Степента на сърдечна недостатъчност - сърдечна лечение

Степента на хронична сърдечна недостатъчност

В зависимост от тежестта на симптомите са три степени на тежест на застойна сърдечна недостатъчност:  • 1 степен - компенсирано (лесно);
  • 2-ри етап - subcompensated (умерено), тя на свой ред е разделен на степен 2а и 2Ь;
  • 3 степен - декомпенсирана необратим (тежка).

Първата степен на застойна сърдечна недостатъчност

Основните симптоми на хронична сърдечна недостатъчност от първа степен - умора, раздразнителност, лош сън. Когато значителни физически натоварвания, дълъг разговор, недостиг на въздух (особено често след тежка храна). Pulse бързо, особено след физически упражнения. При проверка преслушване лекар открива симптомите, характерни за сърдечно заболяване, което е довело до развитието на сърдечна недостатъчност, но те често се изразяват леко.

След компетентен лечение на състоянието на пациента бързо се върна към нормалното, симптоми на сърдечна недостатъчност изчезват.

втора степен

Втората степен на конгестивна сърдечна недостатъчност е разделена на степен 2а и 2Ь.

2а със степен на недостиг на въздух се появява вече при леко натоварване. Пациентите се оплакват от безсъние, загуба на апетит, достатъчно сърцебиене, тежест в горната дясна част на квадрант. Това физическо изследване са подобни на тези на първия етап, но всички аномалии са изразени в много по-голяма степен.

Като първа стъпка, след лечение, състоянието на пациента се нормализира, идва почти пълна компенсация.

2б от степента на състоянието на пациента е много по-трудно. Недостиг на въздух се появява периодично и в покой, подуване на корема, черния дроб е увеличен и болезнен, притеснен за силна болка в десния горен квадрант, редовни нарушения на съня. Показват подуване на краката, цианоза на кожата. Pulse достига 100 удара в минута, дори в покой. Понякога има болки в гърдите, кръвохрак. Въпреки това е възможно да се постигне пълно обезщетение, а в някои случаи дори и в продължение на месеци.

Третата степен на застойна сърдечна недостатъчност

На този етап на пациент с тежко заболяване, са постоянно excruciates задух, оток разпространение на цялото тяло, придружено с цианоза на кожата и лигавиците, понякога с жълтеникав оттенък. Когато кашлица често се разпределят кървави храчки. В леки пращене се чува добре. Pulse често и слаб. Често има аритмии.

Сърдечна недостатъчност е трета степен, за разлика от втората е необратимо. Подобряване на състоянието с правилното лечение е възможно, но това е краткотрайно. На този етап, тъй като тежка необратими щети се развива в сърцето и други органи, които засягат нервната система и. Сънливост и депресия се редуват с периоди с безсъние, психическа възбуда и объркване. Присъединявайки се към едни и същи на този етап бактериална инфекция почти винаги води до по-тъжен край.

По този начин, при лечението на хронична сърдечна недостатъчност е много важно, за да се предотврати развитието на патологичния процес до трета степен, които съвременната медицина не е в състояние да се справят с нарастването на необратими изменения в организма.

Недостатъчност на митралната клапа 1, 2, 3 градуса: причини, диагностика и лечение на

Всички причини за митралната клапа недостатъчност са разделени на такива, които се появява по време на органите на отметки (вродени) и придобити. Последните включват:

Сред вродени промени отличава:

Причини дефекти могат да бъдат свързани с вродени промени наследствени заболявания или са последица от придобити заболявания.

класификация

Водещ фактор в патогенезата когато митралната клапа кръвен поток е обратимо, или регургитация. Като се има предвид размера на обратен поток се разграничат няколко степени на митрална регургитация:

клиничен курс митрална недостатъчност може да бъде остра или хронична. Първият вид патология често се свързва с резки промени, например, исхемия или разкъсване на папиларни мускули в долната инфаркт на миокарда. Хронична разбира се характеризира с постепенно нарастване на повреда в лицето на бавен процес, като постепенно превръщане на сърцето с дилатативна кардиомиопатия или ревматично заболяване.

Симптомите на митрална регургитация в компенсирано състояние може да липсват или се появяват само при голямо натоварване. Впоследствие хронична хода на заболяването протича постепенно левокамерна трансформация са причина за по-голям товар върху тях. Това състояние води до разширяване на кухината и стена сгъстяване (хипертрофия). Първо, това е недостатъчно кръвоснабдяване в малкия обхват, а след това като цяло. В средното дясната сърдечна недостатъчност може да идентифицира:

При остри митралната камери за развитие на сърдечна недостатъчност нямат време да се реорганизират при нови хемодинамични условия, следователно, са на първо място симптоми на левокамерна недостатъчност.класификация сърдечна недостатъчност и клинични прояви.

степен на сърдечна недостатъчност
В практиката на медицината сърдечна недостатъчност има няколко класификации. Отличава с формата на процеса, както и степента на локализация на патологията на болестта. Във всеки случай, сърдечна недостатъчност е клиничен синдром, който се развива в резултат на липсата на "изпомпване" функция на миокарда, което води до сърдечна недостатъчност напълно да компенсира за енергийните нужди на организма.

Adrift разлика между хронична и остра форма на сърдечна недостатъчност.

Хронична сърдечна недостатъчност.

Тази форма на сърдечна недостатъчност е често усложнение и следствие на някои сърдечносъдови заболявания. Това е най-често и по-рядко се среща в асимптоматична форма за дълго време. Всяко сърдечно заболяване в крайна сметка води до намаляване на неговата контрактилната функция. Обикновено, хронична сърдечна недостатъчност се развива на фона на инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатия, хипертония и порок на сърцето.

Както се вижда от статистиката, тя не е време lechonnaya сърдечна недостатъчност става все по-честа причина за смърт при пациенти със сърдечни заболявания.

Остра сърдечна недостатъчност.

При остра сърдечна недостатъчност се счита за внезапна процес на бързо развиващия се драстично - от няколко дни до няколко часа. Обикновено това състояние се появява на фона на основното заболяване, при това, което не винаги ще бъде сърдечно заболяване или обостряне на застойна сърдечна недостатъчност, както и отравяне отрови тяло kardiotropnyh (органофосфорни инсектициди, хинин, сърдечни гликозиди, и така нататък).

Остра сърдечна недостатъчност - това е най-опасната форма на синдром, който се характеризира с рязък спад на контрактилитета на миокарда или застой на кръвта в различни органи.

Локализация разграничи дясната камера и левокамерна сърдечна недостатъчност.

Когато дясната сърдечна недостатъчност идва застой на кръв в системното кръвообращение поради унищожаването и / или прекомерно натоварване дясното сърце. Този тип синдром обикновено типичен констриктивен перикардит, митрална или трикуспидалната дефекти клапани миокардит различни етиологии, тежки форми на CHD, конгестивна кардиомиопатия, както и усложнение на лява вентрикуларна недостатъчност.

Деснокамерна сърдечна недостатъчност се проявява от следните симптоми:

- подуване на вените на шията,

- akrozianoz (цианоза на пръстите на ръцете, брадичката, ушите, носа)

- повишаване на венозно налягане,

- подуване на различна степен, като се започне от вечер до подуване на краката и асцит, хидроторакс и hydropericarditis.

- увеличаване на черния дроб, понякога с болка в десния горен квадрант.

Ляв вентрикуларна сърдечна недостатъчност се характеризира с застой на кръвта в белодробната циркулация, което води до нарушаване на церебрална и / или коронарна циркулация. Се случва, когато едно претоварване и / или повреда на дясната сърдечна отдел. Тази форма на синдрома обикновено е усложнение на инфаркт на миокарда. хипертония. миокардит. аортни дефекти сърцето, левокамерна аневризми и други лезии на сърдечно-съдовата система наляво отелване.

Характерни симптоми на левокамерна сърдечна недостатъчност:

- в нарушение на мозъчното кръвообращение се характеризира с замаяност, загуба на съзнание, потъмняване на очите;

- в нарушение на коронарната циркулация развива ангина с всички нейни симптоми;

- тежка форма на левокамерна сърдечна недостатъчност проявява белодробен оток или сърдечна астма;

- в някои случаи могат да бъдат комбинирани в нарушение на коронарна и церебрална циркулация и следователно симптомите, също.

Дистрофични форма на сърдечна недостатъчност.

Това е последния етап от дясната камера на сърдечната недостатъчност. То се проявява с появата на кахексия, т.е. изчерпването на цялото тяло и дегенеративни промени в кожата, които се проявяват в неестествен блясък на кожата, изтъняване, рисуване и изглаждане прекомерно провисване. При тежки случаи, процесът достигне хидропс, т.е. общо оток на телесните кухини и кожата. Нарушение случва в тялото на водно-солевия баланс. анализ на кръв показва намаляването на ниво албумин.

В някои случаи това се случи по същото време провала на лявата и дясната сърдечна камера. Обикновено тя се намира в миокардит, когато дясната сърдечна недостатъчност става усложнение на левокамерната nelechonnoy. Или в случай на отравяне kardiotropnyh отрови.

Етапите на развитие, сърдечна недостатъчност е разделена според класификацията WH Василенко НД Strazhesko в следните групи:

Предклинични етап. На този етап, пациентът не възприема всички съществени промени в състоянието им и се открива само при тестване определени устройства в състояние на натоварване.

Аз началния етап се проявява с тахикардия, задух и умора, но това е само в определен товар.

Етап II се характеризира с застой в тъканите и органите, които са придружени от развитието в тях на обратими дисфункции. Тук се прави разлика суб:

IIA етап - не ясно изразени признаци на стагнация, възникващи само в големи или само в белодробната циркулация.

IIB Stead - изразен оток в две циркулация и изразени хемодинамични смущения.

Етап III - симптоми на сърдечна недостатъчност IIB съединени морфологични признаци на необратими промени в различни органи поради удължено хипоксия и протеин дистрофия, както и развитието на склероза в тъканите (цироза на черния дроб, белодробен мосидероза и така нататък).

Има и класификация на Ню Йорк асоциация Heart (NYHA), която разделя степен на сърдечна недостатъчност, основан на принципа на натискане само на функционалната оценка на тежестта на състоянието на пациента. В същото време, не се уточнява хемодинамичните и морфологични промени както в системното кръвообращение. На практика, кардиология, тази класификация е най-удобно.

FC I - Не ограничаване на физическата активност на лицето, задух, се появява в издигнем над третия етаж.

FC II - ограничение незначителна дейност, сърцебиене, задух, умора и други симптоми се появяват изключително по време на тренировка и по-конвенционален тип.

ФК III - Тези симптоми се появяват при много ниска физическа активност, което води до значително намаляване на активността. На почивка, на наблюдаваните клинични прояви.

FC IV - симптоми на сърдечна недостатъчност се появяват дори и в държавата досега, и се увеличават с най-малката физическото натоварване.

При формулирането на диагнозата, най-добре е да се използват последните две класирането, тъй като те се допълват взаимно. Ако не друго, по-добре е да се уточни първо VH Василенко НД Strazhesko и следващата в скоби за NYHA.

Свързани пунктове: