистина, корабите не потъват, защото те имат определена форма и структура. Колкото по-голям обем вода измества, толкова си плавателност. Това е законът на Архимед. Тя е тази сила позволява на корабите да плават и да мулти-тонни товари.

Разбира се, има и много други, които не разбирам, например физически понятия, закони, формули, но мисля, че в гимназията аз мога да погледна на този въпрос по-подробно.

представяне