Резници - колко добре на мястото на градина, вила и стайни растения

Изрезки, този възпроизвеждането клонове части на растенията, като един или няколко листа, или дори част на листа.

Резниците е един от най-разпространените методи на отглеждане на различни растения.Използването на резници се получи растение почти идентична с родителя.

Съществуват няколко вида на изрезки - всичко зависи от растението и от времето на годината, в която е произведен

изрезки класификация

Размножаване чрез резници не е подходящ за всички растения: изрезки на някои видове или не корен на всички, или процентът на вкореняване е твърде ниска. Външният вид на корени в резници може да отнеме от 4-5 дни до 3-4 месеца или дори повече.

Като част от най-общата класификация на всички изрезки могат да бъдат разделени в апикална и странично. В зависимост от вида на растенията се отличават като вдървесени, стъбло, листа резници.

дървени изрезки

Уди резници - част от напълно оформени клонове, които са отрязани в края на зимата и се съхраняват в пакети, заравят 2/3 в леко влажен пясък на хладно място. Филизи саксийни растения, засадени в саксии с торф, който се поставя в топла, влажно място. За да се поддържа висока влажност на въздуха и температура от 18-22 ° С, е необходимо за покриване на контейнерите с резници полиетилен: четири колче да се плъзга, поставени върху тях пластмасова торба и осигуряване на групата.

стъблени резници

За стъблени резници избират силни и здрави растение стреля netsvetuschie - около 2-3 мм ширина и 2-3 см дълго. Най-доброто време за такова отглеждане -vesna и през лятото. Обикновено стъблени резници не са изсушени и засаден непосредствено след събирането. В този слънчев любящ резници се препоръчва да се постави в светлината полусянка.

листни резници

Най-лесният и най-общ метод на растителни посадъчни дебели месести листа - листни резници. Изберете здрави напълно оформени лист, поставете го в контейнер, така че долната част на контакт със земята. Листата на някои растения се поставят направо върху повърхността на почвата и правят съкращения на разстояние 5-6 см един от друг, а след това нови издънки ще се появят на мястото на вдлъбнатината. Когато достигнат височина от 6-10 см, те са трансплантирани.

апикална резници

Апикална резници закрит и оранжерийни растения може да се размножава по всяко време на годината. За Градината е най-доброто време - средата на лятото. На стъбла се изрязват внимателно и строго преминават директно под единица, отстраняване на долните листа. Когато става въпрос за цъфтящи растения, пъпки и трябва да бъдат премахнати. Вкореняване получаване на подходящ субстрат за растенията.

Размножаване чрез резници от различни растения

Възпроизвеждането на африкански теменужкиИзберете добре оформено лист и да го отдели от централата на ръка. Плаката се поставя крак в земята на дълбочина 1-2 см за вкореняване. След 3-4 седмици, няма да има корени и скоро до майка листа изглежда "деца" - малки млади растения. След като те достигнат височина от 5-8 см, стар лист могат да бъдат отстранени.

Размножаване чрез резници Ficus еластичен

За възпроизвеждане на фиг благоприятно използван апикална резници 10-15 см дължина. С дръжка долните листа се отстраняват, се поставя в земята крак.

За да се избегне прекомерното изпаряване, останалите листа могат да бъдат свързани помежду си и да консолидират групата. За да се поддържа с помощта на резниците пръчки. Когато започне да се образуват корени, листа дъвка се почистват.

В рододендрони за възпроизвеждане също са използвани най-горното изрезки от 8-10 см височина, с чифт листа. В някои случаи, листата се изрязват до половината. За по-добра вкореняване се препоръчва използването на растителни хормони.

Размножаване чрез резници от здравец

Размножаване чрез резници карамфили

За размножаване избран горните, добре оформени нишки карамфил, от които резници са нарязани 6-8 см. Вкореняване отнема около 10-15 дни. Младите растения се присаждат в саксии с диаметър 8-10 см.

Размножаване чрез резници роза

Филизи: в номерата на снимка

Какви са стъблени резници

1.Sverhu надолу: стъблени резници от камелия, просто нарязани и вече корени. По-долу: рододендрон стрък стволови и дебне вдървесени. Ляво: Препаратът за процеса на разделяне, в които винаги са отстранени първите листа и пъпки.

2.Razmnozhenie лист: разрези в листните вени бегонии.

3. листните дръжки на Begonia: появата на нови издънки.

4. Филизи здравец.

5-6.Tolko че рязаният и вкоренени рязане карамфил.

тайни на размножаване

Изрезки - една от най-разпространените начини за умножение стайни растения. Като материал за тази операция може да използва част от стъбло, листа или корен.

Монстера, Philodendron, Ficus често се размножава чрез резници. Виолетови, sansevieriya, bego- г ^ на chto6y резници растат, те SRI - листо. Root материал се нуждае от светлина. Ето защо, на място, тъй като употребата на отглеждане, за да изберете добре осветена рядко. с разпокъсано слънчева светлина, но не е излишно да се подчертае специални лампи.

Отрязването на лоста, че е необходимо да се уверите, че той е напълно здрав. Тя трябва да бъде не петна, никакви вредители, без изгнили части. След присаждане парче поръсва с активен въглен. Долните листа с пънчето изцяло отстранени, както и в процеса на фотосинтеза, те не участват, и растението е абсолютно никаква нужда, голяма - съкратен наполовина. Ако листата са жилав или малки, те не са засегнати, тъй като количеството на влага, за да ги изпари не превишава допустимите граници за нормално развитие.

Често изрезки за стайни растения препоръчват вкореняване във вода. Но корените на които са се появили в течна среда, лошо приспособени към живота в гъста слой на почвата, така че те често започват да се формират отново, след като резниците се засаждат в земята. Но такива растения като теменужки, Ficus, spiderwort, бегонии може и да се корени във вода.

Субстратът за вкореняване резници могат да бъдат получени от калцинирания пясък, или смес от торф и пясък. Вторият вариант е по-добре като торф насърчава задържане на влага и потиска развитието на вредни микроорганизми.

Най-доброто време за присаждане - периода на активен растеж на растенията до края. Вторият важен момент - температурата: ако може да осигури 20-25 градуса по Целзий през цялата година, а разпространението не е от значение, но ако не, тогава всички дейности на възпроизвеждане трябва да бъдат преместени за лятото.

По-долу от другите записи на тема "Вила и градина - със собствените си ръце"