Темпомат с електронен педал на газта, на прекъсвачи автомобили - занаяти за автомобили с ръцете си

Круиз контрол с ръцете си

Круиз контрол за автомобили с електронен педал на газта: AD7302 + Atmega8535. Система за контрол на скоростта - неразделна част от колата, особено когато сте да тръгнете на дълго пътуване. Ако машината ви не предоставя круиз контрол, този проблем е решен обикновено1) Те излизат без него, а не се обръща внимание;
2) Да се ​​купи нова кола с круиз контрол;
3) Да се ​​купи или да намерят използва / да има фърмуер круиз ECU. Въпреки това, откриването на тази техника е доста сложно.
4) Направете препрограмиране на разположение компютър на борда. В случай на неуспех, човек може да остане с един мъртъв машина.
5) Направи си сам.

Тази статия ще опишем 5 ал. Тъй като в този случай, това е много по-изгодно, по-евтино. Изгради своя собствена независима обучение включва работа с микроконтролери.
Започваме като се вземат предвид последователността на работа на устройството. При определяне на скоростта отчитания с датчика за скорост, позиция ускорител се съхраняват в паметта.

Поради намаляването на скоростта започва емулация педал. Ако скоростта е над набора - емулация педал задейства по-слаба. Апаратът има ограничение на скоростта. Speed ​​не трябва да бъде по-малка от 40 km / h и повече от 160 km / h. Външно домашно управление на устройството не се различава от корпоративен контрол на скоростта.

В бъдеще, е бил купен ремарке и лост за контрол на спирачния педал. За безопасна експлоатация на контролера избира ремарке, което има способността да развърже сигналните вериги 12 и 5В.Както беше избран микроконтролер AVR микроконтролер семейна фирма Atmel Atmega8535. Това микроконтролер има 40 крака, разполага с всички необходими възможности. Тя микроконтролер програма за контрол е написана в "C". Програмата е разработена в помощната програма "CodeVisionAVR".

Ако не сте собственик на знанията на програмни контролери, тя може да се притекат на помощ на книгата Trampert и Баранов. Сами AVR микроконтролери са много често срещани, и информацията за тях в интернет изобилстват.

За изграждането на веригата просто се използва програмата "Протей". Това напълно ще събере на схемата, за да разбере логиката на устройството в програмата без използването на инструменти: поялник и т.н.

Круиз контрол с ръцете си

Фигурата горе показва първо изпълнение на контролер верига.

Изходът е чрез импулс на - ширина модулация контролера. Ако компютърът не вижда колата контролер буфер трябва или ширина модулация импулс или смяна на изходното напрежение към външен DAC (цифрово-аналогов преобразувател). Първото решение е по-сложна.

При сглобяването на микроконтролер схема остави много неизползван крак, така че се присъедини и КПР. Както DAC избран AD7302 чип.

Окончателният вариант на схемата:

Круиз контрол с ръцете си

Външен вид:

Круиз контрол с ръцете си

По-долу е схема на "имплантиране" в окабеляването на превозното средство.

Круиз контрол с ръцете си

Впоследствие, устройството може да бъде обновен. Добавянето на различни функции, изпълнявани в областта на софтуера. Например, можете да добавите функция бустер педал. Програмният код ще бъде освободен е малък и лесен за четене.

Круиз контрол с ръцете си

От този раздел.