Защо мамутите изчезнали, науката и живота

ЗАЩО изчезнали мамути

Материалите от позиции, използвани в статиите и публикации следните публикации: "New Scientist" (Англия), "Business Week", "Scientific American", "Популярна наука", "Wired" (САЩ), "Наука et Vie" и "науките et Avenir "(Франция), както и информация от интернет.Преди около 11 000 години, в края на плейстоцена, Северна Америка като чума помете. Починал от почти всички големи животни - мамути, гигантски ленивци, камили. А тайната на изчезването им в продължение на много десетилетия въпросните учени (вж. "Наука и живот" № 2, 1971 г.). Традиционните обяснения - или животните са изчезнали поради рязка промяна на климата на, или те povybili праисторическите ловци. Въпреки това, през последните години, нова хипотеза, предложен от Рос МакФий, уредник на бозайници от природонаучен музей в Ню Йорк.

От това, което изчезнали мамути

От това, което изчезнали мамути

Според Макфий, гигантите на ледниковата епоха са били унищожени някои опасно заболяване. Неговият аргумент поставя американско списание "Scientific American".

Може ли промяната на климата унищожи големи американски фауна? През последните сто хиляди години, според paleoclimatology данни, Земята е не само претърпя големи и резки промени в климата. Понякога, за стотина години средната температура се променя от 7-12 градуса (това е 12 пъти по-голяма дискусия относно "глобално затопляне" на деня). И не са наблюдавани измирания в тези периоди.

Що се отнася до вината на древни ловци, преди след 11-12000 години, хората в Америка са имали много малко. Не повече от една дузина известни случаи намира камък копие или стрелките мамут кост. Първите американци са живели най-вече се дължи на ядливи плодове и корени, събрани птичи яйца, ловуват малки животни. Трудно е да си представим, че хората могат да бъдат щамповани, например, всички по-големи ленивци, разпределени ПРАВИТЕЛСТВЕНА докато от Мексико на юг на север от Юкон.

Така МакФий предполага, че гигантите унищожени някои епидемия, или по-скоро епизоотична, след като става въпрос за животни. Но дали има примери в историята на тези болести, които биха унищожили широка гама от видове и дори напълно? Да, са известни такива случаи.В Хавай са открити няколко вида птици цвете момичета, с някои видове, живеещи на морското равнище, а някои - в планините. Около 150 години там случайно донесоха малария комари - техните ларви са във водата, стичаща се в долната част на дъното на кораба, дойде в Хонолулу и от двете Сан Франциско, независимо дали е от Мексико. Комарите се заселили в местните води, умножават и започнаха да хапят местните птици, и те започват да умират от рояците не е съществувал до островите на птича малария. Смъртността е сто процента. Тъй като комари не могат да летят високо в планината, равнини вида цветя момичета скоро е изчезнал, и планината все още съществува. Въпреки това, ако в планината, за да хване едно цвете момиче и да се премести в клетка, в равнината, скоро бе ухапан от комар анофлес и птицата умира.

Други примери на изчезване поради заболявания, свързани с земноводни. В Панама и Коста Рика наскоро изчезнал златен жаба, докато 90-те години в средата на "първите там е съвсем нормално. Нейният съсипа изведнъж разпространиха гъбични заболявания.

В африканската Серенгети резерв почти изчезнал диво куче, куче темпера вдигна от дома. На някои места в Централна Африка все още е възможно да се намери глутница диви кучета, но площта им местообитание е намалял значително.

В началото на миналия век от чума по говедата в Източна Африка са изчезнали милиони животни като едър рогат добитък, както и разнообразие от антилопи видове. Екосистемата на този район все още не е напълно възстановена от бедствието.

В крайна сметка, такова мащабно заболяване не е просто докосна, и нашата собствена форма на пандемичния грип в края на Първата световна война са били убити, според различни оценки, от 20 до 40 милиона души. Ние може да си припомни Европейския епидемия от чума през Средновековието.

Според Макфий, нещо подобно може да се случи с големи американски бозайници от епохата плейстоцен. В противен случай, той пита, как можем да се обясни, че за 500 години или дори по-бързо в целия континент - от северното крайбрежие на Аляска до Огнена земя - са изчезнали повече от 130 вида едри бозайници?

От друга страна, защо близки роднини на жертвите оцелели видове - елени, лосове, бизони, мускусен бик, лами? На първо място, казва Макфий, техните популации случайно могат да бъдат физически лица, по природа са имунизирани срещу епидемията, а след това те са в състояние да се възстанови броят на тези видове. На второ място, най-малко половината от оставащите американски вида едри бозайници живеят в Евразия. Например, може да лос умират в Америка, заедно с мамути, но по-късно техните роднини са дошли от Азия, заемаща празно място. Ако плевелни видове, които могат да бъдат възстановени по такъв начин, се оказва, че в Америка след бедствието на плейстоцена в Северна и Южна Америка са запазени само няколко вида са сравнително големи животни: тапири, лами, планински кози, вилорога антилопа, както и няколко други видове.

Scientific възнамерява използване на техники на молекулярната биология тънки, за да търсят или остава изчезнал гигантски ДНК и протеини superepizootii предполага патоген, или техни антитела. Желателно е, а на полуостров Таймир, където мамутите са живели преди по-малко от 10 000 години, това са останките на колкото е възможно повече, "прясно", така Макфий търси кости на мамути на остров Врангел, където гигантите са изчезнали само преди 4000 години. Пробите пробити от костите ще бъдат анализирани в лабораториите на САЩ.