Симптоми и лечение на прееклампсия на

Прееклампсията - състояние, което е специфично за бременни жени. Това усложнение на бременността нарушава редица системи и органи в тялото на една бременна жена. Такова състояние ще изчезне след няколко дни след раждането. Според изследване на експерти, прееклампсия в една или друга степен характерен за една трета от бременни жени. Заболяването често се проявява между шестнадесети и двадесета седмица на бременността, но най-характерното за появата на прееклампсия е третия триместър на бременността. Проявите причината за това заболяване - типични промени в бъдещите майки, поради което плацентата се формира агенти, които следват mikrosokopicheskie дупки в съдовете. Чрез тези отвори плазмен протеин навлиза в кръвта от тъканта. както и течност. Това спомага за образуването на отоци. В началото на подуване на болестта все още не може да се види, но когато е с тегло до значително увеличаване на теглото.Подобна mikrootvetrstiya също така оформен в бъбречните съдове през него протеин пропуска урината. Изследване на урина, че една бременна жена трябва да се провеждат редовно, улеснява диагнозата и дава възможност да се започне да се лекува прееклампсия веднага след началото на заболяването.

видове прееклампсия

За да се разграничат няколко вида гестоза. Прееклампсията по-рано. срещащи се в първата половина на бременността, се проявява с гадене, повръщане, често несломим. Жените имат по-късно силен slyunootdelenie.Gestoz види в края на бременността (трето тримесечие). За това състояние, характеризиращо се със симптоми на нефропатия. воднянка. прееклампсия. еклампсия. Диагностицира като редки форми гестоза, които проявяват чернодробни заболявания. на кожата. нервна система и др. Също така е подходящо да се определи "чист" гестоза. които се случват при здрави бременни жени в отсъствието на фонови заболявания. "Комбинация" гестоза се дължи на заболяване, което предхожда даден патологията. Това може да бъде хипертония. ендокринопатия. бъбречно заболяване.

Причините за прееклампсия

Към днешна дата няма нито един точен мнение за произхода на гестоза. Въпреки това, има няколко теории, които да поставят специален етиология на прееклампсия. Така, съгласно кортико-бременността гестоза висцерална теория е представен като специално бременна невроза, характеризиращ нарушение взаимодействие между кората и субкортикални структури. В резултат на това има рефлексни промени в хемодинамика. Тази теория се подкрепя от доста честа проява на гестоза като следствие от нервен стрес.

Според теорията на имунологично прееклампсия възниква в резултат на промени в механизмите, които са отговорни за осигуряване trasplatsentarnogo имунитет в организма. Според генетичната теория. гестоза предразположеност да имат жените, майките на които не е прееклампсия.

Друга теория предполага връзката на прееклампсия и дефицит при жени с витамини от група В и фолиева киселина. Тя е в третия триместър beremennoti тялото изисква много повече от гореспоменатите витамини. С недостатъчно приемането им в организма на концентрацията на хомоцистеин в кръвта става по-висока. Хомоцистеинът - веществото е много токсичен за ендотелиума. Под действието на това вещество има пори в съдовете, през който преминава плазмата в тъканта. Следствие - подуване, повишено налягане в кръвоносните съдове, както и намаляване на диуреза.

Според теорията на плацентата пациенти прееклампсия, трофобластна миграция се разстрои, при което настъпва спазъм. intervillous намаляване на притока на кръв. хипоксия. Освен това, поради хипоксия, засегнати смущения ендотелни възникне в хемодинамика, хормонален фон, метаболизъм.

симптоми на прееклампсия

Какво е gestoses
промени гестоза се срещат в много органи: нарушено функциониране на черния дроб и бъбреците, плацента, нервна система. То може да бъде хронична хипоксия характер, фетална ретардация.

В началото на прееклампсия (токсикоза) при бременни жени, като правило, има повръщане, което може да се случи много пъти на ден. Налице е постоянен гадене, намален апетит. желанието да се яде пикантни и солени храни. Постоянно повръщане не влияе много на теглото на бременната жена: тя не забележимо намалява. Температурата остава нормално. Останалата част от описаните симптоми са характерни само за първите няколко месеца на бременността, след като те изчезват от само себе си. В по-редки случаи повръщане при жените не спре, а по-късно, в същото време той става непобедим. Когато това състояние може да се появи повръщане до двадесет пъти на ден и това се случва по всяко време на деня. Пациентът бързо губи тегло, тя предизвиква силно отвращение към храната. Pulse става все по-чести, намалява кръвното налягане. В този анализ показва наличието на ацетон в урината и протеин. В особено тежки случаи, може да се увеличи температурата на тялото, проявява аритмия и делириум.За края на прееклампсия заболяване се развива на етапи. Първоначално има воднянка. в крайна сметка преходни по нефропатия. по-късно - в прееклампсия и еклампсия. Ако има воднянка бременна оток се проявяват поради постоянното забавянето на телесна течност. През този период може да се появи като скрита и явна подуването. С оглед на по-ниската екскреция чрез урината от телесното тегло на бременните увеличава много бързо, по-интензивно уриниране през нощта. Подуване, като правило, първоначално се появи в глезените, а след това те започват да се разпространи нагоре. Понякога жените се наблюдават и едновременно подуване на лицето. В края на деня, тя изглежда по-подути крака, долната част на корема.

Когато нефропатия при жените в присъствието на три основни симптома на прееклампсия: тежък оток, наличие на белтък в урината, периодично демонстрират високо кръвно налягане. Може да има комбинация от всеки две симптоми. Нефропатия е показан на фона на воднянка. Когато това условие е особено опасна високата диастоличното кръвно налягане, което се отразява на намаляването на плацентата кръвен поток. Съответно плода получава по-малко кислород. По-късно нефропатия може да отиде в еклампсия, което е много опасно състояние за една бременна жена. В прееклампсия нарушен микроциркулацията в централната нервна система. Освен трите основни симптоми на прееклампсия по време на това състояние може да се появи чувство на тежест в главата, болки в стомаха, главоболие, гадене, повръщане. Жената може да се влоши зрението и паметта, да наруши съня. Поради нарушена притока на кръв в тилната кора пред очите могат да стоят "воал" или виждал примигва "искра". Симптомите на прееклампсия е високо систолично кръвно налягане (от 160 mm Hg. V) и диастоличното кръвно налягане (от 110 mm Hg. V.). Значително намалява отделянето на урина, намален брой на тромбоцитите в кръвта, намален съсирването на кръвта, черния дроб функция е нарушена.

За еклампсия, най-тежката фаза на прееклампсия, припадъци и конвулсии се наблюдават, с всички функции на органи и системи са нарушени. Припадъци, които провокира болка, ярка светлина, остър звук и т.н. трае няколко минути. След нападението, жената губи съзнание. Също така дълбока кома може да се развие след такива атаки. Това може да предизвика отлепване на плацентата. кървене. фетален хипоксия и преждевременно раждане. Това състояние е заплаха за живота на плода.

Важно е да се отбележи, че когато прееклампсия определен период от време една жена може да се чувства доста добре, оплаквайки се, само незначително подуване, значително покачване на теглото. Въпреки това, подуване характеристика не само на крайниците, но и плацентата, което води до недостатъчно снабдяване с кислород към плода. Поради това, симптомите, описани са причината да посетите лекар незабавно.

диагностика на прееклампсия

Какво е gestoses
Причината за поемането на тази диагноза е наличието на бременни жени е описано симптоми. Лекарят извършва редовни проверки и с тегло на пациента, за да се изключи наличието на отоци. Диагностика на прееклампсия се провежда въз основа на резултатите от урината и кръвните тестове като цяло. непрекъснато измерване на кръвно налягане, за да се определи наличието на проблеми в дадена посока. Също така за правилната диагноза се определя ежедневно диурезата. това, което трябва да се знае, че съотношението на течност, която се отделя, и този, който се откроява. Обикновено, диагнозата на "прееклампсия" се поставя в присъствието на три симптоми - подуване. белтък в урината и високо кръвно налягане.

Ако една жена е без видими оток, но теглото расте твърде бързо, лекарят може да извършва проба Маклър-Aldrich. За тази цел, под кожата се инжектират с физиологичен разтвор и се определя, за какъв период ще разреши пъпка. Ако това се случи в по-малко от тридесет и пет минути в организма са скрити отоци.

лечение на прееклампсия

Ако специалистът определя бременни жени само незначително подуване на стъпалата, а след това лечение може да се извършва в амбулаторни условия. Ако има значително подуване и белтък в урината изисква хоспитализация и лечение на пациентите. В тежка прееклампсия е налице заплаха за живота на майката и плода. Следователно, лечението се извършва в интензивно отделение или интензивно отделение.

Задължително е в болницата преди да се предписва лечение се извършва проучване на жени, включително кръв и урина, проучване на състоянието на плода чрез ултразвук. CTG и Доплер.

При лечението на флуидна терапия се използва за възстановяване на необходимото количество течност в съдово легло и отстраняване на течност от телесните тъкани. Важно е също така, за да компенсирате изгубеното протеин. В присъствието на високо кръвно налягане се използва антихипертензивно лечение. Продължителността на лечението зависи от състоянието на жената. Ако лечението не дава желания ефект в продължение на три дни с тежка прееклампсия, то се извършва цезарово сечение.

Предотвратяване на прееклампсия

Друг метод за предотвратяване на прееклампсия се счита за активен начин на живот. Бременните жени се препоръчват ежедневно ходене, плуване, курсове по йога, както и прилагането на специално разработени упражнения за определен период.

Образование: Завършва Ровно членка Basic Медицински колеж, специалност "Фармация". Завършва Виница държавен медицински университет. M.I.Pirogova и стажове в основата му.