Ухапване от змия симптоми, лечение, снимки

Колко опасен пепелянка
Змиите са често срещани във всички континенти на света. Има около 3500 вида от тях, повече от 300 от тях се нареждат сред отровни. 11 вида отровни влечуги живот в България, но и смъртта от ухапване от змия - рядък случай, тъй като най-опасните представители на фауната живеят в топли страни.Най-често срещаният тип на отровна змия в нашата страна - усойница. диапазон й е много широк и обхваща не само на територията на България, но и в Европа и Азия. Като цяло, от гледна точка на отровни змии, на страната ни на - на сигурно място. Често, когато пътувате в чужбина, в страна с тропически климат, този факт играе с нашите сънародници жестока шега. Хората, които не се използват, за да се страхуват от фауната, държат правилно и може да получи сериозно натравяне от животински отрова, включително змии. Как да разпознаем отровни змии и какво да правят в случай на ухапване - ние ще говорим за в тази статия.

Отровни змии България

Най-често в нашата страна на следните видове:

 • усойница;
 • степ ехидна;
 • Кавказки пепелянка;
 • Copperhead обикновен.

Колко опасен пепелянка
Адер. Той се среща в Европейската част на България, в Сибир и Далечния Изток. Той е много взискателен към биотопа - тя се нуждае от горски и степни зони, където може да се къпят в слънце и намират убежище в храстите. Намерено по бреговете на реки, езера, на ръба на блатата, в ливади и смесени гори. змия телесните мазнини, до 75 см, женските са по-големи, отколкото при мъжете. Ръководителят триъгълна зеницата вертикална, предният ръб на горната челюст зъбите са големи отровни 4-5 мм. Цвят змия варира от сиво до червеникаво-кафяв, характеристика зигзаг тъмна ивица на гърба, но има също напълно черен ехидна. Viper захапка при самоотбрана, а помещава в особена позиция за удар и съскане. Хвърли го прави една малка височина - 10-15 см, така че ухапването може да защити високи ботуши или гумени ботуши. Viper отрова има способността да предизвика кръвоизлив, насърчаване на съсирването на кръвта и предизвиква локална некротична отговор.

Колко опасен пепелянка
Степ усойница. За разлика от общата площ пепелянка местообитания - често в степни и горски степни зони на Европа, Казахстан, Молдова, Южна Украйна, Китай, Иран и Турция на. размер змия не е повече от 50 см, цвят сив или кафяв цвят на гърба на зиг-заг тъмни цветове от двете страни могат да бъдат разграничени тъмни петна. Човешки смъртни случая след като е ухапан от пепелянка степ, не се отчита - най-вече от нея страдания добитъка.


Колко опасен пепелянка
Кавказки усойница. Подобно на усойница степ, но малко по-голям по размер и има характерен ярък цвят - жълто, оранжево или тухла, с тъмна ивица по билото. Той живее в района на Краснодар, Южен Кавказ и в североизточната част на Турция. Тя може да бъде намерена в планинските райони в зоните за горски и ливадни. Известен изолирани случаи на смърт от ухапване от тази змия.

Copperhead обикновен. Тази змия е семейство от отровни змии. Тя може да бъде намерена в южната част на Сибир и регион Транс-Волга.

Колко опасен пепелянка
Тялото на това влечуго дължина от 70 см, сиви или кафяви, тъмно разположен на задната широки напречни петна. Главата е покрита с големи клапи. Copperhead ухапване от змия болезнено, придружен от оток и циркулаторни нарушения. Възможни увреждания на бъбреците и далака, и вътрешен кръвоизлив. Въпреки тези сериозни симптоми на случаи с фатален изход са наблюдавани след змия ухапване Copperhead.

На територията на бившите съветски републики може да се намери на няколко вида отровни змии.

 1. Viper живее в южната част на Централна Азия и Кавказ на изток. Той принадлежи към рода на гигантски ехидни, я дължината на тялото може да достигне до два метра. Ухапване от змия причинява болка и подуване, отрова има хемолиза действие, което води до кървене, разкъсване на малки плавателни съдове и увеличаване на съсирването на кръвта. На мястото на ухапване на зъбите може да се види два коловоза, а по-късно образува мехурчета. Това може да доведе до смърт в резултат на отравяне с общ организъм, вътрешен кръвоизлив, бъбречна недостатъчност.
 2. Sandy EFA - друг член на семейството на пепелянка, живее в пустини и полупустини в Централна Азия. Змия по-токсичен от своите северни роднини - доза смъртоносна отрова човека е 5 мг и без подходящи грижи и лечение убил една пета от хората, ухапани.
 3. Колко опасен пепелянка
  Централна Азия кобра - отровна змия от семейство аспидова. Намерени в южната част на Централна Азия, за разлика от своите по-южните колеги не характеристика очилат цвят. Cobra отрова има благоприятно действие невротоксични. Дори смъртоносни змии ухапване е по-малко болезнена от ехидни и локална реакция (болка, подуване, некроза) почти не се експресира. При тежки случаи, смъртта настъпва от парализа на дихателния център и сърдечна недостатъчност.
 4. Рогата усойница.
 5. Vipera Xanthina.


Екзотични отровни змии

Copperhead змия, живеещи на територията на България, е представител на отровни змии, или гърмящи змии. Сред южните вида гърмящи змии, намиращи се в южната част на САЩ, Централна и Южна Америка, там са много отровни. Например, sistrurus и бразилски гърмящи змии. Гърмяща змия ухапване в 75% от случаите са с летален изход.

В Африка, фиба змия живее, отровата, която се състои от много токсини и все още не е напълно изяснен. Bite фиба змии опасни за хора и животни и причинява силна болка, стесняване на кръвоносните съдове, инфаркт. Захапката се подува, разработване на хематом и некроза на тъканите.

пепелянка Стинг

Тъй като основната опасност в страната ни идва от змии усойница, помислете за оказване на първа помощ и лечение на примера на общата пепелянка ухапване.

Симптомите на ухапване от змия това са следните.

Колко опасен пепелянка

пепелянка следа от ухапване

На мястото на ухапване от две точки са ясно видими от отровни зъби.

 • В първите минути след ухапване на мястото на нараняване усети слаба болка, парене, подуване или зачервяване развива кожата.
 • Отокът се разпространява бързо, има световъртеж и слабост.
 • С развитието на алергична реакция възниква оток на ларинкса трудно дишане.
 • Най-честите симптоми се развиват след 20-40 минути след ухапването: понижава кръвното налягане, ускорява пулса, бледа кожа, гадене и повръщане.
 • Последицата от змия ухапване може да бъде некроза на тъканта на мястото на ухапване и по-нататъшното развитие на некроза и гангрена. Ако неправилно помага има сериозна опасност от загуба на ухапан пръст или дори крайник.

  Може ли змия ухапе във водата? Може би, но като правило, пепелянка живеят достатъчно далеч от водата и са в него само за ферибота до другата страна. Ако водата сте ухапан от змия, а след това най-вероятно е прекалено. Друго нещо - змията в тропическите страни. Топлите води на Индийския и Тихия басейни се намират много морски змии и всички те повече или по-малко отровни.

  Първа помощ при ухапване от змия

  Какво да правите, ако ухапан от змия? Жертвата трябва да оказват първа помощ за самопомощ или правите, ако не са в близост до други хора. Първа помощ при ухапване от змия е както следва:

  Колко опасен пепелянка

  • да се предприемат стъпки за възобновяване на змия не хапе;
  • ако ухапване падна в ръка - да се премахне пръстени, гривни и т.н., а не да компресирате отока на тъканите;
  • в продължение на 15-20 минути, за да смучат кръв от раната, плюе съдържанието периодично;
  • Ако ухапването не е на разположение за самостоятелно изсмукване, че е възможно да се направи това със спринцовка, отрязват носа му;
  • рана дръжка всеки антисептично - алкохол, йод, брилянтно зелено;
  • жертвата да се осигури почивка на отровата не се разпространи бързо и организмът е време, за да се бори с него;
  • пиене на много течности ще помогне на детоксикация на организма.

  Налице е специфичен антидот за ухапване от змия - терапевтичен серум, получен от хиперимунизиране коне. За всеки тип змии - собствения им серум. В България можете да си купите суроватка от отровата усойница обикновени F-дупки и пясък усойница. Трябва да се отбележи, че лекарят трябва да използва серум, като биологичен продукт, тя може да предизвика алергични реакции, до анафилактичен шок.

  В допълнение към въвеждането на серум антидот лечение на ухапване от змия симптоматично. Необходимо е да се пият много течности, за да премахване на скоростта на бъбрек отровата. За предотвратяване на алергични реакции, като хапче "Suprastin" "Дифенхидрамин" или друг антихистамин. Ако е необходимо, лекарят предписва да се поддържа сърдечно и анестетици.

  Какво не трябва да правите, когато змия ухапване

  Колко опасен пепелянка
  Възможно ли е да се прилага турникета след ухапване от змия? Този стереотип се формира въз основа на информация за ухапвания от змия с отрова нервните средства - като кобра. В случай на ухапване от гърмяща змия, ехидни и да се използват в наслагването е не само безполезно, но и изключително вредно. Първо, ехидна отрова разпространява много бързо от кръвта и второ, тъканно увреждане изостри само некротични промени в мястото на ухапване.

  Какво повече да не може да стане чрез ухапване от змия:

  • обгарям ухапване;
  • алкохол;
  • нарязани или врязани кожата на мястото на ухапване.

  С развитието на обща алергична реакция засегната трябва спешно да бъде откаран в болница.

  Ухапванията от отровни змии

  Понякога човек хапе, която не е отровна змия. Има ли нещо в този случай, е причина за безпокойство? Да, но само ако сте объркани с не-отровна змия отровни. На територията на България често се подозира причината и Copperhead змии.

  Колко опасен пепелянка
  Това се различава от Viper с черни и оранжеви петна по задната част на главата и липсата на зигзаг ивица по гърба. Змия може да бъде объркан с редки пепелянка черен цвят. Ръководителят на овала змия в ехидна - овална и триъгълни. Змия везни лъщяха на слънцето, а Вайпър е матова. Dwell змии за предпочитане в близост до водни басейни. Змия ухапване не е толкова болезнено и причинява тежко подуване и кървене.

  Copperhead не е отровен. Тази змия до 70 см, сиви или кафяви на цвят, обитавани от почти всички европейски част на България. Слюнката неговата токсичност, но Copperhead ухапване е опасно само за неговото производство - гущери и други малки гръбначни като змия зъби са разположени така, че лицето не е в състояние да захапе.

  Тези, които държат в дома на екзотичните ухапване от змия трябва да е наясно с боа. Боас - доста мирни змии, но в случай на авария могат да атакуват и хапят. Хапване в големи хора са доста болезнени, но не и отровни. Раната трябва да се лекува с антисептичен, да не се извършва инфекция - и инцидентът ще остане без последствия.

  Какво да правите, ако детето е бил ухапан от змия

  Колко опасен пепелянка
  Ако едно дете ухапан от змия, не се паникьосвайте. Необходимо е да се успокои бебето, да свали обувките си и да запретнем ръкави, в зависимост от местоположението на ухапването. Промива ухапване със сапун и лечение с антисептични средства. Осигурете на детето да пие обилно количество течности, по-добре нещо диуретично действие - черен чай, билкови чайове билки. За да се предотврати развитието на алергични реакции получаване антихистамин. Ако едно дете не е ваксинирано срещу тетанус, тогава е необходимо да се направи инжекция с тетаничен токсоид.

  Опитайте се да си спомня змията, обади на бърза помощ и да опише външния му вид. Ако детето е по-малко от три години, или ухапване изпадна в областта на шията, областта на лицето - потърсете незабавно медицинска помощ, дори и ако сте сигурни, че змията нетоксична.

  За да обобщим всичко по-горе. В България обитава малък брой отровни змии, смъртните случаи от техните ухапвания са рядкост. Най-голямата опасност представлява ехидна захапка. Рискови фактори - детските заболявания на сърдечно-съдовата система, алергии към отрова на ухапване от змия в областта на шията и главата. Първа помощ е отровата от засмукването на раната, дезинфекцират мястото на ухапване и доставка на пострадалия в болница, където той ще се въведе антидот - специфичен серум. В рамките на няколко дни, което трябва да се съобразят с почивка на легло и да пие много течности, за да се ускори премахването на токсините от организма. При тежки случаи може да се наложи поддържаща терапия - антишокова, сърдечно-съдови, противовъзпалително. Последиците от ухапване от змия обикновено се провеждат през седмицата. Усложнения могат да бъдат неизправност на бъбреците или инфекция на рана на мястото на ухапване.