Прилики и разлики между човека и животните - studopediya

В науката сме натрупали достатъчно голям брой доказателства за поразителната прилика между хора и животни. Това води до сключването на единството на произхода на живите същества. Доказателство за хората и животните отношения са следните факти.1) човешки и животински клетки съдържат същите протеини и нуклеинови киселини. които изпълняват същата функция. Особено много прилики намерени между хора и маймуни: в хуманната и шимпанзе ДНК, съдържащи 92% сходни гени. Подобни и имунологични свойства на кръвта: и хората и маймуните са различни кръвна група и Rh фактор там.

2) човешки и животински структурата на тялото секретират други органи и части на тялото. Както всички маймуни, предната човек хващане крайници, имат четка, свободно свиване и разширяване; палеца се противопоставя на останалите; терминал фаланга снабдена с сводести ноктите. раменния пояс са добре развита ключиците, осигуряване на разнообразни и сложни движение на предните крайници. Череп голям. очните гнезда са разположени в предната част на черепа и лицето напред. От погледа на всяко око не са изолирани, както в повечето бозайници, както и да се припокриват един с друг, като предоставя бинокъл, триизмерна визия. Освен това, човек има рудиментарни органи. която изпълнява важна функция при животни и при хора са запазени, въпреки че не е необходимо (например, приложението).

3) мъж и примати. За разлика от други бозайници, има силно развита мозъка. като тилната лоб и фронталните дялове на еволюирали. Наличието на тилната лобове, свързани с развитието на, и на предната - с интелектуалната способност. Всички същия комплекс - способни манипулация предни крайници високо развити органите на зрението и мозъка на маймуни - основна предпоставка за способността да се работи

4) развитие на ембрионите от същия тип на животни до голяма степен е сходна. Всички chordates в ранните етапи на ембриогенезата положи аксиален скелет (акорд), има невралната тръба, образувани хрилни отвори. Структурата на човешки ембрион сърцето на наподобява структурата на риба сърцето - едно предсърдие и една камера. Проучването на ембрионалното развитие на различни животни е довело до извода, че човек в ембрионалното си развитие преминава през всички етапи на еволюцията на видовете. Тази функция е формулирана през втората половина на ХIХ век. Германски учени Е. Мюлер и на Ернст Хекел като биогенетичен закона - "в онтогенезата рекапитулация на филогенезата", според която индивидуалното развитие (онтогенезата) е рекапитулация на филогенеза (историческото развитие на видовете).5) Характеристики на човешкото поведение и животни са много сходни. При животни, както при хора, развитието на система за комуникация чрез подходящи сигнали. Механизми на човешкото поведение като видове и животни са еднакви. Видни български учени IM Раздел (1863) и IP Павлов (1926) създава теорията на рефлекс поведение. въз основа на сложни и разнообразни прояви на нервната активност система, която е функционална единица на рефлекс.

Въпреки това, вградени и има значителни fiziologiicheloveka otlichiyaot животни. Ходенето на два крака е станало възможно благодарение на силното развитие на мускулите на долните крайници, външен вид в завои с гръбначния стълб, деноминирани (на шийката на матката, гръдни, лумбална, sacrococcygeal), промяна на позицията на таза (под ъгъл от 60º спрямо хоризонталата), образувайки сводест крак с добре развита първия пръст. В съответствие с вертикално положение на тялото се променя и разположението на вътрешните органи.

Уверете се, че да се отбележи, функционалното разделение между горните и долните крайници на човека. Ръката на човека се характеризира с висока степен на развитие - преместване на китката-гъвкави, по него има голям брой малки мускули на палеца се противопоставя на дланта, което ви позволява да запазите нещата здраво. мъжка ръка е неспецифично, тя може да изпълнява различни сложни и фини движения.

Основната разлика между хората и животните структура е развитието на мозъка - материалната база на мисълта, съзнанието, реч. Човешкият мозък е не само много по-голям, но и много по-сложна структура. от мозък на животните. Това се дължи на появата на нови структури, ансамбли от неврони, които регулират сложни движения, реч мислене. Polushariyagolovnogo човешки мозък неравномерно. те са функционално асиметрична. Учените са доказали, че levoepolusharie свързани с логическото мислене, целенасочено действие. и правото - до емоционална сфера. с интуиция. Асиметрията на човешкия мозък се формира непосредствено след раждането му.

Чрез morphofunctional функции на човешкото тяло може да се дължи главно развита церебрална черепа се сравнява с лицето. голям обем на мозъка, бинокулярно зрение, кожата, голи, ниско плодородието и други.

razuma.Chelovek развитие за разлика от животните, има специална форма на мислене - концептуално мислене. т. е. способността да образуват абстрактни, абстрактни изображения на обектите, които са обобщени основните свойства на конкретни неща. Отражение на реалността животни винаги са конкретни, специфични. свързано с определен обекти среда околната среда.

Животните mogutsovershat много сложни действия. но въз основа на поведението им инстинкти са - генетично включи поведение програма. Набор от тези дейности, е строго ограничена, определена последователност, която не се променя с променящите се условия. Но човекът в началото си поставя за цел на плана за действие, което може да се промени, ако е необходимо, и да го приложи, анализира резултатите и правят заключения. Човекът е в съзнание. което той прави, и разбира света.