Тенис лакът тенис лакът лечение

Тенис лакът - хронично заболяване, което се развива в резултат на прекомерно натоварване на сухожилията и мускулите на ръцете и предмишниците и причинява болка в лакътя.Заболяването се нарича също тенис лакът е страничен епикондилит. епикондилит външен epicondyle на раменната кост, или тенис лакътя. Това заболяване е много често срещана в тенисисти и поради тежкия товар на сухожилията и мускулите, разположени в лакътната става, по време на някои щрихи ракета топка. Но това заболяване се среща не само в тениса, но може да бъде причинено от стрес и повтарящи се действия по време на заковаване, рязане на дърва за огрев, извършване на бояджийски работи, голф, озеленяване и др.

Най-честите причини за това заболяване е наличието на скрити травми на сухожилията или мускулите близо до лакътя, повредени костни повърхности. Появата насърчаване често тенис лакът флексия-удължаване на коляното, което причинява хроничен стрес тъкани.

Тенис лакът се случва в почти половината от тенис и на 1 - 4% от общото население. Това заболяване засяга жените много по-рядко, отколкото при мъжете - един интересен факт е забелязал. Диагностицирани с тенис лакът, в повечето случаи, при мъжете на възраст 30 до 50 години.

За тенис лакът заболяване, характеризиращо се с болка в областта на лакътя, странично epicondyle (височина, която се намира в лакътния района) като болка може да се разпространи към задната повърхност на ръката, китката и дори пръстите. Болката може да се усилва, когато се качват дори и малка маса (например, чаена чаша).

В началото на заболяването, пациентите обикновено се оплакват от чувствителност или слаба болка в epicondyle, което се засилва от движенията на предмишницата и китката, изземването предмети ръка за ръкостискане и силен юмрук.

Курс на болестта винаги е прогресивно и се характеризира с усещане за болка се усилва, в които най-простите движения стават мъчение за пациента.

диагностика

За да се диагностицира тенис лакът, лекарят първо ще поиска подробна история на заболяването. Тъй като заболяването е да се определи с кръвен тест и рентгенова не е възможно, диагнозата се основава на клиничната картина на пациента. Например, ако пациентът се оплаква от болка в лакътя, утежнява от разширение или провеждане на обект в ръка, и на палпация при определяне сухожилия осезаем уплътнение дистално от средата на epicondyle от около 1 cm, специалистът в областта може да се подозира латерална епикондилит.

Ако пациентът има болки в медиалния лакътя, слабостта на мускулите по време на алчен движения и палпация на флексорният-пронаторно сухожилия осезаем индурацията и болезненост, трябва да се подозира, медиален епикондилит. Много често, този тип епикондилит бърка с неврит на нерв или тунел синдром на лакътния. Ето защо, за да се потвърди медиален епикондилит провеждането прост тест, симулиращ доенето, в които има по-лошо болка.

Може да се наложи допълнителни тестове (ядрено-магнитен резонанс, рентгенов преглед, ехография на лакътя) за точна диагноза и изключи други заболявания.

Точна диагноза помага да се сложи MRI (магнитно поле с капацитет от 1 Tesla или повече) и ултразвук. С тяхна помощ, тенис лакът може да се диагностицира в ранен етап, като открива прекъсвания разтегателен мускулите и отока на тъканите.предотвратяване

За да се предотврати болестта трябва да следват тези правила:

  1. Като една добра тренировка. Това тренировка е един от най-важните фактори в превенцията на тенис лакът заболяване. Преди обучението е необходимо да се подготви сухожилията да шокира и vybratsionnoy натоварване чрез масаж и разтягане на сухожилията на предмишницата и рамото.
  2. Ежедневно самостоятелно масаж и масаж. Предварителен масаж е задължително, преди да отиде или физически стрес и може да се провежда като масажист, или директно от плейъра. Това са основните техники на гали, месене и триене. Много ефективно е използването на отоплителни мехлеми и гелове "Finalgon", "Крамер", "Alzhipan" и други. Също така се препоръчва масаж и след тренировка, триене в същото време оживотворяването маз - "Traumeel-S", "мито", "Цел-T", "Chondroxide".
  3. Сауна. Отдавна е известно, че парна баня и сауна и въздействието върху върху пациентите и тяхното закрепване сухожилие. Висока температура благоприятства образуването на нови капиляри повишаване обменните процеси в увредената лакът. Противопоказания за различни заболявания на сухожилията се процедура закаляване. Строго забранено охлажда лакът сняг, студена вода басейн или душ. Това води до продължителен спазъм на съдовете, лакътя и позволява бързо възстановяване.
  4. Наличието на редовно обучение сила. Като всеки професионалист по своя спорт се стреми да подобри качеството на електрическата енергия на различните мускулни групи, препоръчва разумна тренировка във фитнес зали, различни упражнения с щанга или дъмбели. Този редовен натоварване засилва лакътните сухожилия и предотвратяване на умората в тениса.
  5. Ранното лечение на хронична инфекция огнища. Холецистит, простатит, кариозни зъби, уретрит, синузит, бронхит, а не излекувани Palatine сливици - това са фокусите на хронична инфекция, че тяхното въздействие върху имунната система на човека провокира си за разработването на специфични имуноглобулини. А те, от своя страна, може да увреди на сухожилията и хрущялите. Следователно, трябва време, за да идентифицират и елиминират заболяването в ранните етапи на развитие.
  6. Укрепване на тялото. За да видите тази сухожилие тялото се нуждае от витамини С, В1, В6, В12. Тези витамини са активно ангажирани в регулацията на жизнените процеси на клетъчно и тъканно ниво до. Препоръчителният прием на мултивитаминни комплекси, като "Vitrum", "Център" и "Yunikap".

тенис лечение лакът основно консервативни. Тъй като всеки товар напрежението в мускулите и да причини болка, почивка се препоръчва. В някои случаи, ако болката не се произнася, назначен самостоятелно масаж на мускулите на запор върху суха топлина. Когато се експресира болка в ръка прилага гипс в продължение на 3 - 5 седмици, или окачени на кърпа ръка. Назначава се от нестероидни противовъзпалителни лекарства: диклофенак, ибупрофен, индометацин и други. Положителните резултати могат да бъдат постигнати с помощта на физическа терапия. Най-ефективен при това заболяване са симулирани синусоидална течения, ултразвук и лазерно.

За лечение на остра болка и възпаление в региона на огнище въведена разтвори глюкокортикоидните хормони или локални анестетици: лидокаин и прокаин.

Лечение тенис лакът, ще зависи от фактори като възрастта на пациента, общото му здравословно състояние, степента на болката, както и лекарства, които се приемат от него по-рано. Основната цел при лечение на това състояние е да се намали натоварването на лакътя, премахване на болката и възпалението, както и пълното възстановяване и укрепване на болното коляно. Следователно, лечението да бъде толкова ефективен, колкото е възможно, трябва да бъде в първите симптоми на заболяване се отнасят за специалиста в областта.

На първо място, ако имате заболяването се открие тенис лакът, лекарят ще ви препоръча да се намали до минимум на тежестта и да предпише подходящо във вашия случай, методите на лечение. За лечение на болки в коляното, може да бъде предложена акупунктура, както и pharmacopuncture, които подобряват притока на кръв към ставата. Използва се като електрофореза, фонофореза, ударна вълна терапия, терапевтично масаж. еластична превръзка може да се използва за осигуряване на почивка болки в ръката. След болката ще премине, пациентът може постепенно да се премине към физически упражнения и след това бавно се връща към обичайните ежедневния стрес.

След отстраняване или намаляване на болката в лакътя, пациентът може независимо у дома да се ускори възстановяването му. Това даде възможност за извършване на прости физически упражнения за укрепване на мускулите и се простират на и сухожилията, които обграждат лакътя.

Прогнози лечение тенис лакът, обикновено 90-95% са благоприятни. Само 5% от всички случаи на консервативно лечение не помогне и вие трябва да се прибегне до операция.