Страничните ефекти на антивирусно лечение на хепатит С

Pvt го

За съжаление, нивото на съвременната медицина и фармацевтични продукти е такава, че на разположение на лекарите, че на практика няма наистина ефективно лекарство, което няма да доведе до прилагането на различна степен на тежест на странични ефекти. Това напълно се отнася за лекарства, използвани като антивирусно за хроничен хепатит С. В тази връзка следва да се отбележи, че реалният уменията и опита на лекаря тя се проявява в способността да се предвиди и е насочена към възможните нежелани лекарствени реакции, свързани с лечението.Повечето от нежеланите лекарствени реакции, свързани с антивирусна терапия на хроничен хепатит С, са добре известни и лесно се отстранява чрез различни методи. В този случай, броят на пациентите, странични ефекти и на практика не се наблюдава по време на лечението се чувстват нормално. Други пациенти страдат по-лошо лечение. Трябва също да се отбележи, че нежеланите реакции не настъпват едновременно и се характеризират с различни дължини.

Грипоподобни симптоми.

Разработва при повечето от пациентите, получаващи интерферони. Максимална тежест на своята наблюдавана през първата седмица от лечението. Тя се характеризира с това, че след 4-8 часа след инжектиране след като пациентът е с главоболие, висока температура, болки в мускулите и ставите, болки по време на движение на очните ябълки и т.н. Второто и следващите инжекции се прехвърлят много по-лесно, въпреки че има случаи, когато на фона на грипоподобни симптоми терапия се запазва.

Интензитет на реакционната грипоподобно бързо и лесно да се елиминира, като противовъзпалителни средства.

емоционални разстройства

При пациенти с хепатит С може да изпита страх, депресия, паника. Причината за тези условия може да бъде като самото заболяване, и антивирусна терапия.

Емоционални разстройства могат да се проявят следните симптоми:

  • намаляване на жизненост, умора, липса на интерес към работата, семейството.
  • раздразнителност, нарушения на съня.
  • намален апетит като по този начин намаляване на телесната маса.
  • сълзливост.
  • мисъл и говори за самоубийство (изключително рядко, не сме виждали в моята практика).
  • чувството за безпомощност.


Необходимо е да информирате Вашия лекар за тези форми, ако имате такива. Лекарят ще ви помогне да се преодолеят тези странични ефекти. Не се притеснявайте, ако ще бъде назначен успокояващ ефект, или антидепресанти. След лечението, те ще бъдат анулирани.

Имали сме пациенти, които помагат да се прехвърлят йога лечение.

промени в кръвта

Повечето хора, които се подлагат на антивирусната терапия, има промени в кръвта: намалява червени кръвни клетки - червени кръвни клетки, белите кръвни клетки - бели кръвни клетки, тромбоцитите, които предизвикват съсирването на кръвта. Като правило, промените са минимални и не изисква лечение корекция. Има случаи на намаляване на кръвните клетки, в които трябва да се намали дозата на лекарства, за да пропусне 1-2 инжектиране на интерферон или няколко дни, за да затвори рибавирин.

Всеки, който минава антивирусна терапия, е необходимо да се вземат ТГС. Честотата на мониторинг на показателите на кръвното предписанието на лекар - хепатолог въз основа на предишните резултати от изследване на кръвта. Като правило, за анализа, веднъж месечно. Ако не се контролира кръвната картина, на фона на ниските бели кръвни клетки, може да се развие инфекциозни заболявания, дължащи се на ниски тромбоцити може да предизвика кървене и поради ниски червени кръвни клетки ще наруши задух, умора.

промени в щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза секретира хормони, които контролират метаболизма и растеж. С увеличаване на функцията на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) увеличава образуването на хормон, който води до увеличаване на метаболизма. В този случай, тя може да бъде нервност, загуба на тегло. дефицит хормон (хипотиреоидизъм) предизвиква обратна симптоми: сънливост, намален метаболизъм, наддаване на тегло.

Интерфероните могат да причинят тироидна дисфункция. Преди лечение, не забравяйте да се вземат кръвни изследвания на хормони на щитовидната жлеза. По време на лечението се контролира хормоналния статус на 12, 24, 36, 48 седмици от лечението. Като правило, ако хормоните на предварително третиране са нормални, а след това по време на лечението промени са рядко виждани.

Ако се развие хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, допълнително антивирусно лечение се провежда във връзка с ендокринолог.

Суха и сърбеж по кожата

Много често на фона на антивирусна терапия посочено суха кожа, сърбеж по кожата, някои казват. Се справят с тези проблеми помощ овлажняващи лосиони и кремове. Понякога, лекарят може да предпише мехлем, съдържащ хидрокортизон или препарат алерген: Kestin, Claritin или ksizal. По-добре измийте топла, но не гореща вода. Пийте много течности, които биха се хидратира кожата. Ако се появят промени в мястото на инжектиране, а след това всеки път, когато се промени мястото на инжектиране.

косопад

Някои хора се оплакват от загуба или изтъняване на косата. След като бъдат възстановени прекратяване на косата лечение. Как да се справим с косопад? Използвайте мек шампоан. Косата не трябва да бъде много, за да гребен, пресушавайте сешоар. По време на лечението, неподходящо използване на бои за коса, коса е лесно счупен. В някои случаи има положителен ефект от приема на витамини.