Vodomotny мотор собствените си ръце

Водни струи с ръцете си

Ръководейки се от обичайното представяне на лодката като нещо малко и ниска скорост, може да се счита желание да облече vodomotny мотор като много странно.В допълнение, този метод на движение обикновено се свързва с тежка или алуминиева лодка създаден за плаване в плитки водоеми, или "водни бръмбари" (това е само моя случай) PVC, гъмжеше от езерата, особено по отношение на водните скиори.

И все пак, много малки лодки също могат да бъдат успешно инсталирани vodomotnye двигатели, които могат да бъдат направени на ръка. Те нямат перка. които се навиват водорасли, и няма мъртвата дървесина, която ще бъде за всички придържат, това, което ще доведе до нищо от нещата, за които дизайнерите са се борили за създаване на аеродинамична форма на корпуса.

Разбира се, обицата на лицето и ушите си за гребла може да донесе известна полза, въпреки факта, че гребло не е бил отменен. Но те не могат да се разглеждат като идеално решение за тези водни обекти, където има тенденция, или вятъра хваща вълната като реката се превръща обратно на часовника, но когато закъснението е просто неприемливо.

Мога да си представя нещо, което може да се движи тялото изместване в размер на 10-15 км / ч на плитка кални реки и стари жени, и който работи надеждно в морската вода, използва малко 4-тактов двигател, и като цяло - не много си струва. Освен това, ако го направите vodomotny мотор с ръцете си, а след това неговите основни части (помпата и мотора), трябва да бъдат достатъчно преносими, така че те могат да бъдат използвани в различни лодки.

Лодка с такъв двигател ще има ръчна задвижка (гребло, стълб и т.н.), както и че е възможно също и с нисък екологичен електрически мотор.

На пазара днес има най-малко две стоков продукт, като тези двигатели: един от тях - MOKAI. Co-пластмаса лодка за рибари, ловци и любители на открито, монолитен директно на аксиален струя устройство задвижва от пет-силен Honda. Производителят обещава максимална скорост лодка до 25 км / ч.

Друг продукт, който имах в предвид - серия от каяци, която произвежда SpanBoats на фирмата. Това е, в действителност, модификация на конвенционалните едно парче пластмаса каяците, снабдена с малък аксиален vodomotnym двигател с 4-тактов бензинов двигател.

Има и голям брой изобретения на малки vodomotnym устройства и използването на тези двигатели в лодки. Повечето vodomotnyh мотори могат да се извършват на ръка в дома семинара.

Водни струи с ръцете си

Комбинация от помпата с мотор
Веднага ще кажа, че без да са предварително сигурни в ефективността на малки vodomotnogo мотор, както и факта, че ще бъде в състояние да направи всичко със собствените си ръце, а аз имам пари за това начинание да прекарват много не го направи. След като разгледа възможността да се адаптират към вода оръдия лодка централната линия, включително дори и от мощни теглене лодки скиори, реших да взема като основа на тяхното потомство конвенционален центробежна помпа.

Вниманието ми беше насочено към производството на помпи Помпи водач, изработени от топлоустойчива полистирол, които не подлежат на корозия. Реших да изберете модела на 200 GPM, задвижва от 5-конски сили двигател от компанията Briggs Intek Stratton.

Входящите и изходящите отвори са предназначени за свързване на 2-инчов тръба при максимално налягане от 360 кРа (3.5 атм). Първоначално, тази помпа не е предназначен за vodomotnogo мотор, и за поливане на нивите и градините. В крайна сметка, той е устойчив на износване и корозия, е лесен за управление и много евтин: в магазина с мен, взе само 299 долара.

Сухото тегло на помпата е не повече от 18 кг. Устройството не е съпроводено с всякаква техническа документация, както и че не е уебсайта на компанията. наръчник не име, никакви характеристики на помпата. Нещо в Интернет аз бях в състояние да разберете, че това не е от съществено значение. Смятам, капацитетът на помпата е 8 л / сек при повишаването на 18 m и 7 литра / и над 27 m.

Водни струи с ръцете си

изпитване на прототипи на двигателя vodomotnogo
Преди да инсталирате помпата на лодка, реших да пробвам за покупка в двора на къщата му. Сложих помпата по широк борда, които са пуснати на кутията. Като източник на вода към помпата обобщи 2-инчов PVC тръба, която се спуска в пластмасов 130-литров барабан за събиране на дъждовна вода на.

диаметърът на изхода на 2 инча е снабден с предварително манометър фракциониран 0-415 кРа и резба фитинга за свързване към различни устройства: клон тръба може да бъде насочена надолу в резервоара, или странично, извън борда лодка.

На изхода на помпата също има 2-инчов отвор с резба маркуч връзка. Това е много важно, както ще стане ясно по-долу. Тестове с емисиите във въздуха са били ограничени до продължителност само няколко секунди, поради малкия капацитет на цевта с вода.Първата ми тест с тръбата във въздуха е преминал кратко тръба 2 см като PVC тръба. На габарит максимален брой е равен на 276 кРа.

Водни струи с ръцете си

Представителство, като цяло, това е достоен. Според моите изчисления, като хибриден сцепление обещава да достигне 18 KGF (180 N). В резултат на това съмненията ми, ако мога да направя vodomotny мотор с ръцете си, бавно започнаха да се разсее.

След това се опита тръба с вътрешен диаметър от 24 mm. Този изход е с резба тръба от PVC, и по никакъв начин не приличат на истински изход канал vodomotnogo мотор.

След повишаване на налягането на оборотите на двигателя остава при 276 кРа и имаше освобождаване на вода от дюзата. След няколко секунди на работа "заглушител" изход (не забравяйте, че това е 2-инчов резба монтаж) започва да се върти, така че ръцете не могат да бъдат доказани, за да се предотврати всяко завъртане.

След това, от фонтана на резби дюза отиде спрей дюза напълно отвинти от помпата и полетя във въздуха, кацане 3 метра. Можете да си представите ми срам от напълно ненужни желания възможно най-скоро, за да се опита да закупите и инсталирате една проста тръба (и го завийте по някакъв начин!): Използването на най-малкото беше в това, че силата, развийте дюзата и имат тяга, който се развива помпа.

Моят преизчисляване "на коляното" показа тяга в района на 220-270 Н. доверието в способността да създават свои собствени ръце vodomotny мотор става постепенно попълнено мислите ми.

Водни струи с ръцете си

Получаване за тестване. дюза
3,5-метрова алуминиева лодка изглежда подходящ обект за тестване на новата ми vodomotnogo мотор, който за малко да го направи.

Размишлявате устройството на дюзата, изгорелите газове от помпата, се решава по прост тръба на PVC, че може да се постави директно върху горната част на напречната греда и ще служи като струя дюза. В магазин гъвкав маркуч с подходящ диаметър и са придобити от високо налягане резба монтаж. Това зърно е изработена от закалена син винил и изглеждаше като кръстоска между градина може поливане и противопожарния шланг.

А бърза проверка показа, че струя дюзата е напълно в състояние да се прекъсне някои много грозни дупки в прекрасни цветни лехи на жена ми. На опита в двора и спря.

Аз все още закупени в същия магазин чифт колектори с цедка.

Водни струи с ръцете си

Тестове vodomotnogo двигател на водата. част 1
Имаме малко плуване в езерото и запали двигателя. Този проклет парче желязо и сериозен труд. При скорост малко над празен ход и налягане на дюзата (на изхода на дюзата) около 70 кРа скорост е 2.5-3 км / ч в зависимост от GPS-навигатора.

Даване на пълна газ (с налягането на манометъра 207 кРа), ние vodomotnym двигател, направен със собствените си ръце, с превишена скорост до 8 км / час, но в този случай това е трудно да се поддържа праволинейност на движение. Големият проблем е смукателната тръба 3-метър вода, които или не искат да останат под вода, и така се опитва да се придържат към дъното.

И все пак, моят хибрид vodomotny мотор!

Но бедствие удари! дюза заварката водоснабдителна PVC директно на изхода на помпата чрез развиване спонтанно, а изпод него вкара доста гейзер. След инцидента, ние кръстен ни vodomotny мотор "машина за фонтана."

Разбира се, вината е монтаж ...

Водни струи с ръцете си

Тестове vodomotnogo двигател на водата. част 2
Тогава започнах ремонт. В интерес на истината, за мен това е една добра мистерия защо се отвиват зърното, но аз го почиства, измива се в разтворител, намазани с лепило и се завива на място.

Няколко опита за отстраняване на тръбата с примка на въже бяха неуспешни, затова решихме да се използва за поставяне на широк тиксо. Изобретателен бонбони беше ли някъде ролка тиксо ширина 15 см.

На ход всмукателна тръба продължава да изгради силно съпротивително движение (не може да се направи на лодката да се движи със скорост по-бързо от 3 km / h), но когато тръбата е успял да се засили срещу борда, стабилността на валутния курс се подобри значително, в резултат на което, с vodomotnym си мотор направен със собствените си ръце, ние може да се движи в доста по права линия, а дори и да успее да изпълни завои.

Някои хора смятат, че потопен vodomotnoe дюза работи по-добре. Това не е така! Дюза Потапяне във вода предизвиква кавитация и ограничава скоростта на стойностите на 5-6 km / h. Съгласни сме, че за това, че не е струва да се опита.

Водни струи с ръцете си

Като цяло, веднага след като се е занимавал с проблема как беше там ново бедствие - Летях всички едно и също гнездо. По това време, отговорното нещо, което да управлява лодката отиде на Candy, който се поддаде на газ, така че ние бяхме напоени с кожата.

Решавайки, че за един ден на тестване на двигателя нас vodomotnogo достатъчно, ние не направи още един опит за коригиране на ситуацията. Това е време, за да сушите дрехите, бира и чаша вино.

Резултати и планове
Реших, че първата серия от експерименти с vodomotnym двигател, направен със собствените си ръце буквално на коляното, отиде доста добре, с мен, стана ясно, че лодката може лесно да се движат конвенционална помпа, като водата от дъската.

Чудех се как една и съща помпена станция за прехвърляне на моя застой Shell Swifty-14 лодка, с надграждане по начин, който не оставя следа, ако по някаква причина в бъдеще, което трябва да се откаже от джет диск.

Водни струи с ръцете си

Някои предварителни заключения:
• По време на "пейка" vodomotnogo мотор прототип теста аз бях в състояние да изтръгне от налягането на помпата до 276 кРа с тръба 24-мм. На течаща същите тестове, не успях да се създаде налягане по-голямо от 207 кРа. Възможно е, че това се дължи на прекомерно удължаване на тръбната секция всмукване който може да действа като ограничител на налягане, разработен от помпата.

• Аз вярвам, че номиналната скорост на лодката може да се увеличи като специална форма на жилища и намаляване на триенето на тръбата за засмукване на вода. Тази тръба действа като лопатка понижава във водата, и следователно създава триене. Увеличаването на дължината на тялото и изглаждане на нередности задължително носят положителен ефект.

• Като цяло, всички го радва и решихме да продължим тестване им на нови прототипи vodomotnyh мотори, направени от собствените си ръце!

Бях планирал за пролетта, за да се разработи нов vodomotny "хибрид" ...