Yucca - домашни грижи, размножаване и пресаждането палми юка, снимки, видео

Юка грижи у дома
В южните райони на юка, родом от Централна Америка, могат да растат на открито място, но в средната лента, като няма топлина, така че може да се намери само в интериора. Грижа юка в дома трябва да се основава на навиците и предпочитанията на растенията, посочени обратно в родината.В природата, юка - е напълно или частично листни, големи храсти. Ако листата на растения с по-ниските нива изсъхват и падат, юка е много подобен на палмово дърво с голи дървесен ствол и снопче схванат листа на върха. Въпреки това, помислете за това палмово дърво, принадлежащо към семейство агаве култура не е наред.

В юка гъста залепване отделно или леко увиснали листа, посочи копиевиден. Ръбовете на ламаринени плочи, покрити с дълги твърд косъм. В природата, дължината на листа може да бъде до един метър, от листата на закрито сортове скромни и често не растат повече от 50 см. Но при стайна юка, като на снимката, листата могат да бъдат не само зелени, но колоритни, украсени с ярки жълти или бели ивици.

Юка грижи у дома
С такава тежка вид, характерен за растения от десерти и полупустини, юка цъфтеж чудесно, хвърлят мощни вертикални цветни стъбла, покрити с маса пъпки. Цветовете приличат на бели, жълти или розови камбани.

Юка грижи у дома
След като в къщата съвсем малък завод, юка в рамките на няколко години превръщат в голям храст или дърво, което изисква специално лечение и грижи.

Как ли се грижили за юка да запази своята компактна форма, малки, приемлив за размерите на стаята? Какво трябва да се направи, за да растението се чувства като у дома си?

Характеристики юка грижи у дома

Като растение обикновено се отглеждат сортове, естествено свикнали да сухите климат и изобилието на слънце. Такива екземпляри понасят температурните изменения без страх Апартамент сух въздух, няма специални изисквания за състава на почвата.

Юка грижи у дома
И все пак, и това Харди растение има слабости. За юка основната опасност е прекалено поливане. особено когато се комбинират със студен въздух в помещението.

Съмнявам се дали полива юка, цветар процедура е по-добре да се отложи за един или два дни е необходимо. Завод без никакви проблеми ще се краткосрочно глад, но веднага ще бъде наясно с излишната влага.

Честотата и количеството на напояване поливане влага зависи:

  • от сезона;
  • температурата и влажността на въздуха в стаята или в градината, където растения понасят летните месеци;
  • от цвете размер юка стая като на снимката;
  • от пот на почвата и капацитета на звука да се изпари водата.

От пролетта до есента навлажнена почва и често изобилно като сушене субстрат до дълбочина от 2-5 см. След това глазурата става по-малко и средна стойност. Най-студено в стаята, толкова по-малко растението консумира вода. Поради това, грижата юка постоянно коригира в дома. Напояване влага не може да проникне в розетка на листата. По-добре да не се излива вода между тясно растат в една саксия стволове. И в двата случая е налице риск от разпадане, което заплашва загуба на цветето.

Поливането се комбинира с превръзки. които прекарват от пролетта до есента. Особено важно е да се запази растението по време на периода на цъфтеж.Юка грижи у дома
За юка не се страхуват от сух въздух, но да се запази чистотата на листата и подобряване на дишането им в горещата короната може да се почисти с влажна, добре изстискан парцал. За да се избегнат изгаряния, след такава процедура не е необходимо да се направи юка на слънце. Правилно да държи "пране" на цветето през нощта, тъй като през нощта корона е и изсъхва.

Yucca обича светлината, топлината, но не може да устои на студения вятър и течение. За да се улесни грижата на цвете у дома, юка намери място на южния прозорец.

Юка грижи у дома
Големите екземпляри, поставени в близост до прозореца. Това полусянка също харесвам растения. Основното нещо е да се насочи слънчевите лъчи падат върху короната за най-малко три часа на ден, и растението не страда от прекомерна влага. През лятото на пот донесе на балкон или веранда. Ако годината е топло, а собственикът на цветето не се страхува от своя оръжия, юка могат да бъдат засадени в земята.

За приготвяне на място за чист въздух юка, като на снимката, е приемливо температура от порядъка на 18-25 ° С Но надолу нощни температури до 12-16 ° С гърнето е по-добре да се върне в къщата. минималната допустима температура за културата е 8 ° С

Как да се пресаждат на юка в дома?

Трансплантация на юка, както и за други стая култура, това е сериозен стрес. Ето защо, за провеждане на такава процедура е необходимо в два случая:

  • Когато кореновата система е нараснал толкова много, че печели целия пот, не оставя място под земята;
  • Когато растенията се нуждаят от спешна помощ, защото на кореново гниене и други грешки, направени под грижите на юка в дома.

Юка грижи у дома
В първия случай, малките саксийни растения се прехвърлят в малко по-голям диаметър, в който предварително изля дренаж. Празното пространство се запълва с пресен субстрат, едновременно актуализиране на най-горния слой на стария партидата.

Юка грижи у дома
Но как да се проведе юка кацане стая, на снимката, и се грижи за нея, така че ако растението заема много място, а собственикът не иска да се предотврати по-нататъшното разпространение?

За да се ограничат растежа на съда не се променя. Но преди разсаждане юка в дома, на кореновата система на растенията чист остър нож, нарязани около една четвърт. Места филийки, третирани с земята дървени въглища. Гърнето е изпълнен нов дренаж и почва. И след това, засадени растенията. Не забравяйте да се налее свеж субстрат и на върха. Годишен легла нов ограничен почвата и в ситуация, в която централата е твърде голям за трансплантация.

След два дни на юка трансплантация не се полива, а след това на земята започва много нежно хидратира и е починал, чакайки сухи повърхности.

Yucca расте добре в последната покупка субстрат, но може да се направи със собствената си почва чрез смесване на равни части от пясък и листа земята. За да се осигури енергия за тях се прибавя два пъти по-малко хумус.

Възпроизвеждането юка у дома

Юка грижи у дома
С развитието на багажника на юка се разголи, а тя е като стая палмово дърво. Колкото по-високо на дървото, толкова по-бързо тя губи своята декоративен ефект. Поддържане и да се грижи за всички проблем за него. Как да се върне на завода до приемливи размери и привличането им?

Оказва се, че ако се отреже върха на юка с един куп листа и стволови фрагменти не по-малко от 10 см, е възможно да се подмлади старата централа и да получите нова. В същото време грижата за юка "палма" на снимката, не е трудно у дома.

Операцията се извършва през пролетта, когато тя започва период на растеж. Предварително растение добре напоявана. Няколко дни по юка с остър нож отсече върха. Останалите пъна могат да бъдат отрязани, оставяйки на желаната височина. Когато плачеше нарязани изсъхне малко, тя се обработва градина терен.

Юка грижи у дома
Пот се прехвърля от сянката, където растението ще прекарат около два месеца. В същото юка не е необходимо да се полива. Не е като корона, растение могат да консумират вода, която се превръща в източник на гниене и болести.

Юка грижи у дома
Топлината на стъбла на юка скоро ще стане забележим дотогава спеше бъбреците. Когато човек се развива нови розетки от листа, растението се прехвърля към светлината и да започне да обичайните грижи за юка в дома.

Върхът не се изхвърля, защото това е чудесен посадъчен материал за бързото разпространение на юка в дома. Долните листа от върха гаси внимателно, и след това се добавят на капки стъбло в влажен пясък, покритие или филм торба и придават на топлина. Стартирала изисква не повече от един месец, а след това на върха със собствените си корени, се прехвърлят в саксия, където юка ще нарасне още повече.