Темпера в кучето - симптоми на гана при кучетата - как да се лекува куче от гана

Как да се лекува куче от гана

Темпера - много опасно заболяване на кучета. За разлика от човешки раната, причинена от бактерия, заболяването е вирусна природа. Но, според тежестта и смъртност, темпера (друго име за тази инфекция) е сравнима с чумата, окосени цели градове. Всеки собственик на куче трябва да знаете симптомите на болестта, как да се справят с появата на първите симптоми. Най-важното е, разбира се, се съобрази с превантивни мерки.Кой и как може да се свие темпера

Всяко куче, ако не се поддържа имунитета си на тази инфекция, може да се разболее темпера. Особено податливи на кученца болест (една година) и свободни кучета. Смята се, че чистокръвни породисти домашни любимци са по-малко устойчиви на инфекции от метиси (хибрид).

Има скали, в по-голяма или по-малка степен податливи на инфекциозни заболявания - но се надявам на вродена "здравето сила" не може да бъде куче. Особено, защото темпера пострада и диви животни - лисици, арктически лисици, белки, и така нататък. Хората и котки, вирусът няма ефект. Темпера за домашни любимци са болни, и коне.

Най-често се появяват огнища през пролетта и есента. Но това не означава, че в летни или зимни кучето е безопасно.

вируса на кучешката чума е силно заразно и устойчив. Той се намира в изпражненията, слюнката, кожата на пациент на животните и устойчиви в околната среда в продължение на месеци (дори и в студено време). Съответно, тя е разпределена и контакта и пол, и от въздуха капчици. Важно е да се разбере, че кучето не е непременно в непосредствена близост до носител на вируса да се разболеят. Например, можете да се разхождате по улицата, където ходенето им болно животно, и носят вкъщи, инфекция на обувките си. Насекоми, също могат да носят вируса.

инкубационни и след инфекциозни периоди на темпера При кучета

Един от най-опасните характеристики на тази вирусно заболяване е дълъг инкубационен период. В продължение на две или три седмици на кучето може да изглежда напълно здрав, вече са заразени. По това време, той се разпространява инфекцията опасно за други кучета. По-рядко, на инкубационния период трае само няколко дни.

Важно е да се разбере, че и след лечението - животното е носител на вируса. До три месеца след болест, инфекциозен агент е в състояние да поддържа в кучешки екскременти и биологични течности и може да зарази други домашни любимци. Поради това, собствениците се задължават да спазват строга карантина за вашия домашен любимец.

За различните видове темпера

Месоядни чума вирус се разпространява бързо през тялото на кучето. И това е невъзможно да се предскаже точно кои системи на тялото ще бъдат най-възприемчиви. Както е случаят с човешкия грип, това заболяване е много променлива и може да се появи доста нетипичен.

За вирусна инфекция често се присъединява и бактериална инфекция. Ето защо, ние ще опишем най-честата схема на патология - но във всеки случай на болестта е индивидуален.

Свръх острото и фулминантен курс

Темпера развива мигновено. Като правило, за летален изход. Куче умира във втория, третия ден на заболяването.

запален за

Заболяването продължава от две седмици до един месец. Това може да стане хронична. Възможна смърт.

по време на неуспешния

размазани снимки темперна симптоми. Прави впечатление, че здравето на кучето страда, но няма остри ефекти. Времето благоприятен - животното се възстановява в рамките на няколко дни.

Симптомите на темпера, в зависимост от засегнатите телесни системи

Почти винаги, първите признаци на болестта се превръща в куче летаргия. Тя започна да откаже храна, търси тъмно уединено място, не иска да играе слабо реагира на команди и така нататък. Температурата се повишава до 39.5 - 41В (измерена в ректума). На изпит, маркирани възпаление на лигавицата на гърлото, конюнктивата. В носа, очите се появяват разпределение. Възможни нарушения в храносмилането - диария, повръщане.Това състояние може да продължи в продължение на няколко дни, а след това, разбира се, да вървим. Но този привиден възстановяване. Често, за такъв период на ремисия настъпва рязко влошаване. Ето защо, когато първите симптоми на болестта трябва да се диагностицират и да започне лечение домашен любимец.

Поражението на дихателната система

Темпера може да доведе до разрушаване на дихателната система на кучето. Възпаление на носоглътката - до пневмония. Серозна гноен секрет освободен от носа на животното и образува коричка. Можете да чуете затруднено дишане на кучето, за да видите как тя трие муцуна на предмети. Също така е възможно кашлица.

Участие на стомашно-чревния тракт

Често, темпера нарушава животно храносмилането. Веднага загубили апетит. Столът се втечнява, жълто, с остър гнил мирис. Може би преплитане на запек и диария. В много слуз изпражнения, хаотичен парчета храна, възможни кръвни вени.

Животното губи много течности. И докато някои кучета започват да се пие повече, те все пак се случи обезводняване. Когато коремна палпация може да се почувства силата си. Кучето реагира на такова докосване - те я нарани.

кожни лезии

На кожата, особено там, където малко вълна, се появи везикулозна обрив. Тези мехурчета са пълни с зеленикав течност. С тяхна пробив образувана коричка. Куче кожата е покрита с богата пърхот. Козината става тъп, рошава. Също засегнатите и лапа подложки - те стават дебели, сухи и поява на пукнатини.

За по-малко тежки собственици темперна да забележите само на кожни симптоми на болестта, въпреки че други нарушения не могат да бъдат. Дори и в този случай, трябва да се лекува на кучето и да възстанови здравето си.

Поражението на нервната система

Симптомите на увреждане на нервите може да се случи веднага, а след лечението. Тяхната тежест варира. Понякога е пареза и парализа, периферен нерв неврит, радикулит. Но това може да бъде засегната и на централната нервна система, което води до менингит, енцефалит.

Собствениците забелязали, че кучето става апатичен, походката й - несигурно. Може да се появи накуцване. Понякога едно животно не може да се изправи. Има поражения на зрителния нерв, очи да навива. Също така, инконтиненция може да започне. При тежки случаи, има гърчове, припадъци. Дори и с възстановяване, кучето обикновено остава забранено.

Диагностика и лечение на темпера

Ветеринарният лекар прави диагнозата въз основа на клиничната картина на заболяването, гледайки към кучето, измерване на температурата. Може да се извърши изследване, което ще определи патогена в кръвта на животното. Важно е да се направи разграничение на тази инфекция от пораженията, които могат да имат подобни симптоми - отравяне, настинки и други инфекции, паразитни болести, и така нататък.

Една от предпоставките за лечение на гана при кучетата е неговата сложност. Няма един единствен медикамент, който ще постави кучето на краката и предотвратяване на усложнения.

Скоро трябва да бъдат предприети, за да се поддържа състояние на кучета мерки за премахване на токсините му. Най-успешната капкомер с разтвор на глюкоза, витамини, лекарства, поддържа нормално водно-електролитния баланс. Също така, използвайте лекарства, които увеличават имунитета. Ако искате да се запишете на вашия домашен любимец - Не се изискват тези процедури, дори и средното равнище на тежестта на заболяването.

Веднага, лечението е предписано, изхождайки от симптоми. Например, с вторични бактериални инфекции, използващи различни антибиотици на лезията нервна система - успокояващ, релаксиращ и антиконвулсанти, за кожни лезии - мехлеми, и така нататък.

Много важни правилното хранене болни и оздравяващи кучета. Ако тя загубила апетит - в острата фаза на заболяването, не е необходимо да се настоява за хранене. Въпреки това, в този момент, не забравяйте да подкрепят капкомерите тялото. Не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за диета бъдещата кучето.

Ако давате на вашия домашен любимец е готов да се хранят - вие трябва да закупите специална храна за болни и немощни кучета. По-добре от една и съща продуктова линия, за която се използва кучето. Обърнете внимание на консерви месо в желе. Ако няма алтернатива на суха храна - zaparivat с вода или бульон да смекчи бучки. Избягвайте даде своя домашен любимец нещо ново, което може да предизвика алергии или претоварване на храносмилателната система.

Ако се готвят храна за кучето си - да отдават предпочитание на най-полезните и лесно смилаеми храни. Тя може да бъде месо (малки части или кайма), извара и кисело мляко, сурови яйца (не повече от веднъж седмично). Зърнени храни, месни продукти, зеленчуци добре да се отложи за бъдещето.

Такава диета трябва да се поддържа в продължение на най-малко един месец след пълното възстановяване. Връщане към нормален хранителен режим трябва да бъде постепенно, бавно. Не забравяйте, че чрез силата зависи до голяма степен от качеството на късен етап от живота на вашия домашен любимец.

Можете да otpaivat куче отвара от билки. Използва жълт кантарион, лайка, липа и др. Има специални такси за поддържане на животното. Но прилагането на тези методи е необходимо да обсъдите с Вашия лекар.

Предотвратяване на гана

Най-надеждните средства за предотвратяване на гана при кучетата е ваксинация. Кученцата са ваксинирани преди собственици на предаване - по два или три месеца. След това - в рамките на шест месеца, една година. Кучето за възрастни трябва да бъдат ваксинирани срещу гана всяка година (данни, записани в vetpasport).

Запомнете: Ако вашият домашен любимец е болен с темпера - той получава абсолютно целия живот имунитет към него. Тези кучета трябва да бъдат ваксинирани, както и всички останали - веднъж годишно. Ако заболяването, тъй като малко време е минало - ваксинация се отлага за по-късна дата, с която се създава ветеринарен лекар.