Тенис лакът - причини, лечение, превенция

"Тенис лакът" - болест, която не е строго прерогатив на хора, които играят тенис. Тя се свързва преди всичко с спортни или професионални травми. В механизма на заболяването трябва да съществува дълги екстензорни сухожилия микрофрактура ръка и пръстите, или - мощен ефект върху тялото за дълъг период от време на производството на вредни фактори като феноли, живак, киселинни пари, йонизираща радиация и др."Тенис лакът" настъпва предимно при индивиди, които произвеждат повтарящи стереотипни движения в лакътя (удължаване и супинация на предмишницата). Те страдат от пианисти и зидари, бояджии, дърводелци, ковачи и масажисти, Армрестлинг шампиони и голфъри, работници в химически фирми и лица, които са получили наранявания на радиация, и, разбира се, тенис. "Тенис лакът" може да се задейства чрез различни съпътстващи заболявания, които засягат предимно за обмен на съединителна тъкан в тялото. Например, кариес, тонзилит или холецистит предизвика влошаване доставка колагенови влакна, които съставляват сухожилие.

Много хора, които дори не са провели в ръцете си тенис ракета, започват да протестират срещу такава диагноза: "В края на краищата, аз не съм тенисист," - казват те. Въпреки това, "тенис лакът" не принадлежи само на играчи по тенис - началото на 1882 година, когато заболяването е описана от Морис, тя става собственост и тенис, и netennisnogo света. Във всички случаи лечението се извършва по един и същи вид на схема, първо намаляване на болката и намаляване на възпалителния отговор, а след това рехабилитация - адаптация към битови и промишлени товари и, естествено, за играта на тенис. При избора на нова ракета за тенис или да се променя технологията може да има много важна роля за намаляване на тежестта или проблеми, или в неговата превенция.

"Тенис лакът" се появява с еднаква честота при жените, и мъжете-тенис (някои лекари твърдят, че повишената честота при мъжете); отбелязва също така, че в средна възраст (40-60 години) и тези в друга болест се проявява все по-тежко, отколкото в по-младите.

Професор на Департамента по ортопедична операция Университета на Вашингтон Каролина Teytts счита, че въз основа на тази болест са дегенеративни промени на сухожилията лакътя на мястото на закрепването им към костта, придружени от реактивен възпаление на съседни тъкани (tendoperiostit: "сухожилие" - сухожилие, "периост" - периоста, частицата "IT "означава на латински възпаление). Най-често се отразява на разтегателен сухожилията на ръката и пръстите на ръцете; в повечето случаи страда мускулна musculis екстензорен Carpi radialis Brevis - екстензорен Carpi radialis Brevis мускул, която е от една страна свързан към външната кондил на раменна, а другият - към задната повърхност на основната третия метакарпалната. Тази опция boleznennnogo лакът е латинското име за "епикондилит" - това е "тенис лакът". Много по-редки поражението сухожилия на мускулите на мястото на свързване към вътрешния кондил на раменната кост (epitrohleit), а дори и по-рядко - мускул поражението сухожилия трицепс, което придава на бурсата на олекранона на лакътната кост - olekranonu (olekranalgiya).

В тенисисти, страдащи от епикондилит, болка често се появяват при bekhende, инсулт, придружен от много стрес сухожилия на екстензия. Epitrohleit проявява, когато се прилага и когато се опитате да Topspin.

Джеймс Glik - главен лекар на екипи от Националния университет на Сан Франциско подчертава, че основните фактори, които влияят на външния вид на тенис лакът на, е малкият размер на дръжката на ракетата. Няма значение дали играя тенис ракета с голяма глава и малък, използва сезал или природни вени - най-важният фактор е размерът на дръжката.

Тенис играчи обикновено се оплакват от болки в областта на страничния лакът (вж. Фигура 1). Тази болка може да се локализира само в тази област, може да бъде поставена около ръката може да върти ръката или излъчва (спред) в средния пръст на ръката. Болката обикновено се увеличава с разклащане ръцете или характерни движения екстензорни на четката. Професор Г. Глик посочва, че за болка, посадъчен в ръката, като "тенис лакът", шийните прешлени, трябва да бъдат тествани, защото причината за болката може да не е в ръката си, и притискане на нервните корени в гръбначния стълб; болка в същото време може да излъчва само на ръка; В действителност, когато се занимават с друго заболяване, често с гръбначния остеохондроза.

Професор по ортопедична хирургия университет Dalhousie Станишев Уилям Д. Глик потвърждава мнението, че правилната диагноза е много важно да се направи диференциална диагноза на шийката на матката радикулопатия. Необходимо е да се отърси от ръката, за да разбере това, което ние се занимаваме с. Обикновено, когато на шийката на матката ишиас болка в ръката, когато тя се клати, не се увеличава, и обратно, epikon-dilite веднъж е налице нарастваща болка. Въпреки това, често и съвместно съществуване на тези две различни заболявания в едно лице, което задълбочава прогнозата.

МЕХАНИЗЪМ НА БОЛЕСТТА (патогенезата)

Професор Dzhek Harvi отбелязва, че проблемът с лакът "тенис" е изключително сложна и в момента трудно разтворими. Тя, от своя страна, е свързан с много широк въпрос на адаптация на съединителната тъкан на съвременния битови и промишлени товари.

Преди спортната медицина е много трудна задача - да помогне на сухожилия и мускули спортист издържат на всички претоварвания, без която никой няма цена, никой не оспорва. Механизъм на заболяването е съвсем ясно. В много началната част на сухожилията на мускулите екстензорни и обувката (обувката - мускул завъртане на страна навън; мускулен пронаторно върти страна вътре) поради значителните натоварвания и вибрациите при ударен от ракета топка възниква възпаление и леко подуване. Възпаление на закрепването на мускулите към костите и е причина за остра и хронична болка и невъзможност да се направи напълно удара.Налице е също така мнение, че по време на свиването на мускулите сухожилията нарушили изпъкналите части на коста кондила апоневрозно около тях, което води до нарушаване на кръвообращението и развитието на дегенеративни промени в сухожилието. В покой, болката отсъства и се появява само на палпация външен epicondyle и някои движения - и супинация на разширението на ръка, особено в комбинация от тези предложения (позитивен симптом Welch). Флексия и предмишницата наклонения обикновено безболезнено. Пасивно движение (разширение и супинация) на предмишницата болезнено само в осигуряването на устойчивост. Болката е по-лошо, когато сгъстен четката в юмрук и едновременно огъване в radiocarpal ставата (Tompsena симптом). Болката обикновено е прогресивно в природата, болезнени са най-лесният движение, произведени с участието на засегнатото сухожилие (например, когато един спортист държи нещо в ръката си извита). Цел проучване не показва патологията, съвместно форма остава нормално. Палпиране определена болезненост в областта на външната epicondyle и пасивна ограничението болка движение проведено с устойчивост на пациента (флексия, супинация, polupronatsiya ръка). Силата на четката на динамометъра е драстично намалена. Рентгенова дифракция с удължено определя епикондилит осификация на сухожилието в близост до външната epicondyle. За хроничен епикондилит. След няколко седмици, а понякога и месеци, болката отшумява и възстановяване се случи, но с правилното лечение и относително спокойствие. Въпреки това, когато се завръщат в интензивни проучвания на заболяването може да бъде възобновено. В някои случаи заболяването може да продължи няколко години.

Лечение и рехабилитация

Първото нещо, което съветва проф K.Teytts тенисисти с типична болка в лакътя - да се намали натоварването. Вторият - да се премести в две ръце bekhend. Третият - да се намали напрежението на струните на три килограма. Четвърто - да се увеличи дръжката ракета, но и при контрол на въртене на ракетата в ръка. Пето - да се прилагат контраст терапия - масаж с лед плъзгащи масаж, извършен със собствената си ръка. Шеста - да противовъзпалителна терапия с използване на лекарства, лекар, предложен. Седмо - не забравяйте да прекарват Крик - supinator и пронаторно мускули (фигура 2а, б). Осма - за извършване на така наречените трофичен упражняване (Фигура 2, р, г.).

Професор V.Stanish насочва към значението на правилното лечение в острата фаза, защото колкото по-кратък острата фаза, по-лесно е да се премине към фазата на възстановяване. Че отдава голямо значение апликации лед и лед масаж пакет. D.Glik професор препоръчва в случаи на тежка и продължителна употреба на кортикостероидни инжекции в локализацията на най-болезнено.

По време на лечението, може да се прилага физиотерапия, ултразвук, diadynamophoresis, електрическа стимулация. Когато рехабилитация заема важно място променящите се технологии удря топката, както и специална подготовка за разтягане (вж. Фигура 2 а, б) и силова тренировка (вж. Фигура 2, а, г). С намаляването на болката разтягане продължителност на заетостта се увеличава.

Най-важните точки на превенция са:

  • пълна тренировка;
  • оптимална техника щифт;
  • ежедневен масаж и самостоятелно масаж;
  • сауна или парна баня;
  • съдържание за обучение;
  • Лечение на хронична инфекция огнища;
  • редовен укрепление.

Фиг. Основна рехабилитация на движение:
а - разтягане на сухожилията флексора
б - разтягане на сухожилията разтегателен
С И D - инжектиране лакът чрез гира

Най-важният елемент на превенцията и лечението на "тенис лакът" е една добра загрявка. Подготовка на сухожилията до сътресения трябва да се превърне в неразделна част от обучението. Разтягане на сухожилията на предмишницата и рамото, тяхното предварително масаж им дава vrabotatsya адаптират към шок, вибрации натоварване. Пренебрегването на загрявка и предварително масаж е много сериозна липса на обучение като аматьор и професионален. Не забравяйте, че внимателни грижи за лакътя ще бъде погасен стократно.

Преходът към две ръце bekhend значително намалява натоварването върху бие ръката си - мускулите на китката разтегателен Не надценявайте възможностите си. Той също така намалява вибрации ефект на сухожилие. В повечето случаи, аматьори въпрос се постига лакът на пациента. Ние, специалистите, поради големия брой на въздействие върху обучението и конкуренция, възстановяването може да се забави. Масажирайте лакътя - като предварителна (преди тренировка и състезания) и превантивно (медицински) трябва несъмнено да бъде важна част от процеса на обучение. Преглед масаж може да се извърши като масажист, и от плейъра. Извършване на рутинни масажни техники - галене, триене, месене. По времето на процедурата отнема от 03:59 или пет. Масаж, обикновено придружени от триене мазила привеждане rastirok "finalgon", "Dolpika", "Slontsa", "Kramer", "Alzhipana". Когато тези мазила не са на разположение, че има смисъл да търка мехлеми, съдържащи пчелна отрова - "Apizartron", или мехлем от змийска отрова - "Viprosal". Триещи мазила причиняват зачервяване на лицето - приток на кръв, подобрява функционалното състояние на лигаментно прикачени файлове. Силни въздействия не причиняват болка в лакътя заби. Ако се появи болка и се увеличава с увеличаването на броя на ударите трябва да започнат лечение. Масаж след мача е редукционно. Възстановява оптималното състояние на лакътя, отстраняване на продукти на обмяната на веществата, нормализира krovobrasche-му в прикрепването на мускулите. В тази форма на масаж трябва да се втрие мехлеми - "дълг", "Хонда-roksid", "Target-T", "Traumeel-С".

Сауна и парна баня са мощни терапевтични лечения с различни заболявания на сухожилията и тяхното закрепване (инсерция). Излагане на висока температура спомага за образуването на нови капиляри и нови капиляри усилват метаболитни процеси в засегнатата лакътя. Трябва да се отбележи, че това в никакъв случай не е невъзможно да се получат закаляване процедури - хладно лакът студена вода в басейна, под душа или в снега. Спазъм на различни съдове в такава "втвърдяване" може да се съхранява в продължение на дълъг период от време и да се предотврати възстановяване.

Всеки тенисист, особено професионално, да се работи за подобряване на свойствата за сигурност на различни мускулни групи. Те не са изключение и мускулни-разгъвачи и на четката. Разумен обучение симулатор, упражнения с гирички и мряна, водят до засилване на сухожилия и предотвратяване на умората в тениса. Мощност резерв позволява не играе през цялото време на границата, а това е много важно за предотвратяване на заболяване. Един изключително важен аспект е лечение на хронична инфекция огнища. Кариозни зъби, не термообработени Палатин сливици, синузит, синузит, бронхит, простатит, уретрит, холецистит патологични ефекти върху имунната система и предизвикват да произвежда специфични имуноглобулини, увреждане собствената си хрущял и сухожилията. За съжаление, по този начин нашето тяло - имунната система сляпо усилия на техните тъкани. С цел да се премахнат тези явления, и да се насладите на игра на тенис, трябва да се премахнат хронична инфекция на тялото.

Витамините са от съществено значение за регулирането на почти всички жизнени процеси на клетъчно и тъканно ниво. Оптималните връзки представяне осигуряват основно витамини С, В1, В6, В12. Насищане тези витамини позволява на клетките да функционират в комфортна обстановка. Клетките на колагеновите влакна, които образуват куп, които се нуждаят от витамини - най-вече, за да се противопоставят на износване по време на много хиляди стреля, направени от ръката на тенисиста. За пълен укрепление по-добре приемате мултивитаминни комплекси, "Център", "Vitrum" "Yunikap".