Темпера при кучета

Темпера при кучета. Симптоми, лечение, профилактика, диета.

Ветеринарен лекар, хирург, Yanchishina Наталия Gennadevna.
Ветеринарна клиника На Samokatnaya - "Junior MDC".


vetwell.ru


Темпера при кучета - вирусно заболяване, който е устойчив на действието на различни физични и химични фактори. При температура от минус 24 градуса на вируса на гана запазва способността да се разпространява над 5 години. Heat срещу "обезоръжи" вируса на кучешката чума при 60 градуса, тя губи способността си да инфекция след 30 минути при 38 градуса убити след 14 дни.
Ущърб на гана действа използване на 2% разтвор на натриев хидроксид, активността загуби в рамките на 1 час. 1% разтвор на формалдехид или разтвор Dempo убит вирус в продължение на 3 часа.

Темпера вирусна инфекция особено вероятно при млади кучета на възраст от 3 до 12 месеца. Това се дължи на факта, че тялото на младия кучето е отслабена поради промяната на зъбите, интензивен растеж на организма. вирусна инфекция често се свързва с лош грижи за кучето. Много рядко се заразяват кученца смучещи майчино мляко, с мляко в организма, които получава антитела, които ги предпазват от вируса. Когато става дума за вируса на кучешката чума, не можете да изберете някоя от специфичност сред скалите - раната може да се разболеят всяко куче. кучета често страдат през пролетта или есента, когато времето е лошо. Източници на темпера са заразени кучета (болен, или в които вирусът е в инкубационния период). Инфекция чума се осъществява чрез директен контакт с болни животни, а предметите куче грижи. Носителите на вируса могат да бъдат животни, хора, птици и дори насекоми. Ние излекувани темпера на куче запазва възможността да се заразят други животни в продължение на 2-3 месеца.

Темпера в кучета симптоми.

Инкубационният период в заразените кучета е 2-3 седмици. По това време, че е невъзможно да темпера почти незначително. заболявания форми: хипер остра, хронична, типични и атипични и гръмотевични (в този случай кучето умира веднага, без да показват никакви симптоми на болестта).

# Симптомите могат да бъдат изразени или лека: телесната температура се повишава с 1-3 градуса. Въпреки това, в кученца до повишаване на температурата и полумесец не може да бъде;

# Когато хипер форма на гана телесната температура се покачва рязко, кучето отказва да се храни, а след това изпада в кома и умира куче (болест трае 2-3 дни);

# В острата форма на заболяването продължава 2-4 седмици. Куче треска, телесната температура се поддържа на 39.5 - 41 градуса в продължение на 10-15 дни, понякога попада в рамките на 2-3 дни;

# Куче се опитва да се скрие на тихо и тъмно място, не са оттеглени;

# Понякога има повръщане;

# Често носа кожа напукани и покрити с кора.

гана вирус засяга различни органи.

При инфекция на белите дробове, темпера дихателни пътища наблюдавано:

# Гной от очите и носа. Гной припокрива носните пътища, което затруднява дишането, се появява затруднено дишане;
# Възпаление на сливиците, кашлица и диария;
# Допълнително увеличение на телесната температура на кучето.

При инфекция на червата:

# Честото припадък;
# Пълна загуба на апетит;
# Жажда;
# Силна диария жълт цвят с неприятна миризма, понякога видими кръвни съсиреци, хаотичен хранителни частици. След известно време изпражненията могат да бъдат кафяви;
# На лигавица език бяло покритие;
# В периода на промяната на емайла на зъбите се появяват петна, брадавици и задълбочаване, те остават куче за цял живот.

Кожна инфекция темпера:

# Върху не покрита кожни области скалпа появяват мехурчета;


# Телесната температура обикновено е нормален или едва забележим;
# Общо състояние на кучето, както обикновено.
чума инфекция на кожата показва, лека форма на заболяването и често не се забелязват.

Когато нервната формата на гана при кучета проявяват следните симптоми:

Увеличете температурата на тялото на кучето;
# Нормалната апетита;
# Раздразнение, агресивност;
# Спастичен свиване на мускулите, намалява мускулната (врата);
# Понякога куцота, парализа на крайниците. В някои случаи (прогресията на парализа на крайниците), сърдечни или дихателни мускули могат да бъдат парализирани, което неизбежно води до смъртта на кучето;
# Появата на гърчове, обикновено води до смърт.
Симптомите може да продължи до няколко месеца, понякога остават в отслабена форма на целия живот.
Нервната форма на темпера е разработен от края на заболяването (в началото на 4 седмици). първите симптоми често се появяват след очевидни кучета възстановяване.

Една от формите на темпера е втвърдяване на пръстите. Тя може да се съчетаят всички по-горе форми на инфекцията. Температурата може да бъде нормално, но има признаци на нервната и белодробна инфекция, чревни разстройства. Когато кучетата се движат чува тракане звучи.

Острата форма на гана може да стане хронична, с продължителност 3-4 месеца.

# Има диария, така и запек;
# Dog изчерпани (това може да се види в очите);
# Липса на апетит или промяна в настроението;
# Нездравословното скалпа;
# В ъглите на очите изсушена кора.
В този случай, болестта е почти винаги фатален.

Темпера при кучета, лечение.

лечение темпера е сложна. Днес срещу гана не лекарство с вирусоцидно собственост, така че лечението е да се запази общия тонус на организма и профилактика на бактериална активност.

Във всеки темпера форма на лечение се състои от прилагане на пациенти кучета разтвори:

# 40% от хексамин 2 ml,
# 10% калциев glyukonta 2 мл
# 40% глюкоза 4ml,
# изотоничен натриев хлорид и 7 мл
# 1% от 1 мл дифенхидрамин,
# 5% аскорбинова киселина, 4 мл.
Разтворът се получава асептично, се дава всеки ден или през ден интравенозно. Курсът на 10 инжекции.
За да се предотврати пареза:
# 0.05% Неостигмин 1 мл подкожно 10 дни или повече.
С дълбоко пареза:
# 1% разтвор на стрихнин в терапевтични дози
За да се намали тона на скелетните мускули:
# Mydocalmum от 1-2 ml, или 0,5-0,75 хапчета 2-3 пъти на ден.
За да се намали вътречерепното налягане:
# Интрамускулно 25% магнезиев сулфат разтвор на 1.5 мл за 7 дни,
# Фуроземид 0,5-1 таблетка 2 пъти седмично.
Кучета, в който се отразяват на централната нервна система, е много трудно за лечение. Нанесете parooktsipitalnuyu блокада. Когато силно възбуждане куче се прилага 2,5% разтвор на хлорпромазин или интрамускулно получаване натриев барбитал.
За намаляване на вълнението на кучета се използват под формата на прахове, фенобарбитал, Benzonalum, глутаминова и фолиева киселина. Курсът е с продължителност 3 седмици. Едновременно прилага подкожно 1% разтвор на новокаин 0.5 мл на кг тегло на кучето в продължение на 10 дни.
В случай на пристъпи на епилепсия при кучета прилага finlipsin, paglyuferal-2 до 6 седмици при дози в зависимост от степента на увреждане и тегло на кучето.
В присъствието на sekundarnoy бактериална инфекция предпише антибиотици тетрациклин, хлорамфеникол, norsulfazol, стрептомицин, klofaran, kefzol и гентамицин.
Специфична терапия е използването на серуми, получени от кучета оздравяващи или хиперимунни коне.
Когато темпера оправдано укрепване на имунната система на кучета, има различни имуномодулатори и имуностимулатори.
За да се предотвратят различни сърдечни лекарства, предписани: sulfokamfokain, съвместно карбоксилазните.
При лечението на кучета, заразени с темпера е необходимо да се прилага комплекс от витамини (В1, В6 и В12) в комбинация с pantatenom и никотинамид. Куче възраст 4-5 месеца 10-15 инжекции се прилагат всеки витамин подкожно или интравенозно в смес с поддържащи решения.

В екстремни случаи, разтворите се прилага чрез интравенозна инфузия в размер на Рингер разтвор 250ml.


Диета куче темпера пациент е изключително важно:

# Ситно нарязан или мляно месо;

# Сурово яйце 2 пъти седмично;

Диети също трябва да спазват известно време след възстановяването.
Motherwort отвара благоприятен ефект на забавяне на развитието на болестта и предотвратяване на преход под формата на нервната темпера.

Темпера при кучета, превенция.

Ваксинирането - вътрешен ваксина се използва: KF-668, vakchum и EPM; и внесени поливалентна ваксина: geksodog, pentodog, Vanguard, kanvak и др. Най-добрият метод за ваксиниране на кучета срещу гана вирус е използването на висококачествени вносни ваксини с 2 седмици на вътрешния пазар. Кученцата са ваксинирани на 2-3 месеца, 6 месеца, 1 година и още 1 на година, последвано от 2 седмици на карантина. Преди ваксинация и обезпаразитяване на кучета, извършени измерва телесната температура.
Общо превенцията е куче ваксинация не по-късно от 1 месец преди появата на търговски изложения или други обществени места животни.

Не забравяйте. Темпера при кучета - много опасно заболяване. Когато първият заподозрян темпера, веднага помоли за помощ на ветеринар!