Вегетативно размножаване на растения цветя разсад, резници, мустаци, издънки, "Babes», ogorodnik

Когато хванете основите на вегетативно размножаване, пред нас дълбоката мъдрост на "семейство" на законите на природата. Крушката, усещайки опасността за живота, хвърля всичките си сили, за да се увеличи на поколението. Не за нищо, и растения земята капак поддържат тяхното потомство "на каишка" - техните деца може да стъпче. И задачата на градинаря - как може Berezhnaya използвате тази жизнено важна, вегетативна сила.Филизи от зелен и различен

Най-популярният в декоративна градинарството начин за вегетативно размножаване - резници.

Споделянето - това е част от стъбло, листа или корен. Често се използват различни видове стъблени резници - зелен, semilignified и вдървесени.

За по-добра тях вкореняване процес на растежни стимулатори (kornevin, IAA - за инструкции), както и за предотвратяване на гниене зелени резници, вкореняване субстрат за дезинфекционния разтвор на фунгицид (каптан, keltan, fundazol).

Cut резници косо и възможно най-близо до модула на лист - не по-малко от 5 mm от него, тъй като е в тази част на външни корени се образуват по-добре.

На върха на зелените резници оставени мм ствол възел 6-10. В долната част на дървени изрезки може да се извърши в средата на междувъзлието, но над връхната пъпка оставя 1-1,5 см стъбло. Всяко рязане трябва да бъде 2-4 междувъзлия.

Иглолистна дървесина резници размножени трайни насаждения, биеналета и едногодишни. На долните листа на дръжката се отстранява напълно, средната и горната част на разреза от една трета или половината (за намаляване на изпаряването на влага).

Засаждане на резници в земята или субстрат (пясък, перлит, торф или грунд за млад завод) вертикално, което прави дупки с остър стик до такава дълбочина, че са кацали на режещата повърхност е 1-2 листа възел. След резници обхванати стъклен буркан или нарязани пластмасова бутилка (под капак може да бъде поставен така резници 3-4). Почвата е редовно овлажняват.

Ако резниците са много, те са вкоренени в специален разсадник. Някои растителни резници не се отрязват и се появи (Aquilegia, отрова, карамфил, тлъстига, Arabis, флокс, трайни астри).

Тлъстига резници преди вкореняване леко privyalivayut имат скилидка привърже в долната си част.

Когато зелени резници може да се направи?

Какви растения са Размножава се чрез резници semilignified?

Semilignified изрезки (с дървения материал не е напълно зрели, но се образува лист) пропагандира рози, рододендрон, люляк, макет оранжево и много други храсти.

Cut такива резници (с 2-3 пъпки), обикновено в началото на цъфтежа, когато са разкрити пъпки. Увековечи, както и зелено.

Напълно те подготвят дървесни изрезки в ранна пролет или късна есен, се засаждат под ъгъл до 60-70 °, оставяйки на повърхността на 1-2 бъбреците.

Nice дървесни изрезки размножени цъфтящи храсти (Spirea, макет оранжево, рододендрон, Weigel и др.).

Метод за размножаване листЛистни резници в градината са редки, но тя има големи печалби при липсата на родителски растения.

Въпреки това, както може да се размножава само тези растения, които образуват пъпки в пазвите на листата - Флокс paniculata, някои видове лилии, Symphyotrichum Нови-belgii, Rudbeckia, Дейзи, и други.

През лятото, с добре развити стъбла нарязани листа с пъпки и малка част от стеблото и косо засаждат в оранжерия или контейнер, са вдлъбнати в 0,6-1,5 см. Leaf стъбло Флокс, например корени 20-30 дни.

Възпроизвеждането на коренови издънки

Root резници се размножават чрез някои от които с кран и kistekornevye трайни насаждения - Papaver Orientale, дълго лупина, флокс.

Филизи са изложени на предварително приготвени легла или в кутии, леко се поръсва върху пясък - слой на земята в см резници на 2-2,5 се утвърди през пролетта ..

През първата година от живота повечето растения, разработена от резници, расте слаб, за да им даде възможност да придобият власт, премахване на стебла цвете. Младите растения се нуждаят от внимателни грижи - разрохкване на почвата, поливане, торене.

Мустаци, издънки, резници

Мустаци и произтичат издънки често се размножава чрез земно покритие трайни насаждения - зеленика, zhivuchka, Duchesne, виолетово аромат.

За да помогне на коренови издънки, ги поръсете леко с пръст. Копаят и трансплантация дъщерни изход есента или следващата пролет.

Ако имате нужда от много посадъчен материал, тя все още не е полепнал по наземни издънки и контакти, които naklyunulis корени подрязват и засадени (не погребан) в отделно място за създаване и отглеждане. А майка завод ще даде нов мустаци.

Хоризонтални слоеве размножени растения, издънки, които корени в местата на контакт със земята, - катерене рози, клематис, лилаво, оранжево макет, хортензия, ценни сортове хризантеми, Хедър и др.

Наслояване и възпроизвежда много плаващи растения - vodokras, пистата, роголистник.

възпроизвеждане чрез наслояване техника

  • около храст насипно почвата в радиална посока и да дълбочината на жлеба на 10-12 см, те поставят младите ниските клони (добри едногодишни, те дават корените по-бързо);
  • ги prishpilivaya в три или четири места дървени куки, и поръси земята;
  • на мястото, където бягството поръсени, е възможно да се преместят, да надлъжен разрез на кората на главния мозък, или дръпне меден проводник - към корените растат по-бързо;
  • край на клона трябва да е над земята, му стръмно изкачване колче фиксирани в изправено положение.
  • излезе от резници, млади растения картоф тъй като тя расте, височината на хълма, водещи до 20-25 см.

Има няколко условия за полагане резници. В началото на пролетта - издънки, които са в състояние на покой, те вече са били в края на периода на вегетация, за да образуват корените, така че през есента младите растения могат да бъдат разделени от Буш-майка.

Изрезки, предвидени през лятото (за размножаване рози, люляци, chubushnika), зимата е оставен на място, отделен пролетта или есента на следващата година.

Възпроизвеждането дъгообразна наслояване

Когато пръчката не може да бъде поставен върху земята хоризонтално, сводести резници се: Бягство наклонени към земната повърхност и точката на контакт с него на капки, и добре обезпечени.

Грижа за такова наслояване е подобна - окопаване, поливане, колкото е необходимо.

Дъгообразната Размножава се чрез наслояване chubushnik, паркови рози, хортензии, клематис.

Възпроизвеждането на вертикална наслояване

По-рядко правя вертикални резници. Когато леторастите на майчиното растение достигат 20 см височина, а долната част на лигнифициране започва, избяга картоф хлабав плодородна почва на височина от 10-15 см, а се повтаря с увеличаване на оран, могила достигащи до 25-30 см.

През есента на млади растения, са отделени от храстите родител.

Лук "деца"

Tulip крушки в годишния трансплантация дава 3-4 пълни млади крушки.

В нарциси, зюмбюли, лилии и младите дъщерни луковици може да минат няколко години, свързани чрез обща дългосрочна Донец.

В допълнение към дъщерните дружества, също формира крушка-деца, но те цъфтят само след отглеждането в 1-2 години.

При пълен цъфтеж луковици на лалета дават не по-малко от 3 см в диаметър. По-малък - бебе. Възрастен малки луковички се различава от бебетата по-закръглена форма (при деца една плоска страна). Крушки засаждат на дълбочина от 3-4 пъти по-големи от диаметъра им.